Macie ochotę na aromatyczną, pyszną, rozpływającą się w ustach golonkę? Zróbcie ja z tego przepisu, a nie pożałujecie! Jeden niebanalny składnik nada jej głębokiego smaku i zapachu. Jeśli zaserwujecie tak przygotowane danie, wszyscy będą pytać was o przepis.

Pyszna, aromatyczna golonka

Składniki:

  • 3 golonki indycze
  • 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 2 duże gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Dodatki do obiadu: na przykład młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków, szczypiorku i śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Golonki dokładnie umyjcie i osuszcie.
  2. Lubczyk opłuczcie, podzielcie na mniejsze gałązki, jeśli jest zbyt duży.
  3. Olej wymieszajcie z przyprawą do zup i octem balsamicznym.
  4. Mięso natrzyjcie dobrze olejem, aby dotarł w każdy zakamarek.
  5. Mięso obsypcie obficie przyprawą do kurczaka.
  6. Golonki ułóżcie w pojemniku lub garnku, połóżcie obok nich lubczyk i przykryjcie.
  7. Wstawcie na noc do lodówki, by smaki się wymieszały. Niech zostanie tam kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  8. Mięso i lubczyk włóżcie do rękawa do pieczenia.
  9. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni. Pieczcie mięso w rękawie przez ok. godzinę.
  10. Golonkę podawajcie w towarzystwie młodych ziemniaczków i domowej mizerii.

Niesamowity aromat dzięki temu składnikowi

Tak przygotowana golonka ma naprawdę niesamowity aromat i zapach. Zawdzięcza go głównie sekretnemu składnikowi, który dodano. To lubczyk, który prawdopodobnie znacie bardzo dobrze z rosołu. Dzięki temu dodatkowi golonka pachnie bulionem. Każdy doceni ten niesamowity dodatek.

Właściwości lubczyku

Lubczyk to roślina należąca do grupy selerowatych. Wiele osób kojarzy go tylko i wyłącznie z rosołem, ale lubczyk można stosować też z powodzeniem w daniach mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem. W Anglii jego nasiona dodaje się czasem nawet do wypieków, np. do bułek lub chleba. Co ciekawe, niektórzy cenią lubczyk za jego właściwości medyczne. Polecany jest przy infekcjach dróg moczowych. Lubczyk uznawany jest też za afrodyzjak!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl