Golonka z lubczykiem
Gotujmy.pl/msewka
Newsy

Obłędna w smaku golonka. Dodajcie ten składnik używany do rosołu a mięso nabierze cudownego aromatu

Koniecznie musicie spróbować tak przygotowanej golonki! Wasi domownicy będą zachwyceni jej nową odsłoną.
Anna Urbańska
luty 22, 2021

Macie ochotę na aromatyczną, pyszną, rozpływającą się w ustach golonkę? Zróbcie ja z tego przepisu, a nie pożałujecie! Jeden niebanalny składnik nada jej głębokiego smaku i zapachu. Jeśli zaserwujecie tak przygotowane danie, wszyscy będą pytać was o przepis.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Pyszna, aromatyczna golonka

Składniki:

  • 3 golonki indycze
  • 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 2 duże gałązki lubczyku
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Dodatki do obiadu: na przykład młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków, szczypiorku i śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Golonki dokładnie umyjcie i osuszcie.
  2. Lubczyk opłuczcie, podzielcie na mniejsze gałązki, jeśli jest zbyt duży.
  3. Olej wymieszajcie z przyprawą do zup i octem balsamicznym.
  4. Mięso natrzyjcie dobrze olejem, aby dotarł w każdy zakamarek.
  5. Mięso obsypcie obficie przyprawą do kurczaka.
  6. Golonki ułóżcie w pojemniku lub garnku, połóżcie obok nich lubczyk i przykryjcie.
  7. Wstawcie na noc do lodówki, by smaki się wymieszały. Niech zostanie tam kilka godzin, a najlepiej całą noc.
  8. Mięso i lubczyk włóżcie do rękawa do pieczenia.
  9. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni. Pieczcie mięso w rękawie przez ok. godzinę.
  10. Golonkę podawajcie w towarzystwie młodych ziemniaczków i domowej mizerii.

Niesamowity aromat dzięki temu składnikowi

Tak przygotowana golonka ma naprawdę niesamowity aromat i zapach. Zawdzięcza go głównie sekretnemu składnikowi, który dodano. To lubczyk, który prawdopodobnie znacie bardzo dobrze z rosołu. Dzięki temu dodatkowi golonka pachnie bulionem. Każdy doceni ten niesamowity dodatek.

Właściwości lubczyku

Lubczyk to roślina należąca do grupy selerowatych. Wiele osób kojarzy go tylko i wyłącznie z rosołem, ale lubczyk można stosować też z powodzeniem w daniach mięsnych. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem. W Anglii jego nasiona dodaje się czasem nawet do wypieków, np. do bułek lub chleba. Co ciekawe, niektórzy cenią lubczyk za jego właściwości medyczne. Polecany jest przy infekcjach dróg moczowych. Lubczyk uznawany jest też za afrodyzjak!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Chrupiąca golonka
Pixabay/RitaE
Newsy Porada na wagę złota. Jak zrobić mięciutką golonkę? Rozpływa się w ustach, a skórka chrupie
Golonka to przysmak jakich mało. Szczególnie ta, której skórka jest złocista i chrupiąca. Wiemy jak ją zrobić!
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Golonka pasuje do kufla z piwem i kiszonej kapusty. To także jedna z ulubionych potraw wśród Polaków.  Konkretna sztuka mięsa Mięso z golonki jest kruche i soczyste. Można się nim obficie najeść! Jeśli jesteście wytrawnymi mięsożercami, przepis poniżej powinien przypaść wam do gustu. Jedynym problemem, który pojawia się podczas przyrządzania golonki jest znalezienie sposobu, dzięki któremu nie straci miękkości. Mimo iż ogólnie dostępne przepisy zdają się na ten temat mówić od dawna, nie wszystkim ta sztuka wychodzi. Do jej klasycznego przygotowywania można też użyć jednej sprytnej metody, która raz na zawsze rozprawi się z suchym mięsem, które nie ma zbyt wielu zwolenników.  Golonka soczysta i mięciutka Idealne mięso to takie, które dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka  to też idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Na sam początek golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a dopiero później upiec w piekarniku. Spróbujcie, a nie uwierzycie jakie to proste i skuteczne. Golonce w takiej odsłonie zwyczajnie trudno się oprzeć. Składniki na mięciutką golonkę dla 3- 4 osób: 1 golonka wieprzowa o wadze około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 większe listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs Knorr Sposób przygotowania przepisu W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, delikatnie solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i możemy...

Przeczytaj
Golonka
Pixabay/harald heuser
Przepisy Jeden niezawodny sposób sprawi, że wasza golonka wyjdzie miękka jak marzenie. Gwarancja rozkoszy dla podniebienia
Golonka kojarzy się z tłustą, bawarską kuchnią. To pierwsze skojarzenie, po części zasadne, można znacząco urozmaicić. Znamy przepis, dzięki któremu golonka wyjdzie soczysta i krucha, idealna na świąteczny obiad!
Aleksandra Jaworska
listopad 14, 2020

Golonka z kością, czy bez? To jedno z wielu pytań, które stawiają sobie osoby przed zabraniem się do przyrządzenia tego prawdziwie sytego dania.  Co decyduje o kruchości golonki? Metoda prób i błędów zdaje się wyłaniać zwycięską odpowiedź. Najlepiej zatem gotowanie golonki podzielić na dwa etapy. W pierwszej kolejności należy golonkę podgotować w wywarze z włoszczyzny, następnie upiec ją w piekarniku.  Do naszej soczystą golonkę, dla 4 osób, będą nam potrzebne:  1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego  2 listki laurowe 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 ząbki czosnku ok. 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr Sprawdzone sposoby W pięciolitrowym garnku gotujemy włoszczyznę, solimy. Do tak przygotowanej mikstury wkładamy golonkę, która ma się gotować 45 minut. Pierwszy etap można uznać za zakończony.  W drugim etapie rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Dno naczynia żaroodpornego powinny zakrywać: cebulka pokrojona w piórka, obrane ząbki czosnku (w całości). Smaku doda natarcie golonki przyprawą z każdej strony.  Golonkę należy również naciąć na krzyż. Tak przygotowane mięso kładziemy na wcześniej ułożonej cebuli. Wlewamy szklankę wywaru z gotowania golonki i wkładamy do piekarnika. Całość powinna się piec około 1,5 godziny, bez przykrycia.  Co 20 minut podlewamy też golonkę wywarem. Po upieczeniu należy wyjąć ją z sosu, który można teraz przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem. Tak przyrządzoną golonkę można podać w całości lub pokrojoną na drobniejsze plastry. Obydwie wersje smakują znakomicie! Co jeszcze warto wiedzieć o przyrządzaniu...

Przeczytaj
Zygmunt Chajzer, golonka
ONS/Gotujmy.pl, ziutula
Gwiazdy Niezwykle smaczna golonka z kiszoną kapustą. Danie uwielbia sam Zygmunt Chajzer
Jakie są ulubione potrawy gwiazd? Wśród faworytów rosół, kremowe zupy i golonka z kapustą. Przepis na tę ostatnią znajdziecie poniżej!
Aleksandra Jaworska
listopad 26, 2020

W dobie mediów społecznościowych gwiazdy często przyznają, że mimo nawału obowiązków zawodowych, starają się wygospodarować czas na domowe gotowanie. Wśród sposobów na przygotowywanie posiłków królują dania na parze lub bez użycia tłuszczu.  Faworyci podniebienia W jednej z relacji na Instagramie Barbara Kurdej-Szatan przyznała, że jej daniem popisowym są kremowe zupy. Oldze Borys wyjątkowo dobrze wychodzi rosół wołowo - indyczy, a Zygmunt Chajzer ukochał golonkę z kapustą. Gotowanie w domu i dla całej rodziny to nie tylko obowiązek. Niekiedy to czysta przyjemność, jeszcze inaczej patrząc, czas na spędzenie nietuzinkowych momentów z bliskimi. Wspólne gotowanie na fali pandemii wygląda jeszcze inaczej. W domu gotujemy coraz częściej. Soczysta golonka Miękka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad? Czemu nie! Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny, a później upiec w piekarniku. Kruchość golonki zagwarantuje również zrobienie jej w szybkowarze. Składniki na golonkę z kapustą i grzybami z szybkowara: golonki wieprzowe przednie 3 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, smalec 1 łyżka, grzyby suszone 1 opakowanie, kminek ziarna 1 łyżka, papryka chili 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, woda 2 szklanki. Sposób przygotowania golonki W garnku szybkowara na smalcu zrumieniamy golonki natarte przyprawą do wieprzowiny. Pod koniec dodajemy ząbki czosnku. Na golonki wysypujemy pokrojoną drobno kiszoną kapustę, namoczone w wodzie i pokrojone cienko suszone grzyby razem z kminkiem, papryką chili,...

Przeczytaj
Golonka ze słoika
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy Delikatna i soczysta golonka ze słoika z galaretką. Smakuje wybornie
Konserwa kojarzy się z klimatem PRLu, którego wspomnienia wciąż niektórych rozczulają. Można również zrobić ją samemu w domu. Będzie smakować jak zza dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Golonka to bardzo smaczne i tłuste wieprzowe mięso.  Najczęściej znamy ją w wersji obiadowej, pieczoną w piekarniku do chrupkości. Świetnie sprawdzi się również do zrobienia domowej konserwy. Domowe wędliny Nic nie zastąpi smaku domowych wyrobów. Niezależnie czy mówimy o słodkościach, czy daniach bardziej wytrawnych. Do korzystania z tradycyjnych receptur nie potrzeba mistrzowskich umiejętności. Zazwyczaj wystarczy kilka prostych składników i wolne popołudnie. Bez ulepszaczy Jeśli zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszym talerzu, przede wszystkim powinniśmy postawić na dobrej jakości produkty. Najlepiej sprawdzą się te lokalne, które można kupić na straganach lub dostać bezpośrednio od producenta. Jeśli lubimy domowe gotowanie nasza konsumencka uwaga powinna być wyczulona w sposób szczególny. Zakupy w sprawdzonych źródłach to gwarancja jakości. Taką samą zapewnia wędlina domowego wyrobu. Nie znajdziecie w niej ulepszaczy ani konserwantów. Będzie smakować również najmłodszym. Jeśli pracujecie nad poprawą własnych nawyków żywieniowych, domowa wędlina przyjdzie wam z pomocą. Przepis na golonkę w słoiku Składniki potrzebne do przygotowania golonki w słoiku: 1 golonka wieprzowa 2 litry wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz maggi Przygotowanie Na początek golonkę zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż mięso będzie odchodzić od kości. Powinno być miękkie, a wywar lekko słonawy. Ugotowane mięso oddzielamy od skóry i kości. Kroimy je w drobne kawałeczki. Szykujemy na naszą konserwę wyparzone słoiki. Mięso powinno zajmować około 3/4 wysokości słoika. Dopełniamy do końca wywarem, zakręcamy i pasteryzujemy...

Przeczytaj