Nie będziecie potrzebowali już specjalnych gadżetów kuchennych, aby szybko obrać buraki. Istnieje pewna prosta metoda, dzięki której z łatwością pozbędziecie się z nich skórki. Znaliście wcześniej ten trik?

Jak szybko obrać buraki?

Chcecie szybko obrać ze skórki buraki? Trzymajcie się poniższych kroków.

  1. Opłuczcie buraki pod chłodną, bieżącą wodą i wyszorujcie je, aby usunąć z nich brud, piasek i inne zanieczyszczenia.
  2. Odetnijcie i usuńcie zielone liście, pozostawiając około 1-2 cale łodygi połączone z korzeniem buraka (pozostawienie nienaruszonej odrobiny łodygi zapobiega wypłukiwaniu soków z buraków podczas gotowania)
  3. Włóżcie buraki do dużego garnka. 
  4. Zagotujcie wodę w garnku i dodajcie do niej 1 łyżeczkę soli na każde 3-4 buraki. 
  5. Gotujcie buraki przez 20-40 minut lub do momentu, gdy z łatwością będziecie mogli przekłuć je widelcem.
  6. Wyjmijcie buraki przy użyciu łyżki cedzakowej lub wlejcie wodę z burakami do durszlaka w zlewie.
  7. Zalejcie buraki zimną wodą. Skórka sama odejdzie z buraków bez konieczności użycia noża. 

Inne metody na szybkie obranie buraków

Istnieją jeszcze dwa inne sposoby obierania całych buraków po ugotowaniu.

Obieranie buraków przy użyciu papieru kuchennego

  1. Poczekajcie aż buraki ostygną po ugotowaniu, aż będą delikatnie ciepłe w dotyku.
  2. Trzymając papierowy ręcznik w dłoni, odciągnijcie skórkę buraka, aby ją usunąć (dzięki tej metodzie nie pobrudzicie sobie rąk przy obieraniu buraków).

Obieranie buraków gołymi palcami

  1. Usuńcie skórkę z buraka przy użyciu dłoni (metoda ta ma niestety pewną wadę - może pobrudzić dłonie).
  2. Wyczyśćcie dłonie przy użyciu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Jak wybrać dobrej jakości buraki?

Wybieracie się do warzywniaka po buraki? Zwróćcie uwagę, żeby były one:

Zobacz także:

  • gładkie i jednolite (buraki, które zostały uszkodzone szybciej gniją)
  • twarde (miękkie buraki są po prostu stare)
  • mają świeże liście (zwiędłe warzywa oznaczają, że warzywo się psuje)
  • mają podobną wielkość (najlepiej wybrać te, które są podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie)

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, evolvingtable.com