Nie będziecie potrzebowali już specjalnych gadżetów kuchennych, aby szybko obrać buraki. Istnieje pewna prosta metoda, dzięki której z łatwością pozbędziecie się z nich skórki. Znaliście wcześniej ten trik?
Jak szybko obrać buraki?
Chcecie szybko obrać ze skórki buraki? Trzymajcie się poniższych kroków.
- Opłuczcie buraki pod chłodną, bieżącą wodą i wyszorujcie je, aby usunąć z nich brud, piasek i inne zanieczyszczenia.
- Odetnijcie i usuńcie zielone liście, pozostawiając około 1-2 cale łodygi połączone z korzeniem buraka (pozostawienie nienaruszonej odrobiny łodygi zapobiega wypłukiwaniu soków z buraków podczas gotowania)
- Włóżcie buraki do dużego garnka.
- Zagotujcie wodę w garnku i dodajcie do niej 1 łyżeczkę soli na każde 3-4 buraki.
- Gotujcie buraki przez 20-40 minut lub do momentu, gdy z łatwością będziecie mogli przekłuć je widelcem.
- Wyjmijcie buraki przy użyciu łyżki cedzakowej lub wlejcie wodę z burakami do durszlaka w zlewie.
- Zalejcie buraki zimną wodą. Skórka sama odejdzie z buraków bez konieczności użycia noża.
Inne metody na szybkie obranie buraków
Istnieją jeszcze dwa inne sposoby obierania całych buraków po ugotowaniu.
Obieranie buraków przy użyciu papieru kuchennego
- Poczekajcie aż buraki ostygną po ugotowaniu, aż będą delikatnie ciepłe w dotyku.
- Trzymając papierowy ręcznik w dłoni, odciągnijcie skórkę buraka, aby ją usunąć (dzięki tej metodzie nie pobrudzicie sobie rąk przy obieraniu buraków).
Obieranie buraków gołymi palcami
- Usuńcie skórkę z buraka przy użyciu dłoni (metoda ta ma niestety pewną wadę - może pobrudzić dłonie).
- Wyczyśćcie dłonie przy użyciu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.
Jak wybrać dobrej jakości buraki?
Wybieracie się do warzywniaka po buraki? Zwróćcie uwagę, żeby były one:
Zobacz także:
- gładkie i jednolite (buraki, które zostały uszkodzone szybciej gniją)
- twarde (miękkie buraki są po prostu stare)
- mają świeże liście (zwiędłe warzywa oznaczają, że warzywo się psuje)
- mają podobną wielkość (najlepiej wybrać te, które są podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie)
Źródło: stylzycia.radiozet.pl, evolvingtable.com