Obieranie buraków sprawia wam problem? Ta metoda nie wymaga nawet użycia noża
AdobeStock
Newsy

Obieranie buraków sprawia wam problem? Ta metoda nie wymaga nawet użycia noża

Macie kłopot z obieraniem buraków? Dzięki temu sposobowi w mig pozbędziecie się z nich skórki.

Nie będziecie potrzebowali już specjalnych gadżetów kuchennych, aby szybko obrać buraki. Istnieje pewna prosta metoda, dzięki której z łatwością pozbędziecie się z nich skórki. Znaliście wcześniej ten trik?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak szybko obrać buraki?

Chcecie szybko obrać ze skórki buraki? Trzymajcie się poniższych kroków.

  1. Opłuczcie buraki pod chłodną, bieżącą wodą i wyszorujcie je, aby usunąć z nich brud, piasek i inne zanieczyszczenia.
  2. Odetnijcie i usuńcie zielone liście, pozostawiając około 1-2 cale łodygi połączone z korzeniem buraka (pozostawienie nienaruszonej odrobiny łodygi zapobiega wypłukiwaniu soków z buraków podczas gotowania)
  3. Włóżcie buraki do dużego garnka. 
  4. Zagotujcie wodę w garnku i dodajcie do niej 1 łyżeczkę soli na każde 3-4 buraki. 
  5. Gotujcie buraki przez 20-40 minut lub do momentu, gdy z łatwością będziecie mogli przekłuć je widelcem.
  6. Wyjmijcie buraki przy użyciu łyżki cedzakowej lub wlejcie wodę z burakami do durszlaka w zlewie.
  7. Zalejcie buraki zimną wodą. Skórka sama odejdzie z buraków bez konieczności użycia noża. 
Zobacz także
Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci

Ten syrop na kaszel przygotujecie  w domu w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników.

Ten syrop na kaszel z buraka przygotujecie w 30 min. Potrzebujecie tylko 2 składników

Inne metody na szybkie obranie buraków

Istnieją jeszcze dwa inne sposoby obierania całych buraków po ugotowaniu.

Obieranie buraków przy użyciu papieru kuchennego

  1. Poczekajcie aż buraki ostygną po ugotowaniu, aż będą delikatnie ciepłe w dotyku.
  2. Trzymając papierowy ręcznik w dłoni, odciągnijcie skórkę buraka, aby ją usunąć (dzięki tej metodzie nie pobrudzicie sobie rąk przy obieraniu buraków).

Obieranie buraków gołymi palcami

  1. Usuńcie skórkę z buraka przy użyciu dłoni (metoda ta ma niestety pewną wadę - może pobrudzić dłonie).
  2. Wyczyśćcie dłonie przy użyciu soku z cytryny lub kwasku cytrynowego.

Jak wybrać dobrej jakości buraki?

Wybieracie się do warzywniaka po buraki? Zwróćcie uwagę, żeby były one:

  • gładkie i jednolite (buraki, które zostały uszkodzone szybciej gniją)
  • twarde (miękkie buraki są po prostu stare)
  • mają świeże liście (zwiędłe warzywa oznaczają, że warzywo się psuje)
  • mają podobną wielkość (najlepiej wybrać te, które są podobnej wielkości, aby ugotowały się w tym samym czasie)

Źródło: stylzycia.radiozet.pl, evolvingtable.com

Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków?
AdobeStock
Newsy
Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków i jak je domyć, jeśli już je pobrudzicie? Najlepiej tak!
Buraki są smaczne i bardzo zdrowe, ale ich obieranie i krojenie może zabarwić nasze dłonie. Jak tego uniknąć? Znamy kilka prostych sposobów.

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. To bogate źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, a także żelaza, magnezu oraz wapnia. Warzywo to nie tylko świetnie smakuje i jest tanie, ale też skrywa w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – wspomaga odporność, zmniejsza dyskomfort związany z menopauzą, pomaga w produkcji czerwonych krwinek oraz poprawia ogólną wydolność organizmu. Niestety, obieranie i krojenie buraków może nam zafarbować dłonie. Jak tego uniknąć? Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraków? Buraki zawierają silne barwniki o nazwie betacyjany. To właśnie one odpowiadają za intensywny kolor soku z buraka. Są one oczywiście korzystne, ponieważ są przeciwutleniaczami, które mają antyrakotwórcze działanie, ale mogą też bardzo mocno zafarbować nasze dłonie. Czy da się jakoś temu zaradzić? Oczywiście. Wystarczy, że: Założycie do krojenia gumowe rękawiczki, dzięki którym wasza skóra nie będzie miała kontaktu z warzywami. Wykorzystacie do krojenia krajalnicę. Bardzo delikatnie odkręcicie kran i będziecie obierać surowe buraki pod bieżącą (letnią) wodą. Co zrobić, jeśli już niechcący zabarwimy dłonie? Na to też jest kilka skutecznych sposobów. Włóżcie dłonie do soku z cytryny lub kiszonej kapusty . Jeśli zabarwienia na waszych dłoniach są niewielkie, możecie potrzeć je plastrem świeżego ogórka lub cytryny. Oba te produkty mają właściwości rozjaśniające. Przygotujcie roztwór z wody utlenionej, soku z cytryny i wody. Włóżcie dłonie w tę miksturę na ok. 15 minut, co jakiś czas szorując zabarwione miejsca. Na koniec umyjcie dokładnie dłonie z mydłem i nałóżcie na nie krem, który je odżywi. Mikstura z kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej . Oba te...

buraki
Pixabay
Przepisy
Dziś obchodzimy Dzień Buraka! To danie z buraczków wprost pokochasz! Jest idealne na zimę!
Mamy tutaj fanów buraków? Te pyszne i zdrowe warzywa dziś obchodzą swoje święto! Z tej okazji przypominamy przepis na klasyczne buraczki.

Nawet warzywa obchodzą swoje święta! W Dzień Buraka mamy dla was garść informacji o tym warzywie oraz świetny przepis na buraczki! Ciekawostki o burakach Buraki uprawiane były już od starożytności, natomiast w Polsce powszechnie zaczęto je sadzić i zbierać dopiero na początku XIX wieku. Stały się bardzo szybko popularne ze względu na ich łatwą uprawę i niską cenę. Buraki prędko rozpowszechniły się szczególnie wśród polskiego chłopstwa, ponieważ były tanie i łatwo dostępne. Co ciekawe, burak był znany Polakom już w średniowieczu, ale wtedy nikt nie spożywał korzeni – jedynie liście. Stąd też wzięła się nazwa barszczu ukraińskiego, ponieważ początkowo zupa ta była gotowana na liściach barszczu i miała zielony kolor. Buraki zaczęto dodawać do niej dopiero później, gdy ich uprawa stała się bardziej popularna. Właściwości buraków Buraki są nie tylko smaczne (choć to dla niektórych kwestia dyskusyjna), ale i bardzo zdrowe! Szczególnie do swojej diety burkai powinny włączyć osoby, które: Cierpią na anemię Spodziewają się dziecka Odchudzają się Leczą się na nadciśnienie Często chorują na przeziębienie Przepis na tarte buraki Gotowane buraczki są bardzo smaczne, a jeszcze lepsza jest domowej roboty ćwikła w słoikach! Aby ją przygotować, potrzebujecie: Kilogram buraków Ocet Olej Wodę Cukier Sól Przygotowanie Ugotuj buraki. Pamiętaj o tym, że buraki gotuje się w skórkach i obiera dopiero po ugotowaniu i ostudzeniu! Następnie zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku przygotuj zalewę. Wlej pół szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżkę oleju i po łyżeczce soli i cukru. Zagotuj. Buraki przełóż do słoików i zalewaj gotującą się zalewą. Przełóż słoiki...

Najprostszy, domowy trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie
AdobeStock
Newsy
Prosty trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie
Wyrzucacie ten produkt do kosza? Następnym razem tego nie róbcie. Może wam się bardzo przydać.

Wasza kuchenka zarosła tłuszczem i brudem? Spróbujcie wyczyścić ją w naturalny sposób. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie do kosza. Chodzi o zwykłe fusy z kawy. Jak wyczyścić kuchenkę przy pomocy fusów z kawy? Utrzymywanie czystości w kuchni jest prawdziwym wyzwaniem. Przyrządzanie różnych potraw, smażenie i gotowanie, pozostawiają na naszej płytce ślady, które z czasem trudno jest usunąć. Z pomocą przychodzą fusy z kawy. Nałóżcie odrobinę fusów na ściereczkę, a następnie przetrzyjcie nią dokładnie i starannie zabrudzoną powierzchnię. To naturalna i skuteczna metoda na walkę z uporczywymi plamami i innymi zabrudzeniami. Do czego jeszcze przydadzą się w kuchni fusy po kawie?  Jak jeszcze można wykorzystać fusy z kawy? Zastosowanie fusów z kawy znacznie wykracza poza czyszczenie zabrudzonej kuchenki. Jak jeszcze można je wykorzystać? Usuwanie przykrego zapachu z dłoni. Wasze dłonie mają po gotowaniu zapach cebuli? Mycie rąk fusami z kawy pomaga usunąć nieprzyjemny zapach, który pojawił się na naszych dłoniach w wyniku siekania cebuli czy czosnku.  Remedium na brzydki zapach w lodowce. Pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z lodówki może być nie lada wyzwaniem, ale nie jest to zadanie niemożliwe. Wystarczy, że umieścicie fusy z kawy w filiżance i będziecie ją wymieniać co ok. 14 dni. Zmywanie naczyń. Zmywanie naczyń to jedna z najbardziej znienawidzonych prac domowych. Szorowanie przyklejonych do garnków kawałków jedzenia, może być żmudnym i irytującym procesem. Czy wiecie, że kawa działa jak naturalny odtłuszczacz? Wystarczy, że wymieszacie 2/3 łyżeczki fusów z kawy z ciepłą wodą i wyszorujecie taką miksturą powierzchnię przy użyciu gąbki lub miękkiej szczotki, aby umyć brudne garnki i...

Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko obrać marchewkę? Nie potrzebujecie ani noża ani obieraczki. Ale jak to?
Poznajcie ten szybki sposób na obranie marchewki. Sprawdza się w każdej sytuacji i jest banalny!

Jest wiele kuchennych trików, które ułatwiają gotowanie i usprawniają pracę w kuchni. Niektórych z nich może uczyliście się od swoich mam lub babć. Dzięki popularności sieci internetowej możecie dowiedzieć się o istnieniu innych sposobów, które wielu gospodyniom domowym wydają się banalne. Internet to niesamowite źródło wiedzy i inspiracji. Znacie już sposoby na wykorzystanie obierek warzyw , wiecie co zrobić z czerstwym chlebem , żeby można go było zjeść i potraficie szybko obrać ziemniaki . Dziś poznacie niesamowity trik na obieranie marchewki. Okazuje się, że nie potrzebujecie do tego obieraczki ani noża. Sposób jest banalny! Jak szybko obrać marchewkę? Ogólnie skórka marchewki jest jadalna. W teorii nie powinno być konieczne jej obieranie. Często jednak marchew sprzedawana w marketach lub na targach, jest przybrudzona lub przechowywyana przez całą zimę. Wtedy lepiej pozbyć się zewnętrznej warstwy, żeby uniknąć zakażenia. Jak to zrobić najlepiej? Jeśli wydawało się wam, że najlepszym sposobem jest skorzystanie ze specjalnej obieraczki do warzyw, mylicie się. Marchewkę obiera się najszybciej za pomocą druciaka – metalowej gąbki do mycia naczyń. Skórka marchewki, która jest bardzo delikatna, łatwo ulega starciu przy pomocy tego przedmiotu. Wystarczy, że wyszorujecie marchewkę ze wszystkich stron czystym druciakiem, a szybko pozbędziecie się zabrudzeń na skórce i przygotujecie marchewkę do jedzenia. Sposób ten możecie wykorzystywać praktycznie za każdym razem przy obieraniu marchewki . Druciak znajdzie zastosowanie też przy obieraniu innych warzyw: Pietruszki Młodego selera Buraka Ziemniaki, starsze selery i inne warzywa z twardą skórką, którą koniecznie trzeba obrać, lepiej potraktujcie tradycyjną obieraczką lub nożem....