Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się
AdobeStock
Newsy

Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się

Skórki z ziemniaków zawsze lądują u was w koszu? Nie wyrzucajcie ich - sprawdźcie, dlaczego gotować kartofle ze skórką.

Jedną z podstawowych czynności w kuchni zdecydowanie jest obieranie ziemniaków (szczególnie, jeśli jadacie je często). Obierki jednak praktycznie zawsze lądują w koszu, a okazuje się, że wcale nie powinny się tam znaleźć! Pomogą wam one w odchudzaniu i nie tylko - sprawdźcie, ile dobroczynnych właściwości ma skórka od ziemniaka. 

Właściwości skórek ziemniaków

Niemal całe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych ziemniaków kryje się w skórce. To właśnie dlatego tak poleca się gotować i jeść ziemniaki w mundurkach, ponieważ tak przygotowane są bardziej sycące (i tym samym polecane na diecie odchudzającej). W skórce ziemniaka znajdują się:

  • witamina B - odpowiadająca za układ nerwowy

  • witamina C - wzmacniająca odporność i naczynia krwionośne

  • polifenole - zapobiegają nowotworom 

  • jod 

  • wapń

  • żelazo

Ponadto, zjadanie ziemniaków ze skórką lub samych obierek (o tym, jak je przyrządzić, przeczytacie niżej) pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Zobacz także
Wbijcie różę w ziemniaka a stanie się cos niesamowitego. Trik za grosze

Wbijcie różę w ziemniaka, a stanie się coś niesamowitego. Trik za grosze na wiosnę

Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?

Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?

Obierki z ziemniaków na odchudzanie

A jak mają się obierki do odchudzania? W skórce znajduje się mniej sodu i tłuszczu niż w reszcie ziemniaka, dlatego spokojnie można ją wykorzystywać jako dodatek do innych dań - będziecie syci na dłużej i powstrzymacie się od podjadania.

Do tego obierki są bogate w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłową przemianę materii. A jeżeli na stałe włączycie obierki (lub po prostu ziemniaki w mundurkach) do swojej diety, to obniżycie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby, jakie jej towarzyszą. 

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

Skórki z ziemniaka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów - znaliście je?

  • chipsy z obierków z dodatkiem ziół - pieczone w piekarniku

  • placek z obierków na słodko - wystarczy wymieszać obierki z serem i ciastem francuskim 

  • zapiekanka warzywna - dodajcie marchew, brokuły, szynkę, ser i inne ulubione dodatki i upieczcie w piekarniku.

Nie zapomnijcie tylko dokładnie umyć i wyszorować ziemniaki, jeśli zamierzacie zrobić użytek także z ich skórek! Na zdrowie!

Źródło: porady.interia.pl, stronakuchni.pl 

jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy
Prawie wszyscy popełniają błąd gotując ziemniaki. Wystarczy 1 trik i dodanie 1 taniego składnika
Sposób na zdrowe ziemniaki? Dodajcie ten jeden składnik w trakcie gotowania!

Przez ostatnie lata ziemniaki były owiane złą sławą. Zarzucano im, że są bardzo tuczące, a każdemu kto był na diecie odchudzającej surowo zakazywano spożywania ziemniaków. Dziś już wiadomo, że takie porady były zupełnie niepotrzebne. Warzywa te są bowiem doskonałym źródłem skrobii! W dodatku nie są wcale bardzo kaloryczne – zawierają zaledwie 77 kalorii na 100 gramów. To, co sprawia że tyje się od ziemniaków to spożywane przy okazji tłuste mięsa i sosy. Co robić, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu tych warzyw? Poznajcie prosty trik! Zdrowe ziemniaki Poza wysoką zawartością skrobi, ziemniaki są także bogate w inne witaminy. Zawierają bardzo dużo m.in.: Witaminy A – wzmacnia odporność Witamin z grupy B – regulują przemianę materii Magnezu – składnik budujący zęby i kości Siarki – działa przeciwzapalnie Potasu – obniża ciśnienie krwi Jednak jeden częsty błąd w trakcie gotowania sprawia, że sporo tych cennych składników ucieka z ziemniaków. Na szczęście można łatwo temu zapobiec! Sekretem na zdrowe ziemniaki jest dodanie jednej marchewki w trakcie gotowania. Gdy gotuje się razem z ziemniakami, marchewka zapobiega uwalnianiu się z nich witaminy C, bardzo cennej dla organizmu! Wszystko dzięki zawartości beta-karotenu. Sprawia on, że witamina C zostaje zatrzymana w ziemniakach. Innym sposobem na zachowanie jak największej ilości witamin w ziemniakach jest gotowanie ich w mundurkach! To skórka zawiera większość cennych witamin i minerałów, dlatego nie pozbywajcie się jej. Jeśli nie macie ochoty na ziemniaki w mundurkach, to możecie obrane skórki podgotować i następnie upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni na oleju. Będą pyszną przekąską między posiłkami, a do tego bardzo zdrową!

Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujcie na nich bulion
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujecie na nich smaczny bulion
Jak zrobić bulion z wartościowych odpadków, który wykorzystacie jako baza do zup i sosów? To bardzo proste.

Zamiast wyrzucać, przetwarzajcie, wykorzystujcie ponownie i dawajcie drugie życie resztkom. Pamiętajcie też o tym, że odpadki kuchenne, w tym obierki po owocach i warzywach to cenne źródło wartości odżywczych.  Aż szkoda po prostu wyrzucić je do śmieci. Podpowiadamy jak dobrze je wykorzystać. O czym pamiętać, gdy chcecie dawać drugie życie odpadkom? Są dwie podstawowe zasady kuchni zero waste. Pierwsza wiążę się z czystością i wynika z tego, że skoro i tak obieracie warzywa, to nie przywiązujecie wielkiej wagi do dokładnego oczyszczenia ich przed obraniem. Myjecie dla porządku, ale nie szorujecie dokładnie.  Jeśli chcecie zacząć wykorzystywać obierki, warzywa przed obraniem zawsze musicie dokładnie wyszorować. Druga zasada wiąże się z faktem, że obierki to tylko odpadki. Nie ma ich wystarczająco dużo po przygotowaniu zwykłego dania, żeby coś rozsądnego z nich zrobić. Możecie to natomiast zrobić, gdy uzbieracie większą ilość jednorodnych resztek. Odcinając zgrubiałe ogonki szparagów z 2 czy 3 pęczków, nie jest ich wystarczająco dużo na krem szparagowy. To samo dotyczy końcówek pomidora czy ilości obierek, pozostałych po obraniu jednej włoszczyzny. Dlatego odpadki należy zbierać, gromadząc je w zamrażalniku, a gdy uzbiera się odpowiednia ilość – przyrządzić nowe danie. Skórki owoców i warzyw są najbogatsze w wartości odżywcze Błonnik Tuż pod skórką i w samej skórce znajduje się największa ilość błonnika. Obieranie powoduje, stratę tego włókna pokarmowego. Dlatego jeśli tylko możemy zjadać owoce i warzywa ze skórką np. jabłka czy gruszki, zawsze warto to robić. Chrupiąc wiosną młode marchewki, także dobrze jest zachować na nich skórkę, którą tylko dokładnie oczyścicie. Oto, jak duże straty błonnika pojawiają się gdy obieramy...

Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Pod przykryciem czy bez przykrycia? Prawda zaskakuje
Jak gotujecie ziemniaki? Sprawdźcie, jakich argumentów używają zwolennicy obydwu sposobów.

Gotowane ziemniaki to podstawa polskiej kuchni. Goszczą one praktycznie codziennie na stołach milionów Polaków. Ponieważ każdy gotuje ziemniaki prawie codziennie, każdy uważa się też za eksperta w tej dziedzinie. Okazuje się jednak, że nie wszyscy gotują ziemniaki w jednakowy sposób.  To, co przede wszystkim dzieli Polskę na pół, to fakt czy do gotowania ziemniaków trzeba używać przykrywki, czy też można to zrobić równie dobrze bez niej. Sprawdźcie, jakie są zalety i wady gotowania ziemniaków tymi sposobami i przede wszystkim: jak robić to prawidłowo. Właściwe gotowanie ziemniaków To, co przede wszystkim dzieli Polaków, to pytanie, czy gotować ziemniaki pod przykryciem czy nie. Obydwie formy będą poprawne, ale gotowanie ziemniaków bez przykrywki, będzie trochę dłużej trwało . Decydując się na gotowanie bez przykrycia, trzeba też pilnować, żeby nie dopuścić do odparowania wody i żeby ziemniaki się nie przypaliły. Gotowanie pod przykrywką trwa ok. 20 minut. Wskazówki przy gotowaniu ziemniaków Ziemniaki do gotowania powinny być mniej więcej równej wielkości. Jeśli wasze ziemniaki nie są równe, pokrójcie te większe na kawałki, by wyrównać ich wielkość. Dzięki temu będą gotowe w tym samym momencie. Pamiętajcie, by woda do gotowania ziemniaków przykrywała je wszystkie. W przeciwnym razie części, które będą wystawać, pozostaną niedogotowane! Sprawdźcie, czy ziemniaki są gotowe za pomocą widelca. Powinien gładko wbijać się w powierzchnię. Jak gotować ziemniaki, by traciły najmniej właściwości? Jeśli chcecie, żeby ziemniaki utraciły jak najmniej właściwości, nie obierajcie ich przed gotowaniem, a tylko oczyśćcie. Ziemniaki w mundurkach są znacznie zdrowsze. Jeśli mimo wszystko...

kluski
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk/AdobeStock
Newsy
Najlepsze ziemniaki na pyzy i kopytka? Tylko te odmiany wydobędą ich prawdziwy smak. Wiedzieliście o tym?
W Polsce ziemniak jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Jest podstawą bądź dodatkiem do wielu potraw. Jednak nie do wszystkich każda odmiana będzie tak samo dobra. Sprawdźcie, które wybrać podczas przygotowywania pyz bądź kopytek.

Ziemniaki są w Polsce najpowszechniejszym warzywem. Z nich można przyrządzić dosłownie wszystko. Mogą być dodatkiem do zupy, do kotletów bądź stanowić samodzielny posiłek, jak frytki, zapiekanka, placki ziemniaczane, kluski, kopytka czy knedle. Możliwości wykorzystania ziemniaka jest wiele, dzięki jego wyjątkowej uniwersalności. Cenne właściwości Ziemniaki, oprócz swojej powszechności, zawierają także wiele cennych wartości. Są źródłem takich składników jak fosfor, mangan, żelazo, cynk, sód, karoten, jod, a także witamin K, B1, B2, B6 oraz C. Najbardziej wartościową obróbką termiczną dla tego warzywa, jest gotowanie na parze, w skórce bądź pieczenie w piekarniku.  Różnorodność w sprzedaży Na sklepowych półkach można spotkać wiele odmian ziemniaków. Każda z nich charakteryzuje się czymś innym. Na rynku można wyróżnić trzy główne typy ziemniaków. Pierwszy z nich to typ A, który jest twardy i idealnie nadaje się jako składnik do sałatek. Są one dość wilgotne z małą zawartością skrobi. Kolejnym wyróżniającym się jest typ B. To kartofle uniwersalne o średniej twardości. Podczas gotowania stają się kruche, zaś przy smażeniu miękną. Ten rodzaj idealnie sprawdza się do przygotowywania frytek czy też placków ziemniaczanych. Ostatnim typem jest typ C. One zawierają najwięcej skrobi w składzie. Są delikatne z rozpadającym, jasnym wnętrzem. Ten typ to idealny wybór podczas przyrządzania wszelkiego rodzaju klusek. Na pyzy i kluski Podczas przygotowywania klusek, pyz, placków czy farszu do pierogów ruskich, najlepszym wyborem są ziemniaki mączyste. Ten typ kartofli zawiera najwięcej skrobi, przez co łatwo się rozpada i jednocześnie łatwo formuje we wszelkiego rodzaju kluski. Z odmian należy...