
Jedną z podstawowych czynności w kuchni zdecydowanie jest obieranie ziemniaków (szczególnie, jeśli jadacie je często). Obierki jednak praktycznie zawsze lądują w koszu, a okazuje się, że wcale nie powinny się tam znaleźć! Pomogą wam one w odchudzaniu i nie tylko - sprawdźcie, ile dobroczynnych właściwości ma skórka od ziemniaka.
Właściwości skórek ziemniaków
Niemal całe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych ziemniaków kryje się w skórce. To właśnie dlatego tak poleca się gotować i jeść ziemniaki w mundurkach, ponieważ tak przygotowane są bardziej sycące (i tym samym polecane na diecie odchudzającej). W skórce ziemniaka znajdują się:
-
witamina B - odpowiadająca za układ nerwowy
-
witamina C - wzmacniająca odporność i naczynia krwionośne
-
polifenole - zapobiegają nowotworom
-
jod
-
wapń
-
żelazo
Ponadto, zjadanie ziemniaków ze skórką lub samych obierek (o tym, jak je przyrządzić, przeczytacie niżej) pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Obierki z ziemniaków na odchudzanie
A jak mają się obierki do odchudzania? W skórce znajduje się mniej sodu i tłuszczu niż w reszcie ziemniaka, dlatego spokojnie można ją wykorzystywać jako dodatek do innych dań - będziecie syci na dłużej i powstrzymacie się od podjadania.
Do tego obierki są bogate w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłową przemianę materii. A jeżeli na stałe włączycie obierki (lub po prostu ziemniaki w mundurkach) do swojej diety, to obniżycie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby, jakie jej towarzyszą.
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?
Skórki z ziemniaka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów - znaliście je?
-
chipsy z obierków z dodatkiem ziół - pieczone w piekarniku
-
placek z obierków na słodko - wystarczy wymieszać obierki z serem i ciastem francuskim
-
zapiekanka warzywna - dodajcie marchew, brokuły, szynkę, ser i inne ulubione dodatki i upieczcie w piekarniku.
Nie zapomnijcie tylko dokładnie umyć i wyszorować ziemniaki, jeśli zamierzacie zrobić użytek także z ich skórek! Na zdrowie!
Źródło: porady.interia.pl, stronakuchni.pl