Jedną z podstawowych czynności w kuchni zdecydowanie jest obieranie ziemniaków (szczególnie, jeśli jadacie je często). Obierki jednak praktycznie zawsze lądują w koszu, a okazuje się, że wcale nie powinny się tam znaleźć! Pomogą wam one w odchudzaniu i nie tylko - sprawdźcie, ile dobroczynnych właściwości ma skórka od ziemniaka. 

Właściwości skórek ziemniaków

Niemal całe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych ziemniaków kryje się w skórce. To właśnie dlatego tak poleca się gotować i jeść ziemniaki w mundurkach, ponieważ tak przygotowane są bardziej sycące (i tym samym polecane na diecie odchudzającej). W skórce ziemniaka znajdują się:

  • witamina B - odpowiadająca za układ nerwowy

  • witamina C - wzmacniająca odporność i naczynia krwionośne

  • polifenole - zapobiegają nowotworom 

  • jod 

  • wapń

  • żelazo

Ponadto, zjadanie ziemniaków ze skórką lub samych obierek (o tym, jak je przyrządzić, przeczytacie niżej) pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Zobacz także:

Obierki z ziemniaków na odchudzanie

A jak mają się obierki do odchudzania? W skórce znajduje się mniej sodu i tłuszczu niż w reszcie ziemniaka, dlatego spokojnie można ją wykorzystywać jako dodatek do innych dań - będziecie syci na dłużej i powstrzymacie się od podjadania.

Do tego obierki są bogate w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłową przemianę materii. A jeżeli na stałe włączycie obierki (lub po prostu ziemniaki w mundurkach) do swojej diety, to obniżycie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby, jakie jej towarzyszą. 

Jak wykorzystać obierki z ziemniaków?

Skórki z ziemniaka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów - znaliście je?

  • chipsy z obierków z dodatkiem ziół - pieczone w piekarniku

  • placek z obierków na słodko - wystarczy wymieszać obierki z serem i ciastem francuskim 

  • zapiekanka warzywna - dodajcie marchew, brokuły, szynkę, ser i inne ulubione dodatki i upieczcie w piekarniku.

Nie zapomnijcie tylko dokładnie umyć i wyszorować ziemniaki, jeśli zamierzacie zrobić użytek także z ich skórek! Na zdrowie!

Źródło: porady.interia.pl, stronakuchni.pl