Kotlety jajeczne
pysiek/gotujmy.pl
Newsy

Obiad w 15 minut. Soczyste kotlety jajeczne. Tak pyszne, że będziecie je robić codziennie

Kotlety jajeczne to propozycja na szybki obiad. Są proste w przygotowaniu i pyszne! Jeśli nie macie pomysłu na obiad, skorzystajcie z tego przepisu!

Powstanie tego przepisu, wymusiło prawdopodobnie samo życie. Kiedyś zdobycie mięsa było bardzo trudne. Łatwiej można było dostać jajka. Wówczas w głowach gospodyń domowych, pojawił się pomysł na przygotowanie obiadu z produktów bardziej dostępnych. Minęło wiele lat, a kotlety jajeczne nadal cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to doskonała bezmięsna alternatywa kotletów mielonych. Można w nim przemycić różne zioła, a miłośnicy zielonych dodatków - szczypiorek bądź natkę pietruszki. Świetnie będą smakować solo z sosem pieczarkowym lub w duecie z ziemniakami i zdrową surówką. Idealne na obiad czy kolację! Koniecznie przetestujcie przepis podany poniżej.

Składniki: 

  • 7 jajek
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • szczypiorek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie: 

  1. Ugotujcie 6 jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posiekajcie drobno szczypiorek.
  2. Do startych jaj dodajcie jedno surowe, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie. 
  3. Uformujcie nieduże kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej. 
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, ułóżcie na nim przygotowane kotlety. Smażcie je z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Usmażone odsączcie na przygotowanym wcześniej ręczniku papierowym.

Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne! Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki bądź sosem pieczarkowym. Smacznego!
 

Panierka do kotletów schabowych
Adobe Stock
Przepisy
Dodajcie to do panierki, a kotlety schabowe wyjdą soczyste, jak nigdy przedtem! Banalnie prosty chwyt!
Choć smażone na głębokim oleju mięso panierowane to nie najzdrowsza propozycja, od czasu do czasu można, a nawet trzeba sobie na nią pozwolić. Jeden banalnie porosty chwyt sprawi, że na nowo zakochacie się w swoich kotletach schabowych!

Tydzień bez kotleta schabowego to tydzień stracony! Potrawa ta bowiem od lat króluje na polskich stołach i nie zamierza ustępować miejsca  nowocześniejszym frykasom. W końcu w kuchni nie ma nic cenniejszego niż tradycja. Przyznacie jednak, że po latach nawet przyrządzanie klasycznego schabowego może zacząć wychodzić uszami, ale i na to mamy sposób! Nie od dziś wiadomo, że nic tak nie wzbogaca smaku mięsa jak idealna panierka . Do jej przygotowania zazwyczaj używamy trzech składników: jajek, bułki tartej i mąki . Okazuje się jednak, że nic nie smakuje tak dobrze, jak panierka zrobiona z masy maślankowej! Sami się przekonajcie. Przepis na kotlety schabowe w panierce z maślanki Składniki: 600 g schabu bez kości 2 jajka (najlepiej wiejskie) 2 szklanki maślanki 2 szklanki mąki pszennej Olej do smażenia (rzepakowy lub słonecznikowy) Przyprawy: sól, pieprz, ostra i słodka papryka, suszone zioła Przygotowanie: Schab dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na ok. 5 równych kawałków. Mięso połóżcie na desce, nakryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbijcie tłuczkiem do mięsa (kotlety mogą wyjść nawet bardzo duże, ważne żeby nie były zbyt grube). W plastikowej misce umieśćcie maślankę, jajka, sól, pieprz, paprykę oraz suszone zioła. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej. Powinno go być dosyć dużo – ok. 2 cm. Tłuszcz musi być naprawdę bardzo gorący, inaczej kotlety nie wyjdą. Do niewielkiego naczynia nasypcie mąki pszennej. Panierowanie mięsa zacznijcie od obtoczenia go w mące pszennej. Następnie zanurzcie kotleta w masie maślankowej i pozostawcie na ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu ponownie obtoczcie mięso w mące pszennej. Tak przygotowane schabowe powoli...

Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy
Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Mielone popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Przepis na kotlety mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku...

Schabowe po kowalsku
WanilioweImprowizacj/gotujmy.pl
Newsy
Schabowe po kowalsku to pomysł na tradycyjne danie w nowej odsłonie. Twoja rodzina je pokocha
Znudziły się wam kotlety schabowe? Wystarczy parę prostych kroków, a wasz obiad nabierze rumieńców!

Kotlety schabowe to absolutna podstawa menu większości Polaków. Podajemy je zwykle z surówką albo ze świeżymi warzywami w lecie i obowiązkowymi ziemniakami. Wielu jest wśród nas kulinarnych konserwatystów, czyli ludzi, którzy nie lubią zmieniać czegokolwiek w swoim jadłospisie. Część z nas ma nieco inne zapatrywania na ten temat i często spotyka się w kuchni z nudą. Na przykład podczas jedzenia zwykłych schabowych. Dla takich właśnie osób mamy ciekawe rozwiązanie. A są nim schabowe po kowalsku. Skąd ta nazwa? Na to pytanie trudno odpowiedzieć, ale być może chodzi w niej o wilczy apetyt osób dawniej pracujących w kuźni. Kotlety po kowalsku to tłuste i treściwe danie dla prawdziwych głodomorów. Oprócz mięsa w panierce zawierają w sobie (a właściwie na sobie) smażoną cebulę, ser żółty i ketchup. Ich przygotowanie będzie nieco dłuższe od przygotowania zwykłych „schaboszczaków”, ale za to dostaniemy nieco ciekawszy smak, który zaskoczy spragnionych innowacji domowników! Przepis na kotlety po kowalsku Składniki: 4-5 plastrów schabu wieprzowego 2 jajka Bułka tarta Mąka 15 dag sera żółtego w kawałku Ketchup 1 duża cebula Majeranek Papryka w proszku (słodka) Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Przygotowujemy tradycyjne kotlety schabowe w panierce. Rozbijamy cienko plastry mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy jajko i panierujemy kotlety kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety na oleju. Cebulę kroimy drobno i smażymy ją na oleju po kotletach. Doprawiamy cebulę majerankiem, solą i pieprzem, a także papryką do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce. Kotlety wykładamy na blasze. Nakładamy na kotlety cebulę, a następnie...

kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...