Powstanie tego przepisu, wymusiło prawdopodobnie samo życie. Kiedyś zdobycie mięsa było bardzo trudne. Łatwiej można było dostać jajka. Wówczas w głowach gospodyń domowych, pojawił się pomysł na przygotowanie obiadu z produktów bardziej dostępnych. Minęło wiele lat, a kotlety jajeczne nadal cieszą się sporą popularnością wśród Polaków. 

Przepis na pyszne kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to doskonała bezmięsna alternatywa kotletów mielonych. Można w nim przemycić różne zioła, a miłośnicy zielonych dodatków - szczypiorek bądź natkę pietruszki. Świetnie będą smakować solo z sosem pieczarkowym lub w duecie z ziemniakami i zdrową surówką. Idealne na obiad czy kolację! Koniecznie przetestujcie przepis podany poniżej.

Składniki: 

  • 7 jajek
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • szczypiorek lub pietruszka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie: 

  1. Ugotujcie 6 jajek na twardo. Gdy będą już gotowe, obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Posiekajcie drobno szczypiorek.
  2. Do startych jaj dodajcie jedno surowe, sól, pieprz i posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszajcie. 
  3. Uformujcie nieduże kotleciki, a później obtoczcie je w bułce tartej. 
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy będzie miał odpowiednią temperaturę, ułóżcie na nim przygotowane kotlety. Smażcie je z każdej strony po 3-4 minuty na złoty kolor. Usmażone odsączcie na przygotowanym wcześniej ręczniku papierowym.

Prawda, że proste? A do tego jakie pyszne! Kotlety jajeczne najlepiej będą smakowały z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki bądź sosem pieczarkowym. Smacznego!