pomysł na obiad
Joanna19/gotujmy.pl
Newsy

Obiad młodego drwala zachwyci każdego mężczyznę. Tak pyszny i sycący, że zrobicie go nieraz

Przez żołądek do serca! To powiedzenie jest wciąż aktualne. Jeśli chcecie zachwycić swoją drugą połówkę, to przygotujcie pyszny obiad z tego przepisu.

Rodzice i dziadkowie tłumaczą zawsze młodym dziewczynom, że powiedzenie „przez żołądek do serca” wymyśliło samo życie i najlepszym sposobem na oczarowanie mężczyzny jest zrobienie mu czegoś pysznego do jedzenia. I mieli dużo racji, bo w końcu kto nie cieszy się ze smacznego, ciepłego obiadu albo pachnącego, świeżego ciasta? Czasy się zmieniają i dziś panowie również dwoją się i troją w kuchni, by zadowolić swoje kobiety i ugotować im coś pysznego. Oczywiście zwykle panie są zachwycone nieco innymi daniami niż panowie. Mężczyźni lubią, gdy jedzenie na talerzu jest ciężkie i tłuste, podczas gdy kobiety preferują raczej lżejsze potrawy. Chociaż wszystko jest kwestią gustu! Dlatego dziś proponujemy wam przepis na „obiad dla młodego drwala”, podkreślając, że choć posmakuje pewnie głównie mężczyznom, to kobiety na pewno również chętnie go skosztują! Wszystko zależy od waszych osobistych preferencji.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na obiad młodego drwala

Taki posiłek z pewnością zadowoli każdego mężczyznę! Jest dość kaloryczny, ale bardzo sycący. I do tego ,jak smakuje!

Zobacz także
rosół garnek

Gotujecie rosół w takim garnku? To fatalnie. Tylko w tym wywar będzie miał głęboki i wyrazisty smak

Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Do przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 4 białe kiełbasy
  • Kilogram kapusty kiszonej
  • Kilogram pieczarek
  • Pół kostki masła
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną wypłuczcie w wodzie i odcedźcie. Pieczarki oczyśćcie i pokrójcie w plasterki.
  2. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie pieczarki. Podsmażajcie je, aż zrobią się miękkie.
  3. Dodajcie do pieczarek pół kostki masła i duście do momentu, aż masło się w połowie rozpuści.
  4.  Wtedy na patelnię wrzućcie opłukaną wcześniej kapustę kiszoną. Wymieszajcie, dodajcie soli i pieprzu według uznania. Podsmażajcie wszystko tak długo, aż kapusta i pieczarki będą miękkie.
  5. Na drugiej patelni rozgrzejcie nieco oleju i usmażcie 4 białe kiełbasy tak, by się zezłociły.

I gotowe! Podawajcie kiełbaski z podsmażonymi pieczarkami i kapustą. Palce lizać! Możecie też dodać do tego dania tłuczone ziemniaki.

Źródło: gotujmy.pl

kapusta zasmażana przepis
iwa643/gotujmy.pl
Newsy
Kapusta kiszona z patelni to prawdziwa eksplozja smaku. 1 składnik całkowicie odmieni jej smak
Co powiecie na pachnącą, smażoną kapustę kiszoną? Z dodatkiem tego składnika smakuje fenomenalnie.

Wygląda na to, że wiosna zacznie się w tym roku wcześniej! Choć w części kraju jest coraz cieplej, to nadal wieczory są bardzo chłodne. W taką pogodę najlepiej smakują takie potrawy, które są ciepłe, rozgrzewające i sycą na długo. Taka właśnie jest zasmażana kapusta kiszona! Dodanie do niej pieczarek i kiełbasy, zdecydowanie nada jej charakteru. Będzie smakowała doskonale zarówno ze świeżym, chrupiącym chlebem, jak i podana w formie dodatku do głównego dania. Kapusta sprawdzi się idealnie właśnie teraz, gdy temperatury zmieniają się z dnia na dzień. Taka pogoda jest niezłym wyzwaniem dla organizmu, który traci wtedy odporność i jest bardziej podatny na infekcje. Kiszona kapusta bogata jest w witaminę C, która fantastycznie chroni przed chorobami. A do tego takim daniem można się po prostu dobrze najeść, a jednym z lepszych sposobów na uchronienie się przed infekcją jest porządna dieta, ponieważ silny organizm jest bardziej odporny. Przepis na kapustę kiszoną z pieczarkami Do przygotowania tej smacznej kapusty z dodatkami, potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram kiszonej kapusty 300 g kiełbasy 250 g pieczarek 2 cebule 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki 2 łyżki oleju Liście laurowe Ziele angielskie Sos sojowy Sól Pieprz Przygotowanie Włóżcie do garnka kiszoną kapustę i dodajcie do niej po dwa liście laurowe i dwa ziarna ziela angielskiego oraz kilka ziarenek pieprzu. Zalejcie wodą i ugotujcie do miękkości kapusty. Umyte i oczyszczone pieczarki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Cebulę obierzcie i posiekajcie. Kiełbasę pokrójcie w kostkę. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki łyżki masła klarowanego, dodajcie 2 łyżki oleju i rozgrzejcie. Wrzućcie na to starte pieczarki, cebulę, kiełbaskę i podsmażcie....

jakie mięso do bigosu
AdobeStock
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze do bigosu? Takie sprawi, że wyjdzie wam bigos doskonały
Czy wiecie, z jakiego mięsa wychodzi najlepszy bigos? Sprawdziliśmy to.

Wolicie bigos jarski czy mięsny? Najczęściej przyrządzany jest oczywiście ten w wersji mięsnej, choć i wegetariański ma swoich zwolenników. Dziś skupimy się jednak na bigosie z dodatkiem mięsa. Czy wiecie, które jest najlepsze? Jakie mięso do bigosu? Najczęściej do bigosu dodaje się boczek, kiełbasę i/lub podsmażone mięso. Najpopularniejsza i najbardziej polecana jest wieprzowina z łopatki lub karkówki , choć nieźle sprawdza się także wołowina z podgardla . Możecie oczywiście zrobić też bigos z dodatkiem mięsa z kurczaka lub indyka , jednak najlepszy jest bigos wieprzowy. Przepis na smaczny bigos Do przygotowania klasycznego, polskiego bigosu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,5 kilograma kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 1 kilogram mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka) 200 g boczku wędzonego 100 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki smalcu 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Liście laurowe Ziele angielskie Sól Pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby zamoczcie w wodzie i odstawcie, by zmiękły. Posiekajcie kapustę kiszoną i włóżcie do dużego garnka. Umyjcie białą kapustę, poszatkujcie i dodajcie do kiszonej. Obierzcie wszystkie cebule, pokrójcie w kostkę i zeszklijcie na oleju. Umyjcie i obierzcie pieczarki i usmażcie na patelni podobnie jak cebulę. Dodajcie cebule i pieczarki do kapusty. Obierzcie marchewki, zetrzyjcie na tarce i wrzućcie do garnka. Mięso wieprzowe umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę. Rozgrzejcie olej na patelni i podsmażcie mięso. Gdy się ozłoci, dodajcie je do garnka z kapustą. Następnie pokrójcie boczek i smażcie na patelni tak długo, aż wytopi się z niego tłuszcz i dodajcie...

Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Przepis na kotlety jaglane z kapustą. Tak pyszne, że palce lizać
Te kotlety to prawdziwy hit!

Kończą wam się pomysły na obiad? Nie chcecie po raz kolejny robi nudnych schabowych? Mamy dla was prawdziwą gratkę! Te kotlety z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na bezmięsne danie na obiad. Zróbcie je raz, a rodzina na pewno poprosi o powtórkę innym razem! To połączenie smaków naprawdę świetnie współgra! Kotlety są pyszne jako danie obiadowe, jako kotlety do burgerów, albo po prostu dodatek do pieczywa. Smakują dobrze na gorąco i na zimno Przepis na kotlety jaglane z kapustą Te kotlety z kaszą jaglaną zadowolą każdego członka rodziny. Przepis jest dobrze dopasowany, aby miały idealną konsystencję. Sprawdźcie koniecznie. Składniki na kotlety jaglane z kapustą 100 g kaszy jaglanej Pół młodej białej kapusty 2 cebule białe Ok. 5 pieczarek Jajko Przyprawa: wędzona papryka Sól Pieprz Przyprawa uniwersalna 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżka masła klarowanego Przygotowanie kotletów jaglanych z młoda białą kapustą Kaszę jaglaną przygotujcie zgodnie z opisem na opakowaniu: ugotujcie ja w wodzie przez wyznaczony czas i ostudźcie.  Pieczarki umyjcie i obierzcie w razie potrzeby. Pokrójcie lub zetrzyjcie na tarce pieczarki. Drobno posikajcie cebulę. Kapustę umyjcie i zetrzyjcie dokładnie na drobnych oczkach. Możecie uzyc do tego specjalnego malaksera. Na patelni rozgrzejcie mało. Przesmażcie na niej pieczarki do zarumienienia i poczekajcie, aż puszczą soki.  Dodajcie do pieczarek cebule i zeszklijcie ją chwilę. Na patelnię dodajcie też kapustę i podsmażajcie chwilkę. Wystudźcie zawartość patelni. Kaszę przełóżcie do miski i mieszajcie. Dodajcie do kaszy pieczarki z kapustą, wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Wbijcie jajko, dodajcie bułkę tartą i kasze manną. Wyróbcie...

paszteciki z kiełbasą przepis
jaga85/Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne paszteciki z białą kiełbasą. Zapieczcie je w tym cieście a zasmakują każdemu
Jeśli lubicie wytrawne paszteciki, to na pewno posmakują wam te w świątecznej wersji z białą kiełbasą!

Od słodkich wypieków i ciast, lepsze są tylko ciasta w wytrawnej wersji, czyli paszteciki! Doskonale nadają się na świąteczny stół zarówno w formie przystawki, a także jako smaczny dodatek do zupy. Do pasztecików ciasto możecie zrobić sami lub kupić gotowe w sklepie. Coraz więcej supermarketów ma w swojej ofercie różne rodzaje pół-gotowych ciast, które wystarczy tylko upiec w piekarniku. Wykorzystajcie do poniższego przepisu duży rulon ciasta francuskiego. Przepis na wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego Do przygotowania pasztecików wielkanocnych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego 250 gram pieczarek 8 przepiórczych jaj 1 kiełbasa białą parzona Posiekana natka pietruszki 1 jajko do posmarowania Garść sezamu Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w plastry. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący, wrzućcie pieczarki i podsmażajcie, aż będą miękkie. Pod sam koniec doprawcie je solą i pieprzem. Zgaście ogień pod patelnią i zostawcie do ostudzenia. Kiełbasę pokrójcie w cienkie (ok. 0,5 cm) plasterki i również usmażcie na oleju. Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Rozwińcie całe ciasto francuskie i pokrójcie je w 8 równych kwadratów. Na każdy kawałek ciasta połóżcie łyżkę pieczarek, kilka plastrów kiełbasy, jedno całe ugotowane jajko i posypcie posiekaną natką świeżej pietruszki. Ważne, by użyć jaj przepiórczych, które są małe – kurze jajko nie zmieściłoby się w paszteciku! Każdy kwadrat zawińcie do środka w kopertkę. Posklejajcie rogi ciasta. Wyłóżcie dużą blachę papierem...