Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać
AdobeStock
Newsy

Obiad dla całej rodziny za mniej niż 10 zł? Tomek Strzelczyk usmażył z tego górę tak smakowitych kotletów, że palce lizać

Te kotlety powinna znać każda sprytna pani domu. Porcja wychodzi za grosze, a każdy naje się do syta.

Przejadły się wam już wszystkie mielone, schabowe i gulasze, a teraz nie macie pomysłu na obiad? Ten przepis to prosty sposób na danie dla całej rodziny w kilkanaście minut i tylko za niecałe 10 złotych. Sam ten opis już brzmi dobrze, a gwarantujemy, że efekt smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie sami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty pomysł na tani i sycący obiad 

Aby wykarmić całą rodzinę, wcale nie musicie kupować pełnej siaty produktów. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk, jeden z ulubionych kucharzy internautów. Na swoim kanale na YouTube opublikował przepis na puszyste kotlety z ziemniaków i jajek, które robi się w mgnieniu oka i tylko z kilku niedrogich produktów. Co więcej, zakupy nie wyniosą was więcej niż 10 złotych, a wyjdzie z nich cała góra sycących kotletów na kilka dni.

Bazą do tego dania są ugotowane wcześniej ziemniaki, więc taka potrawa będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zalegających resztek z poprzedniego obiadu. Potrzebne będą również jajka, cebula i podstawowe przyprawy, a sekretnym składnikiem są 3 łyżeczki chrzanu. To właśnie on sprawia, że to danie zachwyca smakiem, mimo krótkiego składu. Do tego przyda się już tylko bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia i gotowe. Zobaczcie, jak zrobić te proste i pyszne kotlety ziemniaczane krok po kroku.

Zobacz także
Domowy smalec od Tomka Strzelczyka dosłownie robi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Domowy smalec od Tomka Strzelczyka zrobi się sam. Wszystko dzięki prostej sztuczce z piekarnikiem

Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Wystarczy tylko odrobina, by kotlety mielone stały się puszyste i jędrne. Niewielu o tym słyszało

Przepis na kotlety z ziemniaków Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,1 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka surowe + 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • pęczek ulubionych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania + opcjonalnie 2-3 łyżki do zagęszczenia masy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. 

2. W tym czasie przeciskamy przez praskę ugotowane wcześniej ziemniaki i drobno kroimy 3 jajka ugotowane na twardo. Siekamy też zieleninę i wszystko wrzucamy do jednej miski.

3. Jajka oddzielamy na żółtka i białka. Żółtka dorzucamy do ziemniaków z jajkami i ziołami. Dodajemy też przesmażoną wcześniej cebulkę oraz chrzan. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. 

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją stopniowo do ziemniaczano-jajecznej masy. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Gotową masę odstawiamy na około 15 minut, aby delikatnie stężała.

5. Po tym czasie z masy formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, aż będą złociste z każdej strony.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube

Tomasz Strzelczyk smaży solidne i chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka. Tylko tak luzuje mięso
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha Facebook/YouTube
Newsy
Kotlety z ćwiartek kurczaka Tomasza Strzelczyka. Zobaczcie, jak sprytnie trybuje mięso
Kotlety z kurczaka w wykonaniu Tomasza Strzelczyka są wyjątkowo soczyste wewnątrz i chrupiące na wierzchu. A to za sprawą mięsa, które pochodzi z ćwiartek kurczaka, a nie jak zazwyczaj z piersi. Zobaczcie jak kucharz, radzi sobie z luzowaniem kości. 

Tomasz Strzelczyk twierdzi, że takie kotlety lubi najbardziej. Trudno mu się dziwić. Duża porcja pełnowartościowego białka na obiad doda sił nawet ciężko pracującym. Podwójna panierka z jajek, maślanki, mąki i bułki tartej wymieszanej z ziołami sprawi, że wszyscy domownicy poproszą o dokładkę. Kotlety są pulchne i wyjątkowo wilgotne w środku, a chrupiąca panierka fantastycznie kontrastuje z miękkim wnętrzem. Przygotowanie ich to prosta sprawa, jeżeli wie się jak szybko trybować mięso.  Jak usunąć kości z udek kurczaka? Gwiazda YouTuba bardzo sprawnie trybuje mięso, czyli usuwa z niego kości. Najpierw Strzelczyk nacina skórę na końcu nogi kurczaka, a następnie kilkoma ruchami rozdziela kości i wyciąga jedną z nich (z udka). Drugą z części piersiowej wydobywa, rozcinając mięso wzdłuż jej położenia.  Aby dokończyć dzieła tworzenia kotletów, rozcina również udko. Robi to tam, gdzie przebiegała wcześniej kość. W ten sposób powstałe kotlety są niemal idealnie równe.  Przepis na chrupiące kotlety z ćwiartek kurczaka Składniki:   4 ćwiartki z kurczaka   150 ml maślanki   4 jajka   1 łyżeczka czerwonej papryki   1 łyżeczka gorczycy  płatki chili  zioła prowansalskie    świeży tymianek  sól i pieprz   mąka i bułka tarta do panierowania  panierka panko lub bułka tarta  koperek  Sposób przygotowania:  Usuńcie kości z ćwiartek kurczaka. Po rozcięciu mięsa wytnijcie również ścięgna i chrząstki.  Przyprawcie kotlety solą, pieprzem, czerwoną papryką, gorczycą i odrobiną płatków chili.  Do panierki panko (lub zwykłej bułki tartej) dodajcie zioła prowansalskie, sól i świeży tymianek  W miseczce rozmąćcie 4 jajka, wlejcie do...

Tomasz Strzelczyk robi kotlety schabowe tylko w ten sposób. Jego autorska marynata przebija wszystko 
Getty Images/Instagram/Oddaszfartucha
Newsy
Tomasz Strzelczyk robi kotlety schabowe tylko w ten sposób. Jego autorska marynata przebija wszystko 
Ten schabowy zachwyca polskich biesiadników od wieków. Jak dowodzi autor wideobloga "Oddasz Fartucha" bardzo różni się od dzisiejszych wersji. Tomasz Strzelczyk pokazuje i wyjaśnia jak go zrobić.

W dawnej Polsce kotletów nie jadało się codziennie. Dostęp do świeżego mięsa był ograniczony. Można było je jeść przy szczególnych okazjach, jak Boże Narodzenie, wesela czy chrzciny. To na te uroczystości organizowano ubój świń i tylko w pierwszych dniach, z tak uzyskanego schabu, można było zjeść tak zwaną karbonadę, czyli świeże mięso. W pozostałym okresie przyrządzano dania z mięsa solonego czy wędzonego. Korzystając z tego, że dziś w sklepach dostęp do świeżego schabu mamy na co dzień, proponujemy przepis na staropolskiego schabowego, według Tomasza Strzelczyka z "Oddasz Fartucha". Jaki wybrać schab na staropolskie kotlety? Tomasz Strzelczyk własny przepis na staropolskie kotlety, powołał się między innymi na dawną recepturę Andrzeja Grzyba, znalezioną w książce „Kociewska książka kucharska" - Schab opłukać, odsączyć z wody. Kotlety pokroić w plastry tak, by przy każdym została kostka żebrowa, na brzegach, w kilku miejscach naciąć mięso. Następnie kotlety potłuc tłuczkiem, a nożem uformować w owalny kształt, zwężający się przy kostce. Kucharz zwraca też uwagę, że rozbite już kotlety powinny być grube na przynajmniej 1 cm. Przepis na staropolskie kotlety schabowe Składniki: Schab z kością na kotlety 2 jajka Szklanka mąki Szklanka bułki tartej Sól i pieprz do smaku 3 łyżki smalcu Składniki na marynatę: 1 szklanka mleka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku Pół łyżeczki suszonego rozmarynu Duża szczypta soli Szczypta pieprzu Ważnym składnikiem dania jest własnej roboty bułka tarta, którą Tomasz Strzelczyk przygotowuje z mieszanki czerstwego, białego pieczywa i trze ją na grubej tarce. Czasem do przygotowania bułki używa torebki foliowej  i wałka do ciasta. Wkłada kawałki bułek do...

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych ? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem? Klopsy mielone z jajkiem na twardo Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne! Składniki: mięso mielone około 600 g, bułka namoczona w mleku, 1 jajko cebula 1 szt., 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, przyprawa do mielonego do smaku, Dodatkowo; jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów), bułka tarta do panierowania, olej lub masło klarowne do smażenia, Przygotowanie: Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej). Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony. Smacznego! Źródło:...

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy
Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni
Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty  Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.  Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.  Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.  Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.  Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:   300 g suchej kaszy gryczanej palonej  50 g suszonych grzybów   200 g ugotowanej kapusty kiszonej   2 jajka   1 cebula   1 ząbek czosnku   3 łyżki bułki tartej   1 czubata łyżka maki pszennej   Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Śmietana do sosu  Sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.  Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z...