Przejadły się wam już wszystkie mielone, schabowe i gulasze, a teraz nie macie pomysłu na obiad? Ten przepis to prosty sposób na danie dla całej rodziny w kilkanaście minut i tylko za niecałe 10 złotych. Sam ten opis już brzmi dobrze, a gwarantujemy, że efekt smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie sami.

Prosty pomysł na tani i sycący obiad 

Aby wykarmić całą rodzinę, wcale nie musicie kupować pełnej siaty produktów. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk, jeden z ulubionych kucharzy internautów. Na swoim kanale na YouTube opublikował przepis na puszyste kotlety z ziemniaków i jajek, które robi się w mgnieniu oka i tylko z kilku niedrogich produktów. Co więcej, zakupy nie wyniosą was więcej niż 10 złotych, a wyjdzie z nich cała góra sycących kotletów na kilka dni.

Bazą do tego dania są ugotowane wcześniej ziemniaki, więc taka potrawa będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zalegających resztek z poprzedniego obiadu. Potrzebne będą również jajka, cebula i podstawowe przyprawy, a sekretnym składnikiem są 3 łyżeczki chrzanu. To właśnie on sprawia, że to danie zachwyca smakiem, mimo krótkiego składu. Do tego przyda się już tylko bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia i gotowe. Zobaczcie, jak zrobić te proste i pyszne kotlety ziemniaczane krok po kroku.

Przepis na kotlety z ziemniaków Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1,1 kg obranych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 jajka surowe + 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • pęczek ulubionych ziół
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania + opcjonalnie 2-3 łyżki do zagęszczenia masy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle. 

Zobacz także:

2. W tym czasie przeciskamy przez praskę ugotowane wcześniej ziemniaki i drobno kroimy 3 jajka ugotowane na twardo. Siekamy też zieleninę i wszystko wrzucamy do jednej miski.

3. Jajka oddzielamy na żółtka i białka. Żółtka dorzucamy do ziemniaków z jajkami i ziołami. Dodajemy też przesmażoną wcześniej cebulkę oraz chrzan. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. 

4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją stopniowo do ziemniaczano-jajecznej masy. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Gotową masę odstawiamy na około 15 minut, aby delikatnie stężała.

5. Po tym czasie z masy formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, aż będą złociste z każdej strony.

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube