
Przejadły się wam już wszystkie mielone, schabowe i gulasze, a teraz nie macie pomysłu na obiad? Ten przepis to prosty sposób na danie dla całej rodziny w kilkanaście minut i tylko za niecałe 10 złotych. Sam ten opis już brzmi dobrze, a gwarantujemy, że efekt smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie sami.
Prosty pomysł na tani i sycący obiad
Aby wykarmić całą rodzinę, wcale nie musicie kupować pełnej siaty produktów. Udowadnia to Tomasz Strzelczyk, jeden z ulubionych kucharzy internautów. Na swoim kanale na YouTube opublikował przepis na puszyste kotlety z ziemniaków i jajek, które robi się w mgnieniu oka i tylko z kilku niedrogich produktów. Co więcej, zakupy nie wyniosą was więcej niż 10 złotych, a wyjdzie z nich cała góra sycących kotletów na kilka dni.
Bazą do tego dania są ugotowane wcześniej ziemniaki, więc taka potrawa będzie świetnym pomysłem na wykorzystanie zalegających resztek z poprzedniego obiadu. Potrzebne będą również jajka, cebula i podstawowe przyprawy, a sekretnym składnikiem są 3 łyżeczki chrzanu. To właśnie on sprawia, że to danie zachwyca smakiem, mimo krótkiego składu. Do tego przyda się już tylko bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia i gotowe. Zobaczcie, jak zrobić te proste i pyszne kotlety ziemniaczane krok po kroku.
Przepis na kotlety z ziemniaków Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,1 kg obranych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 jajka surowe + 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki masła
- 3 łyżeczki chrzanu
- pęczek ulubionych ziół
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania + opcjonalnie 2-3 łyżki do zagęszczenia masy
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle.
2. W tym czasie przeciskamy przez praskę ugotowane wcześniej ziemniaki i drobno kroimy 3 jajka ugotowane na twardo. Siekamy też zieleninę i wszystko wrzucamy do jednej miski.
3. Jajka oddzielamy na żółtka i białka. Żółtka dorzucamy do ziemniaków z jajkami i ziołami. Dodajemy też przesmażoną wcześniej cebulkę oraz chrzan. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją stopniowo do ziemniaczano-jajecznej masy. Delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła. Gotową masę odstawiamy na około 15 minut, aby delikatnie stężała.
5. Po tym czasie z masy formujemy kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle, aż będą złociste z każdej strony.
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube