kotlety z szynki
Gotujmy.pl/Editha
Newsy

Obiad dla całej rodziny za kilka zł. Mięso tak soczyste i miękkie, że nie potrzebujecie noża

Kotlety z szynki wyjdą tak mięciutkie, że z łatwością zjecie je za pomocą samego widelca. Idealne na rodzinny obiad, ale również do podania gościom, którzy z pewnością zachwycą się ich smakiem.

Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta.

Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie

Składniki:

  • 800g szynki
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 5 łyżek oliwy
  • 2x3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy.
  3. Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało.
  5. Rozgrzejcie patelnię i smażcie kotlety około 3 minuty z każdej strony.
  6. Wlejcie pozostały ocet balsamiczny, odparujcie i dodajcie śmietankę. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty doprawcie go solą i pieprzem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Wieprzowina w ostrym sosie
Steffi/Adobe Stock
Przepisy
Wieprzowina duszona na ostro. Nie będziecie już chcieli jeść jej inaczej! Kulinarny odlot!
Kolendra, ostra papryka, ocet balsamiczny – wieprzowina w takim towarzystwie będzie rozpływała się w ustach!

Gdy za oknem ciemno, szaro i ponuro, warto wprowadzić odrobinę szaleństwa do swojej kuchni. Jeżeli nie boicie się nieco ostrzejszych smaków i jesteście otwarci na nowe kulinarne doznania, tak przygotowana wieprzowina będzie dla was prawdziwym rarytasem. Nasza wieprzowina na ostro to świetna odmiana od mdłych sosów zagęszczanych mąką, czy od różnego rodzaju gulaszów, które być może zdążyły już wam spowszednieć. Warto zaopatrzyć się w kilka egzotycznych przypraw, które nieco orzeźwią nasze dania. Nasz przepis na wieprzowinę inspirowany jest recepturą uczestnika amerykańskiego Top Chefa, Kwame Onuachiego. Pochodzący z Nigerii kucharz na swoich daniach lubi stawiać afrykański stempel smaku. Czy możemy to jakoś odwzorować? Oczywiście! Wystarczy, że zakupicie i użyjecie w swoim daniu świeżą kolendrę , kmin rzymski (zwany także kuminem) i ocet balsamiczny . Przepis na wieprzowinę w ostrym sosie . Składniki: Spory kawałek karkówki wieprzowej Kilka łyżek koncentratu pomidorowego bądź przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy curry Łyżeczka kminu rzymskiego Papryka ostra w proszku Cebula 5 ząbków czosnku Łyżeczka cukru Garść świeżo krojonej kolendry Tymianek i pietruszka (suszone) Olej Łyżeczka soku z cytryny (można zastosować sok z limonki) Ocet balsamiczny Przygotowanie: Pierwszym krokiem, który warto wykonać dzień przed przygotowaniem potrawy, będzie zamarynowanie pokrojonej w kostkę karkówki. Użyjemy do tego kilku łyżek przecieru pomidorowego, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, przyprawy curry, szczypty suszonej pietruszki i tymianku, 2 łyżek oleju, łyżki octu balsamicznego i odrobiny ostrej papryki w proszku. Wymieszajmy dokładnie nasze mięso z przyprawami. Następnie szczelnie przykrywamy naczynie i...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

Szynka w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Uroczysty obiad świąteczny. Rozpływająca się w ustach pieczona szynka z sosem chrzanowym
Święta to nie tylko Wigilia. Zaraz po niej czas na Boże Narodzenie i spotkania z bliskimi. Jeśli planujecie wydać obiad, mamy propozycję nie do odrzucenia.

To ostatni moment, aby pomyśleć co byście chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Kapusta, barszcz i grzyby na pewno się wam objedzą. Ale bez obaw! Oto nasza mięsna, bezbłędna propozycja obiadowa.  Pyszna glazurowana szynka pieczona z sosem chrzanowym Zależy wam na efektownym daniu na uroczysty świąteczny obiad? Z pewnością zaciekawi was to pieczone mięso. Zróbcie pieczeń Wellington. To szynka upieczona w rękawie albo zamykanym naczyniu żaroodpornym. Jesteśmy przekonani, że zaskoczycie jej smakiem całą rodzinę! Tak przygotowana szynka jest aromatyczna i niewysuszona Jeśli zdecydujecie się na domowe pieczenie mięsa, wiecie, że największy problem stanowi wysychanie pieczeni. Może się również zdarzyć, że szynka wyjdzie nijaka, bez smaku. Sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa, jakie zdecydujecie się kupić. Pamiętajcie, że należy zacząć się przygotowywać do pieczenia szynki chwilę wcześniej. Kluczem jest wspomniane już, dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie. Jak przygotować szynkę, żeby nie była zbyt sucha? Jeśli zauważycie, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejszcie temperaturę lub przykryjcie jej najbardziej spieczoną część folią aluminiową. Możecie też postawić na rękaw do pieczenia. Dzięki temu rozwiązaniu szynka mocniej przeniknie smakiem i aromatem przypraw.  Składniki:  Solanka 3 l wody 3 opakowania soli peklowej 3 kg szynki wieprzowej 8 sztuk liści laurowych 1 łyżka majeranku 10 sztuk goździków 10 ząbków czosnku 1 łyżka pieprzu czarnego 8 sztuk ziela angielskiego Glazura 3 łyżeczki miodu...

Schab nadziewany
Gotujmy.pl/sofieta
Newsy
Świąteczna uczta. Doskonała pieczeń ze schabu. Sekretem jest 1 składnik
Oprócz Wigilii mamy jeszcze dwa świąteczne dni. Znudzeni karpiem i pierogami z chęcią sięgniemy po inne smaki. Co powiecie na pieczeń ze schabu z soczystym farszem?

Soczysta wędlina  Jesteśmy przekonani, że zakup wędliny na święta przyprawia was o ból głowy. Mamy podobnie! Niepewność składu, suche mięso i dodatek polepszaczy smaku oraz konserwantów mogą skutecznie zniechęcić do zakupu.  Zamiast kupować gotową wędlinę warto zdecydować się na jego samodzielne upieczenie. Takie domowe, soczyste mięso zniknie z talerzy waszych domowników jako pierwsze. Dzięki pieczeniu możemy uzyskać miękki i rumiany kawałek, który sprawdzi się jako danie główne, ale i na kanapki. Jak zrobić roladę ze schabu? Dobrym zwyczajem w pieczeniu mięsa w domu jest jego uprzednie zamarynowanie. Można też trzymać mięso w wodzie z dużą ilością soli. Jeśli wybierzecie pierwsze rozwiązanie, warto rozejrzeć się za musztardą, miodem lub aromatycznymi przyprawami. Trzymanie mięsa w wodzie jest niewiele gorsze. To gwarancja soczystości naszego wypieku. Mięso po etapie moczenia jest wilgotne i po upieczeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Pieczeń idealną zrobicie w rękawie foliowym, rzymskich garnkach lub żaroodpornych naczyniach.  Rolada ze schabu i pieczarek To przysmak, który wykorzystacie na obiad, ale i do wieczornych kanapek. Można użyć do niego schabu lub ładnego kawałka wieprzowej szynki. Jeśli mięso jest bardzo chude, proponujemy moczyć je przed pieczeniem w solance. Na poprawę soczystości mięsa pomogą również cienkie plasterki boczku. Ten patent naprawdę działa! Składniki:  1,20 kg schabu 3 ząbki rozgniecionego czosnku 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki pieprzu duża szczypta pieprzu cayenne 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli duża szczypta ziół prowansalskich trzy łyżki ulubionej musztardy lub trzy łyżki...