kotlety z szynki
Gotujmy.pl/Editha
Newsy

Obiad dla całej rodziny za kilka zł. Mięso tak soczyste i miękkie, że nie potrzebujecie noża

Kotlety z szynki wyjdą tak mięciutkie, że z łatwością zjecie je za pomocą samego widelca. Idealne na rodzinny obiad, ale również do podania gościom, którzy z pewnością zachwycą się ich smakiem.

Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta.

Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie

Składniki:

  • 800g szynki
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 5 łyżek oliwy
  • 2x3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy.
  3. Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało.
  5. Rozgrzejcie patelnię i smażcie kotlety około 3 minuty z każdej strony.
  6. Wlejcie pozostały ocet balsamiczny, odparujcie i dodajcie śmietankę. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty doprawcie go solą i pieprzem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
Kruchy i rozpływający się w ustach schab w sosie idealnie pasuje na obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakować całej rodzinie!

Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie!  Przepis na schab duszony w sosie Składniki: 12 plastrów schabu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 por Olej rzepakowy 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz czarny do smaku 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę.  Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule.  Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok.  Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami.  Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.   Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa.  Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem. Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z...

suche mielone
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika
Mielone wychodzą zbyt suche? Wykorzystajcie ten trik, a będą idealnie soczyste!

Od czasu do czasu kotlety mielone muszą się znaleźć na obiadowym stole! Wszyscy je lubią i chętnie zajadają z dodatkiem ziemniaków i surówki albo kiszonych ogórków. Kotlety te łatwo się przygotowuje i można ciekawie eksperymentować – dodać innej przyprawy, dać do środka pieczarki, ser, paprykę lub cokolwiek innego, na co macie ochotę! Można robić je z mięsa wieprzowego, z indyka, wołowiny albo kurczaka. Jakie są wasze ulubione? Sposób na soczyste mielone Zdarza się, że kotlety wyjdą zbyt suche. Jaki jest tego powód? Najczęściej to wina złego smażenia. Trzymane zbyt długo na patelni kotlety, po prostu wyschną i będą suche i twarde. Dzieje się tak również wtedy, gdy użyjecie za dużo bułki tartej, która wchłonie całą wilgoć z kotletów. Zwłaszcza bary serwujące tanie i niezbyt wymyślne jedzenie, podają często mielone, które składają się głównie z bułki – tak jest po prostu taniej. Przepis na smaczne kotlety mielone By kotlety wyszły soczyste, nie można oszczędzać na składnikach! Najlepsze są te robione z dobrej jakości mięsa i odpowiednią ilością tłuszczyku. Tłuszcz spełnia dwie ważne funkcje. Po pierwsze, nadaje mięsu wilgoci, dzięki czemu nie jest ono suche. A po drugie niesie smak, więc kotlety są znacznie smaczniejsze! By przygotować pyszne mielone, wypróbujcie poniższy przepis. Będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: Pół kilograma mięsa wieprzowego, w tym co najmniej 150 g boczku wędzonego lub podgardla) Pół kilograma mięsa wołowego Ok. 4 łyżki bułki tartej Ćwierć szklanki mleka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki oleju Pół łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Za pomocą maszynki zmielcie mięso wieprzowe i wołowe wraz z 4 łyżkami bułki tartej i około ¼ szklanki mleka....