kotlety z szynki
Gotujmy.pl/Editha
Newsy

Obiad dla całej rodziny za kilka zł. Mięso tak soczyste i miękkie, że nie potrzebujecie noża

Kotlety z szynki wyjdą tak mięciutkie, że z łatwością zjecie je za pomocą samego widelca. Idealne na rodzinny obiad, ale również do podania gościom, którzy z pewnością zachwycą się ich smakiem.
Magda Borucińska
styczeń 25, 2021

Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta.

Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie

Składniki

  • 800g szynki
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 5 łyżek oliwy
  • 2x3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy.
  3. Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało.
  5. Rozgrzejcie patelnię i smażcie kotlety około 3 minuty z każdej strony.
  6. Wlejcie pozostały ocet balsamiczny, odparujcie i dodajcie śmietankę. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty doprawcie go solą i pieprzem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze