kotlety z szynki
Gotujmy.pl/Editha
Newsy

Obiad dla całej rodziny za kilka zł. Mięso tak soczyste i miękkie, że nie potrzebujecie noża

Kotlety z szynki wyjdą tak mięciutkie, że z łatwością zjecie je za pomocą samego widelca. Idealne na rodzinny obiad, ale również do podania gościom, którzy z pewnością zachwycą się ich smakiem.

Delikatne, kruche, wręcz rozpadające się mięso z szynki w zawiesistym sosie. Do tego gotowane ziemniaczki z koperkiem i surówka z czerwonej kapusty albo pora. Możecie podać je również z klasycznymi śląskimi kluskami albo kładzionymi łyżką. Idealnie oblepią się mięsnym sosem i będą smakować jeszcze lepiej (choć przyznajemy, jest to niemal niemożliwe). Obiad marzenie! Zdradzamy wam sprawdzony przepis, który z pewnością trafi do waszych notesów i który będziecie przyrządzać często. Danie jest tak pyszne, że będziecie chcieli wylizać talerze do czysta.

Dzięki długiemu marynowaniu w lodówce mięso doskonale przechodzi smakami przypraw i nabiera kruchości. To doskonały zamiennik dla bitek ze schabu, które często wychodzą zbyt suche i trzeba ratować je za pomocą sosu. Bitki z szynki za każdym razem są wyjątkowo soczyste, dlatego będą o wiele lepszym wyborem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na miękkie kotlety z szynki w pysznym sosie

Składniki:

  • 800g szynki
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 5 łyżek oliwy
  • 2x3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół szklanki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku
Zobacz także
Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację

Przygotowanie:

  1. Jeśli macie szynkę w jednym kawałku to pokrójcie ją na kotlety o grubości około 1,5cm. Rozbijcie tłuczkiem.
  2. Do kielicha blendera wrzućcie kapary, 3 łyżki octu balsamicznego, olej, przyprawy i miód. Zblendujcie aż do otrzymania jednolitej masy.
  3. Do miski przekładajcie po kawałku mięsa i zalewajcie je sosem, delikatnie przemieszajcie, aby każdy pokrył się nim równomiernie. Przykryjcie szczelnie folia spożywczą i odstawcie do lodówki na całą noc.
  4. Przed smażeniem wyjmijcie mięso, żeby się ogrzało.
  5. Rozgrzejcie patelnię i smażcie kotlety około 3 minuty z każdej strony.
  6. Wlejcie pozostały ocet balsamiczny, odparujcie i dodajcie śmietankę. Jeśli sos jest zbyt mało wyrazisty doprawcie go solą i pieprzem.
  7. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
ONS, AdobeStock
Newsy
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na soczystą pieczeń z indyka. Idealna jako wędlina na wielkanocny stół
Zróbcie tę pieczeń z przepisu Ewy Wachowicz, a wasi goście będą zachwyceni!

Podczas świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć typowych w tym czasie potraw. Koniecznie musi się na nim znaleźć żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka, babka wielkanocna i oczywiście pieczeń! Jedni lubią pieczony schab , inny preferują pieczeń drobiową . Domowa wędlina smakuje doskonale z wielkanocną sałatką jarzynową, sosem chrzanowym i jajkami. Pyszną pieczeń z indyka w smacznym sosie zrobicie według przepisu Ewy Wachowicz, który podajemy wam poniżej. Przepis na wielkanocną pieczeń z indyka od Ewy Wachowicz Do przygotowania soczystej pieczeni wielkanocnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram filetu z piersi indyka 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka majonezu 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Masło do natłuszczenia formy Przygotowanie: Mięso umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem i włóżcie mięso. Obierzcie cebulę i pokrójcie bardzo drobno. Ząbki czosnku obierzcie i posiekajcie. Wlejcie do miski po łyżce sosu sojowego, oleju i octu balsamicznego. Do tego dodajcie łyżkę musztardy i majonezu. Wsypcie po łyżeczce wędzonej słodkiej papryki i pieprzu, a na koniec dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszajcie. Natrzyjcie marynatą mięso. Przykryjcie naczynie i wstawcie do lodówki na minimum dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki wstawcie mięso do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie pod przykryciem przez pół godziny. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę, polejcie mięso sosem i pieczcie kolejne pół godziny. Po upieczeniu wyjmijcie mięso z piekarnika i odczekajcie chwilę – jeśli pokroicie...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Przepis na schab duszony w sosie. Prosty obiad dla całej rodziny
Kruchy i rozpływający się w ustach schab w sosie idealnie pasuje na obiad. Z ziemniakami i surówką będzie smakować całej rodzinie!

Schab w sosie to najłatwiejszy sposób na przygotowanie schabu. Mięso wcale nie wychodzi suche. Jest soczyste i bardzo miękkie. Idealnie pasuje do puree z ziemniaków, klusek śląskich, ryżu albo kaszy. Jeśli panierowane kotlety za często goszczą na waszych stołach czas na odmianę. Zróbcie schab według tego prostego przepisu, a nie pożałujecie!  Przepis na schab duszony w sosie Składniki: 12 plastrów schabu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 1 por Olej rzepakowy 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz czarny do smaku 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: Cebule obierzcie z łupin, pora oczyśćcie i pokrójcie w kostkę.  Masło rozpuśćcie w rondelku i wrzućcie do niego pokrojonego pora oraz cebule.  Gdy por i cebule się zeszklą, rondel odłóżcie na bok.  Schab umyjcie a następnie osuszcie papierowymi ręcznikami.  Mięso pokrójcie na 12 plastrów i rozklepcie je delikatnie tłuczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i każdy plaster obsmażcie z obu stron. Do rondla z cebulą i porem włóżcie obsmażone plastry schabu.   Następnie wlejcie wodę tak, aby przykrywała mięso.  Dodajcie liść laurowy, ziele angielskie, suszone pomidory, zioła, sól i duście do miękkości mięsa.  Gdy mięso będzie miękkie wyjmijcie je, śmietanę rozmieszajcie z mąką i niewielką ilością wody, wlejcie do rondla i zagotujcie. Doprawcie jeśli trzeba pomidorami i ziołami, dodatkowo papryką, solą i pieprzem. Schab w sosie podawajcie z puree z ziemniaków i ulubioną surówką na przykład z...

Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Gotujmy.pl/Gosia56
Newsy
Schab z grilla: przepis na grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym
Kotlet schabowy z grilla w towarzystwie warzyw to ciekawa alternatywa dla wszechobecnych grillowanych kiełbas i karkówki. Dodajcie do schabu octu balsamicznego, by podbić jego smak i zaimponujcie znajomym.

Co powiecie na małą odmianę w postaci schabowych prosto z grilla? Zwykle na naszych rusztach lądują karkówki, kiełbaski, kurczak lub boczek. Jeśli chcecie upiec na grillu coś innego, koniecznie wypróbujcie nasz przepis na schab z grilla z dodatkiem octu balsamicznego i warzyw. Schabowy z grilla Czy robiliście kiedyś schabowego na grillu? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować! Tak przygotowane mięso jest nie tylko mniej kaloryczne niż tradycyjny smażony schabowy, ale też o wiele bardziej aromatyczne i smaczne. Schabowe robią się na grillu praktycznie same. Wszystko, co musicie zrobić, to tylko je delikatnie rozbić i skąpać w ziołowej marynacie. Reszta robi się sama! Rozpalcie grill, ułóżcie na nim zamarynowane wcześniej kotlety, obsmażcie je z obu stron na złoty kolor i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem. W połączeniu ze świeżym pieczywem, grillowanymi warzywami i sosami, smakują wprost fenomenalnie! Składniki: 2 kotlety schabowe składniki marynaty 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego natka pietruszki pieprz do smaku sól do smaku przyprawa do grilla 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Kotlety schabowe delikatnie rozbijamy. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, bez łodyżek, albo ucieramy w moździerzu. Do miski wlewamy olej, ocet balsamiczny dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wsypujemy sól, pieprz i przyprawę do grilla. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowaną marynatą nacieramy kotlety. Tak zamarynowane kotlety wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby nabrały aromatu. Kotlety zamarynowane układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy kotlety z dwóch stron. Podajemy na ciepło, np. z grillowaną cebulą, papryką i plasterkami cukinii. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: ...