Obiad dla całej rodziny za 5 zł i gotowy w 10 minut. Niemożliwe? Sprawdźcie sami, jak go zrobić
AdobeStock
Newsy

Obiad za 5 zł gotowy w 10 min. Niemożliwe? Sprawdźcie sami, jak go zrobić

Tylko kilka składników wystarczy, by zrobić pełnowartościowy obiad w nieco ponad 10 minut. Ten przepis na zapiekankę makaronową praktycznie robi się sam.

Smaczny obiad wcale nie musi dużo kosztować. Wystarczy dobrze zaplanować zakupy, sprytnie połączyć składniki i posiłek dla całej rodziny gotowy. Świetnym rozwiązaniem jest na przykład bezmięsna zapiekanka makaronowa. Robi się ją błyskawicznie, jest smaczna i syci na długo. Sprawdźcie, jak ją przygotować. 

Przepis na zapiekankę z makaronem

Składniki:

  • 450 g makaronu penne

  • 1 szklanka passaty pomidorowej

  • 200 g szpinaku 

  • 200 g sera mozzarella

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki oliwy

  • bazylia 

  • czosnek granulowany

  • słodka papryka

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Ewa Wachowicz podała przepis na „pieczony” rosół. 1 składnik robi największą robotę

Przepis Ewy Wachowicz na tani i pyszny rosół. Zamiast makaronu wybierzcie ten dodatek

zupa z żołądów drobiowych

Tania zupa z żołądków drobiowych. Koniecznie zróbcie to z włoszczyzną przed wrzuceniem do garnka

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, w osolonej wodzie.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno w kostkę.

  3. Umyty szpinak posiekajcie. 

  4. Wylejcie na patelnię 2 łyżeczki oliwy i rozgrzejcie. Następnie wrzućcie cebulę i smażcie chwilę, aż się zeszkli. Wtedy dodajcie 1-2 ząbki czosnku (w zależności od preferencji) przeciśniętego przez praskę lub również drobno posiekanego. 

  5. Po chwili dodajcie szpinak i całość zalejcie passatą pomidorową. Dodajcie też 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. 

  6. Doprawcie solą, pieprzem, bazylią, granulowanym czosnkiem i słodką papryką. Duście przez około 5 minut. 

  7. Następnie dodajcie ugotowany makaron i dokładnie wymieszajcie. 

  8. Zawartość patelni przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Posypcie z wierzchu startym serem mozzarella. 

  9. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczcie przez około 5 do 7 minut do momentu, aż ser się roztopi. Po wyjęciu z piekarnika, możecie dodatkowo posypać zapiekankę suszonym oregano. Smacznego!

Pomysły na tanie obiady

Skorzystajcie jeszcze z kilku przepisów na tanie obiady od naszych czytelników. Nie kosztują dużo, są smaczne i łatwe w przygotowaniu:

Źródło: FIT KUCHNIA - Martyna Loch/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
Domownicy krzywią się na samą myśl o gotowanych brokułach? Trudno im się dziwić - ten zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Sprawdźcie, jak się go pozbyć i poznajcie przy okazji ciekawy przepis na brokułową zapiekankę.

Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.  Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania?  Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania.  Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów.  Przepis na zapiekankę z brokułów Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 brokuł 250 g makaronu penne 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar lub parmezan 40 g sera pleśniowego ⅔ szklanki śmietanki 30% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku. Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia.  W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem...

zapiekanka z mięsem mielonym przepis
MałaMi89/gotujmy.pl
Newsy
Świetny przepis na szybkie danie z mięsa mielonego. Zrobicie je w 25 min z tanich składników
Proste przepisy są najsmaczniejsze! Wypróbujcie zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami. Palce lizać!

Jeżeli przepadacie za prostymi przepisami na obiad z piekarnika, to na pewno posmakuje wam ta zapiekanka z mięsem mielonym! Z dodatkiem pysznych przypraw i ziemniaków, jest bardzo smaczna i sycąca, a do tego przygotowuje się ją naprawdę błyskawicznie. W niecałą godzinę obiad dla całej rodziny będzie gotowy! Sprawdźcie poniższy przepis. Przepis na zapiekankę z mięsa mielonego Przygotowanie tej zapiekanki jest bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego 200 g żółtego sera 100 g kapusty kiszonej 50 ml śmietany 30% 20 ziemniaków 1 kiszony ogórek 1 papryka czerwona 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka pikantnego ketchupu 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej Kilka szczypt soli Olej do smażenia Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ostudzeniu pokrójcie ziemniaki w plastry. Rozgrzejcie na patelni olej i podsmażcie na nim mięso tak, by żaden fragment nie pozostał surowy. Obierzcie czosnek i cebulę. Posiekajcie bardzo drobno. Pokrójcie w kostkę paprykę i ogórka kiszonego. Przełóżcie kapustę kiszoną na sitko i przelejcie dwa razy zimną wodą, by pozbyć się kwasu. Odciśnijcie i posiekajcie jak najdrobniej. Na patelnię z usmażonym mięsem wrzućcie cebulę i czosnek. Smażcie do momentu, aż się zeszklą. Dodajcie ogórka, paprykę i kiszoną kapustę. Wymieszajcie i duście pod przykryciem przez około 15 minut. Doprawcie słodką i ostrą papryką, ketchupem oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie. Pokrojone w plastry ziemniaki podzielcie na dwie części. Włóżcie pierwszą na dno żaroodpornego naczynia, na to połóżcie część farszu i posypcie startym na tarce...

Tomasz Strzelczyk pitrasi obiad w jednym garnku. Prosty przepis na pulpety z makaronem jest wasz
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook/YouTube
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci pulpety z makaronem. Patrzcie, co robi najpierw z mięsem 
Tomasz Strzelczyk podaje przepis na prosty i smaczny obiad. Pożywny, zdrowy i taki, żeby się nie narobić a ugościć całą rodzinę. 

Podczas przygotowania tego posiłku, znany kucharz wykorzystuje tylko jedno naczynie, a mianowicie - głęboką patelnię, jeżeli takiej nie macie, możecie też użyć garnka. Ważne jest to, że oszczędzacie sobie dodatkowego mycia naczyń.  Makaron, mielona wołowina, cebula, brokuł i pomidory z puszki to składniki, z których wasz ulubiony youtuber wyczarował smakowity obiad dla przynajmniej 4 osób.  Triki Tomasza Strzelczyka na idealne pulpety  Tomasz Strzelczyk dodaje do swoich pulpetów szczyptę chili, jeżeli jednak nie lubicie ostrych dań, po prostu zrezygnujcie z tej przyprawy.  Pulpeciki podsmażcie krótko (aż wytworzy się rumiana skorupka) na bardzo rozgrzanym tłuszczu. To ważne, gdyż nie można ich smażyć zbyt długo, bo mięso zrobi się twarde.   Czosnek podsmażajcie dosłownie pół minuty. W przeciwnym razie może stać się gorzki i zepsuć smak potrawy.  Podsmażanie koncentratu pomidorowego sprawia, że jest on smaczniejszy i bardziej aromatyczny.  Surowy makaron tagliatelle ułóżcie w całych gniazdkach na sosie pomidorowym, nie rozdzielajcie go.  Przepis na klopsy z makaronem i warzywami  Składniki:  250 g makaronu wstążki   500 g mielonej wołowiny  1 cebula   1/2 brokuł  2 ząbki czosnku   1 puszka krojonych pomidorów  1 łyżka koncentratu pomidorowego  250 ml wody lub bulionu   200 ml śmietanki 18 procent  świeżo roztarty pieprz   sól  2 łyżeczki ziół prowansalskich  szczypta chili  Sposób przygotowania:  Przyprawcie mięso solą i świeżo roztartym pieprzem. Dodajcie trochę słodkiej czerwonej...

Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...