Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty
Adobe Stock
Newsy

Obawiacie się, że pieczywo w sklepie jest skażone koronawirusem? Zróbcie z nim 1 rzecz. Wystarczą 2 minuty

Jeżeli kupiliście bułki lub chleb, a nie macie pewności co do ich czystości, warto w domowych warunkach przeprowadzić szybką „dezynfekcję”.

Trzecia fala pandemii koronawirusa uderza w polskie społeczeństwo z pełną mocą. Coraz więcej zakażeń, coraz mniej wolnych łóżek w szpitalach i coraz większa niepewność i panika.

W dużej mierze poruszenie zostało wywołane doniesieniami o wyjątkowo zjadliwej mutacji koronawirusa rodem z Wielkiej Brytanii.

COVID-19 w takie właśnie odsłonie bardziej zagrażać ma osobom stosunkowo młodszym. Seniorzy, jak wiadomo, zostali objęci programem szczepień.

Ponadto, Polacy pragną zachować szczególną ostrożność przed świętami wielkanocnymi. Co prawda, rząd stanowczo odradza podróże po kraju, ale wielu z nas myśli o odwiedzeniu bliskich.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy koronawirus może przenosić się na człowieka z jedzenia?

Te wszystkie czynniki powodują, że wśród nas wszystkich narasta coraz większe rozgorączkowanie i obawa przed zakażeniem SARS-Cov-2.

W związku z tym znowu do obiegu wracają różnego rodzaju domysły i plotki związane z transmisją koronawirusa za pośrednictwa jedzenia.

Mówi się znów zwłaszcza o pieczywie, które nie zostało szczelnie zapakowane jeszcze w piekarni i mogło mieć kontakt z dłońmi pracowników sklepu.

Co prawda eksperci, a także Główny Inspektorat Sanitarny,  wykazują, że zakażenie koronawirusem poprzez jedzenie raczej się nie odbywa, warto jednak poznać zasady szczególnego postepowania.

Państwowa instytucja słusznie zauważa także, że brak dowodów na istnienie tzw. drogi pokarmowej nie zwalnia nikogo od zachowania bezpieczeństwa.

Zobacz także
Bez maseczki nie wejdziesz do sklepu, a kobietę wyproszono z kościoła, bo zwróciła uwagę na ich BRAK

Bez maseczki nie wejdziesz do sklepu, a kobietę wyproszono z kościoła, bo zwróciła uwagę na ich BRAK

Za kilka dni wielkanocne sniadanie w rodzinnym gronie, a na świecie wykryto podwójnie zmutowanego koronawirusa

Za kilka dni wielkanocne śniadanie w rodzinnym gronie, a na świecie wykryto podwójnie zmutowanego koronawirusa

Czy jedzenie niepakowanego chleba jest bezpieczne?

Wzmożone bezpieczeństwo w dobie koronawirusa jest czymś normalnym. To ważne zwłaszcza w kontekście budowania pewnego rodzaju komfortu psychicznego.

Jeżeli chcecie mieć całkowitą pewność co do chleba i bułek, które zakupiliście w sklepie, wystarczy zrobić z nimi jedną, prostą rzecz.

W razie wątpliwości co do czystości mikrobiologicznej waszego pieczywa, możecie wstawić je na moment do rozgrzanego piekarnika.

Nastawcie swój piekarnik na temp. 180 st. C. Kiedy wasz piec osiągnie właściwą temperaturę, wstawcie do środka swoje pieczywo.

Wystarczy ok. 2 minuty pobytu chleba, bułek czy rogali w rozgrzanym piekarniku, by mieć pewność, że po ewentualnych wirusach i bakteriach nie będzie już śladu.

Oprócz tego, warto także pamiętać, że wirusy ulegają inaktywacji już po obróbce termicznej w temperaturze 60-70 st. C.

Co to oznacza? Inaktywacja to ni mniej, ni więcej jak utrata określonych wartości i właściwości. W tym przypadku mówimy o zdolności wirusa do transmisji, czyli przenoszenia się do organizmu człowieka.

Pieczywo, jak już wykazaliśmy, nie powinno spowodować zakażenia wirusem. A jaki wpływ na COVID-19 mają niektóre owoce? O tym przeczytacie klikając w poniższy link:

Leczycie się z powodu koronawirusa? Pod żadnym pozorem nie jedzcie 1 owocu. Może wam bardzo zaszkodzić

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

Włóżcie to warzywo do chlebaka. Pieczywo zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie do torebki z pieczywem to warzywo. Chleb zachowa świeżość nawet przez 3 tygodnie
Przyniesiony do domu chleb dość szybko przestaje być świeży, a co gorsza już nawet po kilku dniach potrafi ulec zepsuciu. W ten sposób marnuje się dużo pieczywa. Jak do tego nie dopuścić? Jak przedłużyć jego trwałość i uniknąć pleśnienia? Przyda się wam to warzywo.

Któż z nas nie lubi cieszyć się smakiem świeżego pieczywa z nutą masła? By móc czerpać pełnię przyjemności z jedzenia chleba czy bułek, warto kupować niewielkie ich ilości móc je spożyć do końca w jak najlepszym stanie. Co jednak, gdy kupicie go więcej?  Jak przedłużyć ich przydatność do spożycia i zachować ich właściwości?  Czy można zamrażać pieczywo? Gdy po przybyciu do domu zorientujecie się, że przesadziliście z piekarnianymi zakupami, warto zadziałać od razu. Nadmiar bułek i chlebów po prostu zamroźcie. Nie czekajcie kilku dni, zróbcie to, póki pieczywo jest świeże:  W tym celu pokrójcie pieczywo na kromki.  Podzielcie je na małe porcje, do pojedynczego rozmrożenia (na 1-2 dni).  Zawińcie w folię spożywczą i włóżcie do zamrażalnika.  Dlaczego chleb pleśnieje?  Pieczywo pleśnieje z kilku powodów. Jednym z nich jest wilgoć, kolejnym brak dostępu powietrza, a także dość wysoka temperatura. Pobyt pieczywa w worku foliowym to wymarzone warunki do rozwoju pleśni. Najlepiej przechowywać je w chlebaku w woreczku materiałowym, zwłaszcza z lnu.  W jaki sposób przedłużyć trwałość pieczywa selerem naciowym?  Użytkowniczka TikToka katya.macle podzieliła się ze swoimi fanami metodami przechowywania żywności. Zaprezentowała również sposób, w jaki zabezpiecza chleb przed psuciem. Jak twierdzi, ta metoda pozwala utrzymać go w dobrym stanie nawet przez 3 tygodnie.   Jeżeli więc również chcecie jeszcze bardziej przedłużyć trwałość i świeżość chleba, włóżcie do woreczka z nim kawałek selera naciowego, a następnie przechowujcie w lodówce lub w chłodnym miejscu. @katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage...

ile chleba można zjeść
Pixabay
Newsy
Ile kromek chleba możecie dziennie zjeść, żeby nie przytyć? Dietetycy wyłożyli karty na stół
By schudnąć, trzeba ograniczyć jedzenie pieczywa – wiele osób trzyma się tej zasady. A ile chleba można zjeść, żeby nie przytyć?

Jeżeli kiedykolwiek próbowaliście się odchudzać, to na pewno znacie porady, jakich najczęściej udziela się osobom chcącym stracić kilka kilogramów. „Nie jedz słodyczy”, „Nie jedz tłusto”, „Zacznij jeść dużo warzyw”, „Ogranicz chleb”. Ile w tym prawdy? Zanim zaczniecie się odchudzać, warto poznać zdanie specjalistów w tej dziedzinie, czyli dietetyków. Dowiedzcie się, ile chleba można jeść dziennie! Co znajduje się w pieczywie? Najpierw należy odpowiedzieć sobie na pytanie „Dlaczego chleb tuczy?”. I czy rzeczywiście to właśnie nadmiar spożywanego pieczywa odpowiada za odkładające się kilogramy? Jeżeli przyjrzeć się ilości kalorii w chlebie, to można mieć co do tego wątpliwości. Jedna kromka pieczywa ma 80 kalorii – wydaje się, że to niewiele. Ale przecież na pewno nie jecie suchego chleba! Każdy dodaje do niego jakieś smarowidło w postaci masła, pasztetu albo serków topionych. Do tego wędlina, żółty ser i szybko kalorii robi się coraz więcej. A na jednej kanapce zwykle się nie kończy! Łatwo można więc wyliczyć, że trzy kromki z grubym kawałkiem tłustej wędliny i żółtym serem mają tyle kalorii, co sycący obiad. Ciemny czy jasny chleb? Kolejną kwestią jest rodzaj pieczywa. Popularne stało się jedzenie chleba pełnoziarnistego, który podobno jest bardziej dietetyczny od tradycyjnego, białego chleba z mąki pszennej. Ale czy rzeczywiście ciemne pieczywo jest mniej tuczące? Znów warto spojrzeć na tabele z których wynika, że niezależnie od rodzaju mąki użytej do pieczenia chleba, zarówno ciemne i jasne pieczywo ma podobną ilość kalorii. Z czego więc wynika „dietetyczność” pełnoziarnistego chleba? Wszystko dzięki błonnikowi, którego w ciemnym pieczywie jest znacznie więcej niż w jasnym. Odpowiada...

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu. Przyczyny nadciśnienia Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża. Objawy nadciśnienia Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy: Zmęczenie Zawroty głowy Częste bóle głowy przypominające ucisk Zaburzenia snu Poddenerwowanie Krwawienia z nosa Kołatanie serca Uczucie ucisku w mostku Duszności Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.: Tłuste wędliny Żółty ser Słodycze Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania) Orzeszki ziemne Solone paluszki Chipsy Jedzenie typu fast food Wędzone ryby Tłuste mleko...