Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy

O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze

W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa.

Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne.

Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje.

Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Smaczny sposób na łupiny

Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby.

Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka.

Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek!

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi.
  • Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli.
  • Mieszamy całość dokładnie.
  • Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min.
  • Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.
Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...
Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy. W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika. Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób. Pomysły na resztki Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK! Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach. Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie. W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy. Jak z ziemniakami To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów. Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach. Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy. Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!

Ta popularna przekąska wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Adobe Stock
Newsy
To popularne jedzenie wykańcza wasz organizm. To źródło wielu poważnych chorób
Często sięgacie po tę słoną przekąskę? Natychmiast przestańcie – niszczycie swój organizm!

Słone przekąski regularnie goszczą na imprezowych czy grillowych stołach, a także przy domowych seansach filmowych czy wspólnym oglądaniu rozgrywek sportowych. Przyzwyczajenie, a wręcz uzależnienie od przekąsek jest tak silne, że wiele osób nie jest w stanie sobie wyobrazić oglądania filmu w kinie bez popcornu – od samego wejścia czują zapach, który przywodzi im na myśl ulubiony przysmak. Tak samo jest często z chipsami, po które przeważnie nie sięga się, kiedy jest się głodnym, ale kiedy ma się ochotę na coś „do chrupania”. Eksperci udowodnili jednak, jak wiele szkód może przynieść taka ochota… Zgubne działanie chipsów na organizm Wszyscy wiedzą, że chipsy nie należą do zdrowych przekąsek, dlatego tak często mówi się o ich zastępowaniu zdrowszymi alternatywami takimi jak np. chipsy z jarmużu. Co jest najbardziej szkodliwe w „smażonych ziemniakach”, które często… wcale nie zawierają nawet ziemniaków, a pochodne mączki ziemniaczanej? Chipsy to przede wszystkim tłuszcze trans – najbardziej niezdrowy rodzaj tłuszczu w żywności. Powstaje on w wyniku obróbki oleju palmowego, z którego również rezygnuje coraz więcej producentów. Substancje te sprzyjają otyłości, a także znacząco zwiększają ryzyko nowotworów i miażdżycy. Ziemniaczane przegryzki zapewniają szybki wyrzut energii do organizmu, ale w równie szybkim tempie nadchodzi jej spadek i osłabienie . Podczas smażenia chipsów w głębokim tłuszczu wytwarza się substancja, która występuje także w… klejach czy farbach. Regularne jej spożywanie może prowadzić do zaburzeń układu neurologicznego (drgawki, osłabienie). Chipsy są też bardzo kaloryczne. Jedna mała paczka może zawierać tyle samo kalorii, co porządnie...

Chipsy
Pixabay
Newsy
Znany sklep rozdaje chipsy za darmo. Trzeba jednak spełnić pewien warunek. Jaki?  
Dobra wiadomość dla amatorów chrupkich przekąsek z ziemniaków. Kaufland rozdaje paczki chipsów za darmo!

Chipsy ziemniaczane nie mają zbyt dobrej prasy wśród dietetyków i zwolenników zdrowego odżywiania. Nie ma się czemu dziwić. Wysoka kalorczyność, mnóstwo soli, obecność tzw. tłuszczów trans – nie trzeba o tym nikomu przypominać. Ponadto, wiele dostępnych dzisiaj na rynku chipsów zostało wysmażonych w „cieszącym się” złą opinią oleju palmowym. Tak czy inaczej, musimy przyznać, że wszystko jest dla ludzi. Tak samo chipsy. Ważne, byście nie spożywali ich zbyt często. Chwila zapomnienia z chipsami W diecie ważne jest zróżnicowanie, a także prowadzenie aktywnego trybu życia. W takim wypadku, raz na jakiś czas można sobie pozwolić na chwilę zapomnienia z paczką ziemniaczanego, smażonego przysmaku. Taka chwila właśnie nadeszła. Wszystko za sprawą świetnej oferty na tę przekąskę w sieci sklepów Kaufland. To promocja, której chyba jeszcze nie było. Kaufland powalił swoich konkurentów na łopatki. Przynajmniej, jeżeli chodzi o chipsy. Zwykle sieci sklepów spożywczych próbują zachęcić klientów do zakupów przez rabaty w wysokości kilkunastu procent wartości ceny. Popularne są także promocje, które zaczynają działać przy zakupie przynajmniej 2 opakowań danego produktu. Jedna za darmo! Takie akcje jak ta, która czeka na was w sobotę 6 lutego, zdarzają się jednak bardzo rzadko. Kaufland  zaskoczy wszystkich fanów ziemniaczanych chipsów. Promocja 2+1 gratis to prawdziwa gratka. Wystarczy, że kupicie dwie paczki chipsów, a trzecią, najtańszą  bądź w tej samej cenie, dostaniecie za darmo! O którą markę chipsów chodzi? Tutaj czeka na was kolejne pozytywne zaskoczenie. Promocja obejmuje wszystkie chipsy ze sklepu Kaufland! Crunchips, Przysnacki, Wiejskie...