Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa.
Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne.
Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje.
Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe.
Zobacz także:
Smaczny sposób na łupiny
Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby.
Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka.
Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek!
Przygotowanie:
- Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi.
- Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli.
- Mieszamy całość dokładnie.
- Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min.
- Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.