Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa.

Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne.

Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje.

Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe.

Zobacz także:

Smaczny sposób na łupiny

Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby.

Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka.

Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek!

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi.
  • Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli.
  • Mieszamy całość dokładnie.
  • Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min.
  • Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.