Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy

O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze

W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!
Hubert Rój
grudzień 10, 2020

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa.

Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne.

Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje.

Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Smaczny sposób na łupiny

Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby.

Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka.

Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek!

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi.
  • Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli.
  • Mieszamy całość dokładnie.
  • Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min.
  • Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.
Komentarze
jak szybko ugotować ziemniaki
Adobe Stock
Newsy Możesz ugotować ziemniaki w 10 minut. Znamy świetny trik. Po prostu genialne
Ach te ziemniaki! Zawsze jest z nimi problem! Wszystkie dania już stygną na stole, podczas gdy te dopiero dochodzą… Goście zniecierpliwieni, ty zestresowana. Taki scenariusz nie należy do rzadkości! Jak się jednak okazuje istnieje pewien prosty trik, który znacznie skraca czas ich obróbki!
Weronika Kępa
grudzień 09, 2020

Ziemniaki to niekwestionowana podstawa wielu Polskich dań. Z uwagi na swoje cenne właściwości zdrowotne są przecież dodawane niemal do każdej potrawy – sałatki, zupy, drugiego dania, a nawet deseru. Dzisiaj naprawdę trudno wyobrazić sobie kuchnię bez ich udziału.  Ziemniaki mają jedną wadę... Trzeba jednak przyznać, że ziemniaki mają jedną, bardzo uciążliwą wadę. Czas ich przygotowania jest bowiem niesamowicie długi,  jak na tak małe warzywo. Ich pieczenie zajmuje bowiem ok. 40 minut, z kolei gotowanie niewiele mniej…  Bez względu na to jak bardzo będziesz kombinować i jak drobno je pokroisz i tak nie uda ci się wyjąć ich z wody przed upływem 20 minut! To okazuje się bardzo uciążliwe. Szczególnie, że zazwyczaj, zamiast zająć się ziemniakami na samym początku przyrządzania potrawy, zostawiamy ich gotowanie na ostatnią chwilę! Ziemniaki to źródło cennych wartości odżywczych Jednak z racji, że ziemniaki to źródło wielu cennych wartości odżywczych, nie warto eliminować ich ze swojej diety, tylko z powodu długiego czasu oczekiwania. Warzywo obfituje przecież nie tylko w potas obniżający ciśnienie krwi, ale również magnez będący głównym budulcem zębów i kości.  Ziemniaki zawierają w swoim składzie także wiele witamin – A, B, C i PP. Należy też pamiętać, że kartofle to produkt zawierający dużo błonnika odpowiedzialnego za prawidłowe trawienie. Warto więc zrobić wszystko, by choć raz na jakiś czas przyswoić te cenne wartości odżywcze.  Dzięki temu trikowi ziemniaki będą gotowe w 10 minut! Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być długie i męczące. Wystarczy, że… zalejesz warzywo wrzątkiem z czajnika, a garnek przykryjesz pokrywką . Dzięki temu prostemu trikowi twoje ziemniaki będą gotowe w zaledwie 10 minut , a jeśli dodatkowo...

Przeczytaj
pieczone ziemniaki
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone ziemniaczki do obiadu? Tak, ale koniecznie z tym dodatkiem. Gwarantujemy, że goście powiedzą „wow”
Aromatyczne, rozpływające się w ustach pieczone ziemniaczki to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze lepsze niż ci się wydaje!
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Marzy ci się proste w przygotowaniu danie, które pięknie wygląda i wspaniale smakuje? Pieczone ziemniaczki z aromatycznym czosnkowym twarożkiem, to jeden z najlepszych przepisów na szybki i smakowity obiad lub kolację. Danie powstaje w mig i zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a twoi domownicy są głodni, pieczony ziemniak będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podpowiemy ci, jak go przygotować! Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode, z jasną skórką) 4 plasterki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie twarożku: 200 g twarożku wiejskiego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na początku delikatnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Ziemniaki odcedzamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy tłuczek lub widelec i delikatnie rozgniatamy środek ziemniaka, tak, by pękł. Do środka nakładamy po kawałku masła, solimy i pieprzymy a na koniec całość oprószamy natką pietruszki. Ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 -20 minut (obserwujemy czy ładnie się zarumieniły). Magiczny dodatek Twarożek doda temu daniu jeszcze więcej charakteru i bogactwa smaku. Serek wykładamy do miseczki (jeśli jest zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę śmietany), dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy. Upieczone ziemniaczki podajemy z twarożkiem. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
placki ziemniaczane z piekarnika
Adobe Stock
Newsy Zdrowe placki ziemniaczane bez smażenia. Smak ten sam. Pycha
Polacy kochają placki ziemniaczane! Jednak biorąc pod uwagę sposób ich przygotowania, którym jest smażenie na głębokim tłuszczu, nie należą do często pojawiających się w naszej diecie dań. Na szczęście ten przysmak można przyrządzić również w piekarniku!
Weronika Kępa
grudzień 07, 2020

Placki ziemniaczane z piekarnika to o wiele zdrowsza wersja uwielbianego przez Polaków przysmaku. Bez obaw możesz podawać je swoim dzieciom. Nie zaszkodzą również twojej figurze. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę! Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia Będziesz potrzebować 3 duże ziemniaki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki otrębów owsianych Olej  Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Tak przygotowane ziemniaki odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie powinny puścić wodę, którą następnie musisz wylać. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i dodaj do masy ziemniaczanej.  Otręby zmiel przy pomocy meleksera na sypką masę przypominającą mąkę. Tak przygotowane umieść w misce z ziemniakami. W naczyniu umieść  również jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Blachę do pieczenia lub dużą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju. Z przygotowanej masy ziemniaczanej uformuj niezbyt duże placuszki ziemniaczane. Piekarnik nagrzej do 220 stopni  i umieść w nim blachę z placuszkami. Przysmak piecz przez ok. 35 minut, aż do zarumienienia się ziemniaków. Gotowe! Tak przygotowane placki ziemniaczane najlepiej smakują z sosem grzybowym lub mięsnym gulaszem. Możesz je również serwować na słodko - ze śmietaną i cukrem. Twoja rodzina będzie zachwycona!

Przeczytaj