Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy

O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze

W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa.

Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne.

Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje.

Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Smaczny sposób na łupiny

Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby.

Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka.

Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek!

Przygotowanie:

  • Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi.
  • Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli.
  • Mieszamy całość dokładnie.
  • Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min.
  • Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.
Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...
Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy. W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika. Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób. Pomysły na resztki Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK! Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach. Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie. W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy. Jak z ziemniakami To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów. Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach. Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy. Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!

Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy ich nie wyrzucicie
AdobeStock
Newsy
Fantastyczne zastosowanie obierek z jabłek. Już nigdy więcej ich nie wyrzucicie
W kuchni zaskakująco wiele produktów-odpadów znajduje swoje drugie zastosowanie. Nawet takich, które, wydawało by się, nadają się tylko do śmieci. Sprawdźcie, jak można wykorzystać obierki z jabłek.

Jesień nieubłaganie daje o sobie znać. Dni są coraz chłodniejsze, wobec czego wyciągamy z szaf cieplejsze ubrania, a wieczorem chętnie raczymy się kubkiem gorącej herbaty. Jest to też czas intensywnych zbiorów jabłek, które większości z nas kojarzą się ze schyłkiem lata. Robimy z jabłek przetwory, ciasta i inne pyszności, które będą na zimę idealne. Po takim pichceniu zawsze zostaje bardzo dużo obierek z jabłek. Jeśli wyrzucacie je do kosza, nawet nie wiecie, ile tracicie. Te „odpadki” można jeszcze wykorzystać na kilka smacznych sposobów.  Obierki z jabłek do herbaty Doskonałym pomysłem na wykorzystanie obierek z jabłek jest zrobienie z nich smacznej herbaty. Możecie używać obierek „solo” lub mieszać je z ulubioną herbatą liściastą. Oto, co należy zrobić: Obierzcie jabłka. Następnie obierki pokrójcie na drobne kawałki. Ułóżcie je na suszarce do grzybów i wysuszcie. Gotowe obierki przełóżcie do słoika. I gotowe! Tak ususzone obierki będą wspaniałym dodatkiem do herbaty który sprawi, że będzie bardzo aromatyczna, a do tego zdrowa. W końcu jabłka są bogate w potas, a w samych skórkach znajdziecie dużo witaminy A i witaminy K. Nic, tylko się zajadać (i wypić z herbatą).  A jeżeli nie macie suszarki do grzybów, obierki można wysuszyć w piekarniku. Należy rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 60 stopni, w termoobiegu.  Jak jeszcze można wykorzystać obierki z jabłek? Kolejnym ciekawym pomysłem na zużycie obierek z jabłek jest zrobienie z nich kompotu. Włóżcie obierki do garnka, zalejcie wodą, wsypcie nieco cukru i zagotujcie. Po zagotowaniu zmniejszcie ogień i gotujcie przez około pół godziny pod przykryciem.  Z obierek można też zrobić chipsy. Po prostu...

Obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się
AdobeStock
Newsy
Zawsze obieracie ziemniaki? To błąd, nie powinny tego robić zwłaszcza osoby odchudzające się
Skórki z ziemniaków zawsze lądują u was w koszu? Nie wyrzucajcie ich - sprawdźcie, dlaczego gotować kartofle ze skórką.

Jedną z podstawowych czynności w kuchni zdecydowanie jest obieranie ziemniaków (szczególnie, jeśli jadacie je często). Obierki jednak praktycznie zawsze lądują w koszu, a okazuje się, że wcale nie powinny się tam znaleźć! Pomogą wam one w odchudzaniu i nie tylko - sprawdźcie, ile dobroczynnych właściwości ma skórka od ziemniaka.  Właściwości skórek ziemniaków Niemal całe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych ziemniaków kryje się w skórce. To właśnie dlatego tak poleca się gotować i jeść ziemniaki w mundurkach, ponieważ tak przygotowane są bardziej sycące (i tym samym polecane na diecie odchudzającej). W skórce ziemniaka znajdują się: witamina B - odpowiadająca za układ nerwowy witamina C - wzmacniająca odporność i naczynia krwionośne polifenole - zapobiegają nowotworom  jod  wapń żelazo Ponadto, zjadanie ziemniaków ze skórką lub samych obierek (o tym, jak je przyrządzić, przeczytacie niżej) pomaga regulować poziom cukru we krwi. Obierki z ziemniaków na odchudzanie A jak mają się obierki do odchudzania? W skórce znajduje się mniej sodu i tłuszczu niż w reszcie ziemniaka, dlatego spokojnie można ją wykorzystywać jako dodatek do innych dań - będziecie syci na dłużej i powstrzymacie się od podjadania. Do tego obierki są bogate w błonnik pokarmowy, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłową przemianę materii. A jeżeli na stałe włączycie obierki (lub po prostu ziemniaki w mundurkach) do swojej diety, to obniżycie ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby, jakie jej towarzyszą.  Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? Skórki z ziemniaka można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów - znaliście...