
Któż z nas nie odczuwa nostalgicznych emocji nawet patrząc na to danie? Dawniej racuchy smażyły swoim wnukom i dzieciom niemal wszystkie polskie babcie i mamy. Dziś to danie nieco odeszło w cień, wypierane przez naleśniki i pankejki.
Warto jednak tchnąć w racuchy nowe życie. Jak to zrobić? Jednym ze sposobów może być dodanie do nich jednego nietypowego składnika, czyli budyniu. Nie chodzi oczywiście o budyń ugotowany, ale po prostu o proszek z paczki sprzedawany w sklepach o różnych smakach.
Budyń dodawany do racuchów sprawi, że ich tekstura będzie jeszcze bardziej sprężysta. Staną się też o wiele miększe i po prostu bardziej apetyczne. Wystarczy sięgnąć do półki kuchennej po jedną torebkę tego proszku i sprawdzić samemu.
Czy można dodać do racuchów budyniowych jabłko?
By poprawić smak racuszków, można wzorem naszych mam i babć w kroić do środka jabłko. Sprawi ono, że smażone placuszki staną się nieco lżejsze i ciekawsze w smaku. Wypróbujcie zatem przepis na racuchy budyniowe w dwóch wersjach – bez jabłka i z pokrojonym drobno jednym bądź dwoma jabłkami.
Przepis na racuchy budyniowe
Składniki:
- 250 g mąki (ok. 1,5 szklanki)
- Szklanka kefiru (ok. 250 ml)
- Pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 7 g drożdży suchych (1 saszetka)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g, czyli ok. 3 duże łyżki)
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Do miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie pół łyżki cukru i wsypcie opakowanie suchych drożdży.
- Wymieszajcie razem całość i odstawcie na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodajcie szklankę letniego kefiru do rozczynu, także jajko półtorej łyżki cukru i dokładnie razem wszystko wymieszajcie.
- Wsypcie do środka budyń i dobrze zamieszajcie. Wsypcie przesianą mąkę do naczynia z pozostałymi wymieszanymi składnikami.
- Wymieszajcie ciasto łyżką lub specjalną rózgą do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej tekstury.
- Odstawcie miskę z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Przystąpcie do smażenia racuchów – rozgrzejcie olej na patelni.
- Kiedy olej na patelni będzie już dobrze rozgrzany, nabierajcie zwilżoną łyżką porcję ciasta i kładźcie na tłuszczu.
- Smażcie na złoty kolor z obu stron.
- Gotowe racuchy wyłóżcie na talerz z ręcznikiem papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Podawajcie posypane cukrem pudrem.
- Smacznego!