W polskiej kuchni biały ser twarogowy przewija się w wielu przepisach. Robimy z niego tzw. serek ze szczypiorkiem, pastę z makreli, farsz do pierogów i naleśników czy sernik.
Niestety, biały twaróg może podrażniać bardziej wrażliwe żołądki i nie mogą sobie na niego pozwolić osoby, którym szkodzi spożywanie laktozy. Zanim jednak sięgniecie po roślinny zamiennik w postaci tofu, wypróbujcie jeszcze jeden rodzaj sera.
Wartości odżywcze koziego sera
Mowa tutaj o serze kozim. W przeciwieństwie do twarogu, który wytwarza się z krowiego mleka, ser kozi zawiera bardzo mało cukrów.
Zobacz także:
Jednym z nich jest laktoza, która działa drażniąco na układ pokarmowy osób, które nie tolerują tego składnika. Wówczas zjedzenie produktu zawierającego laktozę może wywołać nieprzyjemne objawy w postaci bólu żołądka, mdłości, wzdęć czy biegunki. W serze kozim zawartość laktozy jest niższa niż w krowim, dlatego ryzyko wystąpienia alergii i nietolerancji również jest obniżone.
Kozi ser jest bogaty w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To m.in.:
-
witamina A
-
witamina B2
-
wapń
-
miedź
-
fosfor
-
żelazo
Co daje jedzenie koziego sera?
Spożywanie sera koziego zamiast krowiego niesie ze sobą szereg korzyści:
-
Ułatwia odchudzanie, ze względu na inną budowę kwasów tłuszczowych znajdujących się w kozim serze.
-
Zawiera mniej cholesterolu niż sery krowie.
-
Wpływa pozytywnie na układ pokarmowy za sprawą zawartych w kozim serze bakterii probiotycznych.
-
Szybciej zapewnia uczucie sytości.
Do czego wykorzystać ser kozi w kuchni?
Kozim serem można się zajadać bez niczego, z samym pieczywem lub użyć go do różnych potraw. Pasuje do sałatek, makaronów, a także można wykorzystać go do zrobienia smacznych i sycących przekąsek na przyjęcie. Zerknijcie do poniższych przepisów użytkowników Gotujmy.pl, którzy podali swoje pomysły na dania z kozim serem: