Główny Urząd Statystyczny (GUS) zaprezentował właśnie najnowszy raport dotyczący wzrostu cen. Wynika z niego, że w czerwcu ceny towarów i usług konsumpcyjnych były o 4,4 proc. wyższe niż w tym samym miesiącu w ubiegłym roku. Ponadto, w porównaniu z majem, ceny żywności wzrosły o 0,1 proc.

Co najbardziej podrożało w czerwcu?

W czerwcu doszło do skoku cen kilku podstawowych produktów. Na przestrzeni roku możemy mówić o wręcz rekordowych wzrostach cen żywności.

  • Mięso drobiowe podrożało w ciągu roku aż o 21,1%.
  • Pieczywo o 5,8 proc.
  • Mięso wołowe o 3,8 proc.
  • Ryż o 3,7 proc.
  • Ryby i owoce morza o 3,7 proc.
  • Tłuszcze roślinne o 3,5 proc.
  • Napoje alkoholowe o 6,3 proc.
  • Wody mineralne lub źródlane o 8,3%
  • Soki owocowe i warzywne, kakao i czekolada w proszku podrożały o 2,1 proc.

Co potaniało?

Potaniały natomiast owoce (o 7,4 proc.), cukier (o 2 proc.) i mięso wieprzowe (o 3,2 proc.). W skali roku doszło też do jeszcze kilku innych nieznacznych obniżek cen. Potaniała m.in. herbata (o 1,6 proc.) i kawa (o 0,4 proc.).

Co dalej z inflacją?

Zdaniem GUS, inflacja spadła do 4,4%.

Zobacz także:

GUS potwierdził spadek inflacji do 4,4 proc. To efekt niższego wzrostu usług. Na podstawie danych szacujemy, że inflacja bazowa spowolniła do 3,6 proc. r/r. Wolniejszy był wzrost cen paliw, ale wysoką dynamikę utrzymała żywność – spodziewamy się utrzymania trendu w kolejnych miesiącach - komentują eksperci Polskiego Instytutu Ekonomicznego.

Jak wynika z analiz zaprezentowanych przez ekspertów z banku Pekao SA, do końca roku inflacja powinna oscylować między 4,5-5 proc.

Źródło: wiadomoscihandlowe.pl