Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki!

Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne?

Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania.

Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy.

Zobacz także:

Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie

Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 tylne nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Część selera
  • 4 liści laurowe
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą.
  2. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem angielskim, liśćmi laurowymi, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Zagotujcie wodę z mięsem i warzywami, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 3 godziny – do momentu, aż mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odstawcie garnek do ostudzenia.
  4. Po ostudzeniu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a wywar przecedźcie przez sitko i zagotujcie.
  5. Obierzcie nóżki i golonkę z mięsa, a warzywa pokrójcie w kostkę. Dodajcie je do garnka z wywarem i wymieszajcie.
  6. Rozlejcie wywar do miseczek. Gdy już się ostudzi, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała.
  7. Tuż przed podaniem delikatnie wyjmijcie galaretki z miseczek i wyłóżcie na talerze. Smacznego!