
Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki!
Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne?
Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania.
Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy.
Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie
Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 2 tylne nóżki wieprzowe
- 1 golonka wieprzowa
- 2 marchwie
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- Część selera
- 4 liści laurowe
- Pół łyżeczki czosnku granulowanego
- Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
- Pół łyżeczki ziela angielskiego
- Sól
Przygotowanie:
- Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą.
- Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem angielskim, liśćmi laurowymi, czosnkiem, solą i pieprzem.
- Zagotujcie wodę z mięsem i warzywami, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 3 godziny – do momentu, aż mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odstawcie garnek do ostudzenia.
- Po ostudzeniu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a wywar przecedźcie przez sitko i zagotujcie.
- Obierzcie nóżki i golonkę z mięsa, a warzywa pokrójcie w kostkę. Dodajcie je do garnka z wywarem i wymieszajcie.
- Rozlejcie wywar do miseczek. Gdy już się ostudzi, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała.
- Tuż przed podaniem delikatnie wyjmijcie galaretki z miseczek i wyłóżcie na talerze. Smacznego!