Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
AdobeStock
Newsy

Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik

Idealny wywar do zimnych nóżek z reguły wychodzi bardzo mętny – taka już jego uroda. Istnieje jednak ciekawy sposób na wyklarowanie wywaru do galarety!

Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne?

Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania.

Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy.

Zobacz także
zimne nóżki

Czy galaretka jest dobra na stawy? Eksperci zażarcie się kłócą

Zimne nóżki

Cierpicie na ból stawów? Włączcie do diety galaretki z nóżek. Mają zbawienny wpływ na zdrowie

Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie

Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 2 tylne nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 marchwie
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • Część selera
  • 4 liści laurowe
  • Pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • Pół łyżeczki ziela angielskiego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą.
  2. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem angielskim, liśćmi laurowymi, czosnkiem, solą i pieprzem.
  3. Zagotujcie wodę z mięsem i warzywami, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 3 godziny – do momentu, aż mięso będzie tak miękkie, że zacznie się rozpadać. Po ugotowaniu odstawcie garnek do ostudzenia.
  4. Po ostudzeniu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a wywar przecedźcie przez sitko i zagotujcie.
  5. Obierzcie nóżki i golonkę z mięsa, a warzywa pokrójcie w kostkę. Dodajcie je do garnka z wywarem i wymieszajcie.
  6. Rozlejcie wywar do miseczek. Gdy już się ostudzi, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała.
  7. Tuż przed podaniem delikatnie wyjmijcie galaretki z miseczek i wyłóżcie na talerze. Smacznego!
nóżki w galarecie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Lubicie nóżki w galarecie? Dodajcie do nich to mięso, a staną się jeszcze lepsze
Galareta z nóżkami wieprzowymi, warzywami i octem to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Okazuje się, że jej smak łatwo podbić golonką.

Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Galaretą zajadają się wszyscy Polacy! Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy. Jeśli też uwielbiacie jej smak mamy dla was propozycję nie do odrzucenia – spróbujcie ją przyrządzić z golonką. Uwierzcie nam, będzie wyborna.  Przepis na nóżki z golonką w galarecie  Składniki: 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 1 łyżeczka żelatyny Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskiego i liście laurowe Przygotowanie Golonkę i nóżkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do gotującego się mięsa. W garnku umieśćcie również liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujcie tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie (ok. 2 godziny). Przed samym zdjęciem z ognia doprawcie wywar solą i pieprzem i zamieszajcie. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmijcie z garnka warzywa i umieśćcie je w przygotowanych wcześniej salaterkach lub kubeczkach.  Z wywaru wyjmijcie również mięso. Pokrójcie je na kawałki i poporcjujcie pomiędzy salaterki. Do wywaru dodajcie żelatynę. Całość mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną, tężejącą galaretę rozlejcie do waszych salaterek wypełnionych warzywami i mięsem, a następnie odstawcie do wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach (kiedy galareta wystygnie) przełóżcie przekąski do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego! Jak naprawić mętną galaretę? Uwaga,...

Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją raz w takim wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
AdobeStock
Newsy
Uwielbiacie pieczoną golonkę? Ugotujcie ją w tym wywarze, a nie będziecie chcieli już żadnej innej
Dobra golonka to nie tylko i wyłącznie ta z piekarnika. Zróbcie ją w garnku, w tym aromatycznym wywarze, a wasze kubki smakowe oszaleją.

Amatorów mięciutkiej, a jednocześnie chrupiącej golonki nie brakuje. Upieczenie jej w piekarniku to jeden z najpopularniejszych sposobów przyrządzenia tej potrawy, ale warto zrobić golonkę inaczej i ją ugotować - koniecznie w bardzo aromatycznym wywarze. Tak przygotowana golonka jest zdrowsza i tak pyszna, że na długo zapomnicie o tej pieczonej w piekarniku. Zobaczcie, w czym tkwi jej sekret.  Jak zrobić gotowaną golonkę? Golonka nie może się gotować w byle czym. Sama woda nie wystarczy - mięso najlepiej smakuje wtedy, gdy jest długo gotowane w wywarze z warzyw.  Znaczenie ma też wybór mięsa. Golonka powinna pochodzić z pewnego źródła - będzie wówczas po prostu smaczniejsza. Warto więc kupić ją prosto od rzeźnika, wiejskiego gospodarza lub ze sprawdzonego sklepu mięsnego. Koniecznie pamiętajcie o tym, by podczas gotowania golonka była cały czas przykryta. W tym celu dobrze jest wybrać mniejsze golonki, czyli przednie, lub przygotować sobie więcej wywaru z warzyw - będziecie go dolewać w trakcie gotowania w razie potrzeby. Pamiętajcie też o pokrywce na garnek podczas długiego, wolnego gotowania. Polecamy wam poniższy przepis na golonkę gotowaną z warzywami. Tego smaku się nie zapomina! Przepis na gotowaną golonkę Składniki: 1 kilogram golonki (jedna duża albo dwie małe) 3 marchewki 1 por 1 pietruszka pół selera 2 litry bulionu warzywnego 8 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli  Przygotowanie: Oczyśćcie golonkę, a następnie umyjcie pod bieżącą, zimną wodą i osuszcie z pomocą papierowych ręczników. Tak oczyszczoną golonkę włóżcie do garnka i zalejcie bulionem warzywnym - powinien w całości przykryć mięso. Zagotujcie. Tuż przed tym, jak bulion się zagotuje, na powierzchni wody zbiorą się szumowiny, czyli ścięte białko z mięsa....

schab w galarecie
Gotujmy.pl/katarzynka455
Newsy
Schab w galarecie na wielkanocne śniadanie. Z tego przepisu galareta wychodzi idealnie klarowna
Pyszny schab z przejrzystą galaretą będzie doskonałą zimną przekąską na wielkanocnym stole. Koniecznie podajcie go z chrzanowym sosem.

Zimne nóżki z kurczaka, jajka, ryba lub schab w galarecie – te zimne przystawki pojawiają się na polskich stołach podczas Wielkanocy, Bożego Narodzenia, a czasem także podczas większych uroczystości takich jak np. imieniny czy urodziny. Ze stołu zazwyczaj znikają jako pierwsze i niemal każdy z gości się nimi zajada.  Tak przygotowane mięso jest soczyste i delikatne. Potrawę możecie udekorować w dowolny sposób – najczęściej dodaje się marchewkę, groszek (mrożony lub konserwowy), jajka ugotowane na twardo (w plastrach lub drobno posiekane) oraz gałązki pietruszki. Z jakim sosem podawać schab w galarecie? Doskonale smakuje z prostym sosem chrzanowym. Pasuje on zarówno do schabu, jak i do jajek, dlatego koniecznie zapamiętajcie jak go zrobić. Ten przepis warto poznać przez Wielkanocą. Połączcie 4 łyżki śmietany z łyżką świeżo startego chrzanu, łyżką octu winnego i łyżką majonezu. Całość doprawcie solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Przepis na schab w galarecie Składniki Kawałek schabu ok. 600g Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Duża garść mrożonego groszku Duża garść mrożonej marchewki 1-2 jajka ugotowane na twardo 2 szklanki bulionu lub wywaru, w którym gotowało się mięso 3-4 łyżeczki żelatyny Przyprawa typu vegeta, jarzynka, kucharek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Mięso umyjcie, włóżcie do garnka i zalejcie zimną wodą. Włóżcie ziele angielskie, liście laurowe oraz doprawcie solą i pieprzem. Gotujcie ok. 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie ostudźcie je i pokrójcie na grubsze plastry lub w grubą kostkę. Marchewkę z groszkiem ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie. Bulion lub wywar, w którym gotowało się mięso wymieszajcie z żelatyną, aż do jej rozpuszczenia się....

sposób na mętną galaretę z nóżek
Adobe Stock
Newsy
Galareta do nóżek wyszła mętna? Oto sposoby, aby ją uratować i by stała się idealnie klarowna
Galareta podawana w towarzystwie nóżek wieprzowych i octu to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Choć jego przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy jeden błąd, by wywar stał się mętny. Na szczęście można go naprawić!

Polacy uwielbiają galaretę z nóżkami wieprzowymi Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju. Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy.  Niewielu jednak wie, jak prawidłowo ją przyrządzać. O znakomitej jakości i wyglądzie dania stanowią tak naprawdę niuanse. Jednak warto na nie zwrócić uwagę. Jak przyrządzić idealny galert? Zanim wasze nóżki wieprzowe wylądują w garnku powinny się moczyć w wodzie przez co najmniej kilka godzin. Mięso musicie gotować wraz z przyprawami i warzywami przez ok. 2,5 godziny, na wolnym ogniu z uchyloną pokrywką. Gotową galaretę powinniście nieco przestudzić zanim zostanie przecedzona, ponownie połączona z mięsem i schowana do lodówki. Można więc powiedzieć, że przepis jest banalnie prosty, a jednak można popełnić w nim błąd. Jeśli w trakcie gotowania wasz wywar stał się mętny, prawdopodobnie doszło do kulinarnej wpadki – włożyliście mięso do wrzącej zamiast do zimnej wody. Pamiętajcie jednak, że w kuchni wiele rzeczy da się naprawić, a uratować was może tylko spokój i opanowanie. Nie inaczej jest w tym przypadku. Jak uratować mętną galaretę? Aby przywrócić galarecie klarowność powinniście umieścić w wywarze ubite białko oraz 2 łyżki octu. Całość musicie dokładnie wymieszać, a następnie zagotować. Po kilku minutach przecedźcie wywar, najlepiej przez sitko wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i gotowe! Po błędzie ani śladu! Umieszczona w lodówce galareta zachowa świeżość aż przez  10 dni!