Nowy grzyb w polskich lasach. Przypomina rodzime kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać
Wikipedia Commons
Newsy

W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Przypomina kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać

W polskich lasach jakiś czas temu pojawił się nowy grzyb. Wielu osobom przypomina on rodzimego koźlarza (kozaka) lub prawdziwka szlachetnego, jednak nim nie jest. Sprawdźcie koniecznie, czy można go zbierać. 

Wczesną jesienią najlepiej i najefektywniej zbiera się grzyby. Jednak trzeba uważać, co wkłada się do koszyków. Nie wszystkie znajomo wyglądające okazy są bowiem jadalne. Czasem może was spotkać przykra niespodzianka w postaci zatrucia pokarmowego lub zniszczonego smaku dania. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej o nowych gatunkach w polskich lasach.

Jak wygląda złotoborowik wysmukły? 

Wytrawni grzybiarze zetknęli się z nim już jakiś czas temu. Ci którzy chodzą rzadziej do lasu, mogą się dopiero na niego natknąć. Ten grzyb przywędrował do Polski z Ameryki. 

Jego nazwa wzięła się ze skojarzenia z najbardziej szlachetnym z grzybów, a mianowicie borowikiem szlachetnym. Jednak w przeciwieństwie do tamtego jest bardziej wysmukły i wysoki. Potrafi urosnąć nawet na wysokość 24 cm. Na powierzchni długiej nóżki ma wyraźne bruzdy. 

Kapelusz tego grzyba może mieć kolor ciemnobrązowy, ale także rudawy czy czerwonobrązowy - co z kolei przywodzi na myśl kozaka. Spód kapelusza jest gąbczasty, rurkowaty, zazwyczaj żółty. Miąższ natomiast jest biały z delikatnym odcieniem żółtego lub różowego. 

Zobacz także
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca

Czy można zbierać i jeść złotoborowika wysmukłego? 

Złotoborowik wysmukły, zwany też borowikiem amerykańskim, jest grzybem jadalnym. Co więcej, okazuje się, że jest również bardzo smaczny. Sezon na niego trwa od lipca do października, więc jeżeli w tym czasie spotkacie go w lesie, śmiało możecie włożyć do koszyka. 

Podobnie jak rodzime gatunki nadaje się do smażenia, gotowania, marynowania, mrożenia lub suszenia. Pamiętajcie jednak, by przerabiać go zaraz po pozyskaniu. 

Gdzie występuje borowik amerykański? 

Ten smaczny grzyb rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Przewiduje się, że w ciągu kilku lat będzie go można spotkać w lasach całej Europy. Na terenie naszego kraju rośnie głównie: 

  • na Pomorzu, 

  • w województwie podlaskim, 

  • w województwie kujawsko-pomorskim, 

  • w województwie świętokrzyskim, 

  • w województwie lubelskim. 

Grzyby te wyrastają pojedynczo. Lubią towarzystwo drzew iglastych, jak również wrzosów. 

Źródło: smakdnia.pl, zdrowie.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Adobe Stock
Newsy
5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Za najbardziej trującego grzyba uznawany jest dobrze znany z polskich lasów muchomor sromotnikowy. Sprawdzamy czym on i inne zabójcze grzyby różnią się od jadalnych i uczymy jak nie mylić jednych i drugich.

Toksyny występujące w grzybach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Co ciekawe nie wszystkie działają od razu po zjedzeniu trujących grzybów. Są takie, które ujawniają zatrucie organizmu człowieka dopiero po kilku dniach. Najłagodniejsze zatrucia grzybami dają objawy żołądkowo – jelitowe jak bóle brzucha, wymioty i biegunki o różnym nasileniu. Najcięższe prowadzą do śpiączki, uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci. Dlatego kluczowa wiedza na temat grzybów jaką posiada miłośnik grzybobrania, powinna obejmować też znajomość tych najbardziej trujących okazów. Tych grzybów nie zbierajcie pod żadnym pozorem Muchomor sromotnikowy Jego toksyny są odporne na wysokie temperatury, nie są więc niszczone ani osłabiane podczas gotowania. Muchomor rośnie od lipca do października, można go spotkać pod dębami, bukami i sosnami. Jest zbliżony wyglądem do gąski zielonej, z tym, że nóżka gąski jest bardziej masywna niż smukła nóżka muchomora, a jej kapelusz jest wyraźnie żółtozielony. Do tego gąskę można spotkać na piaskach. Muchomor jadowity Ma nieprzyjemny zapach, podobny do chloru. Jest tak jadowity, że nie wolno go nawet polizać, żeby sprawdzić smak. Rośnie od czerwca do września, a najbardziej lubi lasy iglaste. Można go pomylić z pieczarką polną. Muchomor ma charakterystyczna bulwę i ruchomą część u nasady trzonu, których nie mają pieczarki. Muchomor plamisty Ma kapelusz z prążkowanym brzegiem, od w kolorach od brązowożółtego do brązowoszarego, pokryty białymi łatkami. Rośnie w lasach liściastych i można na niego trafić od czerwca do października. Jest podobny do kani czubajki. Cechą charakterystyczna tego grzyba jest to, że ma garbek na środku kapelusza, a na górze trzonu znajduje się ruchomy pierścień....

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Wikipedia Commons
Newsy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!

W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli . Co to właściwie jest? Nietypowe grzyby w polskich lasach W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte  pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny? To mozzarella a może gigantyczna pieczarka? Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych. Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej? W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów,  można dość łatwo wyhodować takie...

Zbieracie grzyby już wiosną? Lepiej uważajcie na "babie uszy" SEO: Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania
Wikipedia Commons
Newsy
Piestrzenica kasztanowata to trujący grzyb. Uważajcie na niego w czasie wiosennego grzybobrania
„Babie uszy”, czyli piestrzenica kasztanowata to grzyb trujący, który często mylony jest z popularnym smardzem jadalnym. Lepiej na niego uważać.

Co prawda grzybobranie kojarzy się większości z jesienią, ale sezon na smardze już się zaczął. Wybierając się na grzyby koniecznie trzeba jednak zachowywać zasady szczególnego bezpieczeństwa. Nasz apel kierujemy zwłaszcza do osób młodszych i mniej zaznajomionych ze sztuką zbierania grzybów, którzy łatwiej mogą dopuścić się tragicznej w skutkach pomyłki. Takiej jak choćby pomylenie dwóch podobnych do siebie grzybów, czyli na przykład piestrzenicy kasztanowatej zwanej popularnie „babimi uszami” ze smardzami jadalnymi. Obydwa gatunki występują w lasach tym samym czasie. Poza tym więcej je dzieli niż łączy… Czym grozi spożycie „babich uszu” czyli piestrzenicy kasztanowatej? „Babie uszy” zawierają substancję o właściwościach toksycznych, czyli gyromitrynę, której spożycie prowadzi do zaburzeń jelitowo-żołądkowych, uszkodzenia takich narządów wewnętrznych jak wątroba, nerki czy śledziona. Uważa się, że jedzona często w przeszłości przez ludzi piestrzenica rzeczywiście traci swoje toksyczne właściwości po długiej obróbce termicznej, czyli najczęściej po długim wstępnym obgotowywaniu. Nie oszacowano dokładnie jednak do tej pory jak długo należy ją gotować, w związku z czym jej jedzenie wciąż uznaje się za bardzo niebezpieczne. Jak rozróżnić smardza od „babich uszu”? O negatywnych skutkach spożywania „babich uszu” długo nie wiedziano wcale w przeszłości. Notorycznie mylono je ze wspomnianymi smardzami jadalnymi. Dopiero obserwacja wielu zatruć spowodowała wykluczenie piestrzenic kasztanowatych z listy grzybów jadalnych w większości państw Europy. Jak wyglądają i gdzie można spotkać piestrzenice kasztanowate? Są wysokie na około 5-12 cm, a ich szerokość waha się od 5 cm do aż 15...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...