Nowy grzyb w polskich lasach. Przypomina rodzime kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać
Wikipedia Commons
Newsy

W polskich lasach pojawił się nowy grzyb. Przypomina kozaki. Zobaczcie, czy można go zbierać

W polskich lasach jakiś czas temu pojawił się nowy grzyb. Wielu osobom przypomina on rodzimego koźlarza (kozaka) lub prawdziwka szlachetnego, jednak nim nie jest. Sprawdźcie koniecznie, czy można go zbierać. 

Wczesną jesienią najlepiej i najefektywniej zbiera się grzyby. Jednak trzeba uważać, co wkłada się do koszyków. Nie wszystkie znajomo wyglądające okazy są bowiem jadalne. Czasem może was spotkać przykra niespodzianka w postaci zatrucia pokarmowego lub zniszczonego smaku dania. Warto więc dowiedzieć się czegoś więcej o nowych gatunkach w polskich lasach.

Jak wygląda złotoborowik wysmukły? 

Wytrawni grzybiarze zetknęli się z nim już jakiś czas temu. Ci którzy chodzą rzadziej do lasu, mogą się dopiero na niego natknąć. Ten grzyb przywędrował do Polski z Ameryki. 

Jego nazwa wzięła się ze skojarzenia z najbardziej szlachetnym z grzybów, a mianowicie borowikiem szlachetnym. Jednak w przeciwieństwie do tamtego jest bardziej wysmukły i wysoki. Potrafi urosnąć nawet na wysokość 24 cm. Na powierzchni długiej nóżki ma wyraźne bruzdy. 

Kapelusz tego grzyba może mieć kolor ciemnobrązowy, ale także rudawy czy czerwonobrązowy - co z kolei przywodzi na myśl kozaka. Spód kapelusza jest gąbczasty, rurkowaty, zazwyczaj żółty. Miąższ natomiast jest biały z delikatnym odcieniem żółtego lub różowego. 

Zobacz także
GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

GIS radzi, jak bezpiecznie zbierać grzyby. Nigdy nie róbcie tej 1 rzeczy

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca

Czy można zbierać i jeść złotoborowika wysmukłego? 

Złotoborowik wysmukły, zwany też borowikiem amerykańskim, jest grzybem jadalnym. Co więcej, okazuje się, że jest również bardzo smaczny. Sezon na niego trwa od lipca do października, więc jeżeli w tym czasie spotkacie go w lesie, śmiało możecie włożyć do koszyka. 

Podobnie jak rodzime gatunki nadaje się do smażenia, gotowania, marynowania, mrożenia lub suszenia. Pamiętajcie jednak, by przerabiać go zaraz po pozyskaniu. 

Gdzie występuje borowik amerykański? 

Ten smaczny grzyb rozprzestrzenia się wyjątkowo szybko. Przewiduje się, że w ciągu kilku lat będzie go można spotkać w lasach całej Europy. Na terenie naszego kraju rośnie głównie: 

  • na Pomorzu, 

  • w województwie podlaskim, 

  • w województwie kujawsko-pomorskim, 

  • w województwie świętokrzyskim, 

  • w województwie lubelskim. 

Grzyby te wyrastają pojedynczo. Lubią towarzystwo drzew iglastych, jak również wrzosów. 

Źródło: smakdnia.pl, zdrowie.radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie pojechać na grzybobranie w tym roku?
Flickr
Newsy
Pierwsze grzyby pojawiają się już w polskich lasach. Gdzie można pojechać na grzybobranie w tym roku?
W tym roku pogoda dość długo niweczyła plany grzybiarzy. Miłośnicy kurek zadowalali się jedynie szczątkowymi zbiorami, a amatorzy prawdziwków, póki co obchodzili się smakiem. Jest jednak światełko w tunelu. Pierwsze grzyby się pojawiły. 

Gdy nadchodzi sierpień, grzybiarze ruszają do lasów, z utęsknieniem wypatrując dorodnych okazów. W tym roku jednak było wyjątkowo sucho, a to nie sprzyja grzybobraniu. Ostatnio w końcu w części kraju intensywnie padało, co uruchomiło wysyp pierwszych grzybów.  W województwie lubelskim i śląskim rozpoczęło się grzybobranie  Jak donoszą grzybiarze z województw lubelskiego i śląskiego na portalu grzyby.pl pierwsze sztuki zaczęły się pojawiać w tamtejszych lasach. Kurki, podgrzybki i borowiki to gatunki, które najczęściej są wymieniane przez miejscowych zbieraczy.   Jeżeli wybierzecie się tutaj na spacer do lasu, to zapewne spakujecie do koszyka również maślaki oraz koźlaki. Pojawiają się także informacje od doświadczonych grzybiarzy, że można spotkać pierwsze kanie.  Również Dziennik Zachodni potwierdza doniesienia o rozpoczęciu sezonu grzybowego w okolicach Śląska, dodając do wymienionych już wcześniej gatunków również rydze.  Województwo małopolskie i wypełnione kosze z grzybami  W województwie małopolskim również rozpoczął się sezon. W lasach pojawiły się borowiki szlachetne i koźlaki. Są też podgrzybki i nieco kurek. Pojawiają się rydze.   Wielu zbieraczy grzybów z tego regionu informuje o satysfakcjonujących zbiorach. W koszykach można podobno przynieść do domu od kilkudziesięciu do nawet kilkuset sztuk.  Województwo mazowieckie i łódzkie, czyli borowiki i kurki  Na portalu grzyby.pl, grzybiarze z województwa mazowieckiego pokazują zdjęcia pierwszych zbiorów. Okazuje się, że na Mazowszu, pomimo suszy, można zebrać borowiki. Są to już wyrośnięte okazy, więc potrzeba deszczu by pojawiły się nowe sztuki.  Województwo łódzkie informuje z kolei o dużej ilości kurek i pojedynczych sztukach innych gatunków, które wyrosły...

5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Adobe Stock
Newsy
5 najbardziej trujących grzybów. Przyjrzyjcie im się dokładnie, ale trzymajcie się od nich z daleka
Za najbardziej trującego grzyba uznawany jest dobrze znany z polskich lasów muchomor sromotnikowy. Sprawdzamy czym on i inne zabójcze grzyby różnią się od jadalnych i uczymy jak nie mylić jednych i drugich.

Toksyny występujące w grzybach mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Co ciekawe nie wszystkie działają od razu po zjedzeniu trujących grzybów. Są takie, które ujawniają zatrucie organizmu człowieka dopiero po kilku dniach. Najłagodniejsze zatrucia grzybami dają objawy żołądkowo – jelitowe jak bóle brzucha, wymioty i biegunki o różnym nasileniu. Najcięższe prowadzą do śpiączki, uszkodzeń wątroby, a nawet śmierci. Dlatego kluczowa wiedza na temat grzybów jaką posiada miłośnik grzybobrania, powinna obejmować też znajomość tych najbardziej trujących okazów. Tych grzybów nie zbierajcie pod żadnym pozorem Muchomor sromotnikowy Jego toksyny są odporne na wysokie temperatury, nie są więc niszczone ani osłabiane podczas gotowania. Muchomor rośnie od lipca do października, można go spotkać pod dębami, bukami i sosnami. Jest zbliżony wyglądem do gąski zielonej, z tym, że nóżka gąski jest bardziej masywna niż smukła nóżka muchomora, a jej kapelusz jest wyraźnie żółtozielony. Do tego gąskę można spotkać na piaskach. Muchomor jadowity Ma nieprzyjemny zapach, podobny do chloru. Jest tak jadowity, że nie wolno go nawet polizać, żeby sprawdzić smak. Rośnie od czerwca do września, a najbardziej lubi lasy iglaste. Można go pomylić z pieczarką polną. Muchomor ma charakterystyczna bulwę i ruchomą część u nasady trzonu, których nie mają pieczarki. Muchomor plamisty Ma kapelusz z prążkowanym brzegiem, od w kolorach od brązowożółtego do brązowoszarego, pokryty białymi łatkami. Rośnie w lasach liściastych i można na niego trafić od czerwca do października. Jest podobny do kani czubajki. Cechą charakterystyczna tego grzyba jest to, że ma garbek na środku kapelusza, a na górze trzonu znajduje się ruchomy pierścień....

W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadają się idealnie
AdobeStock
Newsy
W lasach już pojawiają się grzyby. Te dodajcie do sosu, nadadzą się idealnie
Koniec maja i początek czerwca oznacza rozpoczęcie sezonu na grzyby. Jeden z wczesnych gatunków szczególnie poleca się w kuchni.

Choć zbieranie grzybów większości kojarzy się z jesienią, można je znaleźć w lasach nawet w maju. Portal echodnia.eu donosi, że w województwie świętokrzyskim grzybiarze natrafili już w lasach na pierwsze grzyby. I nie chodzi wcale o muchomory! Przekonajcie się, jak wykorzystać w kuchni krasnoborowiki i inne grzyby. Pierwsze grzyby w tym sezonie Portal echodnia.eu przytacza słowa czytelniczki, która wybrała się do lasu na zbieranie szczawiu, a wróciła z zupełnie inną zdobyczą: – Pojechałam po szczaw, las zechciał jednak dać mi coś więcej. Łzami radości powitałam dziś pierwsze krasnoborowiki ceglastopore – powiedziała Beata Życińska-Wojtan. Jak wyjaśnia leśnik oraz przyrodnik Paweł Kosin, znalezienie tych grzybów nie powinno dziwić. Pod koniec maja w lasach już pojawiają się pierwsze okazy, a najwięcej znaleźć można właśnie krasnoborowików ceglastoporych. Leśnik tłumaczy, że to nowa nazwa grzyba, który wcześniej był nazywany borowikiem ceglastoporym. Wykorzystanie krasnoborowików w kuchni Dawniej krasnoborowiki znajdowały się pod ochroną i ich zbieranie było zabronione. Dziś jednak jest to już dozwolone, a leśnik Paweł Kosin podpowiada, gdzie można znaleźć krasnoborowiki: – Najczęściej rosną w buczynach i jedlinach, właśnie w takich drzewostanach warto ich szukać. Grzyby te nie najlepiej znoszą suszenie, ponieważ to sprawia, że szybko ciemnieją. Dlatego lepiej jest je wykorzystać od razu po zebraniu i zrobić z nich pyszny sos, np. do mięsa albo makaronu. Kolejną zaletą krasnoborowików jest to, że rzadko zdarzają się okazy robaczywe.  Jakie grzyby rosną w czerwcu? Pierwsze grzyby jadalne już można znaleźć w lasach. Sprawdźcie, które z popularnych gatunków zaczynają rosnąć pod koniec maja i w czerwcu: kanie kurki maślaki...

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Wikipedia Commons
Newsy
Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!

W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli . Co to właściwie jest? Nietypowe grzyby w polskich lasach W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte  pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny? To mozzarella a może gigantyczna pieczarka? Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych. Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej? W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów,  można dość łatwo wyhodować takie...