Noworodki na wegańskiej diecie? Uczeni mają zaskakujące wnioski na temat tego, co powinny jeść karmiące matki
AdobeStock
Newsy

Noworodki na wegańskiej diecie? Uczeni mają zaskakujące wnioski na temat tego, co powinny jeść karmiące matki

Wegetarianizm i weganizm w ciąży to przesada? Czy powinno się karmić takim mlekiem noworodki? Znamy odpowiedź.

Diety roślinne robią się coraz popularniejsze. Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa, mając na uwadze względy zdrowotne, ekologiczne, czy też empatię w stosunku do zwierząt. Dieta bez mięsa jest według ekspertów bezpieczna na każdym etapie życia, ale wiele osób zaczyna w to wątpić, kiedy pojawia się temat noworodków i dzieci. Kobiety w ciąży, które stosują dietę bez mięsa, są czasami krytykowane. Ekspertki postanowiły to sprawdzić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wegańska dieta – czy to jest zdrowe?

Według WHO dieta wegańska, czyli dieta wykluczająca całkowicie mięso i wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, jest bezpieczna „na każdym etapie życia”. Mimo wszystko w Polsce nadal nie prezentuje się powszechnie takiego podejścia. Wiele młodych kobiet słyszy od lekarzy, że w okresie ciąży i karmienia piersią powinny one zmienić swój system odżywiania. Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych przez uczone z Uniwersytetu Medycznego mogą być przełomem.

Noworodki na wegańskim mleku

Wśród środowiska medycznego panują naprawdę różne opinie dotyczące diety wegańskiej w okresie laktacji. Czy wegetarianki przekazują swoim noworodkom tyle samo cennych składników w diecie, ile kobiety jedzące mięso?

Specjalistki z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu przeprowadziły analizę mleka pochodzącego od kobiet będących na diecie:

  • Wegańskiej (wykluczające wszystkie produkty odzwierzęce, w tym mleko i nabiał)
  • Wegetariańskiej (bez mięsa)
  • Bez restrykcji żywieniowych

Od kilku lat mamy na Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym bank mleka kobiecego, jest on jednak prowadzony według pewnych zasad, które eliminują pewne dawczynie. Przeglądając światowe zalecenia dotyczące donacji mleka kobiecego, Polska jest wciąż jednym z niewielu krajów, w których dieta roślinna jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do oddania mleka – opowiada prof. Barbara Królak-Olejnik

Badaczki przeprowadziły dokładną analizę literatury medycznej w tym zakresie. Wybrały 13 publikacji z prawie 3 tysięcy i porównały je ze sobą. Uzyskały naprawdę ciekawe wyniki.

Nasz przegląd systematyczny wykazał, że wszystkie matki bez względu na stosowaną dietę (niewegetariańską, wegetariańską czy wegańską) produkują mleko o porównywalnej wartości odżywczej. Kilka różnic przypisuje się przede wszystkim profilowi kwasów tłuszczowych i stężeniom niektórych mikroskładników, zwłaszcza witaminy B12, która nie występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego – dodaje lek. Karolina Karcz.

Dzięki przeprowadzonej przez badaczki analizie wiadomo, że nie powinno być restrykcji w przyjmowaniu mleka kobiecego do banku mleka. Poza niedoborem witaminy B12, mleko weganek i wegetarianek jest tak samo wartościowe, co mleko kobiet jedzących produkty odzwierzęce.

Źródło: tuwroclaw.pl

Wątróbka z jabłkami
Gotujmy.pl/Cukiereczek13
Newsy
Chrupiąca wątróbka z jabłkami, jak u ukochanej babci. Wybierz się w kulinarną podróż do nieba
Wątróbka z cebulką i jabłkami to smaki rodzinnego domu. Uwielbiamy to połączenie. Poniżej przepis na ten pyszny rarytas!

Wątroba zwierząt hodowlanych jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Ma jeszcze jedną, pomocną w kuchni zaletę - to bardzo tani produkt. Co więcej, można ją przyrządzić wedle uznania. Wątroba pełna witamin Wątróbka zawiera bardzo wiele witamin z grupy B – witaminy B12, B3, B2 oraz witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Witamina B3, tak zwana niacyna, jest odpowiedzialna za funkcje mózgu. B2 natomiast bierze udział w procesach metabolizmu i regulacji odporności, a także odpowiada za dobry wzrok. Zawiera również witaminy A, D i K. Dlatego jedzenie wątróbki przekłada się na wiele aspektów działania ludzkiego organizmu.  Bogate źródło żelaza Wątróbka zawiera więcej żelaza niż jakikolwiek inny rodzaj mięsa. Jedzenie wątróbki zapobiega niedoborom żelaza i chroni przed anemią. Zamiast suplementacji żelaza, sięgnijcie po wątróbkę. Znacznie tańsza alternatywa Faktem jest również, że jest ona dobrym źródłem białka. Przy stosunkowo niskiej cenie – zawartość tego składnika jest mniej więcej porównywalna do ilości białka, jaką ma w sobie drób. Podroby to alternatywa znacznie bardziej ekonomiczna. W wątróbce drobiowej występuje niezwykle ważny aminokwas egzogenny o nazwie tauryna. Tauryna pełni ważną rolę we właściwym rozwoju niemowląt i małych dzieci. Wspiera mózg w okresie gwałtownego rozwoju, jakim jest wczesne dzieciństwo. To ważna informacja dla kobiet w ciąży. Przepis na wątróbkę z jabłkami jak u babci, składniki: 400g wątróbki wieprzowej, 1 szklanka mleka, 3-4 cebule, 2 twarde jabłka, 2 łyżeczki majeranku, sok z cytryny, olej do smażenia, pieprz, sól...

jakie mięso dla dzieci
AdobeStock
Newsy
To mięso to sama chemia. Trucie siebie i bliskich. Lepiej nie podawaj go dzieciom
Wszyscy dbamy o swoje dzieci. Jednak czy zastanawiacie się czasem nad tym, czy kupowane przez was produkty spożywcze są na pewno zdrowe dla maluchów?

„Zjedz mięso, a ziemniaki zostaw” – kto nie słyszał tych słów jako dziecko? Zdaniem każdej mamy i babci, dzieci powinny jeść jak najwięcej i jak najzdrowiej, dlatego pilnowały, czy nie zostawiamy mięsa na talerzu i denerwowały się, gdy grymasiliśmy przy obiedzie. Pewnie wielu z nas już jako rodzice zachowuje się dokładnie tak samo i nie ma się czemu dziwić – chcemy dla swoich dzieci jak najlepiej! A czy zastanawialiście się czasem, jakie mięso kupujecie swoim dzieciom? Okazuje się, że nie wszystkie jego rodzaje są szczególnie zdrowe lub polecane w przypadku maluchów. Istotne jest także to, jak je przyrządzamy! Dieta dla malucha Gdy nasza pociecha rośnie i można zacząć wprowadzać do jej diety różne produkty, musimy pamiętać o podstawowych zasadach: Kupuj z pewnych źródeł – podejrzanie wyglądające mięso z supermarketu i chleb z głęboko mrożonego ciasta? To nie brzmi, jak dobre składniki dziecięcej diety! Kupuj tylko takie produkty spożywcze, co do których jesteś pewien ich pochodzenia i składników. Kurczaki kupuj tylko z ekologicznych hodowli – te sprzedawane w supermarketach pełne są chemii i antybiotyków! Bez konserwantów – nie chcemy tego w kółko przypominać, ale niestety wielu rodziców wciąż nie pamięta, że składy produktów wydrukowane na opakowaniu trzeba czytać. Tam znajdują się informacje dotyczące składników, w tym konserwantów, które dla dzieci są bardzo niebezpieczne. Powodują problemy ze zdrowiem i mogą wywoływać alergie pokarmowe. Myśl, co kupujesz – chcesz kupić plastry szynki powycinane w zabawne kształty lub parówki tylko dlatego, że na opakowaniu napisano „dla dzieci”? Uważnie czytaj skład! I pamiętaj o tym, że nie każdy rodzaj mięsa jest wskazany dla dzieci – o tym...