Niskim osobom trudniej schudnąć. Ekspert zdradził co powinny jeść, by się udało
AdobeStock
Newsy

Niskim osobom trudniej schudnąć. Ekspert zdradził, co powinny jeść by się udało

Jeżeli macie problemy ze schudnięciem, przeczytajcie porady eksperta na ten temat. Okazuje się, że dieta odchudzająca w przypadku niskich osób wygląda nieco inaczej!

Walka o szczupłą sylwetkę potrafi być bardzo trudna. Liczenie kalorii, ćwiczenia i wymyślanie niskokalorycznych przepisów mogą być męczące. Najlepiej wiedzą o tym niskie osoby, które często mają duże problemy z zachowaniem prawidłowej masy ciała i cały czas muszą sobie odmawiać słodyczy i innych pyszności. Z czego to wynika, że zwykle niski wzrost idzie w parze z ciągłą walką z nadmiarowymi kilogramami? Na to pytanie odpowiada ekspert ds. leczenia otyłości, dr Craig Primack.

Magda Gessler odpowiada na pytania

PPM, czyli podstawowa przemiana materii

Podstawą do zaplanowania diety odchudzającej jest obliczenie tego, ile kalorii powinien przyjmować wasz organizm. W tym celu należy użyć czterech podstawowych zmiennych: wzrostu, wagi oraz wieku i płci. Trzeba pamiętać, że są dwa sposoby liczenia zapotrzebowania kalorycznego!

Pierwszy z nich to PPM, czyli podstawowa przemiana materii. Ta wartość mówi o tym, ile kalorii potrzebuje wasz organizm przez całą dobę do tego, by móc prawidłowo funkcjonować nie wykonując przy tym żadnych czynności. Najprościej rzecz ujmując, jest to ilość kalorii potrzebna do przetrwania i odpowiednia np. dla chorych osób, które leżą i prawie w ogóle się nie ruszają. Przykładowo, dla czterdziestoletniej kobiety o wzroście 160 cm i wadze 65 kilogramów, PPM wyniesie 1385 kalorii. Jednak dla kobiety ważącej nieco więcej i o wzroście 180 cm, zapotrzebowanie kaloryczne będzie wyższe!

Zobacz także
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa

Ten niezwykły sok jest nazywany „eliksirem życia”. Znajdziecie go w każdym sklepie

Ten niezwykły sok jest nazywany „eliksirem życia”. Znajdziecie go w każdym sklepie

Ekspert podkreślił, że właśnie tutaj leży przyczyna problemów z wagą u niskich osób – mają one o wiele niższe zapotrzebowanie kaloryczne ze względu na wzrost i proporcjonalnie mniejszą masę. W dodatku przypomina, że z uwagi na te różnice osoby bardzo wysokie i bardzo niskie nie powinny korzystać z „uniwersalnych” diet:

Miewam też pacjentki, które mają po 150 cm wzrostu i PPM o wartości 1200 kcal oraz takie o wzroście 180 cm, dla których ta wartość wynosi 1750 kcal i więcej

Jaka dieta i ćwiczenia dla niskiej osoby?

Co więc powinna zrobić osoba o niskim wzroście, by skutecznie schudnąć? Według ekspertki od żywienia, pani Marie Spano, ważne są ćwiczenia budujące mięśnie, ponieważ im więcej mięśni, tym więcej kalorii pali ludzkie ciało – nawet w spoczynku. A żeby mieć większe mięśnie, trzeba jeść dużo białka! Marie Spano zaleca, by zjadać dziennie od 0,4 do 0,55 g białka na każdy kilogram masy ciała. To znaczy, że osoba ważąca 60 kilogramów powinna zjeść od 24 do 33 g białka przez cały dzień.

Aby dieta budująca mięśnie była skuteczna, należy oczywiście odpowiednio ćwiczyć. Najlepiej wykonywać ćwiczenia siłowe, bo to właśnie one wzmacniają mięśnie. Na przykład przysiady, pompki oraz ćwiczenia z ciężarkami.

Czytaj także:

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Izabela Trojanowska też jest na diecie pudełkowej! Wiemy, ile już na niej schudła
ONS
Gwiazdy
66-letnia Izabela Trojanowska schudła 15 kg dzięki popularnej diecie. Gwiazda płaci krocie za jedzenie
Znana polska aktorka i piosenkarka idzie z duchem czasu. W trosce o swoje zdrowie i figurę postanowiła przejść na… dietę pudełkową!

Diety pudełkowe w ostatnim czasie zyskały ogromną popularność w Polsce. Zapracowane kobiety i nieumiejący gotować mężczyźni to główny, ale nie jedyny powód, dla którego pokochało je tak wiele osób. Fenomen diety pudełkowej Sama nazwa „dieta pudełkowa” wzięła się oczywiście od pudełek, w których dostarczane są posiłki. Każdy z nich jest spakowany osobno i dokładnie opisany. W ich wnętrzu znajdziemy wszystko, czego dusza zapragnie, między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby oraz nabiał. W zależności od wyznaczonego celu - schudnięcie, przytycie lub utrzymanie wagi – możecie dowolnie modyfikować swoje jedzenie. Każdy cel cechuje inna liczba dostarczanych kalorii, a nawet posiłków. Niektórzy więc mogą jeść ich aż 5, a inni 3. Dieta pudełkowa daje również możliwość wyeliminowania produktów, których nie lubimy, bądź nie możemy jeść. I tak jeśli jesteśmy wegetarianami, możemy uwzględnić ten fakt w swojej diecie. Z kolei, jeśli kochamy mięso, a nie lubimy ryb, również warto to zasygnalizować. W ten sposób eksperci dobierają idealnie zbilansowane i zdrowe posiłki, które codziennie zostają dostarczone prosto pod nasze drzwi. Dzięki takiej diecie nie musimy więc codziennie martwić się o to, co zjemy i czy będzie to zdrowe. Nie musimy też spędzać czasu na gotowaniu. Warto jednak zaznaczyć, że tego typu dieta to opcja raczej dla bogaczy. Miesiąc takiego jedzenia to koszt ok. 1500-1800 złotych za osobę! Izabela Trojanowska na diecie pudełkowej Ten fakt nie przeraził jednak znanej aktorki i piosenkarki, Izabeli Trojanowskiej. Zabiegana 66-latka postanowiła zadbać o siebie bardziej niż kiedykolwiek i oddać swoje zdrowie w ręce ekspertów. W jej pudełkowym jadłospisie nie brakuje pełnowartościowych...

Keczup, musztarda, majonez
Adobe Stock
Newsy
Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?
Do sezonu grillowego jeszcze daleko, ale keczup, musztardę i majonez jemy przez okrągły rok. Co wybrać do parówek czy kiełbasek z pożytkiem dla zdrowia?

Te trzy dodatki, a także chrzan tarty, to stały zestaw w lodówkach większości polskich kuchni. Jedni wolą dodać do swoich kiełbasek musztardę lub chrzan, inni (zwłaszcza młodsi) lubią na przykład eksperymentować z mieszaniem majonezu i ketchupu. Jak to mówią – o gustach się nie dyskutuje. Porozmawiać możemy za to o tym, czy wszystkie te dodatki są zdrowe i bezpieczne, czy kaloryczne i szkodliwe. Jak, ile i kiedy? Ta sprawa jest oczywiście złożony problemem. Dlaczego? W końcu ketchup ketchupowi nierówny. Na półkach sklepowych znajdziemy całą armię różnych rodzajów musztard. Coraz więcej wyboru mamy także w kwestii majonezów. Oprócz tego, że produkty te występują w różnych odmianach, problematyczne jest także ich „dawkowanie”. Mało kto przełknie więcej niż odrobinkę tartego chrzanu przez gardło. Taka ilość musztardy to także końska dawka. Inaczej z majonezem i ketchupem. Są tacy, co jedzą te dodatki razem z mięsem i pizzą niemalże łyżkami. W naszym porównaniu weźmiemy to pod uwagę. Co jeść, czego nie jeść? Zaczniemy od najmniej kalorycznego produktu. Jest nim musztarda – wzięliśmy pod lupę najpopularniejszy jej rodzaj, czyli zwykłą musztardę delikatesową, którą standardowo nakładamy na talerzyk do parówek. I czego się dowiedzieliśmy? Łyżeczka (czyli ok. 10 g produktu) musztardy stołowej to zaledwie ok. 7 kalorii. Nie 17, nie 70, jedynie 70 kcal. To bardzo mało, biorąc pod uwagę fakt, że ten wyrób z gorczycy jemy w dość małych ilościach. Musztardę polecamy więc z czystym sercem. Na dodatek od lat przypisuje się jej wiele właściwości leczniczych – podobno działa kojąco na bóle reumatyczne, pobudza trawienie, a nawet obniża ciśnienie krwi. Kolejny w naszej „tabeli zdrowia” jest chrzan...

woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...