Polacy uwielbiają zupy, a dwie to już w szczególności. Pierwsza z nich to oczywiście rosół. Druga to rzecz jasna pomidorowa (najlepiej ugotowana na rosole z poprzedniego dnia). Jest jedną z najpopularniejszych polskich zup, którą doskonale znają i lubią chyba wszyscy. 

Dziś trudno sobie wyobrazić codzienne gotowanie bez uwzględnienia zupy pomidorowej w jadłospisie, ale tak naprawdę to bardzo młode danie w polskiej kuchni. W naszym kraju pomidory zaczęły zdobywać popularność dopiero na początku XX w. Wówczas okazało się, że dobrze rosną w naszym klimacie, szczególnie w cieplejszych regionach Polski. 

Co Tomek Strzelczyk dodaje do zupy pomidorowej?

Zostawmy pomidory na boku i wróćmy do pomidorówki. Do swojej zupy pomidorowej swoje trzy grosze wtrącił także Tomek Strzelczyk. W jednym z przepisów na to danie „przemycił” składnik, który fantastycznie do niego pasuje. Chodzi tutaj o ostry dodatek w postaci papryczki chili. Smak papryki bardzo dobrze komponuje się z pomidorami, a ponadto nada ona zupie pikantności. Ważne jest tylko to, by nie przesadzić z jej ilością. Cały przepis znajdziecie poniżej. 

Przepis Tomka Strzelczyka na zupę pomidorową

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka 
  • 5 pomidorów 
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie maleńka szczypta suszonego chilli)
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera (korzeń)
  • kilka gałązek lubczyku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz mielony
  • 5 ziaren pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

W sezonie na pomidory najlepiej użyć świeżych, natomiast poza nim możecie wykorzystać pomidory krojone z puszki lub passatę pomidorową.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Wlejcie ok. 3 litry wody do dużego garnka. Włóżcie mięso, obraną włoszczyznę (pietruszkę, marchew, por, seler i 1 cebulę). 
  2. Dodajcie także przyprawy, zagotujcie i gotujcie na małym ogniu przez 1,5 godziny od momentu zagotowania. 
  3. Pokrójcie pomidory na mniejsze kawałki. Jeśli używacie świeżych, sparzcie je i obierzcie ze skóry. 
  4. Posiekajcie drobno cebulę, czosnek oraz papryczkę chili.
  5. Rozgrzejcie masło na patelni. Wrzućcie cebulę, a gdy się zrumieni, dodajcie do niej koncentrat pomidorowy i wymieszajcie. 
  6. W momencie, gdy wywar z mięsa i jarzyn będzie gotowy, wyjmijcie z niego wymienione składniki.
  7. Do garnka z samym bulionem wlejcie cebulę z koncentratem pomidorowym. 
  8. Na opróżnioną patelnię wrzućcie czosnek, pomidory oraz papryczkę chili. Podgrzewajcie wszystko przez ok. 10 minut na małym ogniu. 
  9. Po tym czasie na patelnię wlejcie 1 chochlę gorącego wywaru i podgrzewajcie jeszcze 5 minut. Wlejcie jej zawartość do garnka z zupą.
  10. Pod koniec wsypcie jeszcze cukier, sól oraz pieprz do smaku. Zupę możecie zabielić w garnku albo dopiero na talerzach. Podawajcie ze świeżym lubczykiem. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube