Kolejny raz okazuje się, że pospolite produkty spożywcze można świetnie wykorzystać nie tylko do jedzenia! Ogórki znane są z fantastycznych właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Przekonajcie się, do czego możecie wykorzystać skórkę ze świeżego ogórka.

Właściwości ogórków

Ogórki od wieków znane są ze swojego zbawiennego wpływu na cerę. Dawniej maseczki robiono po prostu z tego, co było pod ręką. Do dziś zaleca się okłady na oczy z plastrów świeżego ogórka i nie bez powodu! To warzywo jest pełne witamin dobrych dla naszego zdrowia i skóry. Zawiera m.in.:

  • Potas – wspaniale nawadnia
  • Witamina C – neutralizuje wolne rodniki
  • Witamina K – ujednolica koloryt skóry i lekko ją rozjaśnia
  • Siarka – działa przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie pomocna przy problemach z trądzikiem

Maseczka z ogórka

Sposobem na to, by zdrowo się odżywiać, mieć piękną cerę i nie wydać przy tym dużo pieniędzy jest… maseczka ze skórki ogórka! Doskonale oczyszcza twarz, rozjaśnia ją i nawilża. Dzięki temu skóra twarzy jest później dużo bardziej promienna, jędrna, a zmarszczki są wygładzone. Ogórek jest niezwykle delikatny, dlatego spokojnie można położyć świeże plasterki nawet na oczy.

Aby przygotować taką maseczkę, potrzebujecie jedynie:

Zobacz także:

  • Skórkę z 1 dużego ogórka
  • Blender
  • Sitko

Przygotowanie

Skórkę należy włożyć do wysokiego naczynia, dolać odrobinę wody i zmiksować za pomocą blendera. Następnie powstałą papkę należy odcisnąć na sitku tak, by pozbyć się nadmiaru wody. Maseczkę najlepiej wstawić na około pół godziny do lodówki – im będzie chłodniejsza, tym lepiej poradzi sobie ze zniwelowaniem opuchlizny na twarzy.

 

Maseczkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej twarz. Najlepiej zrobić to na leżąco, ponieważ po chwili zacznie spływać. Polecamy położyć się wygodnie, na twarz nałożyć maseczkę, a na oczy położyć dwa plasterki ogórka. Po 15-20 minutach należy zmyć twarz letnią wodą (bez mydła) i nałożyć ulubiony krem.