ogórek maseczka
AdobeStock
Newsy

Nigdy więcej nie wyrzucicie już skórki od ogórka. Banalnie prosty trik. Groszowe koszty, a efekt piorunujący

Ekologia jest bardzo ważna - także w kuchni! Część kuchennych odpadków możesz z powodzeniem ponownie wykorzystać. Przekonaj się, jak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Kolejny raz okazuje się, że pospolite produkty spożywcze można świetnie wykorzystać nie tylko do jedzenia! Ogórki znane są z fantastycznych właściwości, które doskonale wpływają na nasz organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz! Przekonajcie się, do czego możecie wykorzystać skórkę ze świeżego ogórka.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Właściwości ogórków

Ogórki od wieków znane są ze swojego zbawiennego wpływu na cerę. Dawniej maseczki robiono po prostu z tego, co było pod ręką. Do dziś zaleca się okłady na oczy z plastrów świeżego ogórka i nie bez powodu! To warzywo jest pełne witamin dobrych dla naszego zdrowia i skóry. Zawiera m.in.:

  • Potas – wspaniale nawadnia
  • Witamina C – neutralizuje wolne rodniki
  • Witamina K – ujednolica koloryt skóry i lekko ją rozjaśnia
  • Siarka – działa przeciwbakteryjnie. Jest szczególnie pomocna przy problemach z trądzikiem

Maseczka z ogórka

Sposobem na to, by zdrowo się odżywiać, mieć piękną cerę i nie wydać przy tym dużo pieniędzy jest… maseczka ze skórki ogórka! Doskonale oczyszcza twarz, rozjaśnia ją i nawilża. Dzięki temu skóra twarzy jest później dużo bardziej promienna, jędrna, a zmarszczki są wygładzone. Ogórek jest niezwykle delikatny, dlatego spokojnie można położyć świeże plasterki nawet na oczy.

Aby przygotować taką maseczkę, potrzebujecie jedynie:

  • Skórkę z 1 dużego ogórka
  • Blender
  • Sitko

Przygotowanie

Skórkę należy włożyć do wysokiego naczynia, dolać odrobinę wody i zmiksować za pomocą blendera. Następnie powstałą papkę należy odcisnąć na sitku tak, by pozbyć się nadmiaru wody. Maseczkę najlepiej wstawić na około pół godziny do lodówki – im będzie chłodniejsza, tym lepiej poradzi sobie ze zniwelowaniem opuchlizny na twarzy.

 

Maseczkę nakładamy na oczyszczoną wcześniej twarz. Najlepiej zrobić to na leżąco, ponieważ po chwili zacznie spływać. Polecamy położyć się wygodnie, na twarz nałożyć maseczkę, a na oczy położyć dwa plasterki ogórka. Po 15-20 minutach należy zmyć twarz letnią wodą (bez mydła) i nałożyć ulubiony krem.

Komentarze
jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...

Przeczytaj