łuski z karpia na szczęście
Adobe Stock
Newsy

Nigdy więcej nie wyrzucajcie łusek karpia. To niesamowite, do czego mogą wam się przydać

Mimo iż z pewnością nie wykorzystacie ich do przyrządzenia żadnego dania, warto je zachować. Jak się bowiem okazuje, z łuskami pozostałym z wigilijnego karpia wiąże się pewien przesąd. Wasze babcie i mamy na pewno go znają!

Mówi się, że „jaka Wigilia, taki cały rok”. Ów regułkę wykorzystuje się głównie do zakopania rodzinnego topora wojennego. W końcu każdy chce spędzić święta w spokoju, bez kłótni. Okazuje się jednak, że to nie jedyne o czym tego dnia powinniście pamiętać. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Łuski z karpia mają przyciągać pieniądze

Po wyczyszczeniu wigilijnego karpia pod żadnym pozorem nie wyrzucajcie jego łusek. Jedna z mało znanych i bardzo starych świątecznych tradycji mówi, że powinno się je schować do portfela. Mimo iż dla niektórych może brzmieć to nieco dziwnie i głupio, być może za chwilę zmienicie zdanie!

Łuski z wigilijnego karpia, zanurzone głęboko w portfelu, mają bowiem przyczynić się do płynności i powodzenia finansowego przez cały kolejny rok. Ta metoda powinna nie tylko sprawić, że na waszych kontach nie zabraknie pieniędzy, ale również ochronić was przed kradzieżami, oszustwami i lekkomyślnym wydawaniem funduszy na niepotrzebne rzeczy.

Łuski to również talizman na szczęście

Niektórzy twierdzą również, że łuski wigilijnego karpia to nie tylko magnes na pieniądze, ale także niesamowicie skuteczny talizman na szczęście i dobrobyt. 

Jeśli macie już dosyć negatywnej energii, przykrych wiadomości i smutnych wydarzeń, spróbujcie tej metody i podzielcie się tym pomysłem ze swoimi bliskimi. To nic nie kosztuje, a gdyby miało zadziałać, to kto wie… może warto?

Łuski z wigilijnego karpia należy włożyć do portfela ostatniego dnia roku, czyli 31 grudnia i pozostawić je w tym miejscu aż do następnych Świąt Bożego Narodzenia. 

Zobacz także

Co zrobić z resztek karpia? To danie nie tylko wspaniale smakuje, ale też poprawia trawienie

Jak łatwo wyfiletować karpia? Zastosujcie trik z cytryną a pozbędziecie się najmniejszych ości

Jak pozbyć się ości z karpia? Zastosujcie trik z cytryną, a pozbędziecie się nawet najmniejszych

Inne sposoby na przyciągnięcie dobrej passy

Jeśli chcecie, by los dodatkowo się do was uśmiechnął, oprócz łusek w portfelu powinniście również zadbać o to, by pod wigilijnym obrusem znalazło się sianko, a liczba gości zasiadających do kolacji była parzysta. Możecie również zafundować sobie poranną kąpiel z monetą. Wszystkie te zabiegi mają sprawić, że w nadchodzącym roku nie zabraknie wam pieniędzy.

Noworoczne przesądy. Z jakich naczyń należy jeść i gdzie trzymać łuski karpia, żeby zapewnić sobie szczęście w nowym roku?
Adobe Stock
Newsy
Noworoczne przesądy. Z jakich jeść talerzy i gdzie trzymać łuski karpia, żeby zapewnić sobie szczęście?
Nie jesteście przesądni? Podobno w ten jeden dzień możecie być i zapewnić sobie szczęście, zdrowie i zasobność portfela przez cały rok. Oto co ludzie robią, żeby nie ominęło ich szczęście.

Nawet jeśli nie wierzycie w przesądy, pewnie zdarza wam się obejść stojącą drabinę, żeby przypadkiem nie przejść pod nią czy zmienić drogę, jeśli przebiegł nią czarny kot, bo to przecież murowany pech. Parę młodą wychodzącą z kościoła pewnie obsypujecie ziarenkami ryżu, żeby zapewnić młodym dostatek i potomstwo. A gdy ze stołu spadną wam sztućce, od razu przygotowujecie się na przyjęcie gościa. Wiele osób na przesądy patrzy z przymrużeniem oka, jednak poddaje się im, bo nie chce rezygnować z ewentualnego szczęścia czy chce uniknąć gwarantowanego nieszczęścia. Znacie noworoczne przesądy, które mają wam zapewnić powodzenie w nadchodzących roku? Oto kilka z nich. Noworoczne przesądy związane z jedzeniem Łuski wigilijnego karpia to znany atrybut powodzenia i bogactwa. W rodzinach wierzących w ten zabobon osoba, która przyrządza wigilijnego karpia nie wyrzuca łusek, tylko suszy je i podczas wigilijnej kolacji rozdziela pomiędzy biesiadników. Oni już wiedzą co powinni z nimi zrobić. A czy wy wiecie? Łuski należy schować i podczas wznoszenia noworocznego toastu należy ściskać je w ręku, a po toaście włożyć do portfela i razem z bilonem nosić przez cały rok. Dokładne wypełnienie procedury zagwarantuje wam portfel pełen pieniędzy. Co prawda na łuski z własnego wigilijnego karpia już za późno, ale jeśli podczas toastu zauważycie, że ktoś ściska coś w dłoni, poproście, żeby się podzielił z wami. Nawet fragment łuski ma działać tak samo jak cała garść. W sumie to zabobon i liczy się trzymanie łusek podczas toastu, a nie ich ilość... Zadbajcie o to, żeby wśród noworocznych dań znalazła się wieprzowina. Wieprzowina jedzona na początku nowego roku będzie przynosić szczęście przez cały rok. Uważajcie jednak, żeby wśród potraw nie znalazł się drób, bo szczęście może...

Karp smażony
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Jak zlikwidować nieprzyjemny zapach karpia? Ten sprytny trik znają tylko nasze babcie
Lubicie karpia, a nie wiecie, jak pozbyć się jego przykrego zapachu? Podpowiadamy wam proste rozwiązanie. W sam raz przed Wigilią, na której będzie jedną z 12 tradycyjnych potraw.

Jeśli lubicie karpia, wiecie, że to pyszna, lecz niekoniecznie łatwa w przygotowaniu ryba. Oprócz trudności z wyborem właściwej sztuki, warto zająć się jej charakterystycznym zapachem. Nie uwierzycie, jakie to proste! Karp jest rybą słodkowodną Oryginalnie pochodzi z Azji i został sprowadzony do Europy przez Rzymian. Karpie są niewymagające i żyją w wodzie o niskiej zawartości tlenu. Mogą być hodowane w płytkich, mulistych stawach gęsto porośniętych roślinnością wodną. Żadne warunki nie są im straszne. Karp żywi się dosłownie wszystkim! Preferuje pokarm zwierzęcy, ale przepada także za roślinami i algami, jak również innymi organizmami dennymi. W hodowli karpia stosuje się produkty zbożowe jako paszę. Mączka rybna jest jednak podawana w niewielkich ilościach, zazwyczaj tylko przez wiosnę. Karp jako klasyka kuchni polskiej Chwilę temu była to najtańsza i najłatwiej dostępna ryba. Tak naprawdę do dziś jest najczęściej hodowaną rybą na świcie. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt, a łuski z karpia często przechowujemy po Wigilii w portfelu.  Mają przynosić szczęście, chronić właściciela i zapewnić mu dostatek w nowym roku. Jak kupić dobrego karpia? Podczas zakupu ryby warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dobrej jakości karp będzie miał czerwone skrzela i żółte podbrzusze. Świeżego nie zastąpi pstrąg, łosoś czy dorsz. Karp podawany na Wigilię, nie ma sobie równych. Zachwyca smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Nieprzyjemny zapach karpia Zasada wąchania karpia przed zakupem, jakkolwiek dziwaczna, działa! Oprócz zapachu powinniście też sprawdzić uszkodzenia mechaniczne. Karp nie powinien ich mieć. Jedyne co charakteryzuje jego naprawdę dobre partie, to okrągły brzuch i błyszczące oczy. Tylko wtedy mamy pewność, że nie kupujemy kota w...

karp soute przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak kupić najsmaczniejszego karpia? Zwróćcie uwagę na jedną rzecz
Przygotowujecie karpia na święta? Dowiedzcie się, jak sprawdzić który karp jest najsmaczniejszy!

Wigilia już za kilka dni! Jeżeli planujecie przygotować karpia na święta, to lepiej szybko biegnijcie do sklepu. Możecie się zastanawiać po co, skoro ryb pewnie będzie aż nadto? Dlatego, że w tym roku sytuacja jest skomplikowana – przez pandemię koronawirusa ucierpiały różne branże, a że gospodarka jest systemem naczyń połączonych, to kryzys nie oszczędził także handlarzy rybami. Już wiedzą, że przez obostrzenia i mniejsze grono na Wigilii sprzedadzą o wiele mniej ryb niż rok temu, więc zamawiają ich mniej od hodowców. A to oznacza, że niektórzy będą musieli obejść się bez karpia w tegoroczne święta, ponieważ zwyczajnie tych ryb zabraknie. Dlatego musicie się bardzo śpieszyć, jeśli chcecie kupić smacznego karpia – tych zacznie brakować najszybciej! Najczęściej sprzedawana w Polsce odmiana karpia to karp królewski. Ma niezbyt gęsto rozłożone łuski, dzięki czemu dość łatwo się go smaży. Karpie z profesjonalnych hodowli potrzebują około trzech lat, by trafić na stół. Niektórzy hodowcy dla osiągnięcia szybszych zysków karmią ryby specjalnymi mieszankami granulatów, które mają stymulować wzrost. Karpie karmione w ten sposób osiągają docelową wagę już w wieku dwóch lat, ale nie są zbyt smaczne. Jaki jest karp idealny? By mieć absolutną pewność, że karp jest świeży, najlepiej kupić żywą rybę. Jednak takie rozwiązanie jest coraz mniej popularne. Ekolodzy i obrońcy praw zwierząt od kilku lat skutecznie zwiększają świadomość społeczeństwa w tej kwestii. Karpie, które są sprzedawane żywe, przeżywają ogromne katusze – trzyma się je w zbyt ciasnych akwariach, gdzie ryby nie mogą się swobodnie poruszać ani oddychać! Również uśmiercanie ryby w warunkach domowych wzbudza wiele wątpliwości. Dlatego najlepiej jest kupować ryby już wypatroszone. Jak...

karp filetowanie
Gotujmy.pl
Newsy
Pamiętaj o tym, zanim zaczniesz smażyć karpia na Wigilię. Ważne wskazówki
Wigilia za pasem! Już niedługo będziemy smażyć tradycyjnego karpia. Jeżeli kupujesz rybę w całości, to te wskazówki na pewno ci się przydadzą.

Karp to danie, które koniecznie musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy wiesz jak go przygotować, by był naprawdę smaczny? Dziś mamy dla was kilka wskazówek, dzięki którym tradycyjny karp na wigilię będzie przepyszny i rozpływający się w ustach! Wigilijny karp Karpia coraz częściej kupujemy w formie filetów, jednak wciąż część osób decyduje się na zakup ryby w całości lub w ogóle żywego karpia. Jeśli wybierzemy tę opcję, to czeka nas trudne zadanie podzielenia ryby, czyli filetowanie! Dowiedzcie się jak to zrobić, by dokładnie pozbyć się łusek i ości. W końcu nikt nie ma ochoty na nieprzyjemne niespodzianki podczas wigilijnej kolacji! Czyszczenie karpia Najpierw rybę należy dokładnie oczyścić. Róbcie to krok po kroku: Umyj karpia pod bieżącą wodą. Następnie połóż rybę na desce, złap za ogon i za pomocą noża skrob łuski przeciwnie do kierunku wzrostu – od ogona do głowy. Wypłucz karpia jeszcze raz i ostrym nożem natnij od odbytu do głowy. Rób to bardzo ostrożnie, by nie uszkodzić mięsa. Delikatnie wyjmij z karpia wnętrzności. Ostrożność jest bardzo ważna, ponieważ znajduje się tam także woreczek żółciowy, który jeśli pęknie, sprawi że mięso stanie się gorzkie. Umyj karpia jeszcze raz i osusz za pomocą kuchennych, papierowych ręczników. Filetowanie Czas na najważniejszą czynność, czyli filetowanie karpia! Połóż karpia na desce i za pomocą ostrego noża zrób nacięcie, zaczynając od głowy. Wsuń nóż głębiej tak, by dało się wyczuć pod spodem kręgosłup. Prowadząc ostrze w kierunku ogona zrób szybkie, proste cięcie. Pamiętaj, by cały czas ciąć wzdłuż kręgosłupa! Obróć karpia na drugi bok i powtórz. Następnie oczyść filety i usuń pozostałe w nich...