Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie
AdobeStock
Newsy

Nigdy tak nie róbcie przy smażeniu mielonych. Fatalny błąd zepsuje całe danie

Przez takie działanie kotlety wyjdą wyjątkowo niesmaczne. Unikajcie tego błędu podczas smażenia mielonych.

Obecne w menu każdego Polaka danie, czyli kotlety mielone jest potrawą, której przygotowanie większość z nas powinna opanować. Usmażenie kotletów nie jest przecież trudne ani skomplikowane. Mimo to, niektórym osobom (mimo stosowania się do wskazówek zawartych w przepisie), kotlety nie wychodzą. Dlaczego? Prawdopodobnie popełniają jeden częsty błąd. 

Dlaczego kotlety mielone wychodzą za suche?

Przyrządzacie mielone według przepisu, wrzucacie na rozgrzany tłuszcz, a te wychodzą suche i wiórowate. Czy przyczyna tkwi w mięsie albo złej temperaturze smażenia? Nie! Najczęściej dzieje się tak wówczas, gdy naciska się kotlety na patelni. Wypływają wtedy znajdujące się w nich soki, a skutek jest taki, że kotlety wychodzą suche.

To bardzo duży błąd - w końcu po to wrzuca się mięso na rozgrzany tłuszcz, żeby je w sobie „zamknąć”. „Zamykanie mięsa” w przypadku mielonych polega właśnie na tym, by zachować wszystkie soki wewnątrz, dzięki czemu kotlety będą soczyste. Jeżeli je naciśniecie, to wszystko to pójdzie na marne. 

Zobacz także
Mięso mielone gotuje się na patelni zamiast smażyć? Nic dziwnego, jeśli popełniacie ten błąd

Smażycie mięso mielone, a na patelni pojawiła się woda? Wszystko przez ten 1 błąd

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko

Błędy przy smażeniu kotletów mielonych 

Jakie jeszcze są przyczyny niepowodzeń przy smażeniu kotletów mielonych? To proste danie można równie łatwo zepsuć, dlatego warto wcześniej zapoznać się ze wskazówkami, które pomogą uniknąć błędów:

  • rozmrażanie - jeżeli korzystacie z mrożonego mięsa mielonego pamiętajcie o tym, że należy rozmrażać je powoli. Nigdy nie wstawiajcie go do mikrofali ani nie wrzucajcie zamrożonego na gorącą patelnię! Gdy tak zrobicie, mięso straci smak i będzie gumowate. Zamiast tego, włóżcie je do miski i wstawcie do lodówki na noc.

  • smażenie na zimnej lub niedostatecznie rozgrzanej patelni - to dość powszechny błąd, który skutkuje nasiąkniętymi olejem kotletami. Jeżeli chcecie tego uniknąć, kładźcie mielone na patelni dopiero wtedy, gdy tłuszcz będzie już gorący. 

  • panierowanie - kotlety mielone powinny mieć panierkę! Po opanierowaniu powinny od razu trafić na patelnię. Nie róbcie kotletów „na później” i nie zostawiajcie ich na kilka godzin na blacie. To sprawi, że wilgoć z mięsa zostanie wchłonięta przez bułkę i w efekcie kotlety wyjdą suche. 

Źródło: pomorska.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd
Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd? Dlaczego mielone są suche? W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący! Przepis na soczyste mielone By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Pół kg mięsa mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 cebula Pół pęczka pietruszki Łyżka musztardy Łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Papryka mielona słodka i ostra Przyprawa do mięsa mielonego Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie...

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Adobe Stock
Newsy
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych
Bułka tarta, mąka, a może nic? Obtaczacie swoje kotlety mielone w czymkolwiek przed smażeniem na patelni?

Mięso mielone , jajko, cebula, sól, pieprz, namoczona w mleku bułka lub odrobina bułki tartej – przepis na kotlety mielone to nie fizyka kwantowa. Jednak schody zaczynają się dla niektórych zaraz przy końcu ich wyrabiania. Obtaczać w bułce tartej, czy nie obtaczać – oto jest pytanie… Kotlety mielone dla wielu stanowią nawet smaczniejsze danie niż uwielbiane przez połowę kraju kotlety schabowe. Wydaje się, że popularne mieloniaki są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne schaboszczaki. Czy należy panierować w bułce tartej kotlety mielone? Jeśli dobrze wybierzecie mięso na mielone , niemal nie ma szans, by kotlety nie wyszły tak jak należy. Ze schabowymi sprawa wygląda o tyle gorzej, że jeden mały błąd przy rozbijaniu mięsa, przy panierce, czy przy smażeniu może zniweczyć włożony w gotowanie wysiłek. Jednak przygotowanie kotletów mielonych kryje za sobą jedną tajemnicę, której nieraz boją się początkujący gotujący. Chodzi o wspomniane panierowanie wyrobionych w odpowiedni już kształt kotlecików. Duża część gospodyń domowych wsypuje do talerza bułkę tartą i przed samym smażeniem obtacza swoje kotlety, tworząc coś w rodzaju panierki. Jeszcze inne obtaczają kotlety w mące pszennej i dopiero wtedy wkładają na rozgrzany na patelni tłuszcz. Czy ma to jednak sens? Niektóre panie domu zarzekają się, że tak przygotowane mielone nie rozlecą się podczas smażenia na gorącym smalcu czy oleju i dodatkowo nie przykleją się do patelni. Wszystko jednak wskazuje na to, że obtaczanie mięsa mielonego dodatkowo w bułce tartej jest raczej nieobowiązkowe. Wygląda na to, że taka praktyka to prostu niepotrzebne przyzwyczajenie smażących kotlety. W dodatku trzeba przyznać, że tego rodzaju panierka wchłonie niepotrzebnie sporo tłuszczu z patelni. Co zrobić, by kotlety mielone nie...

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

Mielone na patelni
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Podczas smażenia mielonych na patelni pojawiła się woda? Popełniliście podstawowy błąd
Kotlety mielone to podstawa polskiej, tradycyjnej kuchni. Nadmiar wody na patelni podczas ich smażenia może świadczyć o popełnieniu błędu w sztuce ich przygotowania.

Z buraczkami, z marchewką i z groszkiem, z kapustą kiszoną – dodatków do obiadu z kotletami mielonymi jest całe mnóstwo. Mniejszy wybór z reguły jest kiedy przychodzi do decydowania o tym, co będzie stanowiło podstawę węglowodanową drugiego dania. Polacy najchętniej jadają mielone z ziemniakami. Niektórzy dodają do nich zmielony czosnek, inni wolą mniej intensywny smak. Wszyscy, bez wyjątku muszą za to swoje kotlety wysmażyć na patelni. Smażyć, a nie dusić I w tym właśnie miejscu może zostać popełniony błąd. Często do przygotowania kotletów mielonych używa się dość chudego mięsa. W niektórych przygotowanych przemysłowo mielonkach zawarte jest nawet do 70% wody. Ma to swoje przełożenie na późniejszy proces smażenia. Często zdarza się, że na patelni podczas smażenia mielonych może pojawić się sporo wody. Płyn, który wyciekł z mięsa, łączy się z tłuszczem. W ten sposób kończy się już smażenie, a rozpoczyna duszenie. To z kolei odmienia smak kotletów mielonych. Tego na pewno chcielibyście uniknąć. Jak smażyć mielone? Są na to sposoby. Patrząc na sprawę od strony teoretycznej, dobrze byłoby zostawić solenie kotletów na sam koniec, a najlepiej zrobić to dopiero na talerzu. W ten sposób udałoby się wam uratować kotlety od zupełnego odwodnienia, ale za to nieposolenie ich przed usmażeniem, sprawi że będą po prostu niesmaczne. W tym wypadku trzeba się uciec do innych metod. Tutaj kłaniają się podstawy smażenia produktów spożywczych na patelni. Po pierwsze patelnia do smażenia kotletów mielonych musi być dobrze rozgrzana. Niezależnie od tego, jaki rodzaj tłuszczu wybierzcie, wasze kotlety muszą skwierczeć na ogniu, a nie powoli się dusić. Aby uniknąć duszenia, regulujcie płomień na waszych kuchenkach. Po włożeniu mięsa na...