Soczyste schabowe
Gotujmy.pl/mkieblesz
Newsy

Nigdy nie zapominajcie o 1 triku podczas smażenia schabowych. Wtedy wyjdą niesamowicie soczyste

Rumiany i chrupiący kotlet schabowy, porcja ziemniaczków z koperkiem, a do tego mizeria – czyż nie brzmi to wspaniale?

By tak smaczny scenariusz na obiad mógł się ziścić, nie można popełnić ani jednego błędu podczas przygotowania schaboszczaków.

Nawet początkujący kucharze poradzą sobie z gotowaniem kartofli i ogórkami bez problemów. Schody zacząć mogą się podczas zabierania się za mięso.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czystość przede wszystkim

I to jest słowo klucz. Schab na mięso powinien być odpowiednio świeży, najlepiej od zaufanego rzeźnika.

To czy kawałek mięsa będzie z kością, czy bez ma już mniejsze znaczenie. Eksperci w tym zakresie zgodnie stwierdzili, że kostka nie ma przełożenia na smak kotleta.

No dobrze, macie już w rękach kawałek schabu. Czas dobrze go ubić, na dość cienki kotlet. Koniecznie tłuczkiem z kwadratową końcówką.

Wykorzystajcie do tego folię spożywczą. Wszystko po to, by cząsteczki mięsa nie walały się potem po całej waszej kuchni.

Marynowanie. Tak czy nie?

Ubite kotlety doprawcie solidnie pieprzem i solą i zanim zabierzecie się do panierowania, pomyślcie jeszcze o czymś.

Tym czymś jest oczywiście marynata. Część z doświadczonych gospodyń marynuje kotlety schabowe w mleku i cebuli.

Taki zabieg sprawia, że kotlety po usmażeniu są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Smak mięsa może jednak delikatnie różnić się od tych tradycyjnych.

Dlatego decyzję o marynowaniu kotletów musicie podjąć we własnym zakresie. Jednym marynata przypadnie do gustu, innym niekoniecznie.

Tak nakazuje tradycja

Co z panierką? Tutaj obowiązkowym punktem programu jest mąka i jajko. Zamiast tradycyjnej bułki tartej możecie użyć śmiało sezamu, wiórek kokosowych, płatków kukurydzianych.

W każdym z tych wariantów, kotlet będzie smakował perfekcyjnie. Pod warunkiem, że nie popełnicie błędu w najważniejszym momencie.

Mamy na myśli oczywiście smażenie. Sznycel po wiedeńsku, protoplasta naszego „schaboszczaka”, tradycyjnie smażony był na maśle.

Także i kotlet przyrządzony na tym szlachetnym tłuszczu będzie smakował perfekcyjnie. Jednak tradycja schabowego nakazuje co innego.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Wystarczy kilka minut

Chodzi rzecz jasna o smalec wieprzowy. Jeśli macie taką możliwość, roztopcie nieco smalcu na swojej patelni zamiast oleju.

Gdy ten tłuszcz zwierzęcy rozgrzeje się już dostatecznie, włóżcie na patelnię waszego schaboszczaka.

Powinno wystarczyć po ok. 2-3 min. z obu stron na sporym ogniu, by kotlet usmażył się perfekcyjnie na złoty, apetyczny kolor.

Nie przetrzymujcie kotletów na patelni zbyt długo, zwłaszcza na małym ogniu. Schabowe wchłoną sporo tłuszczu i na pewno nie wyjdą chrupiące i soczyste w środku!

Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie przyprawy podbiją smak schabu
Gotujmy.pl/mela25
Newsy
Jaka przyprawa pasuje do kotletów schabowych? Odpowiednie dodatki podbiją smak schabu
Kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze w smaku, jeśli użyjecie odpowiednich przypraw. Przyprawy do schabowych to nie tylko sól i pieprz. Jakie są najlepsze przyprawy do kotletów schabowych? Odpowiedź znajdziecie w tym artykule.

Schabowy to bez wątpienia najbardziej popularny kotlet w Polsce. Kto z nas nie słyszał za ścianą charakterystycznego stukania tłuczka do mięsa? Kotlet schabowy na obiad to już tradycja, tak samo jak rosół. Receptur na perfekcyjne schabowe jest mnóstwo. Soczysty i kruchy schabowy  to podstawa.  Jaka przyprawa do kotleta schabowego? Przeważnie do schabowych dodajemy tylko sól i pieprz. Ale dobrze pasuje do nich również papryka słodka oraz ostra. Dobrym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Kotlety schabowe smakują też wybornie z dodatkiem świeżego czosnku. Wystarczy położyć na plastrach schabu kilka kawałków czosnku i rozbić przy pomocy tłuczka. Aromat czosnku i smażonego schabowego jest po prostu nie do opisania. Już po 1 kęsie poczujecie różnicę w smaku! Jeśli jednak nie przepadacie za czosnkiem, kotlet schabowy będzie rewelacyjnie smakować z przyprawą do… steków. Grube ziarna przypraw podbijają smak schabowego. Jak przyprawić schabowe? Zanim przystąpicie do przyprawiania kotletów schabowych, odpowiednio rozbijcie schab . Przyprawy dodawajcie bezpośrednio na mięso lub rozbełtajcie je w jajku. Dobrym pomysłem jest też dodanie sypkich przypraw, zwłaszcza ziół, do bułki tartej. Możecie też dodać do niej siemię lniane i pestki słonecznika. Zamarynujcie wcześniej mięso, jeśli macie ochotę na schabowego inaczej . Do marynowania schabowych wykorzystajcie te przepisy: śliwkowo-cynamonowa marynata do kotletów schabowych marynata z majonezu do kotletów schabowych marynata do schabowych po amerykańsku Przepis na klasyczne schabowe Składniki: 4 plastry kotleta schabowego jajko przyprawa do steków  bułka tarta mąka sól olej...

kotlety schabowe
gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Kotlety schabowe soczyste jak nigdy przedtem. Ten trik powinna znać każda gospodyni domowa
Sposób na miękkie i soczyste schabowe? Odpowiednia marynata! Z tego przepisu dowiecie się, jak ją zrobić.

Panierowane kotlety ze schabu to danie, które zna każdy Polak. Idealne na rodzinny obiad! Każdy ma swój sposób przyrządzania kotletów. Czasami mogą wyjść zbyt suche lub twarde – pewnie wam też kiedyś się to zdarzyło. By temu zapobiec, należy specjalnie przygotować mięso przed smażeniem. Jak zwykle doskonale spisze się marynata! Przeczytajcie, jak ją zrobić by kotlety wyszły miękkie, kruche i soczyste. Po prostu palce lizać! Przepis na soczyste kotlety schabowe Wbrew pozorom sekretem wielu pysznych dań nie są wcale wymyślne sztuczki ani drogie składniki. Wystarczy znać parę wskazówek, dzięki którym przy użyciu tego, co macie w kuchni możecie wyczarować z prostych potraw coś naprawdę pysznego! Przekonajcie się, jak w łatwy sposób można przyrządzić soczyste kotlety schabowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kilogram schabu 3 jajka rozmiar M Mąka pszenna Bułka tarta Smalec Sól Pieprz Jogurt naturalny lub mleko (opcjonalnie) Przygotowanie: Schab pokrójcie w równe porcje na kotlety. Na desce każdy kawałek mięsa rozbijcie tłuczkiem z obu stron. Następnie przyprawcie kotlety solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi przyprawami do mięsa. Włóżcie kotlety do dużej miski. Do miseczki wbijcie 3 całe jajka i wlejcie dwie łyżki zimnej wody. Widelcem roztrzepcie dokładnie jajka. Zamiast wody możecie użyć jogurtu naturalnego albo mleka. Do dużej miski z kotletami wlejcie roztrzepane z wodą jajka i dokładnie zamieszajcie. Marynata powinna przykryć całe mięso. Zakryjcie miskę talerzem i odstawcie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mięso nasiąknie jajkami i właśnie dzięki temu będzie takie miękkie i soczyste! Następnie panierujcie kotlety tak jak zwykle w bułce tartej...

Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Flickr
Newsy
Jak odgrzać schabowe, żeby były soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz?
Zrobiliście za dużo schabowych i jesteście zmuszeni następnego dnia do „powtórki z rozrywki”? Mamy sposób na odgrzewane, ale za to soczyste i chrupiące schabowe.

Cienko rozbite, z chrupiącą panierką i soczystym wnętrzem. Tak powinny smakować idealne schabowe. I rzeczywiście w większości przypadków tak właśnie smakują. Gorzej jest jednak następnego dnia, kiedy przychodzi do odgrzewania starych kotletów. Czy usmażone kotlety schabowe można odgrzać następnego dnia? Czasami nie ma jednak wyjścia i trzeba zjeść, to co zostało z poprzedniego obiadu. Zapomnijcie o smażeniu kotletów znowu w głębokim tłuszczu. Nie najlepszym rozwiązaniem wydaje się także odgrzewanie „schaboszczaków” na szybko w mikrofalówce. Krótki pobyt w kuchni mikrofalowej sprawi, że wasze kotlety w mig staną się twarde jak skała. Trzeba szukać więc alternatywnych sposobów. Jednym z nich jest odgrzanie kotletów schabowych po prostu na suchej patelni. Połóżcie wasze schabowe na suchej, zimnej patelni. Nie dodawajcie żadnego tłuszczu – w panierce jest pod dostatkiem oleju, który kotlet wchłonął podczas pierwszego smażenia. Jak podgrzać schabowe w piekarniku? Wystarczy kilka minut z obu stron i kotlet będzie smakował całkiem znośnie. Jeśli jednak macie wyższe wymagania, skorzystajcie z piekarnika. Odpiekanie kotletów w piekarniku przywróci im doskonały smak. Dzięki temu sposobowi odgrzewania będą smakowały prawie tak samo, jak „na świeżo”. Rozgrzanie piekarnika pochłania jednak sporo energii. Dlatego warto, by oprócz odgrzewania „schaboszczaków” przyrządzić w tym czasie coś innego. Np. pieczone ziemniaki. A oto nasza krótka podpowiedź jak najlepiej odpiec w piekarniku wczorajsze schabowe: Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 st. C. Kotlety umieśćcie w naczyniu żaroodpornym lub ułóżcie na blasze i przykryjcie je srebrną folią aluminiową. Kotlety z...

Smażenie kotletów schabowych
Adobe Stock
Triki kulinarne
Na jakim ogniu powinno się smażyć schabowe? Tylko jeden wydobędzie ich prawdziwy smak
Jak przygotowujecie ten kulinarny klasyk? Sposób smażenia jest równie ważny co sam przepis i składniki!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. To danie zdecydowanie należy do prostych, ale nie wyjdzie, jeśli zapomnicie o jednej ważnej zasadzie. Kotlety schabowe Panierowane kawałki tłuczonego schabu, na stałe goszczą pewnie na waszych stołach. To jedna z najbardziej popularnych potraw kuchni polskiej. Niektórzy wykorzystują schab z kością, inni wolą kotlet bez niej. Typowe składniki do przygotowania kotleta schabowego to: Smalec Jajka Sól Pieprz Kawałek schabu (z kością lub bez kości) Mąka Bułka tarta Mistrzowskie schabowe Na pewno macie swój sposób na przygotowanie schabowych, które smakują wam i waszej rodzinie. Pamiętajcie jednak, że w przypadku schabowych dobry przepis to nie wszystko. Równie mocno liczy się odpowiednia obróbka i przede wszystkim… technika smażenia! Przygotowanie ważniejsze niż składniki Cała sztuka w przypadku schabowych tkwi w odpowiednim przygotowaniu kotleta. Schab trzeba oczywiście pokroić w plastry (jeśli nie zakupiliście mięsa już tak pokrojonego). Następnie trzeba ubić je tłuczkiem i panierować w następującej kolejności: W mące  W roztrzepanych i przyprawionych jajkach W bułce tartej Smażenie schabowych Kotlet schabowy musi być soczysty! Nie ma nic gorszego niż wysuszony kotlet schabowy. Musicie pamiętać, żeby nie smażyć go zbyt długo na wolnym ogniu. Musicie odpowiednio wyczuć właściwą temperaturę smażenia. Zbyt duży ogień może z kolei doprowadzić do tego, że panierka będzie spalona, a mięso w środku surowe. To absolutnie nieakceptowalne w przypadku wieprzowiny. Schabowe muszą być smażone w wyższej temperaturze, na rozgrzanym oleju lub smalcu.  Wytrawni kucharze powiedzą wam, że smak schabowego podkreślić może tylko smażenie na smalcu,...