Nigdy nie zamrażajcie tych produktów, bo potem wam zaszkodzą. Przez 1 rzecz i tak się popsują
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie zamrażajcie tych produktów, bo potem wam zaszkodzą. Przez 1 rzecz i tak się popsują

Schowanie tych produktów do zamrażarki może mieć dla was bardzo przykre konsekwencje. Mało kto zdaje sobie z tego sprawę.

Nie ulega wątpliwości, że zamrażarka to jeden z bardziej udanych wynalazków. Pozwala przedłużyć świeżość jedzenia na wiele miesięcy, dzięki czemu marnuje się mniej żywności i można też sporo zaoszczędzić - na przykład kupując niektóre produkty na zapas i mrożąc je.

Wydawałoby się, że do zamrażalnika można włożyć praktycznie wszystko. Nic bardziej mylnego! Niektóre produkty w ogóle nie powinny tam trafiać. Lepiej sprawdźcie, bo wielu z nas jada to praktycznie codziennie. 

Mrozicie takie jedzenie? Możecie sobie zaszkodzić

Kto choć raz zapomniał o butelce z piwem w zamrażalniku ten na zawsze zapamiętał, żeby nigdy więcej jej tam nie zostawiać. Niestety, zwykle na takim wypadku nauka się kończy i potem wkładamy do zamrażarki wszystko, co popadnie. 

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że absolutnie nie powinno się mrozić jedzenia, które zostało wcześniej usmażone na głębokim tłuszczu i takiego, które zawiera dużo oleju. Po odgrzaniu taka potrawa traci smak i ma mało zachęcającą konsystencję, ale to nie wszystko.

Jeśli danie było smażone na oleju rzepakowym lub innym oleju roślinnym, a następnie włożone do zamrażarki, przygotujcie się na silne nudności, wymioty i biegunkę. Olej ma bowiem znacznie niższą temperaturę zamarzania niż woda. Temperatury panujące w domowych zamrażarkach nie są wystarczające, dlatego takie jedzenie, nawet po zamrożeniu, dalej się psuje. 

Zobacz także
Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie 1 prostą rzecz

Nie gotujcie pierogów przed mrożeniem. Zamiast tego, zróbcie tę 1 prostą rzecz

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Oto najlepszy sposób mrożenia pieczywa. Dzięki temu chleb zachowa świeżość na długo

Czego nie można mrozić? 

Smażone na oleju potrawy to nie jedyne produkty, których nie powinno się mrozić w zamrażarce. Lista jest o wiele dłuższa. Lepiej to zapamiętajcie, by uniknąć przykrych konsekwencji:

  • miękkie sery (np. mozzarella)

  • jogurty

  • śmietana

  • mleko

  • serki śmietankowe

  • kremy do ciast

  • budyń

  • majonez

  • sosy majonezowe

  • gotowany ryż, makaron i ziemniaki

  • szklane butelki z napojami (nie dotyczy mocnych alkoholi, o ile temperatura w zamrażarce nie jest niższa niż -20 stopni Celsjusza)

Pamiętajcie też, że nie wolno ponownie zamrażać produktów, które zostały już raz rozmrożone. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Została wam smażona ryba lub kotlety? Lepiej ich nie zamrażajcie
Flickr
Newsy
Została wam smażona ryba lub kotlety? Lepiej ich nie zamrażajcie 
Zamrażanie jedzenia to doskonała metoda konserwacji, wydłużająca żywotność produktów. Jeżeli kupimy większą ilość chleba czy mięsa, możemy włożyć je do zamrażarki i wykorzystać w późniejszym terminie. Istnieją jednak produkty spożywcze, których nie powinno się mrozić, do tej grupy zaliczają się m.in. potrawy smażone.

Wiele osób, gdy nie może czegoś zjeść od razu, po prostu wkłada to do zamrażarki i trzyma tam miesiącami. To błąd, nie każdy produkt się do tego nadaje. Zamrażanie jest świetnym i ogólnodostępnym sposobem przechowywania żywności, o ile wiemy, co i w jaki sposób możemy w ten sposób utrwalać. Po prostu trzeba pamiętać, że nie wszystkie produkty spożywcze się do tego nadają.  Dlaczego nie wszystkie produkty można mrozić?  Niektóre produkty pod wpływem niskiej temperatury w zamrażarce tracą smak, konsystencję i walory odżywcze. Po rozmrożeniu nie odzyskują już wyjściowej postaci, a ich jakość ulega drastycznemu obniżeniu. Następuje duży wyciek soków, który powoduje, że takie produkty tracą swoją wartość odżywczą.   Dlaczego smażone mięso lub ryba nie nadaje się do mrożenia?  Zamrażanie negatywnie wpływa na smak i wygląd smażonych potraw. Zmienia się ich konsystencja. Tracą swoją chrupkość, która wynikała ze smażenia. Stają się gąbczaste i mogą się rozpadać. Jedzenie ich będzie dla was raczej wątpliwą przyjemnością, szczególnie jeśli jesteście smakoszami i lubicie dobrze zjeść. Dlatego, jeżeli planujecie usmażyć rybę czy kotlety, usmażcie je w takiej ilości, by zjeść od razu lub w ciągu kilku najbliższych dni.  Walory smakowe i estetyczne to mniej istotny powód. Jest jeszcze drugi, o wiele ważniejszy, mogący rzutować na wasze zdrowie. Mrożenie smażonego jedzenia nie jest bezpieczne, ponieważ olej nie zamarza. W efekcie nawet w minusowej temperaturze ryba lub mięso mogą zacząć się psuć. A wówczas ich spożycie skończy się poważnym zatruciem pokarmowym. Dlatego lepiej nie ryzykować i trzymać smażone jedzenie z dala od zamrażarki. Których produktów nie powinno się mrozić?  O części z nich zapewne wiecie, ale część może was zaskoczyć....

Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd
Z waszej zamrażarki wydobywa się nieprzyjemny zapach? Możliwe, że główna przyczyna wcale nie leży w rzadkim myciu tego urządzenia. Sprawdźcie, czy też popełniacie ten częsty błąd.

Dziś trudno nam jest wyobrazić sobie życie bez zamrażarki. Możliwość zamrożenia praktycznie każdego produktu spożywczego pozwala sporo zaoszczędzić i zrobić zapasy jedzenia na długo.  Czasami jednak, pomimo pilnowania czystości w całej kuchni, wstyd się przyznać, że w zamrażarce po prostu śmierdzi. Skąd bierze się ten brzydki zapach i czy można mu jakoś zapobiec? Sprawdźcie, co jest jego powodem.  Dlaczego w zamrażarce śmierdzi? Czujecie nieprzyjemny zapach przy każdym otwarciu zamrażarki? To może oznaczać, że znajdujące się w niej produkty po prostu się… zepsuły. Zdziwieni? Nawet zamrożone jedzenie po jakimś czasie psuje się w zamrażarce i wydziela bardzo brzydki zapach. Co gorsza, może on przejść na inne produkty i sprawić, że cała zawartość zamrażarki jest do wyrzucenia. Problem ten dotyczy najczęściej mięsa, które ma najkrótszy okres ważności po zamrożeniu - wynosi on około 3 miesiące, w zależności od gatunku. Nie warto więc robić bardzo dużych zapasów mięsa jeśli nie macie pewności, że zdążycie je szybko zjeść. Kolejnym powodem jest nieodpowiednia temperatura. Poszczególne produkty spożywcze należy mrozić w odpowiedniej temperaturze. Jeśli jest za wysoka, mogą się one szybciej zepsuć i spowodować brzydki zapach w zamrażarce. Sprawdźcie, jaka temperatura jest odpowiednia: mięso, ryby i owoce morza: od -20 do -35 stopni Celsjusza warzywa i owoce: -18 stopni Celsjusza ciasta: -25 stopni Celsjusza  Ostatnią i najgroźniejszą dla zdrowia przyczyną są produkty zepsute na skutek ponownego zamrożenia. Jeśli coś zostało już rozmrożone, nie wolno tego ponownie zamrażać! W jedzeniu pojawiają się wówczas bakterie, które nie znikną przy kolejnym zamrożeniu i mogą stanowić zagrożenie dla waszego zdrowia, a przy okazji sprawić, że jedzenie w zamrażarce zacznie...

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

AdobeStock
Newsy
Mrozicie jedzenie w słoikach? 1 błąd i całe zapasy pójdą na zmarnowanie
Nigdy nie popełniajcie tego błędu przy mrożeniu żywności w słoikach. Jedzenie będzie się nadawało do kosza.

Mrożenie jedzenia to doskonały sposób na przechowywanie żywności. Dzięki niemu nasze dania się nie marnują i możemy je zjeść w późniejszym czasie. Jeśli chcecie zamrozić jedzenie w słoiku, pamiętajcie o pewnej prostej zasadzie.  Chciał zamrozić jedzenie w słoikach Użytkownik Reddita - BasenjiFart - przekonał się na własnej skórze, co znaczy nieumiejętne mrożenie żywności. Przez swoją niewiedzę zmarnował aż 60 porcji zamrożonego przez siebie jedzenia. Jak to się stało? Chciałem podzielić się z wami lekcją, której ja, idiota, właśnie się nauczyłem. Każdego sierpnia zamrażam około 400 porcji jedzenia dla mojej rodziny. W tym roku także nie chciałem, żeby jedzenie się zmarnowało, więc użyłem słoików. Najwyraźniej podczas zamrażania słoików należy postępować zgodnie z konkretnymi krokami. Nie wiedziałem o tym i kosztowało mnie to 60 porcji jedzenia - napisał na Reddicie BasenjiFart dołączając zdjęcie pękniętych słoików z jedzeniem. Jak do tego doszło? BasenjiFart chciał zamrozić 400 porcji jedzenia dla swojej rodziny. Przygotowane przez siebie posiłki upchnął aż po brzegi do słoików. Trzy wielkie słoiki z daniami pękły. Dlaczego? BasenjiFart najwidoczniej nie uważał na lekcji fizyki lub zapomniał, że płyny, które zostaną poddane działaniu niskiej temperatury (czyli takiej, jaka panuje przy zamrażaniu), rozszerzają swoją objętość. W sytuacji, w której wypełnimy słoik płynną zawartością aż po brzegi, jedzenie rozsadzi go od środka. Czy nie powinno się mrozić jedzenia w szkle? Można mrozić jedzenie w szkle, ale trzeba to robić umiejętnie. Chodzi o to, by nie wypełnić go w całości. Najlepiej umieścić jedzenie np. do 3/4 wysokości słoika. O czym jeszcze należy pamiętać podczas mrożenia...