Nigdy nie zamawiajcie takiej kawy we włoskiej knajpie. Tylko narobicie sobie wstydu
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie zamawiajcie takiej kawy we włoskiej knajpie. Tylko narobicie sobie wstydu

Włosi traktują kawę śmiertelnie poważnie, dlatego lepiej uważajcie na to, co zamawiacie we włoskich kawiarniach i restauracjach!

Włochy znane są z zapierających dech w piersiach widoków, wspaniałej kuchni oraz oczywiście kawy. Okazuje się, że we Włoszech nie tylko zamówienie pizzy z ananasem w pizzerii jest strasznym nietaktem!

Mieszkańcy Włoch są równie mocno wyczuleni na wszelkie kwestie związane z kawą i czasami z niedowierzaniem patrzą na to, jak ludzie innych narodowości piją ten napój. A czy wy też popełniacie taki „kardynalny” błąd jak pewna internautka? Zobaczcie filmik.

Kawa z mlekiem po obiedzie?

Jedna z użytkowniczek TikToka udostępniła film, który szybko zdobył dużą popularność. Pokazany na filmie mężczyzna jest Włochem oraz jej mężem. Oboje siedzą w eleganckiej restauracji i kobieta pyta męża, czy może zamówić sobie cappuccino, czyli espresso z dodatkiem spienionego mleka. Mężczyzna patrzy na nią zaszokowany, jakby właśnie powiedziała najgorszą rzecz na świecie: „Cappuccino, po obiedzie?!”.

@rahiiin #Italy #Italiansmadatfood #philosopher #viral ♬ original sound - Rahiiin

Okazuje się, że żaden Włoch nigdy nie zamówiłby kawy z mlekiem po obiedzie. Dlaczego? Otóż we Włoszech jakikolwiek napój składający się z kawy i mleka, taki jak cappuccino czy latte pija się w tym kraju tylko na śniadanie - a dokładniej do godziny 11:00.

Jeżeli zamówicie we Włoszech cappuccino lub caffè con latte (czyli kawę z mlekiem) po tej godzinie, kelner może was wyśmiać albo już przy przyjmowaniu zamówienia, albo dopiero w kuchni, gdzie będzie mógł ukryć przed wami swoje zażenowanie...

Zobacz także
Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Jak pić kawę zgodnie z kawiarnianą sztuką?

Jak tłumaczy mężczyzna na filmiku, dla Włochów kawa z dodatkiem mleka jest napojem, który pije się wyłącznie na śniadanie. To właśnie dlatego mogą być skonsternowani, gdy wyrazicie życzenie wypicia cappuccino po zjedzeniu obiadu - to tak, jakby w Polsce ktoś po obiedzie powiedział, że teraz ma ochotę na jajecznicę albo płatki z mlekiem!

Włoch proponuje więc kompromis dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie nie wypić kawy z mlekiem po posiłku i przyznaje, że dopuszczalne jest wypicie caffè macchiato, czyli espresso z odrobiną mleka. Jego zdaniem taki wybór po obiedzie wciąż jest absurdalny, ale akceptowalny - w przeciwieństwie do cappuccino czy caffè con latte. Wiedzieliście, że Włosi tak poważnie traktują picie kawy?

Źródło: rahiiin/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Adobe Stock
Newsy
Pijecie taką kawę? Ani nie pobudzi, ani nie posmakuje. Nie zgadlibyście, jak mało jest w niej kofeiny
Wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Takiej, która smakuje i pobudza do działania. Bez tej dawki kofeiny niektórzy nie są w stanie pracować. Jeżeli jednak pijecie taką kawę, to tylko marnujecie pieniądze. 

Kawa z mlekiem i czarna, cappuccino, latte, espresso, sypana, a także rozpuszczalna - każdy ma swoje ulubione typy. Niektórzy lubią kawy z dodatkami w postaci syropów, cukru, cynamonu, mleka, a nawet bitej śmietany. Natomiast inni opowiadają się za prostotą i pełnią smaku czystej, czarnej kawy. Do jakiej grupy należycie?  Jak działa kawa na organizm?  Kawa to wciąż bardzo dyskusyjny napój. Coraz więcej jest jednak opinii o dobroczynnym działaniu małej czarnej. Ważne jednak, by nie przesadzać z jej ilością. Ostatecznie nie ma już wątpliwości, że kawa:  pobudza,  oprawia koncentrację,  wspomaga trawienie , przyspiesza metabolizm.  Optymalna dawka kawy w ciągu dnia to dwie filiżanki. Chociaż niektórzy, bardziej wrażliwi nie powinni jej pić wcale. Przedobrzenie z tym napojem może skutkować:  niedoborem wapnia i magnezu,  nerwowością,   podrażnieniami żołądka,  problemami ze snem.  Które kawy mają najwięcej kofeiny?  Jeżeli zależy wam na szybkim obudzeniu się, czy podniesieniu się po ciężkim dniu powinniście sięgnąć po małe espresso. Ta kawa to tak naprawdę esencja kawy. Nie trzeba jej wypić wiele by powstać do działania. Podwójne espresso może zawierać nawet 200 mg kofeiny.   Dobre rezultaty uzyskacie również pijąc kawę z ekspresu lub po prostu kawę mieloną z ok. 2 łyżeczek. Taka czarna kawa będzie miała w sobie zdecydowanie ponad 70 mg kofeiny. Nie osłabiajcie jednak jej działania dolewając mleko. Ile kofeiny ma filiżanka kawy rozpuszczalnej? Wiele osób twierdzi, że ta kawa tak naprawdę nią nie jest. Jej miernego raczej smaku i zapachu w żaden sposób nie da się porównać ze świeżo mieloną i zaparzoną kawą. A trzeba przyznać, że kosztuje niemałe pieniądze, gdy weźmiecie pod uwagę ilość filiżanek...

Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy
Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Jak przygotować cappucino jak w kawiarni nawet jak nie macie ekspresu? Tajemnicą jest mleko
Adobe Stock
Newsy
Tak przygotujecie cappuccino jak w kawiarni, nawet gdy nie macie ekspresu. Tajemnicą jest mleko
Marzy wam się pachnąca kawa przygotowana po obiedzie w domu? Nie musicie mieć ekspresu ani specjalnego spieniacza do mleka. Sami zrobicie pyszne cappuccino.

Kawowi smakosze nie zadowalają się kawą mieloną zalaną wrzątkiem czy kawą rozpuszczalną. Nawet jeśli nie mają profesjonalnego sprzętu, potrafią zaparzyć kawę, której nie powstydziłby się utalentowany barista. Podpowiadamy jak zrobić kawę w domu, która będzie smakowała jak z kawiarni.  Jak zaparzyć dobrą kawę nie mając ekspresu? Najważniejszym krokiem w parzeniu dobrej kawy jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości surowiec, czyli ziarno. Bo najlepiej kupować kawę ziarnistą i mielić ja w domu w porcjach do spożycia w ciągu 1-2 dni. Zmielenie większej ilości kawy, podobnie jak kupowanie kawy mielonej, która zostaje otwarta, a następnie jest przechowywana w nieszczelnym opakowaniu aż do zużycia otwartej paczki powoduje, że kawa wietrzeje i traci smak. Ziarnistą kawę możecie mielić w elektrycznym młynku do kawy lub pieprzu, a także w ręcznym młynku starego typu. W każdym przypadku świeżo zmielone dobrej jakości ziarna dadzą ten sam, doskonały efekt. Nawet jeśli nie posiadacie profesjonalnego ekspresu do kawy, ciągle macie kilka możliwości zaparzenia kawy, która będzie dobrze smakowała: Tani ekspres przelewowy. To urządzenie, które pozwoli wam wydobyć bogaty aromat ze zmielonych ziaren Zaparzacz z tłokiem. To także niedrogie urządzenie, które da wam dostęp do dobrej jakości naparu Kawiarka do kawy po włosku. To dwuczęściowy, metalowy zaparzacz, w którym do dolnego zbiorniczka wlewacie wodę, a do górnego, do sitka, zmieloną kawę. Kawa parzy się na palniku kuchenki, podczas parzenia woda z dolnego zbiorniczka przedostaje się przez sitko do górnej komory. Ten sposób wydobywa wyjątkowy aromat z ziaren Tygielek do kawy po turecku. Drobno zmieloną kawę wsypujecie do tygielka zalewacie zimna wodą (możecie dodać cukier i przyprawy), a następnie zagotowujecie na małym ogniu....