Nigdy nie zamawiajcie takiej kawy we włoskiej knajpie. Tylko narobicie sobie wstydu
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie zamawiajcie takiej kawy we włoskiej knajpie. Tylko narobicie sobie wstydu

Włosi traktują kawę śmiertelnie poważnie, dlatego lepiej uważajcie na to, co zamawiacie we włoskich kawiarniach i restauracjach!

Włochy znane są z zapierających dech w piersiach widoków, wspaniałej kuchni oraz oczywiście kawy. Okazuje się, że we Włoszech nie tylko zamówienie pizzy z ananasem w pizzerii jest strasznym nietaktem!

Mieszkańcy Włoch są równie mocno wyczuleni na wszelkie kwestie związane z kawą i czasami z niedowierzaniem patrzą na to, jak ludzie innych narodowości piją ten napój. A czy wy też popełniacie taki „kardynalny” błąd jak pewna internautka? Zobaczcie filmik.

Kawa z mlekiem po obiedzie?

Jedna z użytkowniczek TikToka udostępniła film, który szybko zdobył dużą popularność. Pokazany na filmie mężczyzna jest Włochem oraz jej mężem. Oboje siedzą w eleganckiej restauracji i kobieta pyta męża, czy może zamówić sobie cappuccino, czyli espresso z dodatkiem spienionego mleka. Mężczyzna patrzy na nią zaszokowany, jakby właśnie powiedziała najgorszą rzecz na świecie: „Cappuccino, po obiedzie?!”.

@rahiiin #Italy #Italiansmadatfood #philosopher #viral ♬ original sound - Rahiiin

Okazuje się, że żaden Włoch nigdy nie zamówiłby kawy z mlekiem po obiedzie. Dlaczego? Otóż we Włoszech jakikolwiek napój składający się z kawy i mleka, taki jak cappuccino czy latte pija się w tym kraju tylko na śniadanie - a dokładniej do godziny 11:00.

Jeżeli zamówicie we Włoszech cappuccino lub caffè con latte (czyli kawę z mlekiem) po tej godzinie, kelner może was wyśmiać albo już przy przyjmowaniu zamówienia, albo dopiero w kuchni, gdzie będzie mógł ukryć przed wami swoje zażenowanie...

Zobacz także
Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Rozpuśćcie to w kawie mrożonej, a będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca i pyszna. Idealna na upały

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Jak pić kawę zgodnie z kawiarnianą sztuką?

Jak tłumaczy mężczyzna na filmiku, dla Włochów kawa z dodatkiem mleka jest napojem, który pije się wyłącznie na śniadanie. To właśnie dlatego mogą być skonsternowani, gdy wyrazicie życzenie wypicia cappuccino po zjedzeniu obiadu - to tak, jakby w Polsce ktoś po obiedzie powiedział, że teraz ma ochotę na jajecznicę albo płatki z mlekiem!

Włoch proponuje więc kompromis dla wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie nie wypić kawy z mlekiem po posiłku i przyznaje, że dopuszczalne jest wypicie caffè macchiato, czyli espresso z odrobiną mleka. Jego zdaniem taki wybór po obiedzie wciąż jest absurdalny, ale akceptowalny - w przeciwieństwie do cappuccino czy caffè con latte. Wiedzieliście, że Włosi tak poważnie traktują picie kawy?

Źródło: rahiiin/TikTok

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaką kawę piją Polacy
bnenin/Adobe Stock
Newsy
Oto ulubiona kawa Polaków. To wcale nie espresso
Kawę pijemy w domu, kawę pijemy u znajomych, kawę pijemy coraz częściej na mieście. Jaką wybieramy najczęściej?

O kawie na polskich stołach pisał na kartach „Pana Tadeusza” już Adam Mickiewicz. Według słów naszego narodowego wieszcza, w dobrych szlacheckich domach kawę przygotowywała jaśnie państwu specjalnie wykwalifikowana pracownica, zwana kawiarką (nie mylić ze współczesnym przyrządem do zaparzania tego napoju…). Cenna zdobycz Od czasów Jacka Soplicy do XXI wieku upłynęło już nieco wody w Wiśle. Początki kawy w Polsce rzeczywiście były całkiem chwalebne. Niektóre źródła podają, że jedną z pierwszych kawiarni w Europie założył Polak. Był to niejaki Jerzy Franciszek Kulczycki, żołnierz króla Jana III Sobieskiego spod Wiednia. Jak do tego doszło? W czasie wiedeńskiej wiktorii w polskie ręce wpadły cenne łupy. Wśród drogich ubiorów, kosztowności i różnego rodzaju broni, polskie wojska znalazły także worki z czarnym ziarnem. Kulczycki, zasłużony człowiek Sobieskiego, „zaopiekował” się łupem i jako pierwszy parzył kawę dla mieszczan Wiednia. Kawa dla zwykłych Polaków W tamtym czasie kawa pozostawała napojem ludzi bogatych. W XX wieku Polacy powszechnie i chętnie pili za to kawę zbożową, która popularna jest zresztą do dziś. W okresach niedoborów, takich jak wojny i inne dziejowe zawieruchy, musieliśmy zadowalać się tzw. namiastkami kawy. Dzisiaj, na szczęście, nie mamy tego typu dylematów. Półki w sklepach uginają się od ciężaru wszelkiego gatunku kaw – od mielonych, po te ziarniste. Coraz chętniej pijemy także kawę poza domem – oprócz kawiarni, które powstają w dużych miastach jak grzyby po deszczu, kawa weszła także do obowiązkowego wyposażenia chociażby stacji benzynowych. Jaką gotową kawę kupujemy najczęściej? Według badań kilku niezależnych od siebie ośrodków, Polacy zdecydowanie...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Adobe Stock
Newsy
Ten napój podnosi ciśnienie i przyczynia się do chorób serca. Polacy piją go bez opamiętania
Większość osób nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju, a wielu Polaków pije go w nadmiarze. Szereg zbędnych dodatków przyczynia się do powstawania poważnych schorzeń...

Spotkania z bliskimi wiążą się z pewnego rodzaju celebracją wspólnego czasu. Gospodynie domowe zazwyczaj na takie okazje przygotowują różne wypieki. Coraz więcej młodych ludzi spotyka się jednak na mieście. Wówczas idealnym towarzyszem jest kawa.  Kawa dobra na wszystko  Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Jest również podawana podczas różnych spotkań biznesowych bądź rodzinnych. Jest świetnym towarzyszem do celebrowania wspólnych chwil z bliskimi. Zazwyczaj jest podawana z mlekiem oraz cukrem, aczkolwiek coraz więcej osób dodaje do niej inne dodatki.  Właściwości zdrowotne kawy Napój z ziaren kawy pity w rozsądnych ilościach, niesie ze sobą wiele pozytywnych aspektów. Wśród nich można wyróżnić takie jak: obniżenie poziomu stresu, zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji, poprawienie krążenia krwi, pomoc w spalaniu zbędnego tłuszczu, ochrona przed możliwością wystąpienia choroby Parkinsona, zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II. Z tych względów jest również polecana przez specjalistów, gdyż wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach.  Rodzaje kawy  W kawiarniach czy inny punktach, można spotkać się z długą listą oferowanych kaw w sprzedaży. Różnią się one wówczas ilością kawy oraz mleka w danej pojemności. Zazwyczaj można spotkać się z takimi jak: espresso, cappuccino, americano, caffe latte, latte macchiato,  czy mocha. Wybór zależy tylko i wyłącznie od indywidualnych preferencji danej osoby. Jednak najzdrowszym wyborem jest ta czarna bez zbędnych dodatków, ewentualnie z odrobiną mleka. Należy pamiętać, że im więcej dodatków, tym bardziej...

Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Adobe Stock
Newsy
Rozlaliście kawę na dywan i powstała plama? Ten tani produkt z kuchni ją szybko usunie
Kawa jest smacznym napojem, ale rozlana na materiał niestety jest trudna do usunięcia. Takie wypadki nieraz spędzają sen z powiek wielu gospodyniom domowym. Aby w łatwy sposób pozbyć się plamy, wystarczy wykorzystać ten produkt z kuchni.

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bądź spotkania z bliskimi bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy. Kawa nie tylko dodaje energii, ale również pozwala na celebrowanie chwil. Jest wówczas podawana z różnymi smakowitymi dodatkami.  Kawa sypana czy rozpuszczalna Na sklepowych półkach można spotkać się z różnymi rodzajami kaw. Najczęściej pojawiają się kawy rozpuszczalne lub sypane. Niekiedy można również dostać kawę w ziarnach, którą należy samodzielnie zmielić w młynku. Każda z nich ma swoje charakterystyczne cechy. Rozpuszczalna to forma osuszonego ekstraktu, zaś sypana to nic innego jak zmielone ziarna zapakowane w odpowiednie opakowanie. Wybór produktu zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Rodzaje kawy  W każdej kawiarni czy restauracji można spotkać się z szerokim wyborem kaw. Każda z nich różni się ilością mleka i espresso w danej opcji. Wśród nich znajdują się takie jak: espresso, americano, cappuccino, macchiato, flat white, mocha, czy latte macchiato. Wybór napoju zależy od kwestii ilości mleka, czy ma być bardziej mleczna czy kawowa. Dla kawoszy idealnie sprawdzi się klasyczna americano, ewentualnie z odrobiną spienionego mleka.  Domowa kawa Coraz popularniejsze stają się domowe ekspresy do przygotowywania kawy. Można zakupić sprzęt na kapsułki, kawę w ziarnach czy sypaną. Kwestia opiera się na częstotliwości korzystania z ekspresu. Dane napoje mogą różnić się również aromatem, zaś sprzęt poziomem obsługi. Najprostszy w użytkowaniu jest ekspres kapsułkowy, zaś dla zaawansowanych idealnie sprawdzi się ciśnieniowy. Wówczas można wykazać się umiejętnościami baristycznymi.  Plama po kawie  Pijąc kawę czasami zdarza się przez nieuwagę rozlać...