Nigdy nie wyrzucajcie zeszłorocznych ogórków kiszonych. Nadają się nie tylko do zupy ogórkowej
Własne
Newsy

Nigdy nie wyrzucajcie zeszłorocznych ogórków kiszonych. Nadają się nie tylko do zupy ogórkowej

Ogórki kiszone z zeszłego roku zwykle są mocno kwaśne lub „skapciałe” - rozmoknięte, a więc mało zachęcające do jedzenia prosto ze słoika. O ile jednak nie ma na nich pleśni, wciąż jednak nadają się do jedzenia. Przygotujecie z nich nie tylko zupę. Dań, w których możecie ich użyć, jest zdecydowanie więcej. Przydadzą się też do „ratowania” zbyt twardego mięsa.

Ogórki kiszone zrobione w zeszłym roku mogą być już przekiszone czy też bardziej miękkie i puste w środku, ale nie znaczy to, że są zepsute. Wciąż nadają się do wielu dań - i to nie tylko do zupy ogórkowej. Możecie również wykorzystać je do różnych trików kuchennych. 

Jak sprawdzić, czy ogórki kiszone są przekiszone lub zepsute?

Zanim wyrzucicie słoiki, sprawdźcie, czy na powierzchni nie pojawiła się pleśń i czy wciąż mają one przyjemny, apetyczny zapach. 

Jeśli na wierzchu pływa już charakterystyczny zielony, szary lub różowawy kożuszek, to znak, że należy je wyrzucić. I nieważne, że pleśń pływa tylko na powierzchni, zarodniki szkodliwych opanowały już cały słoik. Jeżeli jednak nie ma pleśni, a ogórki są tylko miększe i bardziej kwaśne niż tuż po przygotowaniu, wciąż nadają się do wykorzystania.

Jeśli wasze ogórki kiszone z zeszłego sezonu stały się bardzo kwaśne, możliwe, że winowajcą jest zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniu, gdzie były przechowywane. W przyszłym roku nie popełnicie jednak tego błędu, a nawet, jeśli wam się to przydarzy, będziecie już wiedzieć, co oprócz zupy zrobić z takimi przetworami. 

Do jakich dań wykorzystać bardzo kwaśne ogórki kiszone?

Pierwszym daniem, które przychodzi na myśl, gdy myślicie o takich ogórkach, jest na pewno zupa ogórkowa. Jeśli jednak kwas jest zbyt mocny, smak zrównoważy zabielenie zupy mlekiem, doprawienie niewielką ilością cukru. Koniecznie też podajcie taką zupę z ziemniakami – one również zneutralizują smak zbyt kwaśnej ogórkowej. Zalewę możecie po prostu wypić, chyba że lubicie bardzo kwaśną zupę. 

Przekiszone ogórki możecie też pokroić drobno i wymieszać na pastę do kanapek. W połączeniu z łagodnym, półtłustym lub tłustym twarogiem staną się one „jadalne”, a wręcz pyszne. Mocno ukiszone ogórki polubią się też z klasyczną jarzynową i sałatką ziemniaczaną (nadadzą im wyrazistości).

Doskonale zgrają się również z pastą jajeczną lub farszem do jajek na twardo. Wymieszajcie rozgniecione widelcem żółtka z posiekanymi ogórkami, dodajcie szczypiorek lub cebulkę dymkę, odrobinę majonezu - i pasta lub farsz do jajek gotowe. 

Mocno kiszone ogórki sprawdzą się również do śledzi i sałatki śledziowej lub w sałatce z gotowanych buraków, w połączeniu z natką pietruszki i ciecierzycą (złagodzi ona kwaśny smak ogórków).  

Zobacz także
2 razy lepsze niż kiszone ogórki. Ukiście je w słoiczku, a nie pożałujecie

Są dwa razy lepsze niż kiszone ogórki. Ukiście je w słoiczku, a nie pożałujecie

Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa

Zanurzcie to warzywo w wodzie z ogórków. 2 dni i przekąska pełna witamin gotowa

Jak używać soku z ogórków do mięsa?

Mocno kiszone ogórki przydadzą się nie tylko do potraw, ale też do szybkiego poprawienia smaku, zrobienia sosu, marynaty czy do rozmiękczenia twardego mięsa podczas gotowania.

Aby zrobić sos idealny do kotletów wieprzowych lub delikatnych pulpecików z indyka, wystarczy, że przesmażycie starte na średnich oczkach ogórki kiszone, zalejecie je śmietanką i poddusicie – tym samym lekko zredukujecie i zagęścicie sos. Możecie też dodać do niego łyżkę mąki, a następnie doprawić pieprzem i cukrem. 

Dolewając sok lub dodając pokrojone ogórki do garnka z mięsnym gulaszem, zmiękczycie duszone mięso na gulasz, np. wołowinę, która z reguły bywa dość twarda. Ogórki nadadzą też daniu wyrazistości. Sok spod ogórków w połączeniu z musztardą, olejem i przyprawami będzie też doskonałym składnikiem do marynaty na grilla lub do pieczonego mięsa. Taka marynata, nie dość, że nada mięsu smak, pomoże mu też szybciej skruszeć i zmięknąć.