Co robicie z olejem po smażeniu kotletów schabowych albo ryby? Wiele osób po prostu wylewa zawartość patelni do zlewu albo toalety. A to wielki błąd! Nie wolno tak robić - chyba, że chcecie mieć do czynienia z zakładem wodociągów... Poznajcie sposoby na bezpieczne pozbycie się oleju po smażeniu.

Dlaczego nie można wylewać oleju do zlewu?

Niektórych zakaz wylewania oleju do odpływu zlewu lub do toalety może dziwić. W końcu jak inaczej pozbyć się tłuszczu po smażeniu? Okazuje się jednak, że działa on destrukcyjnie na rury. Gdy temperatura się obniża, olej zaczyna tężeć i uszkadzać kanalizację.

Powstało nawet zjawisko „góry tłuszczowej” - polega to na tym, że olej, który płynie rurami, napotyka na swojej drodze inne odpadki, które trafiły do kanalizacji. Na przykład chusteczki dla niemowląt, waciki czy podpaski.

Zobacz także:

Taki tłuszczowy twór staje się coraz większy i większy, aż w końcu może zatkać rury i spowodować, że ścieki, nie mając innej drogi ujścia, wypłyną studzienkami na ulicę. Tak właśnie stało się w Londynie w 2013 roku, gdy góra tłuszczowa o wadze 15 ton (!) zatkała kanalizację. 

Jak pozbyć się oleju po smażeniu?

By bezpiecznie pozbyć się tłuszczu z patelni, użyjcie do tego sody oczyszczonej oraz papieru do pieczenia lub po prostu worków na śmieci. Oto, co należy zrobić:

  • Na patelnię z tłuszczem wysypcie sodę oczyszczoną.

  • Łyżką wymieszajcie wszystko tak, by z sody i tłuszczu powstała zbita papka.

  • Całość przełóżcie na papier do pieczenia albo do worka na śmieci, zawińcie i wyrzućcie do kosza. 

Najważniejsze - olej wyrzucamy do pojemnika na odpady zmieszane.

Inne sposoby na wyrzucenie oleju 

Trików na pozbycie się oleju jest jeszcze więcej. Można na przykład przelać olej do słoika lub do butelki, szczelnie zakręcić i wyrzucić - wówczas jednak taki słoik i butelka nie mogą trafić do pojemników na szkło lub tworzywa, tylko do odpadów zmieszanych. Lepiej więc wykorzystać sodę i wyrzucić olej do worka na śmieci.

A jeżeli użyliście oleju do smażenia frytek, można go przelać do pojemnika i użyć jeszcze raz - pamiętajcie tylko, by wykorzystać taki olej w ciągu kilku dni. 

Źródło: gazeta.pl