Woda gotowana, woda po gotowaniu ryżu
Pixabay/Holger Schué
Newsy

Nigdy nie wylewaj wody po ryżu. Zastąpisz nią 2 niezbędne kosmetyki i sporo zaoszczędzisz

Naturalne kosmetyki to hit ostatniej dekady. Wybieramy je ze względu na pewność składu i cenę. Niektóre produkty spożywcze mogą nam posłużyć za najlepszy przykład.

Niewiele z nas zastanawia się nad pożytecznością wody po gotowaniu ryżu. To duży błąd! Czego możemy się po niej spodziewać? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne wody po gotowaniu ryżu

Domyślamy się, że wodę po gotowaniu ryżu traktujecie jak zwykły odpad i po zakręceniu gazu wylewacie ją do zlewu. Postępując tak - marnujemy jej niezwykły potencjał. Jedyny warunek, który umożliwi jej ponowne wykorzystanie to brak soli dodanej podczas jej gotowania

Pewnym nietypowym zastosowaniem wody po ryżu jest użycie jej podczas biegunki, wymiotów czy nudności. Dzięki niej dużo łatwiej uporacie się z dolegliwościami układu trawiennego. Do ostudzonej wody po gotowaniu ryżu dodać tym razem szczyptę soli. Wystarczą 3 małe szklanki dziennie by uwolnić się od męczącego problemu.

Zastosowanie wody po gotowaniu ryżu w kuchni

Szklanka takiej wody to prawdziwy zastrzyk energii. Macie wieczorny trening? Wypijcie szklankę z wodą po gotowaniu ryżu 30 minut przed wysiłkiem. Jeśli wolicie bardziej wyrazisty smak, wystarczy dodać do niej miód albo korzenne przyprawy. Dzięki tak sporządzonemu napojowi zmęczenie minie, jak ręką odjął.

Zamiast kranówki do bulionów i sosów dodajcie po wodę ryżową. Nadaje się do podlewania duszonego mięsa czy podczas robienia domowych wypieków np. pizzy. Jeśli jej wcześniej nie posoliliście, może być pełnowartościową bazą koktajlu.

Woda po ryżu to bogactwo składników, które osiadają w wodzie po jego gotowaniu. Cechuje się wysoką zawartością witaminy z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu oraz cynku.

Woda po gotowaniu ryżu zastąpi tonik do twarzy

Woda po gotowaniu ryżu znalazła szerokie zastosowanie w krajach dalekowschodnich. Azjatyckie kobiety słyną z promiennej cery i zdrowych włosów. Woda, która pozostaje po gotowaniu białego ryżu, zawiera bowiem mnóstwo składników dobroczynnie działających na organizm człowieka oraz na urodę. 

Wystarczy, że macie pojemnik z atomizerem. Ugotowaną i ostudzoną wodę po ryżu przelewamy do szklanego opakowania i przechowujemy w lodówce do około tygodnia. Ryżowy tonik należy stosować 2 razy dziennie. Rano tuż po przebudzeniu i wieczorem po umyciu twarzy. Doda skórze widocznego blasku.

Możecie spryskać nią twarzy lub wylać odrobinę na wacik i delikatnie przetrzeć nim skórę.

Jak przygotować płukankę do włosów?

Innym zastosowaniem wody ryżowej jest płukanka do włosów, której nie trzeba przygotowywać w żaden specjalny sposób. Wystarczy zanurzyć włosy w ciepłej wodzie ryżowej, odczekać pełne 5 do 10 minut, a następnie dokładnie spłukać. Efekt ryżowej płukanki to grubsze i lepiej się układające włosy.

Legendy głoszą, że właśnie dzięki temu Azjatki mają tak grube i lśniące włosy.

Spróbujecie tego w domu?

woda z gotowania ryżu
Adobe Stock
Newsy
Wylewasz wodę po ryżu? Robisz błąd. Może zdziałać cuda
Woda ryżowa, którą w Polsce najczęściej wylewamy do zlewu, to w rzeczywistości źródło cennych właściwości. Japonki od lat wykorzystują ją przecież do pielęgnowania urody. Niewielu jednak wie, że produkt ten ma również zastosowanie lecznicze.

Kto by pomyślał, że woda, w której tak często gotujemy ryż może się jeszcze do czegoś przydać. Niemal odruchowo wylewamy ją przecież do zlewu, podobnie jak tę pozostałą po gotowaniu makaronu czy ziemniaków. Okazuje się jednak, że to bardzo duży błąd. Woda ryżowa może bowiem zdziałać istne cuda w naszym organizmie.  Pielęgnacja ciała Cenne właściwości wody ryżowej odkryły oczywiście Japonki. Na Wschodzie jest to produkt naprawdę bardzo popularny. Nic dziwnego, bowiem w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, przede wszystkim witaminy z grupy E i B . Tamtejsze kobiety wykorzystują ów płyn głównie do pielęgnacji ciała. Myją nim twarz, płuczą włosy, tworzą maseczki i peelingi. Nieposolona woda ryżowa świetnie sprawdzi się na przykład jako tonik . Wystarczy, że przelejesz ją do buteleczki, schowasz do lodówki i będziesz stosować dwa razy dziennie. Świetnie rozprawi się z różnego rodzaju niedoskonałościami. Należy jednak pamiętać, że termin jej ważności upływa po tygodniu. Woda ryżowa to również idealny dodatek do kąpieli dla osób z podrażnioną skórą oraz kobiet w ciąży. Wystarczy, że zmieszasz 4 szklanki tego produktu ze zwykłą wodą, a twoje ciało stanie się miękkie, wygładzone i nawilżone. Dolegliwości przewodu pokarmowego Osobom, które często zmagają się z różnego typu dolegliwościami przewodu pokarmowego zaleca się picie 3 szklanek wody ryżowej dziennie . Dzięki zawartym w niej minerałom twój organizm w mig poradzi sobie z biegunką, wymiotami, a nawet nudnościami. Napój energetyczny Woda ryżowa idealnie sprawdzi się również jako zamiennik kawy lub innych napojów energetycznych. Wystarczy 250 ml tego specyfiku, żebyś poczuła napływ energii. Jeśli smak wody ryżowej nie...

Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie wylewajcie wody po ryżu. Dodajcie do niej łyżkę miodu, a efekt totalnie was zaskoczy
Kiedy przeczytacie ten artykuł, dwa razy zastanowicie się następnym razem, czy wylewać wodę po gotowaniu ryżu do zlewu. Ryżowa woda ma naprawdę mnóstwo fantastycznych zalet!

Czy komuś z was przeszło kiedyś przez głowę wykorzystywanie do czegokolwiek wody po gotowaniu ryżu? Woda „z odzysku” po gotowaniu ryżu, to cenna substancja kosmetyczna. Zawiera takie pierwiastki i związki jak: Magnez Cynk Witaminy z grupy B Potas Żelazo Kwas foliowy Przeciwutleniacze Z tych powodów aż żal wylewać wodę po zagotowaniu ryżu wprost do zlewu. Możecie ją wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jakie są właściwości wody po gotowaniu ryżu? Woda ryżowa wygładza powierzchnię włosów i wydatnie poprawia ich elastyczność. Zawiera substancję o nazwie inozytol, która chroni włosy przed różnego rodzaju uszkodzeniami. Wystarczy umyć włosy tak, jak robicie to na co dzień, a potem po prostu wypłukać je wodą, która pozostała wam w garnku po ryżowym obiedzie. Kiedy wasze włosy już wyschną, będą w wyraźnie lepszej kondycji. Jak można jeszcze wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu? Przemywanie skóry twarzy wodą po gotowaniu ryżu, również może przynieść rewelacyjne efekty. Taki płyn świetnie oczyści pory i pomoże nieco je zamaskować, przez co staną się mniej widoczne. Woda ryżowa świetnie nadaje się także do niwelowania przebarwień na skórze, a ponadto sprawi, że skora stanie się bardziej miękka i gładka. Woda po gotowaniu ryżu, ze względu na zawartość kwasu foliowego i witamin z grupy B, jest szczególnie polecana kobietom w ciąży, a także kobietom karmiącym swoje małe dzieci piersią. Jej spożywanie pomaga w stymulacji organizmu kobiety do produkcji mleka przez gruczoły piersiowe matki. Co daje wymieszanie wody po gotowaniu ryżu z miodem? To jednak nie wszystko. Woda ryżowa może być świetna także dla osób cierpiących na problemy z jelitami i układem trawiennym jako takim. Jeśli macie...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

Ogórki kiszone
Flickr/Mandy Johnson
Newsy
Picie wody po ogórkach kiszonych jest zbawienne dla organizmu. Wystarczy kilka łyków dziennie
Kiszone ogórki są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Znacie nietypowe zastosowania wody po kiszonych ogórkach?

W Polsce kiszone ogórki to bardzo popularna przekąska. Większość z nas robi je samodzielnie w domu. Wodę z nich traktujemy jak zbędny odpad. Niesłusznie! Woda po kiszonych ogórkach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wpływa korzystnie m.in. na mikroflorę jelitową. Zdrowie w kiszonych ogórkach Ogórki kiszone to jedna ze zdrowszych przekąsek, na jakie można sobie pozwolić. Pasują do kanapek, surówek , sałatek, ale także w postaci przekąski solo. Są znane szczególnie jako dodatek do konsumpcji czystej wódki. Mało co smakuje tak, jak kieliszek alkoholu zagryziony kiszonym. To zielone warzywo znajduje zastosowanie w większości odchudzających diet . Ze względu na swoją niską kaloryczność ogórki można pałaszować bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Smakują, nie obciążając równocześnie żołądka. Ogórki to także dobry wpływ na układ odpornościowy, a nawet nastrój! Właściwości wody po ogórkach kiszonych Może być to dla was zaskoczeniem, ale woda po ogórkach kiszonych jest bardzo cenna. Sok, który powstaje w procesie kiszenia, wykazuje wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ma silne właściwości prozdrowotne: na kaca. Najbardziej znanym zastosowaniem wody po ogórkach jest leczenie kaca . Może być najlepszym lekarstwem gdy przesadziliśmy z alkoholem. Na kacu zazwyczaj sięgamy po tłuste potrawy , które jedynie dodatkowo obciążają nasz system trawienny. Woda po ogórkach przyda się również przed kacem, jako dodatek do orzeźwiającego drinka. Wystarczy dodać do niej schłodzoną wódkę i kilka kostek lodu.  po wysiłku fizycznym. Jeśli jesteście zmęczeni po intensywnym treningu, macie zakwasy, sięgnijcie po...