Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy

Nigdy nie wpadlibyście na to, żeby dodać je do jajecznicy. Dodatek za 3zł całkowicie odmieni to proste danie

Oczywistą bazę wielu śniadań stanowią jajka. Polacy jadają je nie tylko na twardo lub na miękko, ale również w postaci naleśników, omletów czy jajecznicy. Ostatnią z wymienionych potraw można serwować na wiele sposobów - zarówno z boczkiem, pomidorami, szczypiorkiem, jak i z… pędami bambusa.
Weronika Kępa
styczeń 15, 2021

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Cenne właściwości jajek

Przede wszystkim jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

Kiełki bambusa bardzo pozytywnie wpływają na organizm

Połączenie jajek z kiełkami bambusa stanowi niesamowitą, prozdrowotną mieszankę. Bowiem pędy tego warzywa nie tylko regulują ciśnienie krwi i odpowiadają za uczucie sytości, ale również wspomagają odporność, zapobiegają nowotworom i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów.

Kiełki bambusa powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Choć nazwa warzywa brzmi ekskluzywnie, w rzeczywistości kosztują one tylko 3 złote. Można je znaleźć w wielu polskich sklepach, najczęściej w puszce lub słoiku, co czyni je gotowymi do spożycia - wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne. 

Przepis na jajecznicę z kiełkami bambusa

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 1 łyżki masła
  • Soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na nim kiełki bambusa i chwilę podsmażcie.
  2. Jajka rozkłóćcie wraz z solą i pieprzem w małej miseczce. Tak przygotowaną mieszankę umieśćcie na patelni.
  3. Całość smażcie tak długo aż jajka się zetną, cały czas mieszając.

Gotowe!

Komentarze