Jajecznica
Gotujmy.pl/kasnaj
Newsy

Nigdy nie wpadlibyście na to, żeby dodać je do jajecznicy. Dodatek za 3zł całkowicie odmieni to proste danie

Oczywistą bazę wielu śniadań stanowią jajka. Polacy jadają je nie tylko na twardo lub na miękko, ale również w postaci naleśników, omletów czy jajecznicy. Ostatnią z wymienionych potraw można serwować na wiele sposobów - zarówno z boczkiem, pomidorami, szczypiorkiem, jak i z… pędami bambusa.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości jajek

Przede wszystkim jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K. Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu.

Kiełki bambusa bardzo pozytywnie wpływają na organizm

Połączenie jajek z kiełkami bambusa stanowi niesamowitą, prozdrowotną mieszankę. Bowiem pędy tego warzywa nie tylko regulują ciśnienie krwi i odpowiadają za uczucie sytości, ale również wspomagają odporność, zapobiegają nowotworom i wykazują silne działanie przeciwzapalne. Nie brakuje w nich witamin, minerałów, błonnika i cennych kwasów.

Kiełki bambusa powszechnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Choć nazwa warzywa brzmi ekskluzywnie, w rzeczywistości kosztują one tylko 3 złote. Można je znaleźć w wielu polskich sklepach, najczęściej w puszce lub słoiku, co czyni je gotowymi do spożycia - wcześniejsze obgotowanie nie jest konieczne. 

Przepis na jajecznicę z kiełkami bambusa

Będziecie potrzebować

  • 3 jajek
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 1 łyżki masła
  • Soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie masło, a następnie umieśćcie na nim kiełki bambusa i chwilę podsmażcie.
  2. Jajka rozkłóćcie wraz z solą i pieprzem w małej miseczce. Tak przygotowaną mieszankę umieśćcie na patelni.
  3. Całość smażcie tak długo aż jajka się zetną, cały czas mieszając.

Gotowe!

Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi
Gotujmy.pl/nuleczka
Newsy
Co powiecie na jajecznicę z serem halloumi? Dodajcie do niej odrobinę tej przyprawy a oszalejecie
Smaczna jajecznica to podstawa udanego i pożywnego śniadania. Przyrządzona z dodatkiem oregano i zaserwowana w towarzystwie sera halloumi nie ma sobie równych.

Dietetycy zgodnie twierdzą, że jajka to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Bowiem swoją popularność zyskały nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również cennym wartościom odżywczym. Tych w ich składzie zdecydowanie nie brakuje. Cenne wartości odżywcze jajek Jajka zawierają bardzo dużą ilość białka, ale także żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy – A, B, D, E i K.  Ich regularne spożywanie wspomaga odchudzanie, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy, wzmacnia mięśnie, kości i zęby oraz wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Polacy najczęściej spożywają je w formie jajecznicy. Jajecznica z oregano i serem halloumi Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak przyrządzić jajecznicę. W końcu filozofii tu nie ma. Wystarczą jajka, sól, pieprz oraz masełko i gotowe. Istnieje jednak jeden składnik, który już na zawsze odmieni smak tego popularnego śniadania. To oregano. Koniecznie przetestujcie przepis zakładający użycie tej przyprawy. Swoje śniadanie wzbogaćcie również o przepyszny ser halloumi. Przepis na jajecznicę z oregano i serem halloumi Będziecie potrzebować 3 jajek 20 gramów boczku 100 gramów sera halloumi Przypraw: soli, pieprzu i oregano Przygotowanie Boczek pokrójcie w kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni (nie dodawajcie żadnego tłuszczu, boczek go nie potrzebuje).  Kiedy boczek zacznie ładnie się rumienić wbijcie do niego jajka, doprawcie całość solą, pieprzem oraz oregano i zacznijcie je energicznie mieszać. Gotową jajecznicę przełóżcie na talerz i zajmijcie się serem. Ser halloumi pokrójcie na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Tak przygotowane...

jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze
Zbliżają się święta. To właśnie w tym czasie w głowach wielu gospodyń domowych rodzą się pomysły na to, co i jak przygotować na wielkanocne śniadanie.

Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania. Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem. Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą? W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki. Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny. Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji. Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami. Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis! Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki Składniki: 4 jajka Pół makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany Garść kiełków rzodkiewki Pieprz Opcjonalnie sól Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry. Rozdrobnijcie rybę widelcem. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą...

rożki z szynki
Gotujmy.pl/p.jola1
Newsy
Przepyszne faszerowane rożki z szynki. Nie przegapcie tego przepisu. To prawdziwy hit tej Wielkanocy
Oprócz tradycyjnych potraw wielkanocnych, warto również przygotować przekąski, które idealnie uzupełnią całość. Idealną opcją są faszerowane rożki z gotowanej szynki. To szybkie, aromatyczne danie. Z pewnością zachwyci gości nie tylko smakiem, ale również świetną formą podania. Koniecznie musicie je przygotować dla swoich bliskich!

Podczas świąt wielkanocnych, oprócz dań głównych, jak żurek czy zapiekana biała kiełbasa, podaje się również różnego rodzaju przekąski. Zazwyczaj są to faszerowane jajka bądź po prostu pokrojona, ułożona na talerzu wędlina. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć swoich gości, to połączcie te dwie opcje i przygotujcie rożki z szynki z przepysznym farszem. Są tak smaczne, że zanim się obejrzycie znikną z półmiska. Faszerowane rożki z szynki To danie jest połączeniem faszerowanych jajek z pokrojoną wędliną. To świetna opcja podania, która nie tylko ładnie wygląda na świątecznym stole, ale również świetnie smakuje. Rożki będą doskonałą przekąską pomiędzy głównymi daniami podczas Wielkanocy. Całość dopełnia krem dijonnaise Maille. Dzięki niemu, nadzienie jest kremowe, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Jeśli nie macie w swoich zasobach tego składnika, to możecie po prostu połączyć łyżkę majonezu z jedną łyżką musztardy.  Przepis na faszerowane rożki z szynki Składniki: 12 plastrów szynki gotowanej 6 jajek 2 łyżeczki chrzanu ½ pęczka szczypiorku 1 pomidor 12 sztuk długiego cienkiego szczypiorku kiełki rzodkiewki 2 łyżki kremu dijonnaise Maille sól mielony pieprz kolorowy Przygotowanie: Pół pęczka szczypiorku drobno posiekajcie. Jajka gotujcie na twardo we wrzącej wodzie przez 8 minut. Później zalejcie je zimną wodą i odstawcie do całkowitego ostudzenia. Ostudzone jajka obierzcie i przełóżcie do miski. Zmiksujcie je za pomocą blendera. Do miski dodajcie dwie łyżki kremu dijonnaise Maille. Jeśli go nie macie to śmiało możecie go zastąpić łyżką majonezu oraz taką samą ilością musztardy. Dodatkowo do jaj dodajcie dwie łyżeczki chrzanu i posiekany drobno pęczek...

Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Najlepsze jajka faszerowane domową ćwikłą. Będą hitem na wielkanocnym stole
Oto danie, które koniecznie powinniście podać na świąteczne śniadanie. Tak dobre, że znikną w chwilę!

Faszerowane jajka to jeden z wielkanocnych klasyków, który musi znaleźć się na świątecznym stole obok sałatki jarzynowej, jajek z majonezem, żurku, mazurka czy paschy. Prostota, szybkość wykonania oraz mnogość farszy sprawiają, że danie to jest niezwykle popularne. Czym nadziewać jajka? Najlepiej sprawdzają się ryby (makrela, tuńczyk, łosoś, szprotki), pieczarki, szynka oraz bardziej wyrafinowane składniki jak awokado, krewetki, suszone pomidory czy kawior. Oprócz jajek na twardo nadziewanych różnymi farszami możecie przygotować również faszerowane jajka smażone. Ugotowane jajka trzeba przeciąć tak, aby nie uszkodzić skorupek. Białka i żółtka wyjmijcie i drobno posiekajcie, dodajcie szczypiorek, pietruszkę lub koperek. Napełnijcie połówki skorupek i podsmażcie na maśle. Pycha! Gwarantujemy, że znikną ze stołu jako pierwsze. Jajka faszerowane ćwikłą - przepis Składniki 7 jajek 400g buraków, najlepiej podłużnych Większy kawałek chrzanu Oliwa z oliwek Kiełki rzeżuchy do dekoracji Sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie pod bieżącą wodą i ugotujcie na twardo w osolonym wrzątku. Wystudźcie i obierzcie ze skorupek. Buraki dobrze wyszorujcie pod bieżącą wodą, nie obierajcie. Ugotujcie w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, zdejmijcie skórkę i zetrzyjcie je w malakserze albo na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obierzcie i zetrzyjcie na ostrej, drobnej stronie tarki. W misce połączcie starte buraki z chrzanem i oliwą z oliwek. Dodajcie do smaku trochę soli, pieprzu i cukru. Jajka przetnijcie na pół i wyjmijcie żółtka. W ich miejsce włóżcie po kopiastej łyżeczce ćwikły. Całość udekorujcie kiełkami rzeżuchy i podajcie od razu gościom. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl...