Podobno dobrze naostrzony nóż to wizytówka każdego kucharza. Nie trzeba jednak pracować w restauracji, by wziąć sobie do serca tę zasadę. Ostry nóż jest przede wszystkim praktyczny - z łatwością można wszystko nim dokładnie i szybko pokroić.

Dobre noże wcale nie kosztują mało, dlatego lepiej wiedzieć, jak o nie dbać. Czyli jak często je ostrzyć, jak myć i w jaki sposób przechowywać. Niestety, nie wszyscy wiedzą jak to robić. Przez banalny błąd nawet najlepsze i najdroższe noże szybko będą do niczego. 

W ten sposób zniszczycie dobre noże 

Przyznajcie się z ręką na sercu. Czy po każdym użyciu noża od razu go myjecie? Śpiesząc się nie zawsze mamy na to czas, więc taki nóż ląduje w zlewie lub, co gorsza, w zmywarce. To urządzenie niezwykle ułatwia życie (zwłaszcza, jeśli mamy dużą rodzinę lub często przyjmujemy gości), ale zdecydowanie nie powinniśmy nawet zbliżać się do niego z ostrym nożem. Dlaczego? 

W zmywarce naczynia są traktowane bardzo silnym ciśnieniem wody. To sprawia, że ostrza noży dość szybko zaczynają się tępić i niszczyć. Ponadto przez wysoką temperaturę i wilgoć może niekiedy dojść do poluzowania rękojeści noża. Takie narzędzie jest bardzo niebezpieczne, ponieważ ostrze może wypaść i nas skaleczyć. Noże myjmy więc tylko ręcznie.

Zobacz także:

Czego nie można myć w zmywarce? 

Zmywarka jest oczywiście bardzo praktyczna, ale nie wszystko można w niej myć. Chodzi nie tylko o noże, ale też kilka innych naczyń oraz akcesoriów. W zmywarce bardzo szybko się niszczą i tracą swój blask. Pamiętajcie, by nigdy nie myć w zmywarce takich rzeczy jak:

  • drewniane łyżki i deski do krojenia
  • kieliszki z kryształu
  • porcelana
  • sztućce wykonane ze srebra oraz posrebrzane
  • naczynia ręcznie malowane 
  • słoiki z etykietami
  • plastikowe pojemniki na żywność
  • garnki, patelnie i inna naczynia wykonane z miedzi 
  • termosy oraz kubki termiczne 

Jeżeli nie macie pewności co do tego, czy daną rzecz można myć w zmywarce, zerknijcie na spód - tam powinny być wszystkie informacje. Jeśli ich nie ma, dla bezpieczeństwa lepiej umyć takie naczynie w zlewie.