Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia

Jeśli nie chcecie wyrzucić w błoto pieniędzy wydanych na truskawki, koniecznie powinniście wiedzieć jak je odpowiednio przechowywać!

Wiecie, jak prawidłowo przechowywać truskawki, by szybko się nie zepsuły? Jeden błąd może sprawić, że owoce prędko stracą świeżość, a wy wyrzucicie pieniądze w błoto. Sprawdźcie, jak prawidłowo przechowywać truskawki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać truskawki?

Warto zacząć od tego w czym przynosimy truskawki do domu. Do wyboru zwykle mamy dwie opcje. Kobiałki, zwane także łubiankami lub jednorazowe siateczki foliowe. Drewniane koszyczki pozwalają zachować przewiew powietrza i z pewnością są lepszym wyborem, jeśli wiecie, że podróż do domu zajmie wam więcej czasu. Z kolei truskawki przyniesione do domu w foliowej siatce trzeba jak najszybciej przełożyć do innego naczynia.

Część osób od razu po przyniesieniu truskawek ze sklepu przystępuje do obierania ich z szypułek. To wielki błąd! Jeśli tak zrobicie, to truskawki bardzo szybko zaczną się psuć. Szypułki bowiem odpowiadają za utrzymanie świeżości zebranych truskawek.

Dlatego usuwajcie je dopiero tuż przed zjedzeniem truskawek lub gdy zamierzacie ich użyć do upieczenia placka. Zanim to nastąpi, przechowujcie truskawki wraz z szypułkami.

Czy truskawki powinno się od razu umyć?

Na pewno znacie osoby, które myją wszystkie warzywa i owoce zaraz po wyjęciu ich z torby z zakupami. Nie warto tak robić, ponieważ większość tych produktów po umyciu traci ochronną warstwę na skórce i zaczynają się psuć – dotyczy to także truskawek. Najlepiej więc myć je dopiero przed spożyciem.

Zobacz także
Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie!

Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Wystarczy spojrzeć na szypułki

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy

Czy truskawki można trzymać w lodówce?

Gdy kupicie sporo truskawek i nie zamierzacie od razu ich wszystkich zjeść, trzeba się zastanowić nad odpowiednim miejscem do przechowywania. Dobrym pomysłem jest wstawienie ich do lodówki, ale zachowując odpowiednią ostrożność. Wyłóżcie talerz papierowymi ręcznikami i połóżcie na nich truskawki, a następnie przykryjcie kolejną warstwą ręczników – dzięki temu owoce będą długo świeże i soczyste! Pamiętajcie też o tych wskazówkach:

  • Najpierw przyjrzyjcie się owocom. Odrzućcie te, które są poobijane lub jeśli pojawiła się na nich pleśń.
  • Nie układajcie truskawek ciasno jedna obok drugiej, ponieważ mogą się wtedy uszkodzić i szybciej zaczną się psuć.
  • Truskawki powinno się wyjąć z lodówki pół godziny przed zjedzeniem. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, odzyskają swój wspaniały smak!
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Adobe Stock
Newsy
Nigdy nie kładźcie śliwek obok tych owoców. To dlatego tak szybko się psują
Przynieśliście śliwki ze sklepu, a te są zepsute już na drugi dzień? Powód jest prosty, choć niewiele osób o nim wie. Sprawdźcie, dlaczego wasze śliwki i inne owoce tak szybko dojrzewają w domu.

Na pewno znacie ten scenariusz - przynosicie ze sklepu warzywa i owoce, kładziecie je do koszyka znajdującego się na kuchennym blacie i po zaledwie dwóch albo trzech dniach jedzenie zaczyna się psuć. Dlaczego tak się dzieje? Winna jest temu pewna substancja. Dlaczego niektóre warzywa i owoce tak szybko dojrzewają w kuchni? Zauważyliście, że gdy położycie obok siebie jabłka i banany, to te drugie bardzo szybko czernieją? To nie przypadek! Powodem jest etylen - związek chemiczny, który stymuluje owoce i warzywa do szybszego dojrzewania. Czasami, przy masowej produkcji owoców i warzyw specjalnie pryska się zbiory etylenem, by szybciej dojrzały. To właśnie dlatego zakupione przez was niedojrzałe owoce w supermarkecie, po kilku dniach w domu dojrzewają i nadają się już do zjedzenia. Trzeba więc uważać na to, jak przechowuje się poszczególne owoce i warzywa, by zapobiec ich psuciu się.  Jak przechowywać śliwki? Teraz, gdy rozpoczął się sezon na śliwki, warto wiedzieć jak prawidłowo przechowywać te owoce w kuchni lub spiżarni. Przede wszystkim, nie kładźcie ich w towarzystwie innych owoców i warzyw, ponieważ zaczną szybko dojrzewać i w konsekwencji zepsują się. Zamiast tego, włóżcie śliwki do papierowych torebek - mogą być przechowywane w ten sposób w temperaturze pokojowej do ładnych kilku dni. Jeśli macie bardzo dużo śliwek, najlepiej oczywiście zrobić z nich przetwory, ale można je także zamrozić albo włożyć do lodówki na krótki czas. Uwaga - wyjątkiem jest pomidor, z którym śliwki się „lubią”. Produkty te nie wpływają na siebie negatywnie i mogą być przechowywane obok siebie, zarówno na kuchennym blacie, jak i w lodówce.  Których warzyw i owoców nie można przechowywać razem? Nigdy nie należy kłaść warzyw obok: bananów gruszek jabłek brzoskwiń...

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy
Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać na targu
Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji, Maroka czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru? Które truskawki są polskie, a które zagraniczne? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców. Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe. Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde. Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat. Szypułka przy polskiej truskawce będzie mocno zielona, świeża. Kształt polskich truskawek jest bardziej sercowaty, stożkowaty niż podłużna forma tych zagranicznych Jak odpowiednio przechowywać truskawki? Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość? od razu przełożyć je z łubianki do miski, włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady. Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko. Właściwości odżywcze truskawek Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości: odkwaszają organizm obniżają poziom złego cholesterolu spalają tłuszcz...

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Nie trzymajcie tych owoców w lodówce. O wiele lepiej służy im ciepło
Podpowiadamy, których owoców nie chować do lodówki. Wystarczy odłożyć je na kuchenny blat. Tam będą miały najlepsze warunki.

Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi. Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa? Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu. Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku: Banany Kiwi Owoce cytrusowe Jabłka Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich: Pomidory Ogórki Cukinia Bakłażan Dynia Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa? Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu. W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi: Dojrzałe awokado Mango Gruszki Śliwki Morele Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to: Truskawki Maliny Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to: Kapusta Kalafior Brukselka Brokuły Sałata Pory Szparagi Są też warzywa, którym nie...