Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie róbcie tego z truskawkami. Będą się nadawały tylko do wyrzucenia

Jeśli nie chcecie wyrzucić w błoto pieniędzy wydanych na truskawki, koniecznie powinniście wiedzieć jak je odpowiednio przechowywać!

Już można kupić świeże truskawki na straganach, ale ich cena powala na łopatki. Jednak w niektórych miejscach można znaleźć tańsze truskawki, które nie kosztują wcale 40 złotych za kilogram, ale dwa razy mniej. W takiej sytuacji bardzo kusząca jest myśl, by zrobić zapasy i kupić więcej truskawek – w końcu kiedy znów trafi się taka okazja? Ale czy wiecie, jak prawidłowo przechowywać truskawki, by szybko się nie zepsuły? Jeden błąd może sprawić, że owoce prędko stracą świeżość, a wy wyrzucicie pieniądze w błoto. Sprawdźcie, jak prawidłowo przechowywać truskawki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przechowywać truskawki?

Część osób od razu po przyniesieniu truskawek ze sklepu przystępuje do obierania ich z szypułek. To wielki błąd! Jeśli tak zrobicie, to truskawki bardzo szybko zaczną się psuć. Szypułki bowiem odpowiadają za utrzymanie świeżości zebranych truskawek. Dlatego usuwajcie je dopiero tuż przed zjedzeniem truskawek lub gdy zamierzacie ich użyć do upieczenia placka. Zanim to nastąpi, przechowujcie truskawki wraz z szypułkami.

Zobacz także
Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie!

Jak odróżnić polskie truskawki od importowanych? Patrzcie na szypułki!

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy

Przepis na ciasto czekoladowe z truskawkami. Pyszne do kawy

Czy truskawki powinno się od razu umyć?

Na pewno znacie osoby, które myją wszystkie warzywa i owoce zaraz po wyjęciu ich z torby z zakupami. Nie warto tak robić, ponieważ większość tych produktów po umyciu traci ochronną warstwę na skórce i zaczynają się psuć – dotyczy to także truskawek. Najlepiej więc myć je dopiero przed spożyciem.

Czy truskawki można trzymać w lodówce?

Gdy kupicie sporo truskawek i nie zamierzacie od razu ich wszystkich zjeść, trzeba się zastanowić nad odpowiednim miejscem do przechowywania. Dobrym pomysłem jest wstawienie ich do lodówki, ale zachowując odpowiednią ostrożność. Wyłóżcie talerz papierowymi ręcznikami i połóżcie na nich truskawki, a następnie przykryjcie kolejną warstwą ręczników – dzięki temu owoce będą długo świeże i soczyste! Pamiętajcie też o tych wskazówkach:

  • Najpierw przyjrzyjcie się owocom. Odrzućcie te, które są poobijane lub jeśli pojawiła się na nich pleśń.
  • Nie układajcie truskawek ciasno jedna obok drugiej, ponieważ mogą się wtedy uszkodzić i szybciej zaczną się psuć.
  • Truskawki powinno się wyjąć z lodówki pół godziny przed zjedzeniem. Gdy nabiorą temperatury pokojowej, odzyskają swój wspaniały smak!

Czytaj także:

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego....

Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
AdobeStock
Newsy
Jak zamrozić truskawki? Zróbcie tak, a zachowają smak po rozmrożeniu
Będziecie mrozili tegoroczne truskawki? Sprawdźcie, jak to zrobić, by owoce były smaczne jak najdłużej.

Sezon na truskawki w pełni! Niestety, jest on dość krótki, a w ciągu roku bardzo trudno jest kupić świeże truskawki, które będą dobrze smakować. Często owoce te są pozbawione aromatu, a ich smak jest dość mdły. Do tego kosztują krocie! Dlatego, jeżeli chcecie się cieszyć smakiem dobrych  polskich truskawek , warto je po prostu zamrozić i wykorzystać za kilka miesięcy. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak mrozić truskawki? Wbrew pozorom prawidłowe zamrożenie truskawek wymaga odpowiedniej techniki, dzięki której owoce zachowają swój smak, jędrność i konsystencję. Poniżej prezentujemy wam instrukcję mrożenia truskawek krok po kroku: Mycie – bardzo ważne jest, by umyć truskawki w zimnej wodzie i nie obierać ich z szypułek! Dzięki temu do środka owoców nie dostanie się woda. Dopiero po umyciu i odsączeniu truskawek z nadmiaru wody, można obrać je z szypułek . Należy jednak poczekać, aż owoce całkowicie wyschną. Jeżeli jesteście bardzo niecierpliwi, możecie użyć w tym celu papierowego ręcznika i nim osuszyć truskawki. Obieranie z szypułek – gdy owoce będą już suche, można bezpiecznie usunąć szypułki. Jeżeli macie bardzo dużo truskawek do obrania, warto wykorzystać ciekawy trik na szybkie i wygodne usuwanie szypułek. Mrożenie – ogromnie ważny jest sposób ułożenia owoców przed wstawieniem ich do zamrażarki. Nie można ich po prostu wrzucić do foliowej torebki lub pudełka, ponieważ się posklejają i wyjdzie wam zamrożona breja z truskawek. Zamiast tego, wyłóżcie tackę papierem do pieczenia i ułóżcie truskawki tak, by się nie stykały. Włóżcie do zamrażarki i poczekajcie, aż się zamrożą. Zamrożone owoce należy przełożyć do torebek na mrożonki lub woreczków strunowych i włożyć z powrotem do zamrażarki. Rozmrażanie – truskawki należy...

Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Pixabay
Newsy
Czym różnią się polskie truskawki od zagranicznych? Nie dajcie się oszukać
Chcecie wspierać polskich rolników? Podpowiadamy, jak rozpoznać polskie truskawki od zagranicznych!

Zbliża się ukochany przez Polaków sezon na truskawki. Chociaż dostępne na straganach i targach owoce w większości pochodzą z upraw lokalnych, w supermarketach czy niektórych sklepach znajdziecie także te hodowane za granicą. Niestety coraz częściej także sprzedawcy targowi oszukują swoich klientów i serwują im importowane truskawki, oznaczając je jako polskie. Najczęściej pochodzą one z Grecji czy Hiszpanii. Jak je rozpoznać, aby móc dokonywać świadomego wyboru? Które truskawki są polskie, a które zagraniczne? Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie owoców. Polskie truskawki najczęściej są jaśniejsze, a nie ciemnobordowe. Krajowe owoce są też przeważnie mniejsze, a także lekko twarde. Polskie odmiany truskawek mają także intensywny słodki aromat. Jak odpowiednio przechowywać truskawki? Truskawki potrafią bardzo szybko się psuć, mięknąć i pleśnieć, kiedy są nieprawidłowo przechowywane. Jak przedłużyć ich świeżość? od razu przełożyć je z łubianki do miski, włożyć do lodówki, najlepiej do szuflady. Przechowywane w ten sposób truskawki nie powinny przejawiać objawów zepsucia nawet przez tydzień. Jeśli jednak delikatnie zmiękną lub pojawią się na nich ciemniejsze plamy, nadal można je wykorzystać na dżem, koktajl lub sos do makaronu na słodko. Właściwości odżywcze truskawek Te małe, czerwone owoce to prawdziwa skarbnica witamin i innych korzystnych dla zdrowia składników, które mają wszechstronne właściwości: odkwaszają organizm obniżają poziom złego cholesterolu spalają tłuszcz obniżają ciśnienie krwi korzystnie działają na system odpornościowy poprawiają zdrowie i wygląd cery, paznokci i włosów niwelują ryzyko wystąpienia...

Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
AdobeStock
Newsy
Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
Maliny należą do najdelikatniejszych owoców pod słońcem. Myjecie je przed spożyciem, czy nie? To może mieć znaczenie, ale pod pewnym warunkiem.

Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie. Czy maliny trzeba myć? Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny ? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka , raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie? Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie , które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem. Jak myć maliny? Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie! Jak przechowywać maliny? Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją  i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By...