Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest?

Czym są nowalijki?

Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego.

Do nowalijek zaliczamy:

  • Sałatę
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Młodą marchewkę
  • Pierwsze pomidory
  • Ogórki
  • Natkę pietruszki
  • Cebulę dymkę
  • Pierwsze pomidory
  • Rzeżuchę

Czy nowalijki są zdrowe?

Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać.

Zobacz także:

Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej

Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to:

  • Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione
  • Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory
  • Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B

Najbardziej narażone na szkodliwe ich działanie są małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore. Jeśli macie taką możliwość, chrońcie je przez jedzeniem azotynów.

Jak przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim, najlepiej kupujcie nowalijki ze sprawdzonego źródła. To strategia, która znacznie ograniczy ilość pobieranych z żywności azotyn.

Świeżą sałatę, szczypiorek i rzodkiewki przechowujcie koniecznie w lodówce, najlepiej owinięte wilgotną ściereczka lub wilgotnym papierem ręcznikowym. Jeśli zostawicie je w foliówce, zwiększycie ich toksyczność.