Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny
Pixabay
Newsy

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Przez to wydzielają się groźne toksyny

Wiedzieliście o tym? Nie popełniajcie tego błędu i nie zostawiajcie nowalijek w foliowych torebkach!

Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym są nowalijki?

Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego.

Do nowalijek zaliczamy:

  • Sałatę
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Młodą marchewkę
  • Pierwsze pomidory
  • Ogórki
  • Natkę pietruszki
  • Cebulę dymkę
  • Pierwsze pomidory
  • Rzeżuchę

Czy nowalijki są zdrowe?

Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać.

Zobacz także
Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

Przepis na kiszone rzodkiewki. Działa jak naturalny antybiotyk

jajecznica

Dodajcie to do jajecznicy zamiast szczypiorku, a wyjdzie nieziemsko pyszna. Domownicy oszaleją, kiedy jej spróbują

Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej

Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to:

  • Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione
  • Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory
  • Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B

Najbardziej narażone na szkodliwe ich działanie są małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore. Jeśli macie taką możliwość, chrońcie je przez jedzeniem azotynów.

Jak przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim, najlepiej kupujcie nowalijki ze sprawdzonego źródła. To strategia, która znacznie ograniczy ilość pobieranych z żywności azotyn.

Świeżą sałatę, szczypiorek i rzodkiewki przechowujcie koniecznie w lodówce, najlepiej owinięte wilgotną ściereczka lub wilgotnym papierem ręcznikowym. Jeśli zostawicie je w foliówce, zwiększycie ich toksyczność.

Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie w ten sposób warzywa? To powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia azotynów
Wiosną nie ma nic lepszego niż świeże warzywa prosto z targu. Jak się okazuje, nieodpowiednie przechowywanie może doprowadzić nie tylko do ich szybszego psucia się, ale także do wydzielania szkodliwych substancji. Aby ustrzec się przed tym problemem, koniecznie pamiętajcie o jednej rzeczy!

Wiele osób z utęsknieniem czeka na pierwsze dni wiosny, kiedy w sklepach i na targach można dostać młode warzywa. Mają one niepowtarzalny smak, a poza tym - są świetną odmianą oraz orzeźwieniem po długiej zimie.  Zdrowe nowalijki  Młode warzywa są nazywane nowalijkami. Można dostać je w sprzedaży już na samym początku wiosny. Kojarzą się głównie ze zdrowiem oraz świeżością, a także są doskonałą odmianą po przetworach i innych warzywach spożywanych w porze zimowej. Do nowalijek zalicza się takie produkty jak: sałata, szczypiorek, rzeżucha, cebula dymka, rzodkiewka, ogórki,  czy natka pietruszki. Stanowią one świetny dodatek do wielu dań, gdyż są wielką bombą witaminową, która wzbogaci organizm po chłodniejszym okresie.  Uprawa młodych warzyw Ten rodzaj warzyw można zakupić od marca do maja. Warunki zewnętrzne nie pozwalają na uprawę nowalijek bezpośrednio w ogródku, dlatego też hoduje się je w szklarniach. Mają one tam zapewnione odpowiednie warunki, które umożliwiają im właściwy rozwój. Należy zauważyć iż nie są mniej zdrowe od tych tradycyjnie uprawianych, a są świetną odskocznią od zimowych przetworów. Nowalijki jednakże są narażone na czynniki niezależne, jak przymrozki bądź szkodniki. Wówczas stosuje się różnego rodzaju preparaty w celu ich unieszkodliwienia. Wybór nowalijek w sprzedaży Decydując się na zakup młodych warzyw z targu, warto uwagę zwrócić na kilka szczegółów. Należy wybierać te zdrowe produkty bez jakichkolwiek oznak psucia się. Jeśli mają one pożółkłe liście bądź są niebanalnych rozmiarów, to może być oznaką przenawożenia tych składników. Warzywa powinny wyglądać jak najbardziej naturalnie, dzięki czemu będziecie mieć pewność o...

Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Właśnie pojawiają się w sklepach i warzywniakach. Niestety są bardzo niezdrowe
Tegoroczne, młode warzywa już kuszą klientów sklepów. Sprawdźcie, czy na pewno są zdrowe.

Wiosna to czas, gdy cała przyroda budzi się do życia. Już pod koniec marca zaczynają dojrzewać nowalijki, które wielu ludzi chętnie zajada na Wielkanoc. Ale czy rzeczywiście nowalijki są takie zdrowe? Wiele zależy od sposobu uprawy! Sprawdźcie szczegóły! Czym są nowalijki? Słowem „nowalijki” określa się po prostu bardzo młode warzywa , które już wczesną wiosną nadają się do jedzenia. Nowalijkami mogą być na przykład: Pomidory Ogórki Rzodkiewki Rzeżucha Koperek Szpinak Marchewki Sałata Szczypiorek Jak rosną nowalijki? By uzyskać młode warzywa, które już nadają się do jedzenia, stosuje się w ich przypadku inny sposób uprawy. Nowalijki są hodowane w szklarniach, które są bardzo nasłonecznione i panuje w nich duża wilgoć. Dzięki temu warzywa mają idealne warunki do wzrostu! Czy nowalijki są zdrowe? Młode warzywa zasadniczo są zdrowe. Zawierają minerały i witaminy, a do tego dobrze smakują. Wątpliwości wzbudza jednak uprawa nowalijek , które trafiają do sklepów! By maksymalnie przyśpieszyć wzrost warzyw tak, by dojrzały, w jak najkrótszym czasie, stosuje się różne środki, które niekoniecznie są dobre dla organizmu człowieka. W przypadku uprawy na masową skalę nasłoneczniona szklarnia i częste podlewanie zwykle nie wystarczają, więc stosuje się stymulatory wzrostu, nawozy oraz pestycydy, które chronią rośliny przed szkodnikami i chorobami. Jak rozpoznać „ulepszone” nowalijki? Gdy wczesną wiosną natkniecie się już na nowalijki w sklepach, zachowajcie czujność! Powinniście się upewnić, czy aby na pewno warzywa nie zostały potraktowane różnymi ulepszaczami podczas uprawy. Wasze podejrzenia powinny wzbudzić poniższe cechy młodych warzyw: Nienaturalnie duży...

biedronka pensje
AdobeStock
Newsy
W Biedronce pojawiło się coś niesamowitego. Wszyscy na to czekali. Kupicie to za grosze
Nareszcie. Być może część z was wciąż tego za oknami jeszcze nie widzi, ale do Biedronki przyszła już wiosna. A wraz z nią pierwsze, polskie warzywa, czyli wasze ukochane nowalijki!

Wreszcie, po miesiącach pierwszej od dawna srogiej zimy, do sklepów sieci Biedronka zawitały polskie, świeże, noworoczne warzywa. Wszyscy na to czekali, choć może nie wszyscy głośno o tym mówili – niemal dwa miesiące śniegów i mrozów mogło dać w kość. Nic w tym dziwnego, że Polacy są złaknieni pierwszych nowalijek. Jakie promocje na nowalijki i świeże warzywa przygotowała Biedronka? Zacznijmy od podstawowej, absolutnie niezbędnej w kuchni zieleniny – koperek, szczypiorek, natka pietruszki – to wszystko w Biedronce w cenie 1,79 za pęczek. Godna uwagi będzie także przepyszna, idealna do jajecznicy cebula dymka. Za pęczek zapłacicie 2,49 zł. Za jedyne 3,99 zł dostaniecie w swojej najbliższej Biedronce sałatę masłową. Aż prosi się, żeby po raz pierwszy w tym roku przyrządzić ją ze śmietaną! Jeśli mówimy o nowalijkach, to na koniec gwóźdź programu, czyli kojarzące się z przełomem marca i kwietnia rzodkiewki. Przepyszne, czerwone na zewnątrz, a białe jak śnieg w środku warzywa są już w Biedronkach! Za pęczek świeżych rzodkiewek trzeba zapłacić tylko i wyłącznie 0,99 zł. Jakie jeszcze promocje będą w tym tygodniu w Biedronce? Skoro jesteśmy jeszcze przy zielonych warzywach, koniecznie nie przegapcie jeszcze kilku innych ciekawych promocji z Biedronki. Polecamy wam zwrócić uwagę na dostępne w sprzedaży w Biedronce szparagi. Przygotujecie z nich naprawdę ekskluzywne dania – wystarczy, że zapłacicie 9,99 zł za opakowanie 250 g. Oprócz tego, w waszym koszyku powinien się znaleźć zielony brokuł. Skorzystajcie z 50%-owej obniżki i kupcie go w tym tygodniu w Biedronce za 2,99 zł. Skąd bierze się niższa cena warzyw w Biedronce? Świeże polskie owoce i warzywa, to oczko w głowie szefów Biedronki. Właściciele koncernu Jeronimo Martins, stawiają...

Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Wiedzieliście, że rzodkiewkę można jeść na ciepło? Mamy wyborny przepis na kolację
Gotowane rzodkiewki z tymi dodatkami świetnie nadadzą się jako dodatek do obiadu, lekka kolacja lub przekąska. Spróbujcie koniecznie.

Pewnie macie wiele sposobów przygotowania rzodkiewki na surowo. Można zrobić z niej sałatkę, dodawać do twarożku , jeść na kanapkach i umieszczać w mizerii dla wzbogacenia jej smaku. Czy próbowaliście robić kiedyś rzodkiewkę na ciepło? Taki sposób przygotowania może zadziwić wiele osób. Mamy naprawdę przepyszny przepis. Wypróbujcie go, jeśli nigdy nie jedliście rzodkiewki na ciepło. Przepis na gotowaną rzodkiewkę Rzodkiewka należy do nowalijek. To młode warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną na straganach i w warzywniakach. Nowalijki są bogate w witaminy, ale należy odpowiednio się nimi obchodzić . Rzodkiewka to jedno z popularniejszych i tańszych warzyw należących do nowalijek. Można jeść ją praktycznie od razu po zakupie, na surowo w formie przekąski. Rzodkiewka jest też przepyszna, gdy jest ugotowana! Zyskuje łagodny smak i traci swoją ostrość. Przygotujcie ją tak jako dodatek do obiadu lub lekką kolację. Składniki na gotowaną rzodkiewkę 2 pęczki rzodkiewek Sól Łyżeczka cukru Łyżka masła Ziarna słonecznika – ok. 3 łyżki Szczypiorek Przygotowanie gotowanej rzodkiewki Rozgrzejcie suchą patelnię i wyłóżcie na niej obrany słonecznik. Podprażcie go do uzyskania złotego koloru. Mieszajcie cały czas ziarna. Uprażone ziarna zsypcie od razu z patelni, aby się na niej nie przypaliły. Rzodkiewki dobrze umyjcie i włóżcie na chwilę do ziemnej wody, żeby się wypłukały. Obierzcie liście z rzodkiewki, ale zostawcie ogonki. Z liści rzodkiewki możecie zrobić pyszne pesto . W garnku zagotujcie wodę z dodatkiem soli i cukru. Włóżcie rzodkiewki do garnka. Gotujcie je ok. 10-15 minut. Odsączcie rzodkiewki na sitku lub w durszlaku. W małym rondelku rozpuśćcie masło. Przełóżcie rzodkiewki do...