Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny
Pixabay
Newsy

Nigdy nie róbcie tego z rzodkiewką i szczypiorkiem. Wydzielają się groźne toksyny

Wiedzieliście o tym? Nie popełniajcie tego błędu i nie zostawiajcie nowalijek w foliowych torebkach!
Anna Urbańska
maj 14, 2021

Wiosna to sezon na nowalijki. Po raz pierwszy w sprzedaży ukazują się świeże, tegoroczne warzywa. Pewnie jesteście spragnieni smaku świeżych, surowych warzyw. Nowalijki kojarzą się z czymś bardzo zdrowym. Młode warzywa powinny mieć przecież dużą zawartość prozdrowotnych składników. Czy faktycznie tak jest?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nowalijki

Z definicji, nowalijkami nazywa się warzywa ukazujące się po raz pierwszy w sprzedaży w danym roku. W zależności od warzywa, może mieć to miejsce od marca do czerwca. W tym roku pogoda nie rozpieszcza jednak rolników i mamy do czynienia z opóźnieniem sezonu warzywo-owocowego.

Do nowalijek zaliczamy:

  • Sałatę
  • Rzodkiewki
  • Szczypiorek
  • Młodą marchewkę
  • Pierwsze pomidory
  • Ogórki
  • Natkę pietruszki
  • Cebulę dymkę
  • Pierwsze pomidory
  • Rzeżuchę

Czy nowalijki są zdrowe?

Choć wydaje się, że młode warzywa zawierają tylko to, co najlepsze, nie jest to w pełni prawdą. Nowalijki mają tendencję do kumulowania nawozów i często przekraczają dozwolony poziom. Nowalijki produkowane masowo są oczywiście nawożone sztucznymi chemikaliami zawierającymi azot. Czasem nie ma to większego znaczenia dla wartości odżywczych rośliny, ale niekiedy wytwarzają się przez to bardzo szkodliwe związki. Przeczytajcie o tym, czego unikać.

Zobacz także

Nigdy nie zostawiajcie nowalijek w torebce foliowej

Jeśli pozostawicie nowalijki w foliowej torebce, jest duża szansa, że wytworzą się w nich szkodliwe azotyny. Przemiana azotanów (pochodzących z nawozów, ale też z ziemi) w azotyny jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia! Skutki konsumpcji żywności bogatej w azotyny to:

  • Zwiększenie ryzyka nowotworów, to dobrze udowodnione
  • Obniżenie wchłaniania witaminy A i możliwe jej niedobory
  • Zmniejszenie ilości pobieranych z pokarmu witamin z grupy B

Najbardziej narażone na szkodliwe ich działanie są małe dzieci, kobiety w ciąży, osoby starsze i chore. Jeśli macie taką możliwość, chrońcie je przez jedzeniem azotynów.

Jak przechowywać nowalijki?

Przede wszystkim, najlepiej kupujcie nowalijki ze sprawdzonego źródła. To strategia, która znacznie ograniczy ilość pobieranych z żywności azotyn.

Świeżą sałatę, szczypiorek i rzodkiewki przechowujcie koniecznie w lodówce, najlepiej owinięte wilgotną ściereczka lub wilgotnym papierem ręcznikowym. Jeśli zostawicie je w foliówce, zwiększycie ich toksyczność.

Czytaj także:

Komentarze
Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne 7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Przeczytaj
pilne
Newsy Uwaga: ten produkt został wycofany z popularnej sieci. Na pewno robicie w niej zakupy
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące sezamu łuskanego sprzedawanego w sieci sklepów Lidl. Okazuje się, że produkt zawiera groźny dla zdrowia tlenek etylenu. Sprawdźcie, czy macie go w swojej kuchni!
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Tlenek etylenu w sezamie łuskanym W sklepowych produktach coraz częściej można znaleźć szkodliwe dla zdrowia lub wręcz śmiertelne substancje. GIS po raz kolejny bije na alarm. Tym razem stało się coś niedopuszczalnego na terenie całej Unii Europejskiej - w sezamie łuskanym znaleziono tlenek etylenu. „Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach, że w sezamie łuskanym wyprodukowanym przez firmę WEIAND GmbH stwierdzono obecność tlenku etylenu. Produkt został dostarczony do Lidl Sp. z o.o. sp. k. W dniu 23.12.2020 firmy rozpoczęły wycofywanie produktu z obrotu i od konsumentów” – czytamy w oficjalnym komunikacie GIS. Tlenek etylenu wywołuje raka Tlenek etylenu to bardzo groźna substancja. Na jego działanie narażeni są przede wszystkim pracownicy zatrudnieni w sektorze usług medycznych, przemyśle poligraficznym i chemicznym oraz przy produkcji gumy i tworzyw sztucznych. Jak się jednak okazuje tlenek etylenu może być groźny nie tylko jako substancja wdychana, ale również połykana.  Tlenek etylenu jest czynnikiem rakotwórczym. Eksperci twierdzą, że może on wywoływać białaczkę, nowotwory tkanek limfatycznych i piersi , ale również powodować poronienia, uszkodzenia genetyczne, paraliż, osłabienie mięśni, zaburzenia myślenia oraz pamięci. Substancja jest o tyle niepozorna, że objawy wymienionych chorób mogą wystąpić nawet po 9-20 latach od spożycia skażonej nią żywności. Dlatego też tlenek etylenu jest substancją zakazaną do stosowania w pokarmach na terenie całej Unii Europejskiej. Lidl wycofuje produkt ze sprzedaży Po otrzymaniu informacji od producenta sezamu łuskanego, Lidl natychmiast uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku.  „Jako odpowiedzialny społecznie i świadomy...

Przeczytaj
sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przeczytaj
surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!
Katarzyna Wyborska
listopad 14, 2020

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Przeczytaj