Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Zaczną wydzielać rakotwórcze substancje
Pixabay
Newsy

Nigdy nie przechowujcie tak ziemniaków. Będą wydzielać groźne substancje

Przechowujecie w ten sposób ziemniaki? Lepiej tego nie róbcie, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Ziemniaki to nieodłączny element tradycyjnej polskiej kuchni. Warzywo to stanowi podstawę wielu smacznych dań – przygotowujemy z niego zupy, zapiekanki, pyzy, placki, kopytka, puree oraz frytki. Gotujemy, pieczemy, smażymy a nawet grillujemy ziemniaki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś jak je prawidłowo przechowywać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak nigdy nie przechowujcie ziemniaków

Czy zwróciliście kiedyś uwagę na sposób przechowywania ziemniaków, czy jest to dla was bez znaczenia? Element ten, jak się okazuje, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.

Jeśli kupiliście w sklepie lub na bazarku ziemniaki i wróciliście z nimi do domu, trzymajcie je w suchym i ciemnym miejscu. Nigdy nie zostawiajcie tych warzyw w lodówce. Dlaczego? Ponieważ mogą one wtedy wydzielać bardzo szkodliwe dla zdrowia substancje rakotwórcze.

Ziemniaki zawierają skrobię. Ta pod wpływem niskiej temperatury zamienia się w cukier, który łączy z kwasem asparaginowym. Skutkiem tej reakcji chemicznej jest wytworzenie się akrylamidu, który, jak wiadomo, ma kancerogenne właściwości. Substancja ta wytwarza się, gdy wyjmiemy ziemniaki z lodówki i poddamy je obróbce termicznej. Jeśli więc kupiliście ziemniaki, najlepiej trzymajcie je w piwnicy.

Zobacz także
Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?

Powstało mleko z... ziemniaków. Jak smakuje? Do czego można go użyć?

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to niesmaczne i gorzkie

Wiele osób popełnia błąd i dodaje to do kiszonych ogórków. Stają się przez to gorzkie i niejadalne

Dlaczego warto jeść ziemniaki?

Ziemniaki to nie tylko bogate źródło błonnika, ale również wielu witamin i minerałów. Skórka ziemniaka jest bogata w potas, a miąższ zawiera takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, cynk, sód i wapń.

Ziemniaki zawierają też witaminę C i błonnik, które są dobre dla zdrowia skóry i jelit. Obecność wapnia, magnezu i cynku w ziemniakach, pomaga nam utrzymać silne i zdrowe kości. Z kolei cynk i żelazo, odpowiadają za wytwarzanie kolagenu w organizmie.

Jednym z najpopularniejszych mitów dotyczących ziemniaków jest to, że są one pełne cholesterolu. To nieprawda. Ziemniaki w ogóle nie zawierają cholesterolu. To proces przygotowywania ziemniaków dodaje do nich cholesterol, np. smażenie w głębokim tłuszczu.

Z uwagi na obecność witaminy B6, witaminy C, błonnika i potasu, ziemniaki wspierają zdrowie serca. Błonnik obniża zły cholesterol i utrzymuje zdrowe serce.

Źródło: o2, timesofindia.com

Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Pixabay
Newsy
Macie wysoki cholesterol? Jedzcie te produkty, żeby go obniżyć
Podwyższony poziom cholesterolu doskwiera wielu Polakom. Nie należy go ignorować! Co możecie zrobić?

Cholesterol dzieli się na dwie odmiany: HDL to tzw. „dobry” cholesterol, a LDL – ten niekorzystny dla naszego zdrowia. LDL może przyczyniać się do powstawania wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a także udar mózgu. Normy cholesterolu są różne w zależności od wieku, płci i uwarunkowań zdrowotnych. Pierwszym narzędziem w walce z cholesterolem jest zdrowa, zrównoważona dieta, odpowiednia dawka ruchu oraz włączenie do jadłospisu produktów zwalczających dolegliwości związane z wysokim cholesterolem, a także wspomagające trawienie i rozkład niezdrowych tłuszczy.  Jakie produkty zwalczają cholesterol? Karczochy – zawierają bardzo dużo witamin, błonnika i antyoksydantów. Zwalczają odkładanie się „złego” cholesterolu. Czosnek – posiada on bardzo wiele prozdrowotnych właściwości, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, a ponadto może zwiększać poziom „dobrego cholesterolu”. Siemię lniane – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik, wspomaga walkę z zaparciami oraz biegunkami, reguluje trawienie. Babka płesznik – nasiona babki to niezwykłe źródło błonnika, który wspomaga trawienie i zapobiega odkładaniu się tłuszczu, a także złego cholesterolu. Awokado – to prawdziwie cudotwórczy owoc bogaty w niezwykle korzystne dla zdrowia i piękna kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Płatki owsiane – skarbnica minerałów, błonnika i innych składników pozytywnie działających na układ krwionośny oraz trawienny. Świetne także dla wszystkich, którzy chcą zgubić kilogramy. Ryby – nie od dziś wiadomo, że wszystkie osoby zmagające się z chorobami sercowo-naczyniowymi, wysokim cholesterolem czy nadciśnieniem powinny włączyć do swojego jadłospisu ryby. Są...

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
AdobeStock
Newsy
Wzmacnia odporność, spowalnia starzenie i chroni przed chorobami oczu. Czym jest kumkwat i jak go jeść?
Ten niepozorny owoc jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Jedliście kiedyś kumkwat?

Kumkwat to jeden z owoców cytrusowych, który wywodzi się z Chin i Indii. Jest on w całości jadalny i - co warto zaznaczyć - jego skórka jest znacznie słodsza niż miąższ. Nazwa kumkwat pochodzi od kantońskiego słowa „kamkwat”, które oznacza „złotą pomarańczę/mandarynkę”. Te niewielkie, pomarańczowe owoce mają kwaśno-słodki smak i zawierają wiele właściwości odżywczych Kumkwat jest bogaty w witaminę C i błonnik oraz szereg składników odżywczych, takich jak żelazo, witaminy z grupy B, mangan, miedź i wapń. Nasiona kumkwatu także są jadalne i zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3. Owoce te mają też sporo wody, dzięki czemu zapewniają organizmowi odpowiednie nawodnienie i nawilżenie. Dlaczego warto jeść kumkwat? Kumkwaty to owoce o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych i wzmacniających odporność. Ponadto: z uwagi na wysoką zawartość błonnika, mogą pomagać w chorobach jelit i w utrzymaniu prawidłowej wagi a także poprawiają trawienie zawierają spore ilości wody, dzięki czemu są świetną niskokaloryczną, ale jednocześnie sycącą przekąską mają niską zawartość tłuszczu, dlatego powinny go spożywać osoby z chorobami serca oraz wysokim poziomem cholesterolu jadalne nasiona tych owoców zawierają śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżać zły cholesterol i poprawiać dobry cholesterol są bogate w witaminy antyoksydacyjne, takie jak witamina A i C przeciwutleniacze obecne w kumkwatach mogą zmniejszać stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki są bogate we flawonoidy, takie jak kemferol, luteolina, hesperydyna, kwercetyna, C-glikozyd i wiele innych obecne w tych owocach karotenoidy, takie jak beta karoten, zeaksantyna i luteina,...

Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam zrzucić kg
Zastrzyk energii z rana i wspomagacz odchudzania w jednym? Zróbcie kawę w ten sposób, a będzie miała takie właściwości.

Coraz więcej mówi się o zdrowotnych właściwościach kawy. Napój ten nie tylko świetnie pobudza, ale też ma dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdzono, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera i nowotworów. Jednym słowem, kawa to samo zdrowie i warto ją pić (oczywiście wówczas, gdy nie ma ku temu żadnych przeciwskazań). Kawa może być też waszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pomoże dodanie do niej smacznego składnika. Jak zrobić kawę z orzechami nerkowca? Produktem, który wspomoże działanie odchudzające kawy są orzechy nerkowca lub samo mleko z orzechów nerkowca. Zawierają one składniki odżywcze, które pomogą ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, a do tego zaspokoją głód na dłużej i powstrzymają was przed podjadaniem między posiłkami.  Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: kubek (lub szklanka) zaparzonej kawy ćwierć szklanki orzechów nerkowca łyżka miodu (lub cukru brązowego) szczypta soli Przygotowanie: Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Następnie wlejcie kawę do wysokiego naczynia i dodajcie do niej miód, sól i orzechy nerkowca. Całość zmiksujcie za pomocą blendera, na najwyższy obrotach. Zajmie wam to około minuty. I gotowe! Tyle wystarczy, by cieszyć się smaczną i zdrową kawą. By miksowanie orzechów było łatwiejsze, możecie je wcześniej namoczyć - potrwa to od 3 do 6 godzin, dlatego najlepiej namoczyć je wieczorem, by rano były gotowe do zmiksowania.  Właściwości orzechów nerkowca  Dlaczego nerkowce są świetnym dodatkiem do kawy? Orzechy te bogate są nie tylko w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu, ale także białko, witaminy i składniki odżywcze. Znajdziecie w nich m.in....