Czy zdarzyło wam się kiedyś popić mięso kawą lub herbatą? Lepiej tego nie róbcie, ponieważ napoje bogate w kofeinę hamują przyswajanie żelaza z pożywienia.

Produkty, które hamują wchłanianie żelaza

Każdy organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej dawki żelaza. Żelazo jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który jest niezbędny do produkcji krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ale czy wiecie, że niektóre pokarmy mogą hamować jego wchłanianie? Mowa tu m.in. o napojach takich jak herbata czy kawa, które są bogate w kofeinę.

Napoje te zawierają polifenole – organiczne związki chemiczne, które powodują gorsze przyswajanie żelaza. Znajdziemy je także w grochu, gryce, czerwonej fasoli lub orzechach włoskich i laskowych.

Czym może grozić niedobór żelaza?

Niedobór żelaza może prowadzić do anemii. Niedokrwistość to stan, w którym brakuje zdrowych czerwonych krwinek, których zadaniem jest przenoszenie tlenu do tkanek organizmu. Niedokrwistość może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak:

Zobacz także:

Leczenie anemii obejmuje przyjmowanie suplementów oraz przejście na zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę.

Gdzie znajdziemy żelazo?

Istnieje wiele naturalnych źródeł żelaza.

Znajdziemy je w takich produktach, jak:

Źródło: o2.pl