Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie popijajcie mięsa tym napojem. Możecie się nabawić anemii

Popijacie mięso tym napojem? Lepiej przestańcie, bo możecie się nabawić anemii.

Czy zdarzyło wam się kiedyś popić mięso kawą lub herbatą? Lepiej tego nie róbcie, ponieważ napoje bogate w kofeinę hamują przyswajanie żelaza z pożywienia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które hamują wchłanianie żelaza

Każdy organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania odpowiedniej dawki żelaza. Żelazo jest niezwykle ważnym pierwiastkiem, który jest niezbędny do produkcji krwi oraz prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ale czy wiecie, że niektóre pokarmy mogą hamować jego wchłanianie? Mowa tu m.in. o napojach takich jak herbata czy kawa, które są bogate w kofeinę.

Napoje te zawierają polifenole – organiczne związki chemiczne, które powodują gorsze przyswajanie żelaza. Znajdziemy je także w grochu, gryce, czerwonej fasoli lub orzechach włoskich i laskowych.

Zobacz także
Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

Te 3 grupy osób nie powinny jeść truskawek. Mogą im bardzo zaszkodzić

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

5 owoców, których nigdy nie powinno się jeść prosto z krzaka

Czym może grozić niedobór żelaza?

Niedobór żelaza może prowadzić do anemii. Niedokrwistość to stan, w którym brakuje zdrowych czerwonych krwinek, których zadaniem jest przenoszenie tlenu do tkanek organizmu. Niedokrwistość może powodować wiele nieprzyjemnych objawów, takich jak:

Leczenie anemii obejmuje przyjmowanie suplementów oraz przejście na zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę.

Gdzie znajdziemy żelazo?

Istnieje wiele naturalnych źródeł żelaza.

Znajdziemy je w takich produktach, jak:

Źródło: o2.pl

Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!
AdobeStock
Newsy
Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!
Świetna porada, którą każdy z was powinien usłyszeć. To niezwykłe połączenie pozwala zmaksymalizować wartość pożywienia!

Czasami łączenie produktów spożywczych powoduje powstawanie niekorzystnych połączeń . Często jednak, dzięki ciekawym połączeniom powstają zdrowe związki. Warto wiedzieć o takich trikach, bo dzięki nim wasza dieta staje się bardziej wartościowa i odżywcza. Poznajcie niezawodny sposób na zwiększenie przyswajania żelaza. Niezwykłe połączenie Niedobór żelaza jest częstym niedoborem żywieniowym. Niedobory żelaza objawiają się: Zawrotami głowy Złymi wynikami badań krwi: m.in. niskim poziomem hemoglobiny Problemami z pamięcią Omdleniami Bladością Ciągłym uczuciem zmęczenia Co na niedobór żelaza? Jest wiele pokarmowych źródeł żelaza. Do tych najlepszych należą na przykład: Wątróbka Kaszanka Czerwone mięso Jajka Fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe Zielone warzywa i owoce Orzechy: nerkowce, migdały, pestki dyni Jak zwiększyć przyswajanie żelaza? Oprócz tego, że żelazo trzeba zjeść, trzeba je jeszcze wchłonąć i przyswoić do organizmu. Tutaj dość często pojawia się problem. Wiele osób nie przyswaja żelaza zbyt mocno i dobrze. Co zatem zrobić? Jak zadbać o to, żeby wchłonęła się odpowiednia ilość żelaza? Można zastosować ten mało znany trik. Chodzi o dodanie do posiłku źródła witaminy C. Witamina C zwiększa wielokrotnie przyswajalność żelaza z posiłków. Dodawajcie źródło witaminy C do każdego posiłku, a lepiej wykorzystacie obecne w nim minerały. Jak zrobić to w praktyce? Warto na przykład posypywać dania natką pietruszki . Ta roślina jest bardzo bogatym źródłem witaminy C i pomoże w przyswojeniu żelaza z każdego posiłku. Możecie też wypróbować te porady: Pijcie odrobinę soku z cytrusów do każdego obiadu Pokrójcie surową...

Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto.
Adobe Stock
Newsy
Nie popijajcie ciasta drożdżowego herbatą. Oto jak garbniki z herbaty wpływają na ciasto
Wiele połączeń pokarmów wpływa negatywnie na ich własności i obniża wartości odżywcze. Tak jest w przypadku herbaty i ciasta drożdżowego. Czy to oznacza, że zrezygnujecie z popijania ciasta herbatą?

Na pozór wydawałoby się, że ciasto drożdżowe i herbata to idealne połączenie smakowe. Tworzą świetny podwieczorek, który nie tylko chętnie jemy robiąc sobie w ciągu dnia chwilę przerwy, ale też często proponujemy gościom. Wyjaśniamy, dlaczego herbata z ciastem nie jest doskonałym duetem i jak temu zaradzić. Właściwości zdrowotne ciasta drożdżowego i herbaty Ciasto drożdżowe w racji obecności drożdży, zawiera witaminy z grupy B niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz pozytywnie wpływające na samopoczucie. Poza witaminami z grupy B znajdziemy w nim też następujące minerały: Sód Potas Wapń Magnez Cynk Dobrą wiadomością dla miłośników ciasta jest więc to, że pomimo sporej ilości kalorii i cukru, to przysmak, który ma też pewne właściwości zdrowotne. Z kolei herbata pobudza organizm, dodaje energii, zwiększa koncentrację, przyśpiesza pracę żołądka, zmniejsza stres, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, a mocny napar może nawet zapobiegać i zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory. Okłady z czarnej herbaty zmniejszają opuchliznę i zaczerwienienie oczu, ponieważ napar ma właściwości antyseptyczne. Jednak popijanie ciasta drożdżowego herbatą niweluje część ich zdrowotnych właściwości. Dlaczego lepiej nie popijać ciasta drożdżowego herbatą? Herbata zawiera garbniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, należące do grupy polifenoli. Najwięcej garbników znajduje się w herbatach czarnych i zielonych. Ograniczają one  przyswajanie witamin z grupy B obecnych w cieście. Z tego powodu witaminy, które moglibyśmy czerpać z pożywienia, w tym przypadku z ciasta, są wchłaniane w niewystarczającym stopniu. A niedobór tych witamin może powodować skurcze, bóle mięśni, zaburzenia...

czy dorsz jest zdrowy
AdobeStock
Newsy
Jecie rybę z tym warzywem? Najgorzej. Doprowadzacie swoje zdrowie do ruiny
Czy rzeczywiście każde warzywo jest zdrowe? Okazuje się, że również w tym przypadku powiedzenie „wszystko w nadmiarze szkodzi” się sprawdza.

Wielu Polaków jada ryby w piątek, ale świetnie sprawdzą się w każdy inny dzień tygodnia! Są lekkie, bardzo zdrowe, a chude gatunki ryb doskonale sprawdzają się w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej lub z powodów zdrowotnych muszą jeść delikatne potrawy. Ale jedzenie ryb w połączeniu z niektórymi warzywami, wcale nie jest dobre dla organizmu i może spowodować problemy zdrowotne. Wiedzieliście o tym? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Groźne warzywa Warzywa dzieli się na kilka grup. Jedną z nich są kapustne, do których zaliczane są: Brokuły Jarmuż Brukselka Kapusta Są one bardzo zdrowe z wielu powodów. Zawierają sporo żelaza, dlatego osoby cierpiące na niedokrwistość, powinny koniecznie uwzględnić je w swojej diecie. Wykazują także działanie antynowotworowe, a ponadto, przeciwdziałają chorobom serca. Niestety, w niektórych przypadkach mogą być groźne dla zdrowia! Dlaczego? W wyniku połączenia warzyw kapustnych z niektórymi produktami, zaczynają one wytwarzać substancje zwane tiocyjanianami. Zaburzają one zdolność organizmu do wchłaniania jodu. Niedobór tego pierwiastka, prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak niedoczynność tarczycy. Jej objawy to między innymi: Osłabienie Senność Zaparcia Przybieranie na wadze Ciągłe uczucie zimna (nawet latem) Problemy z koncentracją Obrzęk szyi Ciemna skóra na łokciach i kolanach W przypadku zauważenia u siebie takich objawów, należy skonsultować się z lekarzem i wdrożyć leczenie. Nieleczona niedoczynność tarczycy jest bardzo groźna, ponieważ grozi śpiączką hipometaboliczną, która stanowi ogromne zagrożenie życia. Uważajcie na to Dlatego choć warzywa kapustne są zdrowe, trzeba je jeść z umiarem. Popularne stało...

czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy
Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...