Nigdy nie jedzcie w ten sposób dyni. To antyjedzenie!
AdobeStock
Newsy

Nigdy nie jedzcie w ten sposób dyni. To szkodliwe dla zdrowia!

Ostrzegamy jak nie jeść dyni. Ten sposób może wam bardzo zaszkodzić.

Jesień i zima to czas, gdy w naszych kuchniach zaczyna królować dynia. Niezwykłe jest to, że uprawianych odmian dyni jest prawie 80. Makaronowa, piżmowa, muszkatołowa, hokkaido czy masłowa, to tylko niektóre dynie dostępne w naszych sklepach.

Dynie mają piękne, różnorodne kształty i kolory. Od kilku lat można też kupić u nas miniaturowe odmiany, o jeszcze bardziej wymyślnych kształtach - to dynie ozdobne.

Nie wszystkie dynie są tak samo wartościowe, nie wszystkie są jadalne. Wyjaśniamy, co warto wiedzieć o dyni, żeby bez zmartwień cieszyć się jej smakiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Których dyń nie jeść i dlaczego?

Przede wszystkim należy zrobić rozróżnienie na dynie jadalne i ozdobne. Ważną informacją jest to, że dynie ozdobne, cieszące oczy różnorodnością kolorów i kształtów, są trujące. Nie należy ich jeść. Można ich używać wyłącznie do ozdoby domu. Charakteryzują się tym, że prawie nie mają miąższu (można rozkroić i sprawdzić), a po nadgryzieniu zauważymy, że są gorzkie w smaku. Dynie ozdobne są też z reguły dużo mniejsze od jadalnych. Jeśli nie chcecie się pomylić, sprawdzajcie opisy na półkach w sklepie.

Gdy już zaopatrzycie się w dynię jadalną, musicie pamiętać jeszcze o tym, jak ją jeść. Podajemy prostą informacje do zapamiętania:

  • surowa dynia jadalna jest trująca, więc lepiej najpierw ją ugotujcie!
  • ugotowana dynia jadalna jest nie tylko smaczna, ale i wartościowa i bez zastanowienia możecie ją jeść.

Surowa dynia zawiera w sobie tzw. substancje antyodżywcze. Występują one także w surowych bakłażanach i cukiniach. Jeśli chcecie się cieszyć się smakiem i wartościami dyni pamiętajcie, że przede wszystkim musicie ją ugotować.

Alternatywna metoda obróbki cieplnej dyni, to oczywiście smażenie i pieczenie.

Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Czy cukinia i kabaczek to to samo? Mało kto zna odpowiedź na to pytanie

Lektyny – dobre dla roślin, szkodliwe dla ludzi

Substancje antyodżywcze zawarte w dyni, to lektyny. Są to białka, które mają ważną funkcję magazynową i ochronną dla roślin. Chronią warzywa przed owadami i zjedzeniem przez zwierzęta. Dzięki lektynom, roślina, potrafi przetrwać w środowisku naturalnym.

Organizm człowieka traktuje lektyny jako niebezpieczeństwo i dla obrony wywołuje reakcję zapalną. Dlatego zjedzenie surowej dyni powoduje nieprzyjemne dolegliwości: zatrucie, ból brzucha i biegunkę.

Bardzo prosto możecie jednak sprawić, aby dynia nie powodowała zatrucia – wystarczy ja ugotować.

Wartości odżywcze dyni

Ugotowana dynia, staje się dla nas źródłem wielu składników odżywczych. Ma dużo witamin i minerałów w tym cynku, wapnia, magnezu, potasu, selenu, witaminy C, A, E, niacyny i kwasu foliowego.

Miąższ dyni zawiera też duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne.

Źródło: wp.pl, twojogrodek.pl, doz.pl

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
ONS/AdobeStock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik
Szukacie ciekawego przepisu na zupę z dyni? Magda Gessler ma dla was coś specjalnego.

Jesień to czas, gdy w naszych domach pojawiają się potrawy z dyni . Ten sezonowy przysmak można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest sycąca i aromatyczna zupa z dyni. Jak ją przygotowuje Magda Gessler ? Zupa z dyni z przepisu Magdy Gessler Magda Gessler to bez wątpienia autorytet, jeżeli chodzi o tematy kulinarne. Słynna restauratorka, autorka książek o gotowaniu i jurorka kulinarnych show, zna się na tym fachu, jak mało kto. Właśnie trwa sezon na dynie. To smaczne i zdrowe warzywo zawiera sporą ilość beta-karotenu a także witaminy C, witaminy E, żelaza i kwasu foliowego, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Dynia jest też niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma zaledwie około 30 kcal w 100 g miąższu. Ponadto, dynie zawierają karotenoidy, które działają jako przeciwutleniacze. Związki te wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka żołądka, gardła, trzustki i piersi. Dynia jest również dobrym źródłem potasu, błonnika i przeciwutleniaczy, które mają korzystny wpływ na zdrowie serca a także luteinę i zeaksantynę, które pomagają zachować mocną i zdrową skórę. Jeżeli chcecie w pełni wykorzystać walory zdrowotne dyni i cieszyć się jej wspaniałym smakiem, przygotujcie z niej zupę z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka zawsze gotuje ją na bulionie drobiowym i dodaje do niej bardzo nietypowy składnik a mianowicie ser gruyer lub radamer. Przepis na zupę dyniową od Magdy Gessler Składniki: 1 duża dynia bagietka pół litra śmietany kremówki pół kilo sera gruyer lub radamer litr bulionu z kurczaka sól pieprz cayenne gałka muszkatołowa Przygotowanie: Dynię myjemy i oczyszczamy z pestek i włókien. Miąższ wydrążamy i koimy dynię w kwadraty. Bagietkę...

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...