W lasach i parkach pojawiły się już pierwsze owoce koralowego bzu. Mimo iż wyglądają one niezwykle apetycznie i kusząco, pod żadnym pozorem nie jedzcie ich na surowo.

Czym może grozić zjedzenie na surowo koralowego bzu?

Bez koralowy (Sambucus racemosa) zwykle jest sadzony jako roślina ozdobna, ale możemy go też spotkać w dzikich warunkach. Surowe owoce są bardzo toksyczne. Mogą one być spożywane jedynie po obróbce termicznej i bez nasion, ponieważ to właśnie one są najbardziej trujące. Gdy zjemy takie owoce na surowo, możemy się poważnie zatruć. Mogą wówczas wystąpić takie objawy, jak bóle brzucha, bóle głowy, wymioty i biegunka. Co ciekawe, roślina ta z powodzeniem może być wykorzystana do produkcji zdrowego syropu, dżemu albo galaretki, ponieważ jej owoce tracą po zagotowaniu wszystkie trujące właściwości.

Przepis na syrop z bzu koralowego

Składniki:

  • 3-4 kg owoców bzu koralowego
  • 3-4 szkl. cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce myjemy i zasypujemy 3-4 szklanki cukru.
  2. Pozostawiamy pod przykryciem na 5-8 godz.
  3. Po upływie tego czasu należy zagotować owoce we własnym soku przez 15 minut.
  4. Sok przecedzamy przez nylonowe sito i na gorąco słodzimy do smaku (syrop uzyskamy, jeżeli na każdy 1 litr soku damy 1 kg cukru).
  5. Przelewamy gotowy syrop do butelek i pasteryzujemy przez 20 minut w wodzie o temp. 80-90 stopni C.
  6. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Działanie syropu z bzu koralowego

Syrop z bzu koralowego wykorzystuje się przy wielu chorobach i dolegliwościach. Ma działanie:

  • napotne
  • przeciwgorączkowe
  • wykrztuśne
  • jest stosowany w chorobach przeziębieniowych
  • w chorobach zakaźnych
  • w skąpomoczu
  • w niektórych chorobach skóry związanych z zaburzeniami przemiany materii
  • reguluje wypróżnienia

Źródło: eko.org.pl

Zobacz także: