Puszki na półkach
Unsplash/Claudio Schwarz
Newsy

Nigdy nie jedzcie pokarmów z takim wieczkiem. Chwila nieuwagi i możecie wylądować na SOR-ze

Jedzenie, jakkolwiek przyjemne i smaczne by nie było, może powodować różne skutki uboczne. Szczególnie takie, które przechowujecie w nieprawidłowy sposób.

Powodów zatruć pokarmowych może być mnóstwo. Zatruwają nas produkty spożywcze, w których znajdują się bakterie lub ich toksyny, a także wirusy i pasożyty. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ignorowanie wymogów i zaleceń producentów

Producenci żywności nie chcą dla was źle. Z tego powodu na opakowaniach swoich produktów bardzo często umieszczają zalecenia dotyczące sposobów przechowywania produktów spożywczych.

Etykiety powiedzą wam, kiedy kończy się termin ważności danego dania i jak postępować, kiedy produkt jest otwarty, ale niewykorzystany do końca. Traktowanie tych zaleceń w sposób niepoważny, może się skończyć ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

Skąd bierze się zatrucie?

Jest ono wynikiem nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego bakteriami i drobnoustrojami. Zatruciu pokarmowemu mogą towarzyszyć przykre objawy, w tym silny ból brzucha, wymioty, biegunka. Niekiedy, jedyne co wam zostanie, to wybranie się do pobliskiego Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. 

Przyczyny zatruć pokarmowych mogą brać się z bakterii, wirusów, grzybów czy pasożytów. Komórki bakteryjne i ich toksyny zawarte w pożywieniu, doprowadzają często do zatruć pokarmowych. Rozmnażaniu bakterii w pokarmie sprzyja nieodpowiednia higiena, złe przechowywanie produktów czy spożywanie przeterminowanych pokarmów.

Zatrucia pokarmowe wywołane przez wirusy, przybierają postać zapalenia żołądka i jelit oraz objawiają się wymiotami i biegunką. Leczenie tych zatruć pokarmowych polega głównie na ścisłej diecie i przyjmowaniu dużej ilości płynów, by uniknąć odwodnienia. Wirusowe zatrucia pokarmowe są szczególnie częste u małych dzieci.

Jak zapobiegać zatruciom pokarmowym?

Ponieważ większość czynników przyczynowych zatruć to patogeny pochodzące od człowieka, niezwykle istotne jest zachowanie odpowiedniej higieny podczas przygotowania i spożywania posiłków, ale nie tylko.

Ważne jest też prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych, np. w lodówce czy zamrażarce. Aby uniknąć zatrucia jadem kiełbasianym, należy zwracać uwagę na na wydęcie denka puszki konserw, nakrętek lub wieczek. 

O czym jeszcze należy pamiętać?

Przestrzegajcie podstawowych zasad higieny, dbajcie o czystość lodówki, stosujcie oddzielne deski do przygotowywania warzyw, mięs i ryb oraz każdorazowo patrzcie na wieczka. Powinny być wklęsłe. Ich nienaturalne wydęcie to sygnał, że produkt musi trafić do kosza w trybie natychmiastowym.

Ekspert od zatruć wymienił 6 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust! Unikajcie ich!
Pixabay
Newsy
Ekspert od zatruć wymienił 5 rzeczy, których nigdy nie weźmie do ust. Unikajcie ich!
Na pewno większości z was zdarzyło się kiedyś zatruć jedzeniem. Zatrucie pokarmowe jest najczęściej spowodowane spożyciem skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Przeczytajcie, przed czym kategorycznie nas ostrzega ekspert!

Zatrucie pokarmowe jest skutkiem spożywania skażonej, zepsutej lub toksycznej żywności. Najczęstsze objawy obejmują nudności, wymioty i biegunkę. Mimo iż zatrucie pokarmowe może nam bardzo uprzykrzyć życie, zwykle nie to stan zagrażający życiu lub zdrowiu. Objawy zatrucia pokarmowego Do najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego zaliczamy: skurcze brzucha biegunkę wymioty utratę apetytu lekką gorączkę osłabienie nudności bóle głowy Jeśli biegunka utrzymuje się dłużej niż trzy dni i towarzyszy jej wysoka gorączka, trudności z widzeniem i objawy odwodnienia, takie jak suchość w ustach i skąpe oddawanie moczu, konieczna jest jak najszybsza wizyta u lekarza. Przyczyny zatrucia pokarmowego Co najczęściej powoduje zatrucia pokarmowe? Zwykle są to bakterie takie, jak E. coli, Listeria i Salmonella . Zatrucia pokarmowe są też wywoływane przez pasożyty przenoszone przez żywność, ale nie występują one tak często, jak zatrucia spowodowane bakteriami. Wśród przyczyn zatruć pokarmowych wymienia się także wirusy - norovirusy, sapowirusy, rotawirusy i astrowirusy. Wirus zapalenia wątroby typu A to poważna choroba, która także może być przenoszona przez żywność. Rady eksperta Amerykański prawnik Bill Marler, który od ponad 20 lat prowadzi sprawy sądowe dotyczące zatruć pokarmowych zdradził, czego nigdy w życiu nie weźmie do swoich ust. Mimo iż nie jest on lekarzem, widział naprawdę wiele i warto wziąć sobie do serca jego rady. Tych pokarmów lepiej jest unikać 1. Surowe ostrygi Marler przyznaje, że w ciągu ostatnich pięciu lat widział więcej przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową związanych ze spożyciem skorupiaków niż w ciągu ostatnich dwóch dekad. Głównym sprawcą jest ocieplenie wód. Gdy...

Ten banalny błąd przy jedzeniu lodów może was zatruć! Wiemy, jak go uniknąć
Pixabay
Newsy
Ten banalny błąd przy jedzeniu lodów może was zatruć! Wiemy, jak go uniknąć
Wszyscy musicie poznać te metody uniknięcia zatrucia lodami. Są banalne, a mogą uratować wasze zdrowie!

Nadchodzą ciepłe dni, a wraz z nimi także sezon na lody. Niestety, lody są jednym z tych produktów spożywczych, którymi dość łatwo można się zatruć. Trzeba bardzo uważać przy jedzeniu lodów ze sklepów i supermarketów. Na szczęście znamy kilka zasad, które mogą pomóc wam uniknąć zakażenia. Powody zatruć pokarmowych Jeśli słyszycie o zatruciu pokarmowych, prawdopodobnie pierwsze na myśl przychodzą wam mięsa i przetwory mleczne, dania z restauracji lub jedzenie, które ma przekroczony termin ważności. Lato to pora roku w której szczególnie łatwo nabawić się infekcji pokarmowej. Popularne grillowanie, zjedzenie niedosmażonych potraw z grilla , używanie zabrudzonych sztućców  i ogólnie spożywanie posiłków na łonie natury, nie są sterylne i mogą powodować zatrucia u bardziej wrażliwych osób. Wysoka temperatura dodatkowo utrudnia zachowanie sterylności. Jedzenie psuje się znacznie szybciej. Okazuje się, że lody to jeden z częstszych powodów zatruć pokarmowych, zaraz obok grillowanych potraw. Niebezpieczne lody Najczęstszym powodem zatruć pokarmowych spowodowanym jedzeniem lodów jest ponowne zamrażanie lodów, które zaczęły się już roztapiać. Często postępują tak mniejsze sklepy lub nieuczciwi dostawcy, który nie zapewniają lodom odpowiednio niskiej temperatury transportu. Równie dobrze to wy możecie jednak spowodować ten problem. Wystarczy, że kupicie lody w pojemniku, włożycie je do gorącego samochodu, a dotarcie do domu zajmie wam kilkadziesiąt minut. Lekko rozmrożone lody stanowią zagrożenie, nie powinno się ich ponownie zamrażać. Największym zagrożeniem w lodach jest bakteria Listeria monocytogenes . Lody są dla niej idealną pożywką i dobrze rozmnaża się ona w rozmrożonych lodach. Nie...

Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Polacy nagminnie zapominają o 1 zasadzie
Latem szczególnie łatwo o zatrucie pokarmowe. Jak tego uniknąć? Przeczytajcie a sezon wakacyjny będzie dla was tylko powodem do radości.

Latem, gdy na zewnątrz robi się naprawdę ciepło, ryzyko zatrucia pokarmowego jest o wiele większe, ponieważ są to idealne warunki do namnażania się szkodliwych organizmów. Jak uniknąć letniego zatrucia? O czym należy pamiętać? Czytajcie dalej! Jak uniknąć zatrucia pokarmowego latem? Lato to czas, gdy najczęściej dochodzi do wszelkiego rodzaju zatruć pokarmowych - dlaczego szczególnie trzeba wtedy uważać na lody z automatów?  Sprzyjają temu oczywiście wysokie temperatury i brak rozwagi. Chodzi tu przede wszystkim o nieodpowiednie przygotowywanie i przechowywanie żywności , picie zanieczyszczonej wody,  czy chęć spróbowania nowych potraw. Jak zminimalizować ryzyko zatrucia pokarmowego? Oto kilka wskazówek. Często myj ręce Czy pamiętacie, aby po każdym kontakcie z żywnością, zwłaszcza surowym mięsem , jajkami i świeżymi produktami, dokładnie umyć ręce wodą i mydłem? Ta prosta czynność nie tylko zmniejszy ryzyko zatrucia pokarmowego lub zanieczyszczenia krzyżowego żywności szkodliwymi bakteriami, ale także zmniejszy ryzyko złapania norowirusa (bakterii żołądkowej). O tym samym powinniśmy pamiętać po wyjściu z toalety. Używaj oddzielnych desek do krojenia żywności Wyeliminuj ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego, używając oddzielnych desek do krojenia surowego mięsa, surowych produktów i gotowej do spożycia żywności. Pamiętaj, by od razu po użyciu dokładnie umyć deski do krojenia. Zawsze przygotowuj posiłki czystymi rękoma i myj je również po. To mała rzecz, która naprawdę robi różnicę. Jak dobrze wyczyścić deskę do krojenia ? Przeczytajcie! Nie jedz owoców prosto z drzew i krzaków Kusząco spoglądające na nas z drzew i krzaków maliny, porzeczki, czereśnie i borówki, aż proszą się o zjedzenie. Lepiej tego jednak nie...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS alarmuje: groźne bakterie wykryte w partii żółtych serów. Sprawdźcie, czy macie je w lodówkach
Lubicie twarde, żółte sery? Lepiej sprawdźcie, czy nie kupiliście kawałka tego wyrobu z trefnej, skażonej bakteriami partii.

Lato to czas wzmożonego ryzyka, jeśli chodzi o bakterie w żywności. Co prawda wysokie standardy produkcji, pakowania i transportu pożywienia pozwalają zapobiegać wielu przykrym wypadkom znanym z przeszłości, to jednak warto mieć się na baczności także i dziś. Oprócz bakterii, w ostatnim czasie dużym echem odbija się coraz częstsze wykrywanie w niektórych partiach żywności niebezpiecznego i niedozwolonego do użycia w produkcji jedzenia tlenku etylenu. GIS apeluje o sprawdzenie zawartości lodówek Nie raz jednak już pisaliśmy w okresie wakacyjnym o skażeniu partii żywności choćby salmonellą . Na szczęście do coraz większych rzadkości należą przypadki zatruć  jadem kiełbasianym, który często był dużym kłopotem w erze „przedlodówkowej”. Tym niemniej kłopoty z bakteriami w żywności zdarzają się także i dziś. Na przykład z bakteriami listeria monocytogenes, które wykryto w partii twardych serów żółtych jednego z zagranicznych producentów. Główny Inspektorat Sanitarny po otrzymaniu informacji od producenta, podał do informacji publicznej wiadomość o wykryciu bakterii powodujących niebezpieczną listeriozę w partii żółtych serów, które pozostają w obrocie detalicznym. W jakich serach wykryto bakterie powodujące listeriozę? Firma Cahills Farm Cheeses przystąpiła do procesu wycofywania ich z polskiego rynku, jednak część z serów mogła znaleźć się już wcześniej w wielu gospodarstwach domowych. By uniknąć zatrucia pokarmowego wspomnianymi bakteriami, koniecznie sprawdźcie dane tych oto serów i w razie potrzeby wyrzućcie je do kosza. Szczegóły dotyczące produktów z możliwością obecności bakterii Listeria monocytogenes: Producent: Cahills Farm Cheeses, Cork Road, Newcastle West, County Limerick, Ireland,...