Nigdy nie jedzcie drożdży w ten sposób - szkodliwe działanie
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie jedzcie drożdży w ten sposób. Szkodzą wtedy na żołądek i jelita

Podpowiadamy jakie wartości kryją się w drożdżach i czy można je jeść inaczej, niż tylko w ciastach.

Choć drożdże kojarzą się głównie z wypiekami, są wykorzystywane nie tylko do pieczenia ciast czy smażenia drożdżowych placków. Są też popularnym składnikiem kosmetyków, wykorzystywanym do pielęgnacji skóry i włosów. Mają wiele właściwości zdrowotnych. Pomagają przy anemii, zaburzeniach odporności, wzdęciach, cukrzycy i zespole jelita drażliwego. Podpowiadamy jak nie spożywać drożdży, a w jakiej formie dobrze wpływają na organizm.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Drożdże – najgorszy i najlepszy sposób użycia

Drożdże piekarskie to żyjący mikroorganizm, pełen wartościowych składników. Czy można je jeść na surowo, żeby zachować jak najwięcej wartości odżywczych?

To właśnie warto wiedzieć. Choć pod wpływem temperatury wiele właściwości tracimy, jednak drożdży nie wolno jeść na surowo. Jedzenie nieprzetworzonych drożdży wywołuje problemy żołądkowe i jelitowe. Warto zapamiętać więc, że surowych drożdży nie należy jeść, podobnie jak nie jemy surowych ziemniaków.

Zobacz także
Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

Przepis na racuchy drożdżowe z 1 dodatkiem, który ożywi ich smak. Tak robiły je nasze babcie

ciasto drożdżowe

Leniwe ciasto drożdżowe bez wyrabiania i używania miksera. Najłatwiejsze i najszybsze 

Najlepsze efekty uzyskacie, gdy przygotujecie napój drożdżowy. Ważne jest, aby użyć takich ilości składników, jakie zostały wskazane w przepisie i nie zwiększać ich. Także, jak podano w recepturze, do przygotowania napoju należy użyć gorącego mleka. Drożdżowa terapia nie powinna trwać dłużej niż 40 dni.

Składniki:

  • 2-3 gramy świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

  1. Świeże drożdże rozkruszcie palcami i umieśćcie w misce lub kubku.
  2. Zalejcie rozkruszone drożdże szklanką gorącego mleka i bardzo dokładnie wymieszajcie.

Właściwości zdrowotne drożdży

Drożdże są skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają dużo witamin z grupy B: Witaminę B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 oraz B12. Są także źródłem witaminy E. Znajdziemy w nich także prowitaminę D2, cysteinę i glutation.

Minerały, które możemy czerpać z drożdży to: fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo, duże ilości potasu, selen, jod i chrom i mangan. Mikroorganizmy zawierają także inne składniki odżywcze jak enzymy, biotyny, białka i aminokwasy.

Dzięki dodatkowi tego składnika ciasto drożdżowe, do którego jest najczęściej go używamy, jest uznawane za najzdrowszy rodzaj ciasta. Oczywiście, do ogólnej oceny wpływu wypieków na zdrowie należy wliczyć także inne składniki np. ilość cukru, jaj czy tłuszczu, jednak traktując ciasto drożdżowe jako bazę, można powiedzieć, że lepiej sięgać po nie, niż po ciasta kruche, francuskie i inne, niezawierające drożdży, a za to większe ilości tłuszczu.

Źródło: interia.pl, zdrowie.trójmiasto.pl, medonet.pl

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...
Ciasto drożdżowe po upieczeniu szybko wam wysycha? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić.

Ciasto drożdżowe to jeden z bezpieczniejszych wypieków. Wszystkim smakuje i mogą go jeść nawet osoby dbające o linię, jeśli użyjecie odpowiednio niewielką ilość kruszonki lub owoców. A co zrobić, by ciasto po upieczeniu na długo zachowało świeżość? Sprawdźcie! Jak przyrządzić ciasto drożdżowe, by długo było świeże? Sekretem pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego jest użycie odpowiedniej ilości tłuszczu. Jeżeli dodacie za mało masła lub oleju, to niestety ciasto wyjdzie suche i szybko zrobi się niesmaczne. Dlatego podczas przygotowywania ciasta drożdżowego upewnijcie się, że dodaliście odpowiednio dużo tłuszczu. Użyjcie go nieco więcej niż zwykle, a ciasto będzie świeże nawet przez 4 dni! Przepis na pulchne ciasto drożdżowe z kruszonką Do przygotowania pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 75 dag mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego ¾ szklanki mleka Pół szklanki oleju Do kruszonki: 250 g mąki pszennej 80 g cukru 1 saszetka cukru waniliowego 75 g masła Przygotowanie: Rozkruszcie drożdże, wsypcie po jednej łyżce mąki i cukru oraz nieco ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszajcie do połączenia składników i odstawcie na około 20 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki na ciasto przesiejcie do miski. Jedno jajko, dwa żółtka i cukier ubijcie mikserem. Gotowy rozczyn dodajcie do przesianej mąki wraz z masą z jajek z cukrem i ciepłym mlekiem. Wyróbcie całość za pomocą haka do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Po chwili dodawajcie powoli do ciasta olej. Wyrabiajcie przez co najmniej 15 minut lub dłużej. Wyrobione ciasto przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do...

jak sprawdzić świeżość drożdży
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić czy drożdże są świeże? Poznacie to po tym szczególe
Trzymacie w lodówce zapas drożdży? Lepiej dowiedzcie się jak sprawdzić, czy są jeszcze świeże.

Wiedzieliście, że drożdże znaleziono nawet w egipskich piramidach? To dowodzi, że ludzie korzystają z właściwości tych grzybów od tysięcy lat! Prawdopodobnie początkowo dodanie drożdży do ciasta było dziełem przypadku, jednak już w roku 1680 holenderski naukowiec odkrył naturę drożdży, a 150 lat później uznano je za organizmy żywe. Dziś powszechnie używa się ich do wypieków oraz w piwowarstwie. Czy wiecie, jak rozpoznać świeże drożdże do pieczenia ciasta? Zastosowanie drożdży Co ciekawe, do pieczenia chleba i ciast oraz warzenia piwa używa się tego samego rodzaju drożdży – ze szczepu Saccharomyces cerevisiae. Ale piwo i wypieki to nie jedyne zastosowanie drożdży! Używa się ich także do produkcji wegańskich odpowiedników sera, w kosmetyce, a także w medycynie – są składnikiem wielu szczepionek i leków. Również badania nad nowotworami są prowadzone z użyciem drożdży. Jak stosować drożdże? Świeże drożdże stosowane do wypieków służą do przygotowania zaczynu , bez którego nie powstałoby ciasto drożdżowe! Do wysokiego kubka należy wsypać pokruszone drożdże, dodać do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz pół szklanki letniego mleka. Nie może być zbyt gorące! Następnie składniki trzeba dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaje się go do reszty składników na ciasto drożdżowe, które następnie trzeba mocno wyrobić rękami i zostawić do wyrośnięcia. W przypadku drożdży „instant”, czyli suchych drożdży w proszku, wystarczy wsypać je do składników na ciasto, dodać mleko w temperaturze pokojowej i wymieszać. Jak sprawdzić świeżość drożdży? Większość osób preferuje klasyczne drożdże w kostce, czyli świeże drożdże spożywcze do wypieków. Prawidłowo...

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...