kompot z suszu
Adobe Stock
Newsy

Nigdy nie dodawajcie ich do kompotu z suszu. Straci swój smak i będzie niezdrowy

Przygotowywanie kompotu z suszu na Wigilię to jedna z najstarszych polskich tradycji. Przed laty napój warzony był z ususzonych samodzielnie bakalii. Dzisiaj, z uwagi na brak czasu, gospodynie coraz częściej sięgają po gotowe rodzynki, morele oraz daktyle. Niestety, to duży błąd!

Przyrządzany z gotowanych suszonych owoców kompot to istny rarytas. Niegdyś serwowano go zimą do każdego obiadu, dzisiaj pije się go jedynie raz do roku – podczas wigilijnej kolacji. 

Kompot z suszu bardzo dobrze gasi pragnienie, zawiera dużo błonnika, witamin, potasu i żelaza. Mogłoby się więc wydawać, że jest niesamowicie zdrowy. Sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sklepowe suszone owoce to zły wybór

O ile owoce, z których przyrządzacie kompot zostały zebrane z własnego sadu, a następnie ususzone w domowych warunkach, z pewnością napój wam nie zaszkodzi. Prawda jest jednak taka, że w niewielu domach przygotowuje się go z tak zaufanych produktów. 

Nie jest tajemnicą, że ludzie żyją dzisiaj w ogromnym pośpiechu. Mało kto przygląda się etykietom i spędza czas na myśleniu o zdrowych i nieprzetworzonych produktach. Z reguły, jeśli coś wygląda zdrowo to uznajemy, że takie właśnie jest. Przecież, co złego mogą w sobie kryć suszone owoce!

To podejście okazuje się zgubne. Bowiem znajdujące się na sklepowych półkach suszone owoce w rzeczywistości są żywnością mocno przetworzoną. W ich składzie można znaleźć mnóstwo konserwantów, olejów mineralnych, cukru, a także dwutlenku siarki. Ich spożywanie bardzo negatywnie wpływa na ludzki organizm.

Te dodatki szkodzą waszemu zdrowiu

Dodatek siarki ma przede wszystkim przedłużyć termin przydatności produktu. Związek nie tylko przyspiesza proces jego suszenia, ale również sprawia, że na owocach nie tworzy się pleśń. Siarkowanie wpływa także na wygląd bakalii – dzięki niemu wydają się pełniejsze, ładniejsze i dojrzalsze. Niestety, ten proces pozbawia owoców wszelkich cennych właściwości.

Należy również pamiętać, że spożywanie na co dzień dużej ilości produktów wysoce przetworzonych, może bardzo negatywnie wpływać na wasze zdrowie. Kompot z sklepowych suszonych owoców może więc przyczynić się między innymi do problemów z odchudzaniem, bólów głowy oraz problemów skórnych.

W kupnych owocach suszonych nie brakuje również cukru. I bynajmniej nie chodzi tutaj o ten naturalnie występujący, tylko dodany.  Nie od dziś wiadomo, że produkt ten, spożywany w dużych ilościach, jest przyczyną wielu groźnych chorób - otyłości, cukrzycy czy miażdżycy.

Kompot z suszu z przepisu Magdy Gessler. Dodajcie na koniec ten owoc a bardzo zyska na smaku
ONS/AdobeStock
Newsy
Kompot z suszu z przepisu Magdy Gessler. Dodajcie na koniec ten owoc, a bardzo zyska na smaku
Kompot z suszu to nieodłączny element w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotujcie go sami w domu. To naprawdę proste.

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnego, przygotowanego samodzielnie w domu kompotu z suszu. Taki kompot smakuje o wiele lepiej od kupowanych napojów i soków, a także potrafi wydobyć prawdziwą magię świąt. Czy wiecie, że suszone owoce doskonale wpływają na trawienie, regulują pracę jelit oraz przyspieszają metabolizm? Tym bardziej przygotujcie kompot z suszu na jutrzejszą wieczerzę. Nie tylko będzie wam świetnie smakował, ale też pomoże wam lepiej strawić wigilijne potrawy. Dlaczego warto włączyć do diety suszone owoce? Korzyści płynące z jedzenia suszonych owoców, są wprost niebywałe. Suszone owoce są bardzo pożywne. Jeden kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych jak owoc świeży. Suszone owoce zawierają do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż świeże owoce. Suszone owoce są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli. Spożywanie suszonych owoców wiąże się ze zwiększonym spożyciem składników odżywczych i zmniejszonym ryzykiem otyłości. Spożywanie suszonych owoców może poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszyć stan zapalny. Przepis na kompot z suszu Magdy Gessler Jeśli przekonaliśmy was do przygotowania świątecznego kompotu, zróbcie go z przepisu Magdy Gessler. Słynna restauratorka i gwiazda TVN, przygotowuje go na bazie suszonych gruszek, śliwek i jabłek z dodatkiem miodu, cynamonu i goździków. Na koniec Gessler dodaje do swojego kompotu pewien owoc, który kroi w plastry. Sprawdźcie jej pomysł na tradycyjny wigilijny kompot. Składniki: 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych śliwek 100 g...

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Praktycznie robi się sam
AdobeStock
Newsy
Kompot z tych owoców skutecznie walczy z infekcjami i zmniejsza gorączkę. Zrobi się praktycznie sam
Dokucza wam uporczywy kaszel i macie gorączkę? Przygotujcie ten prosty kompot. Jest nie tylko smaczny, ale też pomoże wam nawodnić i wzmocnić organizm.

Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób.  Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki? Właściwości zdrowotne suszonych gruszek Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki? Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające. Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu. Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z...