
Zapasy starych kartofli z zeszłego roku spędzają wielu osobom sen z powiek. Nierzadko zdarza się, że bez względu na dołożenie wszelkiej staranności do ich przechowywania, w wielu polskich domach takie kartofle zdążyły już puścić pierwsze pędy. To jednak nie dyskwalifikuje ich z przydatności do zjedzenia.
Wręcz przeciwnie. Stoimy na stanowisku, że w kuchni i w spiżarni nic nie powinno się zmarnować. Dlatego też, jeżeli macie „na stanie” sporo starych ziemniaków, a lubicie smak gotowanych kartofli, wypróbujcie jednego sprytnego patentu.
Jeśli znudziło się wam już puree ziemniaczane czy placki ziemniaczane, ugotujcie stare kartofle tak, jak robią to profesjonalni kucharze. O co chodzi? Wykorzystajcie sprytny trik z gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem mleka i innych składników. Smak na pewno was zaskoczy.
Przepis na ziemniaki gotowane w mleku
Składniki:
- 1 kg starych ziemniaków
- mleko
- cebula
- czosnek – kilka ząbków
- sól
Przygotowanie:
- Stare ziemniaki obierzcie dość grubo, usuwając wszystkie niedoskonałości.
- Zagotujcie garnek wody z mlekiem w proporcji 1:1.
- Do gotującej się wody z mlekiem dodajcie obraną cebulę i czosnek w łupinach.
- Posólcie wodę pod koniec gotowania.
- Gotujcie ziemniaki do miękkości i odcedźcie.
- Tak ugotowane ziemniaki nadają się do podania w całości, niekoniecznie jako tłuczone puree.
- Podawajcie tak ugotowane ziemniaki z kotletami lub z innymi daniami i sałatką.
- Smacznego!
Wiosna to czas, kiedy stare ziemniaki na dobre zaczęły już kiełkować. Jeżeli nie macie zbyt dobrych warunków do przechowywania ziemniaków w swoim domu, wykorzystajcie sprytny patent, który zapobiega kiełkowaniu ziemnaków.