Zapasy starych kartofli z zeszłego roku spędzają wielu osobom sen z powiek. Nierzadko zdarza się, że bez względu na dołożenie wszelkiej staranności do ich przechowywania, w wielu polskich domach takie kartofle zdążyły już puścić pierwsze pędy. To jednak nie dyskwalifikuje ich z przydatności do zjedzenia.

Wręcz przeciwnie. Stoimy na stanowisku, że w kuchni i w spiżarni nic nie powinno się zmarnować. Dlatego też, jeżeli macie „na stanie” sporo starych ziemniaków, a lubicie smak gotowanych kartofli, wypróbujcie jednego sprytnego patentu.

Jeśli znudziło się wam już puree ziemniaczane czy placki ziemniaczane, ugotujcie stare kartofle tak, jak robią to profesjonalni kucharze. O co chodzi? Wykorzystajcie sprytny trik z gotowaniem ziemniaków w wodzie z dodatkiem mleka i innych składników. Smak na pewno was zaskoczy.

Przepis na ziemniaki gotowane w mleku

Składniki:

  • 1 kg starych ziemniaków
  • mleko
  • cebula
  • czosnek – kilka ząbków
  • sól

Przygotowanie:

  1. Stare ziemniaki obierzcie dość grubo, usuwając wszystkie niedoskonałości.
  2. Zagotujcie garnek wody z mlekiem w proporcji 1:1.
  3. Do gotującej się wody z mlekiem dodajcie obraną cebulę i czosnek w łupinach.
  4. Posólcie wodę pod koniec gotowania.
  5. Gotujcie ziemniaki do miękkości i odcedźcie.
  6. Tak ugotowane ziemniaki nadają się do podania w całości, niekoniecznie jako tłuczone puree.
  7. Podawajcie tak ugotowane ziemniaki z kotletami lub z innymi daniami i sałatką.
  8. Smacznego!

Wiosna to czas, kiedy stare ziemniaki na dobre zaczęły już kiełkować. Jeżeli nie macie zbyt dobrych warunków do przechowywania ziemniaków w swoim domu, wykorzystajcie sprytny patent, który zapobiega kiełkowaniu ziemnaków.

Zobacz także: