Liście laurowe
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy

Kuracja liściem laurowym trwa tylko 3 dni i działa cuda. To najlepszy lek na...

Liście laurowe dodajecie zazwyczaj do rosołu. To nie jedyny sposób, w jaki możecie ich użyć. Będziecie zdziwieni, jak cenne posiadają właściwości.

Liście laurowe to zioło, które ma liczne właściwości lecznicze. Od trawiennych, po walkę z cholesterolem i infekcjami dróg oddechowych. Leczyć możecie się w domu. Znamy pewne metody.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Liście laurowe nie tylko do stosowania w kuchni

Najbardziej podstawowym zastosowaniem liście laurowych jest dodawanie ich do zup. Właśnie one pozwalają wydobyć z gotowanych warzyw odpowiedni aromat. Liść laurowy to także doskonała przyprawa wzbogacająca smak domowych wędlin, pieczonych mięs i kiełbas.

Właściwości liści laurowych

Nazywa się je bobkowymi lub bobkowym zielem. Zawarte w liściach olejki eteryczne mają działanie bakteriobójcze. Z kolei węglowodany liści mają zdolność do usuwania złego cholesterolu, chroniąc układ sercowo-naczyniowy. Jeżeli macie problemy w tym obszarze, pamiętajcie o liściach laurowych.

Liście będą doskonałym pomocnikiem przy gojeniu się ran. Mogą ponadto wesprzeć leczenie chorych stawów i bólów reumatycznych. Jeśli lubicie popijać cały dzień gorące napary, polecamy zalanie ich wrzącą wodą i gotowanie przez kilka minut. Odcedzony napój można popijać przez cały dzień.

Zobacz także
Grejpfrut na diecie Maggie

Na diecie Maggie schudniesz 7 kg w 14 dni. Ta rygorystyczna dieta działa, ale nie jest zdrowa

Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?

Dieta okienkowa – czym jest i dlaczego lepiej ją sobie dobrze przemyśleć?

Napar z liści laurowych ma również właściwości pielęgnacyjne - doskonale tonizuje skórę i łagodzi stany zapalne. Poza tym, dzięki właściwościom bakterio- i grzybobójczym, może pomóc osobom zmagającym się z łupieżem i trądzikiem. Liście laurowe naprawdę działają na skórę.

Przyprawa występuje naturalnie na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Obecnie liście laurowe znajdują zastosowanie głównie w kuchni. Dawniej liść laurowy miał także inne zastosowanie - w czasach starożytnych tworzono z niego wieńce, które zdobiły głowy ważnych osób.

Napój z liści laurowych ma silne działanie oczyszczające

Nie mogą go pić kobiety ciężarne i osoby w podeszłym wieku. Jeśli jesteście w fazie oczyszczania liśćmi bobkowymi, zrezygnujcie z ciężkostrawnych posiłków, cukrów i nabiału. Oczyszczanie można przeprowadzić w domu i trwa zaledwie 3 dni. Pamiętajcie o umiejętnym dawkowaniu napoju.

W sklepach ze zdrowymi produktami kupić można olej laurowy. Takim olejem można nasmarować bolące stawy czy opuchnięte ścięgna. Liście laurowe mogą również wspomóc leczenie chorób dróg oddechowych, takich jak kaszel czy zapalenie oskrzeli. Wybieracie jednak napar na oczyszczenie? Oto potrzebne produkty.

Składniki:

  • 5 g liści laurowych

  • 300 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Pokruszcie drobno 5 g liści laurowych, wrzućcie je do 300 ml wrzątku i gotujcie na małym ogniu przez 5 min.

  2. Następnie przelejcie wywar do termosu i odstawcie na 5 godzin.

  3. Po tym czasie odcedźcie wywar i przelejcie do buteleczki, najlepiej szklanej.

  4. Pijcie 1/4 łyżeczki napoju co 20 minut przez 12 godzin.

  5. Kuracja trwa przez 3 dni, każdego dnia przygotujcie świeży napar.

  6. Pamiętajcie, w trakcie kuracji najlepiej nie spożywać produktów białkowych.

Źródło: Wp

Liście laurowe
Pixabay/zapach_bzu
Zdrowie
Podpal w domu liście laurowe i zostaw na chwilę. Niesamowite działanie. Efekty odbierają mowę
Już Rzymianie i Grecy doceniali potężną moc liści laurowych. To doskonałe i wszechobecne zioło, które na zawsze powinno znaleźć miejsce w twoim domu!

Liście laurowe, inaczej bobkowe, to wysuszone liście drzewa laurowego, które naturalnie występuje na południu Europy, w północnej Afryce i na zachodzie Azji. Aby skorzystać z uspokajających właściwości przyprawy, wystarczy podpalić ją w ognioodpornym naczyniu. Liście laurowe zawierają cyneol, który udrażnia drogi oddechowe oraz odpręża przeciążony układ nerwowy. Chcecie spróbować tego u siebie w domu?  Liście laurowe - na co działają? Liście laurowe są znane głównie w przemyśle spożywczym. Ta popularna przyprawa to składnik wielu marynat i zup. Nadają daniom niepowtarzalny zapach i smak. Tysiące lat eksperymentów wyłoniły ich dodatkowe działanie. Od wieków liści laurowych używa się także poza kuchnią.  Przodkowie stosowali liście laurowe na problemy żołądkowe, bóle reumatyczne i schorzenia skóry. Zapach palonych liści laurowych działa też kojąco. Wystarczy podpalić kilka z nich i cieszyć się z właściwości woni, której działanie zostanie z nami na dłużej. Palenie liści laurowych Co zrobić, by się zrelaksować za pomocą liści laurowych? Wybieramy kilka i podpalamy za pomocą zapałki. Najlepiej zrobić to nad talerzem czy garnkiem, by w razie pokruszenia nie  uszkodzić stołu. Czekamy kilka minut, łapiemy kilka oddechów i oddajemy się silnemu odprężeniu! Ta prosta metoda, stosowana regularnie, wpłynie w korzystny sposób na nasz układ nerwowy. Jeżeli mamy stresujący czas, powinniśmy sięgnąć po liście laurowe w pierwszej kolejności. Już medycyna ludowa doceniała ich właściwości. Liście uspokoją skołatane nerwy, rozluźnią mięśnie i wprawią w błogi nastrój. Nie tylko w kuchni Liście laurowe mają liczne właściwości lecznicze. Wywar z liści laurowych jest stosowany jako środek na stawy. Z kolei...

Śledzie według Janka Kuronia
ONS/Gotujmy.pl, Igraszki Losu
Newsy
Lubicie śledzie? Te z przepisu Jaśka Kuronia są wyborne. Jeden składnik całkowicie odmieni ich smak
Śledzie muszą się znaleźć na wigilijnym stole. Nie trzeba ich jednak przygotowywać zawsze w tradycyjny sposób. Pewne smaki pasują do nich niemalże idealnie. Jesteście ciekawi jakie?

Świąteczny czas to okres oryginalnych przepisów na postne potrawy. Oprócz blogerów, podpowiedzi na danie wigilijne można znaleźć również na stronach gwiazd. Jan Kuroń jest na to najlepszym przykładem. Jan Kuroń cenionym w całej Polsce kucharzem Syn kucharza Macieja Kuronia poszedł w ślady swojego ojca. Został cenionym w Polsce kucharzem, który inspiruje do łączenia tradycji z nowoczesnością. Janka Kuronia możecie kojarzyć w dużej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach. Syn Macieja Kuronia miał okazję szkolić się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, Włoszech, Chorwacji czy Wielkiej Brytanii. Często powtarza, że w swojej kuchni ceni sezonowość i lokalność. Swoimi przepisami dzieli się na prowadzonym od lat Instagramie. Jaki składnik dodaje do świątecznych śledzi? Żurawina działa przeciwzapalne i przeciwalergiczne Owoce krzewu są bogate w proantocyjanidyny. Dzięki nim wasz organizm wolniej się starzeje, a także jest dodatkowo ochroniony przed działaniem promieniowania ultrafioletowego. Żurawina poprawia wzrok i przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu. Warto włączyć ją do codziennej diety. Jak smakuje ze śledziami? Musicie się przekonać. Śledzie z żurawiną to doskonała propozycja na świąteczny stół. Przepis na śledzie z żurawiną Do śledzi oprócz cebuli warto dodać kilka rzeczy. Janek Kuroń zdecydował się na żurawinę, która dodaje nieco słodyczy i cierpkości. Intensywność śledziom zapewni z kolei liść laurowy i ziele angielskie. Składniki: 300 g śledzia matjas lub a'la matjas  2 duże cebule obrane i pokrojone w piórka 50 g...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...

Sok "bomba witaminowa"
Pixabay/Febe Gracia
Newsy
Witaminowa bomba, która wzmocni odporność i nawodni organizm. Pijcie codziennie 1 szklankę
Po szaleństwie sylwestrowej nocy, nawet jeśli będzie to noc spędzona w domu, najlepiej wymyślić kilka postanowień na Nowy Rok. Jeden z najlepszych dotyczą większej dbałości o zdrowie.

Starty rok kończą znaczące podsumowania. Zazwyczaj zliczacie swoje sukcesy i przypominacie porażki. Warto na chwilę przystanąć i mieć w głowie siebie, swoich bliskich i dbałość o zdrowie. Organizm po świętach potrzebuje specjalnej dawki witamin Świąteczne dania, jakkolwiek pyszne, obciążają układ pokarmowy, spowalniają trawienie i procesy przemiany materii. Po świętach najlepiej przejść na sokowy detoks albo zaserwować sobie zdrowe koktajle, które w błyskawiczny sposób rozprawią się z ociężałym brzuchem i problemami z trawieniem. Picie soków z warzyw i owoców nie potrzebuje specjalnej reklamy. To zdrowy nawyk, który można wprowadzić do swojego życia na stałe. Dodatkowo, niektóre produkty działają zbawiennie na cały nasz organizm. Na pewno macie je w domu.  Właściwości prozdrowotne imbiru Zimowy towarzysz wieczornych herbat i naparów.  Jego korzenie zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest źródłem olejków eterycznych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. Herbatka z imbirem łagodzi kaszel, rozrzedza śluz oraz jest w stanie zahamować skurcze oskrzeli. Zalecana jest przy nieżytach i stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Napój z imbirem ma właściwości silnie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Imbir to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu Ten popularny cytrus ma w sobie także witaminy z grupy B, E, potas, magnez, sód i żelazo. Cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu. Jeśli myślicie o schudnięciu ponadprogramowych kilogramów, sięgajcie właśnie po cytrynę. Kurkuma korzystnie wpływa na organizm Kurkumina...