Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny
Adobe Stock
Newsy

Niezwykłe zastosowanie ciemnej czekolady. Pomoże rozwiązać pewien częsty problem skórny

Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Pomoże też zachować piękną cerę.

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach ciemnej czekolady? Czekolada ta jest wytwarzana z nasion drzewa kakaowego i jest jednym z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy.

Dobrej jakości, prawdziwa gorzka czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Dlaczego warto ją jeść? 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne ciemnej czekolady

Czy czekolada może nieść korzyści dla naszego zdrowia? Tak, ale pod warunkiem, że jest to prawdziwa, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao (co najmniej 70%).

Czy wiecie, że:

  • Związki bioaktywne zawarte w kakao mogą poprawiać przepływ krwi w tętnicach i powodować spadek ciśnienia krwi.
  • Ciemna czekolada zmniejsza też podatność LDL na uszkodzenia oksydacyjne, jednocześnie zwiększając HDL i poprawiając wrażliwość na insulinę.
  • Regularne jedzenie gorzkiej czekolady powoduje zmniejszenie ryzyka chorób serca.
  • Flawanole obecne w kakao mogą poprawić przepływ krwi do skóry i chronić ją przed uszkodzeniami słonecznymi.
  • Gorzka czekolada może poprawić funkcjonowanie mózgu poprzez zwiększenie przepływu krwi.
  • Produkt ten zawiera również stymulanty, takie jak kofeina i teobromina.

To nie wszystko, co może nam zaoferować ciemna czekolada. Czy wiecie, że może również poprawić wygląd waszej skóry? 

Ciemna czekolada pomoże upiększyć skórę

Marzy wam się promienna skóra bez wizyty u kosmetyczki? Skorzystajcie z naturalnej metody, jaką jest przygotowanie maseczki na bazie ciemnej czekolady.

Ciemna czekolada oferuje wiele korzyści dla skóry, ponieważ jest bogata w przeciwutleniacze i pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami.

To nie wszystko, ponieważ czekoladowa maseczka na twarz może również usunąć martwe komórki naskórka i pomóc nawilżyć skórę, aby była bardziej miękka i promienna.

Zobacz także
Na czipsach i czekoladach z Biedronki pojawią się nietypowe oznaczenia

Na chipsach i czekoladach z Biedronki pojawią się nietypowe oznaczenia. Sprawdźcie, o co chodzi

Czekoladki, lody i kanapki na dowóz. Jacek Kurski wysługiwał się ochroniarzami dla swoich zachcianek?

Czekoladki, lody i kanapki na dowóz. Jacek Kurski wysługiwał się ochroniarzami dla swoich zachcianek?

Jak zrobić maseczkę do twarzy z czekolady?

Do przygotowania takiej maseczki potrzebujecie tylko 4 składników. Całość zajmie wam dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • 1/8 szklanki miodu
  • 3-5 kostek gorzkiej, ciemnej czekolady (roztopione)
  • 2 łyżeczki zmielonych płatków owsianych
  • Łyżka jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Roztopcie czekoladę i dodajcie miód.
  2. Dokładnie wymieszajcie całość.
  3. Następnie dodajcie do mieszanki dwie łyżeczki płatków owsianych oraz łyżkę gęstego jogurtu.
  4. Ponownie wymieszajcie całość.
  5. Nałóżcie na oczyszczoną, wilgotną twarz i pozostawcie na 15 minut.
  6. Po tym czasie dokładnie zmyjcie maskę z twarzy. Gotowe!

Źródło: msn.com.pl

Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Lidl rozdaje za darmo słodycze. Promocja trwa tylko jeden dzień
Tylko dziś w Lidlu możecie dostać za darmo słodycze. Co trzeba zrobić, żeby je otrzymać? Poznajcie szczegóły promocji!

Wczoraj, 23 września obchodziliśmy pierwszy dzień kalendarzowej jesieni . Z tej okazji Lidl przygotował dla swoich klientów świetną promocję na czekoladę . Nic nie potrafi tak umilić długich, jesiennych wieczorów, jak tabliczka czekolady. Jeśli wybierzecie się dziś do Lidla aż dwie takie czekolady możecie otrzymać za darmo. Co trzeba zrobić, żeby skorzystać z promocji? Lidl rozdaje za darmo czekolady Już dziś w Lidlu rusza świetna promocja na czekoladę. Warto z niej skorzystać, ponieważ do odebrania są aż dwie tabliczki pysznej czekolady. Promocja 2+2 polega na kupieniu dwóch czekolad i odebraniu w zamian dwóch kolejnych czekolad za darmo. Chodzi o czekoladę marki Fin Carré (tylko ta czekolada jest w promocji). Jeśli podejdziecie do kasy z czterema tabliczkami tej czekolady, dwie z nich otrzymacie zupełnie za darmo. Jeśli chcecie odebrać czekoladę Fin Carré za darmo, musicie wcześniej aktywować odpowiedni kupon w aplikacji Lidl Plus. Które czekolady zostały objęte promocją? Do wyboru macie: czekoladę białą z całymi orzechami laskowymi czekoladę deserową z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z całymi orzechami laskowymi czekoladę mleczną z bakaliami czekoladę mleczną z migdałami oraz czekoladę Crusti Choc z chrupkim wnętrzem Spieszcie się, bo promocja trwa do wyczerpania zapasów. Dlaczego warto jeść czekoladę? Jedzenie czekolady – oczywiście poza wspaniałym smakiem – niesie wiele korzyści zdrowotnych. Należy jednak pamiętać, aby spożywać ją z umiarem. Najwięcej wartości ma oczywiście ciemna, gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao i to właśnie jej szukajcie w sklepie. Wysokiej jakości ciemna czekolada jest bogata w błonnik, żelazo, magnez, miedź, mangan i kilka innych minerałów. Ciemna czekolada...

Naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
Flickr
Newsy
Oto naturalne sposoby na obniżenie ciśnienia. Zacznijcie jeść te produkty
Cierpicie na nadciśnienie? Poniższe produkty pomogą wam wzmocnić organizm i zmniejszyć objawy choroby.

Coraz więcej osób w Polsce choruje na nadciśnienie – już co trzecia osoba w naszym kraju cierpi na problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem! Z kolei na świecie nadciśnienie to jeden z najczęstszych powodów zgonów. Dlatego bardzo ważne jest, by regularnie się badać i dbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak w naturalny sposób można obniżyć ciśnienie krwi. Produkty, które obniżą ciśnienie krwi Można obniżyć ciśnienie krwi poprzez włączenie do swojej diety odpowiednich produktów: Gorzka czekolada – jest bogata w flawonole, dzięki którym nie dochodzi do skurczów naczyń krwionośnych. Należy jeść codziennie od 1 do 3 kostek gorzkiej czekolady, która zawiera co najmniej 70% kakao. Koniecznie musi to być czekolada gorzka, ponieważ tylko w takiej znajduje się odpowiednia ilość kakao – czekolada mleczna nie da niestety takiego samego efektu. Produkty bogate w potas – ten składnik znany jest z tego, że obniża ciśnienie. Znaleźć go możecie m.in. w pomarańczach, pomidorach , brokułach, ziemniakach, bananach, suszonych śliwkach i rodzynkach oraz w groszku. Morskie ryby – ryby takie, jak makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, śledzie i halibut są bogate w kwasy omega-3. Rozrzedzają one krew i obniżają ciśnienie. Herbaty ziołowe – codziennie picie naparu z dziurawca, lipy, głogu oraz hibiskusa może znacznie poprawić stan zdrowia osób cierpiących na nadciśnienie. Należy pić codziennie około 2 filiżanki ziołowych naparów. Jak naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Poza wprowadzeniem zmian w diecie, trzeba też zmienić nieco swój styl życia na bardziej zdrowy, by naturalnie zapobiegać nadciśnieniu. Starajcie się nie przepracowywać, ponieważ codzienny, silny stres może aż o 15% zwiększyć ryzyko zachorowania na nadciśnienie. Dobrze też jest zrezygnować z takich używek jak alkohol i papierosy, ponieważ znacznie...

Właściwości gorącej czekolady
Pixabay
Zdrowie
Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Zdębiejesz, gdy poznasz korzyści!
Gorąca czekolada, to zaraz obok rozgrzewającej herbaty z pomarańczą i goździkami, jeden z najpopularniejszych zimowych napojów, szczególnie uwielbiany przez dzieci. Oprócz nieziemskiego smaku ma też wiele innych korzyści!

Większość Polaków traktuje ją tylko jako wysokokaloryczną słodycz. Tymczasem okazuje się, że czekolada może mieć bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie! Każda tabliczka czekolady, szczególnie tej gorzkiej, jest bogata w przeciwutleniacze, które między innymi minimalizują ryzyko zachorowania na serce, a nawet raka. Podobnie jest w przypadku filiżanki gorącej czekolady, której lecznicze właściwości są zaskakujące! Dla lepszej pracy mózgu Badania dowodzą, że gorąca czekolada pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Dzięki niej zwiększa się bowiem przepływ krwi oraz tlenu, co sprawia, że lepiej i sprawniej myślimy. Dla lepszego nastroju Nie od dziś wiadomo, że czekolada, w tym gorąca, to niezastąpiony poprawiacz nastroju! Osoby, które piją ją regularnie są mniej podatne na depresje, stres, a nawet lęk. Ten niewinnie wyglądający napój stymuluje bowiem wydzielanie endorfin. Dla zdrowych tętnic Gorąca czekolada zawiera tak zwane flawonoidy spełniające funkcję przeciwutleniaczy. Te zmniejszają ryzyko zachorowania na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Dla smukłej sylwetki Co zaskakujące, dobrze przygotowana gorzka czekolada na gorąco może pomóc nawet w zrzuceniu wagi! Miazga kakaowa i tłuszcz to przecież produkty, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Gorzką czekoladę możesz przygotowywać na wiele sposobów, na przykład z chili, imbirem i cynamonem, a nawet winem. Jeśli lubisz możesz ją posłodzić. Jednak wtedy musisz pamiętać, by pić ją z umiarem. Nie przekraczaj dwóch filiżanek dziennie! Źródło: womanitely.com

Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto z czego powstaje i jak działa na organizm
Adobe Stock
Newsy
Czy biała czekolada to jeszcze czekolada? Oto, z czego powstaje i jak działa na organizm
Dlaczego lepiej omijać na półkach w sklepie białą czekoladę i zamiast niej wkładać do koszyka ciemną?

Czekolada to wyrób powstały z ziaren kakaowca. Z miazgi tej rośliny jest uzyskiwany składnik beztłuszczowy — proszek kakaowy, o właściwościach zdrowotnych, antyoksydacyjnych, popularnie zwany kakao, oraz część tłuszczowa, czyli masło kakaowe. Z tego pierwszego powstają ciemne czekolady, z drugiego zaś biała czekolada, do której dodaje się jeszcze składnik mleczny. Czy biała czekolada jest zdrowa tak jak ciemna i czy w ogóle nadal jest czekoladą? Czym różni się biała czekolada od ciemnej? Ciemną czekoladę wytwarza się, łącząc proszek kakaowy, masło kakaowe i cukier. Ten rodzaj czekolady nie zawiera żadnych stałych składników mlecznych. Może je zawierać w wariantach mlecznych, ale procesie produkcji ciemnej czekolady, nie jest dodawane mleko. Z kolei biała czekolada to mieszanka masła kakaowego, cukru i składnika mlecznego, którym może być mleko lub serwatka. Do produkcji białej czekolady nie jest wykorzystywana z kolei nawet minimalna ilość proszku kakaowego. W rezultacie biała czekolada nie posiada właściwości zdrowotnych przypisywanych czekoladzie. Z tego samego względu barwa białej czekolady pomimo zawartości masła kakaowego... pozostaje biała. Biała czekolada nie ma korzystnego wpływu na zdrowie: Zamiast wartościowego kakao, zawiera tłuszcze i cukry bądź słodziki Nie zawiera magnezu, witamin ani minerałów Jest ciężkostrawna Jest wysokokaloryczna Oto, jakie czekolady możecie znaleźć w sklepach. Od tej ostatniej raczej trzymajcie się raczej z daleka: Czekolada gorzka. Zawiera przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Zawiera sporo teobrominy, najbardziej wartościowego składnika kakao Czekolada deserowa. Zawiera od 30 do 70 % miazgi kakaowej Czekolada mleczna. Nie może mieć mniej niż 25% suchej masy kakaowej Czekolada biała. W ogóle nie zawiera...