Niezwykłe rogaliki zatapiane. Ciasto wyrasta już po 15 minutach
AdobeStock
Newsy

Przepis na niezwykłe rogaliki zatapiane. Ciasto wyrośnie już po 15 minutach

Wykorzystajcie przepis na niezwykłe rogaliki, które przed upieczeniem trzeba najpierw „zatopić”. Sprawdźcie, na czym to polega.

Jak powszechnie wiadomo, rogaliki raczej się piecze, a nie… topi. W przypadku tych wypieków różnica polega na tym, że przed zawinięciem rogalików, należy wcześniej zamoczyć ciasto w lodowatej wodzie. Dzięki temu zabiegowi są miękkie w środku i przyjemnie kruche na zewnątrz, a do tego szybko wyrastają. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis. 

Przepis na rogaliki zatapiane

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • 1 duża kostka masła (250 g)

  • 50 g świeżych drożdży

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

  • powidła albo marmolada do nadziewania

Oraz szklanka cukru pudru i kilka łyżek gorącej wody do lukru. 

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszajcie rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Dodajcie też 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą, przykryjcie i odstawcie naczynie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. 

  2. Roztopcie masło w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej. Odstawcie, by ostygło.

  3. Mąką przesypcie do miski. Dodajcie szczyptę soli i zamieszajcie.

  4. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do miski wraz z wyrośniętym zaczynem i masłem. Może być ciepłe, ale absolutnie nie gorące!

  5. Zacznijcie wyrabiać ciasto. Będzie tłuste i lepiące, dlatego zwracajcie głównie uwagę na to, by jego konsystencja stała się jednolita.

  6. Gotowe ciasto zawińcie w ściereczkę. Nie zawijajcie ciasno - powinno mieć trochę “luzu”. W końcu będzie jeszcze rosnąć.

  7. Wlejcie do pojemnego naczynia bardzo zimną wodę i włóżcie do niej ciasto. Wody powinno być tyle, by je przykryła w całości.

  8. Poczekajcie około 10-15 minut. Tyle wystarczy, by ciasto wyrosło. Im więcej drożdży, tym szybciej urośnie - nie przesadźcie jednak z ich ilością, bo będą zbyt wyraźne w smaku wypieku.

  9. Następnie wyciągnijcie ciasto i podzielcie na 4 kawałki. Każdy z nich zagniećcie i rozwałkujcie na stolnicy. Starajcie się uzyskać kształt koła, jak przy cieście na pizzę.

  10. Rozwałkowane ciasto podzielcie na 8 równych trójkątów. Na skraju każdego z nich połóżcie po łyżeczce powideł. Zawińcie, zaczynając od wąskiej krawędzi, formując rogalik.

  11. Wszystkie rogaliki ułóżcie na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.

  12. Blaszkę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 20 minut.

  13. Po upieczeniu, gdy rogaliki nieco ostygną, udekorujcie je lukrem. Wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody i polać. Smacznego!

Wskazówka - zamiast robić lukier, możecie też po prostu posypać rogaliki cukrem pudrem. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop
W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis? Przepis na rogaliki drożdżowe Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić? Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody Pół szklanki oleju 30 g drożdży 1 łyżka cukru Słoik dżemu Sól Przygotowanie: Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta. Na wyłożoną papierem do...

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić lukier bez cukru? Wystarczą tylko te 2 składniki
Lukier bez grama cukru? Sprawdźcie ten banalnie prosty przepis!

Idealnym dodatkiem do świątecznych wypieków jest smaczna polewa z lukru. Dowiedzcie się, jak można ją zrobić nie korzystając w ogóle z białego cukru! Przepis na bułeczki drożdżowe z lukrem Do przygotowania smacznych, drożdżowych bułeczek potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Pół szklanki mleka 50 g roztopionego i chłodnego masła 25 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru Szczypta soli Nadzienie: Pół kilograma półtłustego twarogu mielonego 6 łyżek cukru 1 jajko Lukier: 50 g oleju kokosowego 20 g miodu Oraz jedno jajko i nieco mleka do posmarowania. Przygotowanie: Włóżcie do miski rozkruszone drożdże, wsypcie łyżkę cukru i wymieszajcie, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajcie łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszajcie. Odstawcie do wyrośnięcia. Następnie do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, wsypcie resztę cukru, trochę soli, 2 jajka, 50 g masła i rozczyn. Wyróbcie ciasto, przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na minimum godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotujcie nadzienie. Do miski włóżcie cały twaróg, wsypcie 6 łyżek cukru i wbijcie jedno jajko. Wymieszajcie wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełóżcie je na podsypaną maką stolnicę i zagniećcie. Podsypujcie tylko tyle mąki, by ciasto się nie kleiło. Rozwałkujcie na prostokąt i posmarujcie nadzieniem. Następnie zawińcie ciasto do środka, do 1/3 jego powierzchni z jednej strony i później z drugiej. Nożem pokrójcie ciasto w równe kawałki o szerokości około 5 cm. Każdy kawałek zwińcie w jedną stronę formując w ten sposób bułeczkę. Gotowe bułeczki połóżcie na blasze wyłożonej...