Jak powszechnie wiadomo, rogaliki raczej się piecze, a nie… topi. W przypadku tych wypieków różnica polega na tym, że przed zawinięciem rogalików, należy wcześniej zamoczyć ciasto w lodowatej wodzie. Dzięki temu zabiegowi są miękkie w środku i przyjemnie kruche na zewnątrz, a do tego szybko wyrastają. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis.
Przepis na rogaliki zatapiane
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
pół szklanki mleka
-
1 duża kostka masła (250 g)
-
50 g świeżych drożdży
-
2 żółtka
-
2 łyżki cukru pudru
-
szczypta soli
-
powidła albo marmolada do nadziewania
Oraz szklanka cukru pudru i kilka łyżek gorącej wody do lukru.
Przygotowanie:
-
W miseczce wymieszajcie rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Dodajcie też 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszajcie, aż wszystkie składniki się połączą, przykryjcie i odstawcie naczynie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
-
Roztopcie masło w kąpieli wodnej albo kuchence mikrofalowej. Odstawcie, by ostygło.
-
Mąką przesypcie do miski. Dodajcie szczyptę soli i zamieszajcie.
-
Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do miski wraz z wyrośniętym zaczynem i masłem. Może być ciepłe, ale absolutnie nie gorące!
-
Zacznijcie wyrabiać ciasto. Będzie tłuste i lepiące, dlatego zwracajcie głównie uwagę na to, by jego konsystencja stała się jednolita.
-
Gotowe ciasto zawińcie w ściereczkę. Nie zawijajcie ciasno - powinno mieć trochę “luzu”. W końcu będzie jeszcze rosnąć.
-
Wlejcie do pojemnego naczynia bardzo zimną wodę i włóżcie do niej ciasto. Wody powinno być tyle, by je przykryła w całości.
-
Poczekajcie około 10-15 minut. Tyle wystarczy, by ciasto wyrosło. Im więcej drożdży, tym szybciej urośnie - nie przesadźcie jednak z ich ilością, bo będą zbyt wyraźne w smaku wypieku.
-
Następnie wyciągnijcie ciasto i podzielcie na 4 kawałki. Każdy z nich zagniećcie i rozwałkujcie na stolnicy. Starajcie się uzyskać kształt koła, jak przy cieście na pizzę.
-
Rozwałkowane ciasto podzielcie na 8 równych trójkątów. Na skraju każdego z nich połóżcie po łyżeczce powideł. Zawińcie, zaczynając od wąskiej krawędzi, formując rogalik.
-
Wszystkie rogaliki ułóżcie na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
-
Blaszkę wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni przez 20 minut.
-
Po upieczeniu, gdy rogaliki nieco ostygną, udekorujcie je lukrem. Wystarczy wymieszać cukier puder z kilkoma łyżkami gorącej wody i polać. Smacznego!
Wskazówka - zamiast robić lukier, możecie też po prostu posypać rogaliki cukrem pudrem.