
Obiad bez dobrej surówki nie ma prawa się udać. Taki świeży dodatek robi się bardzo szybko i można w tym celu wykorzystać mnóstwo składników, dzięki czemu surówka nigdy się nie nudzi.
Ciekawą propozycją jest surówka z pora z kilkoma dodatkami - dzięki nim potrawa nabiera oryginalnego smaku i urozmaica każde danie. Sprawdźcie, co siostra Anastazja łączy z porem w swojej surówce, by wyczarować coś pysznego do obiadu.
Przepis siostry Anastazji na surówkę z pora
Składniki:
-
2 pory
-
4 ogórki kiszone
-
2 jabłka
-
garść rodzynek
-
2-3 łyżki oliwy
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 pęczek szczypiorku
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Umyjcie starannie por, odetnijcie dolną część oraz twarde liście, a resztę pokrójcie drobno w plastry.
-
Teraz wysypcie por na sitko i przelejcie go wrzątkiem. Ten zabieg pozwoli zneutralizować nadmiernie ostry smak pora. Po wlaniu wrzątku, od razu przelejcie plastry zimną wodą i odsączcie.
-
Wsypcie rodzynki do miski i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na kilka minut, a później również odsączcie.
-
W międzyczasie pokrójcie ogórki kiszone w kostkę, a jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce.
-
Tak przygotowane składniki włóżcie do miski. Dodajcie 1 łyżeczkę musztardy (lub więcej, według uznania), około 2-3 łyżki oliwy, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie.
Po 15 minutach surówka jest już gotowa do podania. Warto ją wcześniej schłodzić w lodówce - będzie lepiej smakować.
Przepisy na obiady dla całej rodziny od siostry Anastazji
Siostra Anastazja słynie z często prostych i zawsze smacznych przepisów na różne pyszności. Szczególnie na obiady, które są nieskomplikowane i smakują jak u mamy. Poznajcie sprawdzone receptury prosto od siostry Anastazji na potrawy, które posmakują każdemu:
-
Rolada z indyka, w sam raz na kanapki
A jeśli macie ochotę na deser, wypróbujcie przepis siostry Anastazji na sernik z rodzynkami czy klasyczne, domowe pączki.