Niezwykła surówka z pora od siostry Anastazji. Dzięki 2 dodatkom zyska nowy, słodko-kwaśny smak
Getty/iStock, Siostra Anastazja/Facebook
Newsy

Niezwykła surówka z pora od siostry Anastazji. Dzięki 2 dodatkom zyska pyszny słodko-kwaśny smak

Por przyda się nie tylko do gotowania rosołu czy zupy krem. Można z niego zrobić smaczną i chrupiącą surówkę, która nabierze jeszcze ciekawszego smaku dzięki 2 składnikom. Siostra Anastazja zawsze je dodaje i dzięki temu jej surówka z pora przebija wszystkie inne.

Obiad bez dobrej surówki nie ma prawa się udać. Taki świeży dodatek robi się bardzo szybko i można w tym celu wykorzystać mnóstwo składników, dzięki czemu surówka nigdy się nie nudzi.

Ciekawą propozycją jest surówka z pora z kilkoma dodatkami - dzięki nim potrawa nabiera oryginalnego smaku i urozmaica każde danie. Sprawdźcie, co siostra Anastazja łączy z porem w swojej surówce, by wyczarować coś pysznego do obiadu. 

Przepis siostry Anastazji na surówkę z pora

Składniki:

  • 2 pory

  • 4 ogórki kiszone

  • 2 jabłka

  • garść rodzynek

  • 2-3 łyżki oliwy

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek

Przygotowanie:

  1. Umyjcie starannie por, odetnijcie dolną część oraz twarde liście, a resztę pokrójcie drobno w plastry.

  2. Teraz wysypcie por na sitko i przelejcie go wrzątkiem. Ten zabieg pozwoli zneutralizować nadmiernie ostry smak pora. Po wlaniu wrzątku, od razu przelejcie plastry zimną wodą i odsączcie. 

  3. Wsypcie rodzynki do miski i zalejcie wrzątkiem. Odstawcie na kilka minut, a później również odsączcie. 

  4. W międzyczasie pokrójcie ogórki kiszone w kostkę, a jabłko obierzcie i zetrzyjcie na tarce. 

  5. Tak przygotowane składniki włóżcie do miski. Dodajcie 1 łyżeczkę musztardy (lub więcej, według uznania), około 2-3 łyżki oliwy, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszajcie. 

Po 15 minutach surówka jest już gotowa do podania. Warto ją wcześniej schłodzić w lodówce - będzie lepiej smakować.  

Przepisy na obiady dla całej rodziny od siostry Anastazji

Siostra Anastazja słynie z często prostych i zawsze smacznych przepisów na różne pyszności. Szczególnie na obiady, które są nieskomplikowane i smakują jak u mamy. Poznajcie sprawdzone receptury prosto od siostry Anastazji na potrawy, które posmakują każdemu:

A jeśli macie ochotę na deser, wypróbujcie przepis siostry Anastazji na sernik z rodzynkami czy klasyczne, domowe pączki