kiszony czosnek
Adobe Stock
Newsy

Niezwykła moc kiszonego czosnku. Dzięki niemu wirusy będą trzymały się z daleka

Czosnek, nazywany również naturalnym antybiotykiem, to istny skarb, który nie tylko usprawni pracę twojego układu odpornościowego, ale również pomoże w walce z chorobą. Ukiszony zyska o wiele łagodniejszy smak. Koniecznie musisz przetestować tę metodę!

Wiele osób nie przepada za naturalnym smakiem czosnku. Nic dziwnego, w końcu świeżo obrany jest bardzo ostry. Z kolei jego zapach odstrasza nie tylko wampiry, ludzie również za nim nie przepadają. Powiedzieć, że jest drażniący, to jak nic nie powiedzieć. 

Oba czynniki sprawiają, że choć czosnek wykazuje mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, niewiele osób jada go na surowo. Na szczęście istnieje łatwy sposób na odczarowanie tego produktu. Wystarczy go ukisić – wtedy niesamowicie złagodnieje i jednocześnie nie straci swoich wartości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości kiszonego czosnku

Kiszony czosnek to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarce. Jego działanie jest nieocenione, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na wszelkiego rodzaju infekcje. 

Ten naturalny antybiotyk nie tylko wzmacnia odporność. Wykazuje również silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Jego regularne spożywanie może także pomóc w walce z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemce czy glisty. 

Produkt ten jest też szczególnie zalecany osobom zmagającym się z wzdęciami, problemami z trawieniem oraz nadciśnieniem. Ponadto kiszony czosnek wykazuje także działanie antynowotworowe, zwalcza miażdżycę, chroni przed zawałem i udarem oraz hamuje starzenie się organizmu. 

Do jego spożywania nie należy więc przekonywać. Właściwości kiszonego czosnku mówią same za siebie. Ponadto, jego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste!

Przepis na kiszony czosnek

Będziesz potrzebować: 200 ml wody, 2 główki czosnku, korzeń chrzanu, łodygę kopru, sól, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę.

Przygotowanie: Główki czosnku podziel na ząbki i obierz. Dno słoika wypełnij kawałkiem chrzanu, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz gorczycą. W słoiku umieść obrany czosnek, a następnie koper. W niewielkim rondelku umieść 200 ml wody oraz szczyptę soli i gotuj przez ok. 10 minut. Tak przygotowaną solankę umieść w słoiku z czosnkiem. Naczynie zakręć i odstaw do piwnicy lub spiżarni na ok. 3 tygodnie. Po upływie tego czasu możesz go spożywać jako dodatek do dań, kanapek czy sosów.

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność
AdobeStock
Newsy
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność
Szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Zróbcie kiszony czosnek.

Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można kisić czosnek ? Kiszony czosnek nie tylko ma wspaniały smak, ale też doskonale wspomaga naszą odporność . Jakie jeszcze ma zalety? Jakie są zalety kiszonego czosnku? Jeżeli lubicie jeść czosnek i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczna przekąskę, ukiście go w słoiku. Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie. Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Jest stosowany w medycynie tradycyjnej na całym świecie i ma liczne korzyści zdrowotne, takie jak m.in. wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. W dalekiej przeszłości czosnek był używany jako lekarstwo przez samego Hipokratesa, którego niektórzy uważają za ojca współczesnej medycyny. Był również używany w medycynie przez Egipcjan, Babilończyków, Rzymian i Chińczyków. Czosnek ma wyjątkową reputację bardzo silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwwirusowych, mikrobiologicznych i antybiotycznych. Jest również wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Warzywo to jest także dobrym źródłem enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu odporności. Ale główną zaletą czosnku jest jego zdolność do obniżania stresu oksydacyjnego i zapalnego, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy. Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie zaś jego przeciwzapalny składnik pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy. Czosnek zawiera też przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc a także ma działanie...

domowy syrop
gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Pijcie ten domowy syrop a bardzo wzmocnicie swoją odporność. Wystarczy zmieszać 4 składniki, które macie w domu
Pandemia koronawirusa obniżyła odporność każdego z nas. Sprawy nie ułatwiają również niskie temperatury, przez które większość już „ciągnie nosem”. Aby wasze zdrowie w końcu wróciło na dawne tory, koniecznie dostarczcie swojemu organizmowi dawkę niezbędnych witamin.

Cytryna, czosnek, miód i imbir – to one sprawią, że znowu staniecie na nogi, a także uchronią was przed potencjalnymi przyszłymi infekcjami. Przeczytajcie o ich niesamowitych właściwościach. Cytryna Nie ulega wątpliwości, że cytryna to niesamowicie zdrowy produkt. W końcu stanowi źródło wielu witamin, potasu, magnezu, sodu, żelaza, a także cennego beta-karotenu. Cytryna nie tylko doskonale pobudza procesy trawienne, ale również wzmacnia odporność. Bez dwóch zdań warto po nią sięgać, szczególnie w czasie infekcji. Czosnek Czosnek bardzo skutecznie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego, ale również ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa i obniża gorączkę. Eksperci twierdzą, że roślina powinna na stałe zagościć w jadłospisie każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Miód  Regularne spożywanie miodu ma pozytywny wpływ na serce, nerwy, mózg oraz trudno gojące się rany. Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że produkt ten zwalcza bakterie o wiele skuteczniej niż większość antybiotyków. Ponadto jest w stanie wyleczyć wrzody żołądka, obniżyć ciśnienie krwi, zahamować rozwój miażdżycy, a także znacznie skrócić czas trwania przeziębienia. Imbir Ta niesamowita roślina wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, a także wykrztuśne. Imbir jest również znany ze swoich właściwości rozgrzewających i przeciwgorączkowych. Jego spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia koncentrację, dodaje energii oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Nie ulega więc wątpliwości, że mieszanka tych 4 składników, doskonale zadba o wasze zdrowie. Sprawdźcie jak ją przygotować. Przepis na domowy syrop na odporność Będziecie potrzebować: 2 cytryn 1 główki czosnku 1...

Domowy chrzan
gotujmy.pl/zuzi
Newsy
Zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie. Przepis na domowy chrzan za 3 złote
Po co kupować gotowy chrzan, gdy z łatwością można go zrobić w domu? A do tego świetnie zwalcza zimowe infekcje!

Nasze babcie doskonale wiedzą, że chrzan to nie tylko doskonały dodatek do wielu potraw, ale także świetne domowe lekarstwo na przeziębienie i nie tylko! Choć bez problemu można dziś kupić gotowy chrzan w słoiku, warto przygotować go własnoręcznie w domu – jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbujcie prosty przepis na domowy chrzan! Wiele osób uwielbia chrzan za jego charakterystyczny, ostry smak. Nadaje on charakteru potrawom, a ponadto pomaga w walce z chorobami. Wiedzieliście, że naturalnym remedium na zatkany nos jest właśnie chrzan? Wystarczy podstawić pod nos otwarty słoik z chrzanem i mocno się zaciągnąć. Na pewno nieźle zakręci was w nosie! Ponadto warzywo to jest naturalnym antybiotykiem (podobnie jak czosnek), dzięki czemu nadaje się do zwalczania bakterii odpowiedzialnych za wywoływanie takich chorób jak zapalenie gardła, nerek czy dróg moczowych. Pomaga także w bólach reumatycznych – wystarczy robić okłady ze startego chrzanu, ponieważ ma on doskonałe właściwości rozgrzewające. Przepis na domowy chrzan Nie warto kupować gotowego chrzanu w słoiku! Łatwo można zrobić własny, a jeżeli macie ogródek, to możecie nawet wysiać własny chrzan. Tylko uważajcie – to naturalny chwast, który szybko wymyka się spod kontroli i może opanować wam cały warzywnik! Do przygotowania domowego chrzanu będziecie potrzebowali: 3 korzenie chrzanu 45 ml soku z cytryny 100 ml wrzątku 1 łyżeczki cukru Pół łyżeczki soli Przygotowanie Korzenie obierzcie ze skórki i umyjcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce, w blenderze lub za pomocą sokowirówki. Przełóżcie utarty chrzan do miski i dodajcie sok z cytryny, cukier i sól. Na koniec wlejcie wrzątek i bardzo dokładnie wymieszajcie wszystkie składniki. Gotowy chrzan przełóżcie do słoika...