kurczak w zalewie miodowej przepis
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Nieziemsko pyszne podudzia z kurczaka. Dzięki marynacie chrupiące mięsko samo będzie odchodzić od kości

Kurczak w takim wydaniu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Marynata przyrządzona na bazie sosu sojowego i miodu, czyni to danie naprawdę wyjątkowym.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.

Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień.

Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości.

Zobacz także
milionerzy pytania

To pytanie o kluski rozłożyło na łopatki uczestnika „Milionerów”. Odpowiedź zna tylko geniusz

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma podudzi z kurczaka
  • 3 łyżek miodu
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanki bulionu lub wody
  • Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki
    Zobacz także
    Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

    Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

     

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty. 
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia.
  5. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście przez ok. 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu mięso wraz z bulionem (zarówno tym z patelni jak i pozostałą ½ szklanki), przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Potrawę pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę lub aż do miękkości mięsa. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy
Przepis na udka z piekarnika w pysznej marynacie. Nie da się doprawić ich lepiej
Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi.  Przepis na udka z piekarnika Składniki: 1 kilogram udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy 3 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Woda Przygotowanie: Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu). Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut. Gotowe!

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Przepis na udka z kurczaka pieczone na ryżu. Zalejcie je specjalnym sosem, a wyjdą genialnie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka pieczonych na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Składniki: 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 20 dag pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ostra i słodka papryka Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso również ułóżcie w naczyniu żaroodpornym. Całość zasypcie pozostałymi...

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...