kurczak w zalewie miodowej przepis
Gotujmy.pl/smak i uczucie
Newsy

Nieziemsko pyszne podudzia z kurczaka. Dzięki marynacie chrupiące mięsko samo będzie odchodzić od kości

Kurczak w takim wydaniu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Marynata przyrządzona na bazie sosu sojowego i miodu, czyni to danie naprawdę wyjątkowym.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.

Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień.

Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości.

Zobacz także
milionerzy pytania

To pytanie o kluski rozłożyło na łopatki uczestnika „Milionerów”. Odpowiedź zna tylko geniusz

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma podudzi z kurczaka
  • 3 łyżek miodu
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanki bulionu lub wody
  • Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki
    Zobacz także
    Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

    Katarzyna Zielińska zdradziła, jaką dietę stosowała, by zejść z rozmiaru L do S. Co króluje w jej menu?

     

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty. 
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia.
  5. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście przez ok. 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu mięso wraz z bulionem (zarówno tym z patelni jak i pozostałą ½ szklanki), przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Potrawę pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę lub aż do miękkości mięsa. 

Gotowe!

Źródło: gotujmy

Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Gotujmy.pl/Babciagramolka
Newsy
Przepis na pikantne żeberka w niezwykłej marynacie. Szybki obiad dla całej rodziny
Soczyste, idealnie przyprawione żeberka to danie, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przyrządzone w wersji pikantnej wręcz rozpływają się w ustach. Przygotujcie je według tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Żeberka to mięso, które coraz częściej gości na stołach. Wynika to z szerokiego wyboru ich przygotowania. Wiele gospodyń domowych wzbraniało się przed ich przyrządzaniem ze względu na skomplikowane przepisy i czasochłonność. Pikantne żeberka to danie, które robi się wręcz samo, a przede wszystkim jest przepyszne w smaku. Pikantne żeberka w marynacie Sekretem udanych żeberek jest odpowiednio przygotowana marynata. Dzięki niej mięso jest idealnie chrupiące z wierzchu, a w środku soczyste oraz aromatyczne. To zasługa głównie miodu, sosu sojowego, keczupu i właściwej kompozycji przypraw. Tak przygotowane żeberka w pikantnym sosie idealnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Ten przepis to gwarancja sukcesu! Przepis na pikantne żeberka w marynacie Składniki: 600 g żeberek w paskach 2 cebule ½ dużej czerwonej papryki 6 plastrów ananasa w syropie ½ szklanki syropu z  puszki z ananasa 2 szklanki bulionu warzywnego 2 kawałki skórki z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka keczupu 1 łyżka sosu sojowego jasnego 6 łyżek oleju 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki ½ łyżeczki pieprzu syczuańskiego  1 łyżeczka płatków paprykowych ½ łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu ⅓ łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 goździk 2 torebki herbaty tropikalnej Przygotowanie: Żeberka dokładnie umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i podzielcie je na części. Następnie przygotujcie marynatę do mięsa. Do miseczki dodajcie miód, dwie łyżki oleju, sos sojowy, keczup, mieloną słodką paprykę oraz mielony, czarny pieprz. Całość dobrze wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy. Przygotowaną marynatą natrzyjcie dokładnie żeberka. Przełóżcie je do większego naczynia,...

udka pieczone na ryżu przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Udka z kurczaka pieczone na ryżu to kulinarny majstersztyk. Będziecie robili je codziennie
Nie ma nic lepszego niż mięso przyrządzone w piekarniku. Mało tego, że robi się praktycznie samo, jest przyjazne dla żołądka, to jeszcze smakuje naprawdę wybornie. Nie inaczej jest w przypadku tych udek z kurczaka na ryżu.

Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.  Z powodzeniem możecie go więc smażyć, gotować, a nawet grillować. Jednak zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem na jego przyrządzenie jest pieczenie. Raz, dwa i gotowe! Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy robią się praktycznie same, a na dodatek nie obciążają żołądka tak bardzo, jak smażone na oleju produkty. Nie inaczej jest w przypadku udek z kurczaka na ryżu.  Przepis na to danie jest tak prosty, że zaskoczy każdego. Ponadto składniki są tanie, a wykonanie niesamowicie szybkie. Te trzy argumenty powinny zaważyć na decyzji dotyczącej waszego dzisiejszego obiadu. No to do dzieła. Przepis na udka pieczone na ryżu Będziecie potrzebować 8 udek z kurczaka 300 gramów ryżu 5 dużych pieczarek 500 ml wody 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego Przypraw: soli, pieprzu, lubczyku, ostrej i słodkiej papryki Przygotowanie Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wysypcie surowy ryż. Pieczarki opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie pokrójcie w średniej grubości plasterki. Połowę tak przygotowanych pieczarek umieśćcie na surowym ryżu. W małej miseczce umieśćcie obie papryki – słodką i ostrą. Wymieszajcie je ze sobą dokładnie. Udka z kurczaka opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie natrzyjcie przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw.  Mięso...

sałatka gyros przepis
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy
Uwielbiana przez Polaków sałatka gyros. Podajcie ją na sylwestra, a zniknie ze stołu jako pierwsza
Sałatka typu gyros to idealna propozycja praktycznie na każdą okazję. Wspaniale sprawdzi się zarówno podczas domówki, jak i na świątecznym stole. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak nie ma sobie równych!

Kurczak, warzywa, majonez i keczup – czego chcieć więcej! Polacy uwielbiają takie proste połączenia. Właśnie dlatego sałatkę, powszechnie zwaną gyrosem, serwuje się tutaj praktycznie przy każdej okazji – świąt, urodzin czy imprezy. Pokrojenie i ułożenie składników w misce nie zajmie wam więcej niż 10 minut! Przepis na sałatkę gyros Składniki 2 piersi z kurczaka 5 ogórków konserwowych 170 gramów kukurydzy konserwowej 3 pomidory ½ kapusty pekińskiej 3 łyżki majonezu Keczup Szczypiorek Olej do smażenia Przyprawy: papryka słodka, przyprawa do gyrosa Przygotowanie Mięso umyjcie pod zimną, bieżącą wodą. Przy pomocy noża oczyśćcie z błon, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę.  Tak przygotowanego kurczaka umieśćcie w średniej wielkości szklanej misce i doprawcie słodką papryką oraz przyprawą do gyrosa. Całość wmasujcie w mięso rękoma i włóżcie do lodówki na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie kurczaka na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso smażcie przez kilka minut, aż do ładnego zarumienienia, a następnie przełóżcie na ręcznik papierowy, odsączcie z tłuszczu i umieśćcie w wysokiej szklanej misce. Kiedy mięso nieco ostygnie umieśćcie na nim warstwę ok. 5 łyżek keczupu (może być ostry lub łagodny). Ogórki konserwowe pokrójcie w drobną kosteczkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Kukurydzę odsączcie z wody i umieśćcie na pokrojonych ogórkach. Pomidory dokładnie umyjcie, a następnie również pokrójcie w większą kostkę i ułóżcie z nich kolejną warstwę sałatki. Na sam koniec poszatkujcie kapustę pekińską i wymieszajcie ją z majonezem. Tak przygotowaną dodajcie do sałatki. Całość owińcie folią spożywczą lub przykryjcie...

Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Gotujmy.pl/Agnieszka72
Newsy
Przepis na podudzia z kurczaka z cebulą. Pomysł na szybki obiad
Pyszne i szybkie danie na obiad dla całej rodziny. Podudzia z kurczaka w doskonałym sosie z dodatkiem cebuli - smak taki, że palce lizać!

Poniższy przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Podudzia z kurczaka doskonale smakują podane z ziemniakami albo młodymi ziemniakami ugotowanymi w całości oraz wszelkiego rodzaju kaszami, które możecie polać sosem z mięsa. Polecamy również pyszne buraczki, zasmażaną kapustę albo klasyczną mizerię – im prościej, tym lepiej. Jeśli macie czas to możecie przygotować szwedzką sałatkę z ogórkami albo prostą wiosenną sałatkę z rzeżuchą . Przepis na duszone podudzia z kurczaka z cebulą Składniki 1 kg podudzi kurczaka (8 sztuk) 4 średnie cebule 1 łyżka suszonej natki pietruszki  1 łyżka mielonej słodkiej papryki  1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 0,5 łyżki przyprawy do kurczaka ziołowe 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego 200ml wody 2,5 łyżki oleju Przygotowanie Mięso umyjcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Przełóżcie do dużej miski. W oddzielnej miseczce połączcie olej ze wszystkimi przyprawami. Marynatą zalejcie kurczaka i dokładnie wymieszajcie (najlepiej za pomocą rąk), aby każdy kawałek pokrył się równomiernie przyprawami. Odstawcie do lodówki na kilka godzin, a jeśli nie macie czasu to chociaż na kilka minut na bok. Na dużej patelni obsmażcie każdy kawałek mięsa na średnim ogniu, aż się zarumienią. Zmniejszcie ogień, wlejcie szklankę wody i duście mięso pod przykryciem.  W międzyczasie pokrójcie cebule na mniejsze kawałki. Gdy mięso zmięknie, a większość wody wyparuje, dodajcie cebule. Smażcie, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Pomysły na obiad z kurczakiem Kurczak jest jednym z najbardziej popularnych i uniwersalnych mięs. Można przygotować go na wiele sposobów, na przykład: upiec w całości , podać w pysznym słodko-kwaśnym sosie ,...