Kurczak, w całości lub w częściach, często gości na stołach Polaków. Udka, skrzydełka, nóżki oraz podudzia – zajadamy się nimi bez opamiętania. Nic dziwnego, bowiem ten rodzaj mięsa charakteryzuje się niesamowitą delikatnością, która czyni z niego niezwykle uniwersalny produkt.

Z powodzeniem możecie go więc piec, smażyć, gotować, a nawet grillować. Gwarantujemy, że w każdym wydaniu będzie smakował wybornie. Z dodatkiem ziemniaków, kaszy, ryżu lub makaronu, zapełni wasze brzuchy na niemal cały dzień.

Jeśli jesteście oddanymi fanami kurczaka i testujecie każdy przepis z jego udziałem, koniecznie spróbujcie przyrządzić go w zalewie miodowej. Wasze kubki smakowe oszaleją z radości.

Przepis na podudzia z kurczaka w zalewie miodowej

Będziecie potrzebować:

  • 1 kilograma podudzi z kurczaka
  • 3 łyżek miodu
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki oleju
  • 1 szklanki bulionu lub wody
  • Przypraw: 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki

     

Przygotowanie:

  1. Mięso dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie miód, sos sojowy, sól, pieprz, papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do powstania jednolitej marynaty. 
  3. Tak przygotowaną miksturą natrzyjcie mięso, umieśćcie je w dowolnym pojemniku lub naczyniu i wstawcie do lodówki na ok. 3 godziny. W tym czasie idealnie przejdzie smakami i aromatami.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmijcie mięso z lodówki. Na patelni rozgrzejcie olej i umieśćcie na nim udka. Smażcie z każdej strony, aż do przyrumienienia.
  5. Do podsmażonych udek dolejcie ½ szklanki bulionu lub wody, przykryjcie danie pokrywką i duście przez ok. 20 minut.
  6. Po upływie tego czasu mięso wraz z bulionem (zarówno tym z patelni jak i pozostałą ½ szklanki), przełóżcie do dowolnego naczynia żaroodpornego.
  7. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. C. Potrawę pieczcie pod przykryciem przez ok. 1 godzinę lub aż do miękkości mięsa. 

Gotowe!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy