Czy wiecie, że eskalopki z pieczarkami lub inaczej - Scaloppine ai funghi - to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw? Danie składa się z cienko pokrojonego mięsa lub sznycli - tradycyjnie cielęciny, ale także kurczaka lub wieprzowiny - obtoczonych mąką i szybko usmażonych na oleju.

Grzyby, zazwyczaj borowiki – lub – jak w naszej wersji – pieczarki – obsmaża się na patelni z czosnkiem, białym winem i odrobiną śmietany, aby stworzyć pyszny i niezwykle kremowy sos. To szybkie i łatwe danie świetnie się komponuje z ryżem basmanti i zieloną sałatką.

Przekonaliśmy już was do skosztowania tej pysznej potrawy? Jej przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 g
  • 100 g pieczarek
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana 18% słodka - 125 ml
  • woda - 125 ml
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g mąki
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Filety drobiowe rozbijamy delikatnie dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Danie zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy na patelnię eskalopki. Dolewamy wodę i śmietankę. Po upływie 2-3 minut dodajemy masło i całość dusimy na małym gazie 10 minut.

Zobacz także:

Mięso doprawiamy do smaku czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Sos należy zredukować o połowę. 

Smacznego!