eskalopki z pieczarkami
Gotujmy.pl
Newsy

Nieziemsko pyszne eskalopki z pieczarkami. Taki przepis znajdziecie jedynie w zeszycie u babci

Delikatne eskalopki ze smażonymi pieczarkami, to świetny pomysł na obiad lub kolację. Mięso jest tak delikatne, że nie można przestać go jeść. W czym tkwi prawdziwy sekret tego dania? Przekonajcie się.

Czy wiecie, że eskalopki z pieczarkami lub inaczej - Scaloppine ai funghi - to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw? Danie składa się z cienko pokrojonego mięsa lub sznycli - tradycyjnie cielęciny, ale także kurczaka lub wieprzowiny - obtoczonych mąką i szybko usmażonych na oleju.

Grzyby, zazwyczaj borowiki – lub – jak w naszej wersji – pieczarki – obsmaża się na patelni z czosnkiem, białym winem i odrobiną śmietany, aby stworzyć pyszny i niezwykle kremowy sos. To szybkie i łatwe danie świetnie się komponuje z ryżem basmanti i zieloną sałatką.

Przekonaliśmy już was do skosztowania tej pysznej potrawy? Jej przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 300 g
  • 100 g pieczarek
  • olej - 2 łyżki
  • śmietana 18% słodka - 125 ml
  • woda - 125 ml
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g mąki
  • łyżeczka granulowanego czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Filety drobiowe rozbijamy delikatnie dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Danie zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy na patelnię eskalopki. Dolewamy wodę i śmietankę. Po upływie 2-3 minut dodajemy masło i całość dusimy na małym gazie 10 minut.

Mięso doprawiamy do smaku czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Sos należy zredukować o połowę. 

Smacznego!

Tagiatelle, sos serowy,  sos pieczarkowy
kasiunia.1981/gotujmy.pl
Przepisy
Genialnie szybki przepis na makaron z sosem. Pokochasz ten smak!
Makaron, pieczarki, ser – trzy składniki sprawią, że zakochacie się w tym prostym daniu. Nie będziecie potrzebowali żadnych fixów i innych dodatków z torebki!

Czy często nurtuje was myśl – co tym razem przygotować na obiad? Marudni domownicy nie życzą sobie zbyt częstych powtórek z rozrywki, a rodzinna kasa świeci pustkami? Spokojnie, jest na to rozwiązanie. Rozejrzyjcie się po swojej lodówce i wybierzcie składnik, na którym oprzecie swój pomysł na obiad.  Jeżeli zostało wam nieco sera żółtego, nie wahajcie się go użyć. Kiedy członkowie naszych rodzin nie mogą patrzeć już na kanapki z serem, dajcie mu nowe życie na obiadowym talerzu! Wystarczy jeszcze trochę pieczarek, makaron, parę prostych dodatków i świetny sos gotowy! To danie to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli jednak domowi mięsożercy nie dadzą za wygraną – śmiało możecie wzbogacić sos choćby mięsem z piersi kurczaka lub indyka. Składniki: Opakowanie makaronu typu tagiatelle (możecie wybrać także inny rodzaj) 50 dag pieczarek Cebula Czosnek Masło Olej do smażenia Musztarda Sól i pieprz 10 dag sera żółtego Natka pietruszki Opcjonalnie – 1 filet z piersi kurczaka Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy i szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone drobno pieczarki. W razie potrzeby dodajemy nieco wody i dusimy do momentu, gdy pieczarki będą ugotowane. Doprawiamy sos musztardą i pieprzem,  solimy do smaku. W tym momencie możemy dodać pokrojone w kostkę mięso i dusić je aż będzie gotowe. Następnie dodajemy do sosu łyżkę masła. Redukujemy sos, wygotowując ewentualny nadmiar wody. Mieszamy gotowy sos z makaronem ugotowanym według zaleceń na opakowaniu. Dodajemy do gorącego garnka starty ser i starannie mieszamy składniki. Podajemy danie ozdobione natką pietruszki. Źródło: przepisy.pl

Udka po cygańsku
Gotujmy.pl
Newsy
Przejadły wam się tradycyjne pieczone udka? Zróbcie udka po cygańsku. Powalają smakiem
Lubicie jeść udka z kurczaka, ale marzy wam się coś innego i bardzo pysznego? Zróbcie udka po cygańsku, z dużą ilością gęstego sosu, warzyw i aromatycznych przypraw.

Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Macie już dosyć oklepanych schabowych i mielonych? Przygotujcie te obłędne w smaku pałki z kurczaka w pysznym sosie cygańskim z papryką oraz pieczarkami. Danie jest bardzo proste, ale zarazem wykwintne. Powstaje w mig i na pewno oczaruje swoim smakiem waszych domowników. Kremowa konsystencja, przyjemny zapach i mięso, które samo odchodzi od kości – czy można chcieć więcej? Zróbcie takie udka, a będziecie się nimi zajadać. Oto najprostszy przepis. Składniki: 5 udek z kurczaka ½ opakowania przyprawy do kurczaka po staropolsku 1 cebula Pół kilograma pieczarek 2 czerwone papryki 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka wody 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka cukru Szczypta chili Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połowę, posypujemy solą i przyprawą do kurczaka po staropolsku. 2. Mięso układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C. 3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem. 4. Papryki kroimy w paski, przekładamy do grzybów i podlewamy wodą. Następnie wlewamy sos sojowy, ocet i ketchup. Na końcu dodajemy musztardę oraz cukier i odrobinę chili. Gotujemy ok. 10 minut i łączymy z udkami. Smacznego!

Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy
Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Ostranasłodko
Newsy
Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad
Znudziły wam się tradycyjne kotlety mielone? Przygotujcie coś zupełnie innego. Co powiecie na pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami?

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni. Ich wygląd i smak może się jednak z czasem znudzić. Jeżeli macie ochotę na coś innego, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszne mięso mielone zapiekane w cieście francuskim z pieczarkami. To proste w przygotowaniu danie z pewnością zachwyci waszych gości! Mięso mielone w cieście francuskim Mięso mielone w cieście francuskim to niebanalny pomysł na obiad w rodzinnym gronie. Danie jest tak smaczne i atrakcyjne wizualnie, że równie dobrze sprawdzi się na uroczystym przyjęciu dla gości. Zaserwujcie je im, a będą w siódmym niebie! Jak przygotować tę niebanalną potrawę? To proste. Wszystko, czego potrzebujecie to świeżo zmielone mięso, ciasto francuskie, cebula, pieczarki, jajko oraz zioła i przyprawy. Jak zrobić ten efektowny wzór z ciasta? To prostsze niż myślicie. Poniżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku! Składniki: mięso mielone wołowe - 300 g jajko - 1 szt bułka tarta - 2 łyżki kwaśna śmietana - 1 łyżeczka cebula - 1 szt sól - 1 łyżeczka pieprz - 1 szczypta ciasto francuskie - 1 arkusz pieczarki - 100 g natka pietruszki - 1 pęczek żółtko - 1 szt Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki i drobniutko posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z mięsa formujemy kulę. Układamy na blasze. Pięścią robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy paseczki. Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso, tworząc coś à la koszyczek. Dobrze zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30-35 minut. W tym...