Czy wiecie, że eskalopki z pieczarkami lub inaczej - Scaloppine ai funghi - to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw? Danie składa się z cienko pokrojonego mięsa lub sznycli - tradycyjnie cielęciny, ale także kurczaka lub wieprzowiny - obtoczonych mąką i szybko usmażonych na oleju.
Grzyby, zazwyczaj borowiki – lub – jak w naszej wersji – pieczarki – obsmaża się na patelni z czosnkiem, białym winem i odrobiną śmietany, aby stworzyć pyszny i niezwykle kremowy sos. To szybkie i łatwe danie świetnie się komponuje z ryżem basmanti i zieloną sałatką.
Przekonaliśmy już was do skosztowania tej pysznej potrawy? Jej przygotowanie jest prostsze niż wam się wydaje!
Składniki:
- pierś z kurczaka - 300 g
- 100 g pieczarek
- olej - 2 łyżki
- śmietana 18% słodka - 125 ml
- woda - 125 ml
- łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 50 g mąki
- łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta ostrej papryki
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Filety drobiowe rozbijamy delikatnie dłonią. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a następnie oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na rumiano z obu stron. Danie zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu smażymy na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy na patelnię eskalopki. Dolewamy wodę i śmietankę. Po upływie 2-3 minut dodajemy masło i całość dusimy na małym gazie 10 minut.
Zobacz także:
Mięso doprawiamy do smaku czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Sos należy zredukować o połowę.
Smacznego!