Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu.

Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej.

Przygotowanie schabowych

Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz.

Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące.

Zobacz także:

Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie.

Sekretny składnik panierki

Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość.

Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru.

Przepis na kruche kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • 60 ml zimnej wody gazowanej
  • 100 g smalcu
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs.
  2. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Mięso przełóżcie do miski i zalejcie je mlekiem. W takiej postaci wstawcie je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Schab wyjmijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby uzyskały temperaturę pokojową. 
  5. Kotlety odsączcie z nadmiaru mleka, a później skropcie delikatnie olejem i wetrzyjcie go w mięso.
  6. Do jednej miski wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej rozbijcie jajko.
  7. Do ostatniego naczynia dolejcie zimną wodę gazowaną i całość roztrzepcie razem z jajkiem.
  8. Patelnię rozgrzejcie razem ze smalcem.
  9. Plastry schabu obtaczajcie kolejno w mące, jajku z wodą gazowaną oraz bułce tartej. 
  10. Tak przygotowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  11. Gdy schabowe będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  12. Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!