kotlety schabowe
Adobe Stock
Newsy

Niezawodny trik na kruche kotlety schabowe. Wystarczy przy panierowaniu dodać do jajka 1 składnik

Soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz to idealnie przygotowane kotlety schabowe. Dzięki dodaniu jednego składnika podczas panierowania, będą jeszcze smaczniejsze. Koniecznie wypróbujcie ten patent!

Schabowe są serwowane podczas obiadu zamiennie z kotletami mielonymi. Są uwielbiane przez wszystkich, a to zawdzięczają odpowiedniemu przygotowaniu.

Poprzez zachowanie kilku zasad, schabowe będą idealnie soczyste, a panierka będzie przyjemnie chrupiąca. Aby uzyskać taki zadowalający efekt, wystarczy do jajka dodać odrobinę zimnej wody gazowanej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przygotowanie schabowych

Kotlety tradycyjnie powinno się przygotowywać ze schabu. Wbrew krążącym opiniom, mięso nie wymaga zbyt wielu przypraw. Wystarczą klasycznie sól oraz pieprz.

Dobrze rozbite nie będą się rozrywać podczas obróbki termicznej i schab zachowa swoją strukturę. Kluczową kwestią oprócz mięsa jest panierka, to ona obtacza całe mięso i powoduje, iż kotlety są przyjemnie chrupiące.

Najlepszym tłuszczem do smażenia jest smalec. Żadne oleje czy masła nie nadadzą takiej delikatności schabowym. Tych kilka wskazówek sprawi, że obok kotletów nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie.

Sekretny składnik panierki

Tradycyjna panierka to jajko, mąka oraz bułka tarta. Jednak jeśli podczas roztrzepywania jaja dodacie do niego odrobinę zimnej wody gazowanej, to zdecydowanie poprawi jej jakość.

Dzięki temu dodatkowi panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a co najważniejsze lepiej będzie się trzymać mięsa. Dzięki temu prostemu trikowi, wasze schabowe nabiorą zupełnie nowego wymiaru.

Przepis na kruche kotlety schabowe

Składniki:

  • 4 plastry schabu
  • mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • 60 ml zimnej wody gazowanej
  • 100 g smalcu
  • 4 łyżki mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie. Następnie delikatnie rozbijcie je pod folią spożywczą za pomocą tłuczka do mięs.
  2. Schab przyprawcie solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Mięso przełóżcie do miski i zalejcie je mlekiem. W takiej postaci wstawcie je do lodówki na przynajmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  4. Schab wyjmijcie z lodówki na godzinę przed smażeniem, aby uzyskały temperaturę pokojową. 
  5. Kotlety odsączcie z nadmiaru mleka, a później skropcie delikatnie olejem i wetrzyjcie go w mięso.
  6. Do jednej miski wsypcie mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do trzeciej rozbijcie jajko.
  7. Do ostatniego naczynia dolejcie zimną wodę gazowaną i całość roztrzepcie razem z jajkiem.
  8. Patelnię rozgrzejcie razem ze smalcem.
  9. Plastry schabu obtaczajcie kolejno w mące, jajku z wodą gazowaną oraz bułce tartej. 
  10. Tak przygotowane kotlety układajcie na dobrze rozgrzanej patelni. Smażcie je z obu stron na złoty kolor.
  11. Gdy schabowe będą gotowe, przełóżcie je na ręcznik papierowy by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  12. Gotowe kotlety schabowe podawajcie z tłuczonymi ziemniakami oraz świeżą surówką. Smacznego!
     
schabowe w lnianej panierce
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Ta panierka do schabowych was zachwyci. Dodajcie do bułki tartej te 2 składniki, a wyjdą jeszcze bardziej chrupiące
Smak kotletów schabowych jest nie do podrobienia. Uwielbiają je wszyscy! Jednak smak można jeszcze podkręcić poprzez dodanie do panierki dwóch sekretnych składników, dzięki którym danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Soczyste oraz aromatyczne kotlety schabowe to klasyka polskiej, tradycyjnej kuchni. Na stole goszczą zarówno na co dzień, jak i na święta. Uwielbiają je Polacy oraz turyści z zagranicy. Dodanie do panierki mielonego siemienia lnianego, a także sezamu sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli jeszcze nie znaliście tego triku, koniecznie go wypróbujcie! Sekretne dodatki Kotlety schabowe są zazwyczaj panierowane w samej bułce tartej. To klasyczny przepis na to danie. Jednak jeśli do niej dodajcie mielone siemię lniane oraz sezam, wasze kotlety będą jeszcze lepsze. Dzięki tym dodatkom potrawa zyska na wyjątkowym aromacie, a panierka po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Warto dodać, że sezam i siemię lniane zawiera wiele cennych wartości dla funkcjonowania organizmu. Głównie poprawiają pracę układu pokarmowego oraz oczyszczają jelita. Ich włączenie do codziennej diety, zdecydowanie pozytywnie wpłynie na przemianę materii.  Przepis na kotlety schabowe  Składniki: 5 plastrów schabu 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu olej kokosowy do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Plastry schabu dokładnie umyjcie, a później osuszcie. Ułóżcie je pomiędzy folią spożywczą i delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa na grubość około pół centymetra. Rozbity schab oprószcie z obu stron solą oraz pieprzem. Jajka rozbijcie do miseczki, a następnie rozkłóćcie je widelcem.  Na jeden talerz wysypcie mąkę pszenną, a na drugim wymieszajcie bułkę tartą z sezamem oraz mielonym siemieniem lnianym. Na patelnię włóżcie większą łyżkę oleju kokosowego. Całość rozgrzejcie. Plastry schabu po kolei obtaczajcie w mące,...

Kotlety w cieście
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy
Znakomicie soczyste kotlety schabowe w cieście. Dodajcie 1 sekretny składnik. Ten smak uzależnia
Dań ze schabu jest mnóstwo! Każde z nich nadaje się zarówno na co dzień, jak i na uroczystość rodzinną, święta czy imprezę. Zaskocz swoich gości pysznym schabem w cieście.

Schab to jedne z najczęściej wykorzystywanych mięs w polskiej kuchni. To z niego przygotowuje się tradycyjne kotlety schabowe, roladki czy pieczeń ze śliwką. Możliwości wykorzystania tego kawałka mięsa jest wiele. Delikatny, a zarazem soczysty schab w cieście, idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań. Do masy przed smażeniem dodaj sekretny składnik, jakim jest ser żółty, a z pewnością zaskoczycie swoich gości! Ten dodatek sprawi, że przygotowane kotlety będą niezwykle delikatne i aromatyczne.  Pyszne kotlety schabowe w cieście Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu 2 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju garść startego sera żółtego sól pieprz Wykonanie: Na początku opłuczcie i dobrze osuszcie mięso.  Następnie delikatnie rozbijcie plastry schabu tłuczkiem z obu stron na cienkie kotlety. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelnię wlejcie olej, zacznijcie go rozgrzewać na ogniu. W momencie, kiedy mięso odpoczywa, przygotujcie ciasto. Do miski wbijcie dwa jajka i je roztrzepcie. Dodajcie do nich starty żółty ser, mąkę, sól i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszajcie do momentu powstania gęstej, jednolitej masy.        Przygotowane kotlety wkładajcie po kolei do miski z ciastem. Dokładnie je obtoczcie w masie, a następnie przełóżcie plastry schabu na rozgrzany tłuszcz. Kotlety należy smażyć z obu stron na złoty kolor. Ciasto powinno być lekko podpieczone. Zbyt długie smażenie może spowodować, iż panierka będzie gorzka. Gotowy schab przełóżcie na przygotowany wcześniej ręcznik papierowy, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane kotlety, idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad w rodzinnym gronie. Smacznego!     

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Adobe Stock
Newsy
Tajniki perfekcyjnego kotleta schabowego. Wystarczy zrobić to przed smażeniem
Chyba nie ma osoby, która nie znałaby smaku kotleta schabowego. To jedno z klasycznych, polskich dań. Przygotowany w ten sposób będzie jeszcze smaczniejszy.

Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez soczystego kotleta schabowego z ziemniakami oraz surówką. To klasyczne połączenie, które pojawia się na stole zarówno na co dzień, jak i podczas różnych uroczystości. Poza tym jest banalny w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim nawet laik kulinarny. Dobre mięso to podstawa Aby przygotować pysznego w smaku i soczystego schabowego, należy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Najlepiej jest kupić je bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wówczas będziecie mieć pewność, iż nie zawiera ono zbędnych dodatków. Kupując mięso na kotlety szczególną uwagę zwróćcie uwagę na kolor, gdyż schab powinien być różowo-czerwony. To oznaka zdrowego, bez ulepszaczy mięsa. Patent na idealnego schabowego Rozbite i przyprawione mięso, macza się w mące pszennej, roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Wtedy nieraz po usmażeniu, panierka odpada i się kruszy. Aby zapobiec takiej wpadce, warto zastosować jeden trik, a mianowicie nie używać mąki. Wystarczy mięso dwukrotnie obtoczyć w bułce, pomiędzy jajkiem. To zapewni schabowemu idealnie trzymającą się panierką, a także chrupkość z zewnątrz i idealną soczystość mięsa w środku. Przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego Składniki: 5 plastrów schabu sól pieprz bułka tarta 1 jajko olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu umyjcie i dokładnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Następnie mięso umieśćcie pod folią spożywczą, za pomocą tłuczka rozbijcie je delikatnie na cienkie plastry. Schab oprószcie solą oraz pieprzem. Odstawcie go na 10 minut.  Na jeden talerz wsypcie bułkę tartą, zaś na drugi wbijcie jajko i dokładnie je roztrzepcie. Na patelnię wlejcie olej bądź...