Problem zaparć dotyka naprawdę wielu osób. Ciężki brzuch i niemożność wypróżnienia się to poważne problemy, które są w stanie zrozumieć tylko ludzie, którzy tego doświadczyli. Niestety wraz z wiekiem rośnie skłonność do występowania zaparć. Im jesteście starsi, tym większe prawdopodobieństwo, ze dotknie was ten problem.

Na szczęście z zaparciami można skutecznie walczyć. Poznajcie miksturę, która łączy kilka aktywnych składników, które mają udowodnione działanie przeciw zaparciom. Pijcie ją często, a pozbędziecie się problemu na zawsze.

Mikstura na zaparcia

Żeby skutecznie walczyć z zaparciami, trzeba podejść do problemu z różnych stron. Dobrym startem jest przygotowanie mikstury, która zawiera kilka cudownych produktów, które pomogły już wielu osobom uporać się z zaparciami. Składa się z:

  • 4 suszonych śliwek, które pomagają w wypróżnieniu dzięki obecności oligosacharydów i pektyn
  • Kiwi – owocu, który jest bardzo polecany przy zaparciach. Pomaga nawet dzieciom.
  • Łyżki otrębów – pokarmu, który jest bardzo bogatym źródłem błonnika, który można porównać do miotły dla jelit
  • Szklanki kefiru – jeśli nie tolerujecie nabiału, możecie zamienić kefir na wodę, ale dodatek kefiru bogatego w probiotyki dostarczy do waszych jelit bardzo cennych substancji, które na długo usprawnią ich pracę
  • Połowy szklanki wody – nada koktajlowi przyjemniejszej konsystencji, ale można ją tez pominąć

Przygotowanie mikstury na zaparcia

  1. Suszone śliwki zalejcie szklanką wrzącej wody i odstawcie na kilkanaście minut, lub kilka godzin do nasączenia.
  2. Do blendera wrzućcie obrane kiwi, otręby pszenne i śliwki wraz z wodą z moczenia. Zalejcie miksturę kefirem.
  3. Miksujcie dokładnego połączenia się składników.
  4. Pijcie taki koktajl rano lub w ciągu dnia. Najlepsze efekty zyskacie, jeśli będziecie robić to regularnie.

Koktajl pomoże się wam wypróżnić i dodatkowo dostarczy cennych witamin i minerałów. Pamiętajcie też o innych płynach w ciągu dnia. Nawodnienie jest bardzo ważne dla zdrowia jelit i uniknięcia zaparć.

Zobacz także: