Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku!
Przepis na kapuśniak
Będziesz potrzebować
- 400 gramów kiszonej kapusty
- 400 gramów żeberek wieprzowych
- 2 litry wody
- 3 duże ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- Olej do smażenia
- Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera
- Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona)
Przygotowanie
- Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień).
- Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę.
- Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut.
- W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
- Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem.
- Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją posiekaj i również dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze przez ok. 35 minut.
- Na sam koniec gotowania w garnku umieść miękkie ziemniaki.
- Całość posyp świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Gotowe!